Foto: Gorazd Kavčič

Prisluhnejo bodočim staršem

V Bolnišnici za ginekologijo in porodništvo Kranj so po novem brezplačne epiduralna porodna analgezija in druge vrste lajšanja porodne bolečine. Znova uvajajo hipnozo in še nekaj drugih novosti.

Kranj – Na pobudo bodočih staršev in ker si nekateri zaradi ekonomske situacije ne morejo privoščiti plačila lajšanja porodne bolečine, se je vodstvo Bolnišnice za ginekologijo in porodništvo (BGP) Kranj odločilo, da od petnajstega septembra dalje omogoči vsem, ki želijo epiduralno analgezijo ali druge vrste lajšanja porodne bolečine, to storitev brezplačno. »Porodnišnica sodi med pet največjih slovenskih porodnišnic in s trenutno 1600 porodi letno po strokovnih priporočilih sodi med optimalne porodnišnice. Osebje zagotavlja štiriindvajseturno neprekinjeno zdravstveno varstvo nosečnic, porodnic in ginekoloških pacientk,« je povedala direktorica BGP Kranj Andreja Cerkvenik Škafar, specialistka pediatrije.

Vsako sredo med 13. in 15. uro poteka v bolnišnični knjižnici predavanje o možnostih lajšanja porodne bolečine. »V povezavi s kranjskim zdravstvenim domom organiziramo Šolo za starše, v kateri bodoči starši pridobijo informacije o porodu kot tudi o možnosti lajšanja porodne bolečine. Naši anesteziologi predstavijo možne oblike lajšanja porodne bolečine, prednosti kot tudi možne zaplete ob uporabi posameznih metod. Kranjska porodnišnica je bila že v preteklosti poznana po hipnozi, ki jo predstojnik Aleš Rozman, specialist anesteziologije in reanimatologije, znova uvaja. Že več let uporabljamo medicinsko akupunkturo za namen priprave na porod, v zadnjem letu smo jo začeli uporabljati tudi za druge indikacije v porodništvu, npr. za zunanji obrat, sterilnost,« je izpostavila direktorica. Pomočnica direktorice za področje zdravstvene nege Lea Ahčin je dodala, da je vse več bodočih staršev, ki pridejo na individualen ogled porodnišnice, in vse več je takšnih, ki se odločajo za sobivanje po porodu.

Predstojnica porodništva Irena Virant, specialistka ginekologije in porodništva, je dejala, da je tudi vse več bodočih staršev, ki prihajajo s porodnim načrtom ter dodala: »Več kot polovica se jih odloča za lajšanje porodne bolečine, na drugi strani pa je vse več takšnih, ki želijo čim bolj naravne porode. V porodni sobi se poskušamo prilagajati njihovim željam.« Tanja Damijan, diplomira babica, je dodala, da v porodni sobi zagotavljajo mirno, intimno okolje in omogočajo različne porodne položaje. »Novorojenčka takoj po porodu še na popkovnici povezanega z mamico, golega položimo na materin trebuh in omogočimo neposreden stik. Popkov­nico prereže očka. Pomagamo pri prvem pristavljanju otroka čim prej po porodu in novorojenčka čim dlje pustimo v maminem naročju ter staršema zagotovimo dovolj miru za prvo medsebojno spoznavanje,« je razložila Damijanova. Bodočim staršem za plačilo omogočajo izbor babice in ginekologa porodničarja pri porodu. Porod s carskim rezom, razen v nujnih stanjih, opravijo v regionalni anesteziji; mamica je budna, ob njej je lahko tudi bodoči očka.

Fizioterapevtka Ivanka Pohar vsaki mamici pokaže Keglove vaje, mamice nauči tudi osnov pravilnega pestovanja in ravnanja z novorojenčkom, ob urinski inkontinenci pa priporočajo magnetoterapijo, kar pa je samoplačniška storitev.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Radovljica / sreda, 20. junij 2007 / 07:00

Gradili bodo novo knjižnico

V Radovljici bodo zgradili novo knjižnico. Vrednost naložbe ocenjujejo na 1,4 milijona evrov.

Objavljeno na isti dan


Šport / četrtek, 26. marec 2009 / 07:00

Kamničanke izgubile

Odbojkarice Calcita Kamnika so kar malce nepričakovano izgubile prvo četrtfinalno tekmo letošnje končnice. Po vodstvu z 2:0 v Kopru so Kamničanke nerazumljivo popustile in dovolile domači vrsti,...

Šport / četrtek, 26. marec 2009 / 07:00

Triglav : Branik 16:7 (7:3, 2:2, 3:0, 4:2)

Kranj – Pokriti olimpijski bazen v športnem centru Kranja, gledalcev 80, sodnika Margeta in Homovec (oba Kranj). Triglav: Šujica, Murgič, Anzeljc 2, Štirn 2, A...

Šport / četrtek, 26. marec 2009 / 07:00

Lokostrelci začeli z novo sezono

Dolenjske Toplice - Kar 178 lokostrelcev iz Slovenije, Hrvaške in Italije, iz 34 klubov, se je zbralo na uvodnem 3-D tekmovanju sezone v Dolenjskih Toplicah. Izredno razveseljivo...

Šport / četrtek, 26. marec 2009 / 07:00

Mladi risi zmagali na Nizozemskem

Hokejska reprezentanca Slovenije do 16 let se je v Tillburgu na Nizozemskem udeležila mednarodnega turnirja in ga brez poraza tudi osvojila.

Šport / četrtek, 26. marec 2009 / 07:00

Kuhar najboljši pri članih

V soboto so se tekmovalni turni smučarji pomerili na zadnji letošnji preizkušnji za Slovenski pokal, ki je štela tudi za državno prvenstvo posameznikov.