Foto: Gorazd Kavčič

Prisluhnejo bodočim staršem

V Bolnišnici za ginekologijo in porodništvo Kranj so po novem brezplačne epiduralna porodna analgezija in druge vrste lajšanja porodne bolečine. Znova uvajajo hipnozo in še nekaj drugih novosti.

Kranj – Na pobudo bodočih staršev in ker si nekateri zaradi ekonomske situacije ne morejo privoščiti plačila lajšanja porodne bolečine, se je vodstvo Bolnišnice za ginekologijo in porodništvo (BGP) Kranj odločilo, da od petnajstega septembra dalje omogoči vsem, ki želijo epiduralno analgezijo ali druge vrste lajšanja porodne bolečine, to storitev brezplačno. »Porodnišnica sodi med pet največjih slovenskih porodnišnic in s trenutno 1600 porodi letno po strokovnih priporočilih sodi med optimalne porodnišnice. Osebje zagotavlja štiriindvajseturno neprekinjeno zdravstveno varstvo nosečnic, porodnic in ginekoloških pacientk,« je povedala direktorica BGP Kranj Andreja Cerkvenik Škafar, specialistka pediatrije.

Vsako sredo med 13. in 15. uro poteka v bolnišnični knjižnici predavanje o možnostih lajšanja porodne bolečine. »V povezavi s kranjskim zdravstvenim domom organiziramo Šolo za starše, v kateri bodoči starši pridobijo informacije o porodu kot tudi o možnosti lajšanja porodne bolečine. Naši anesteziologi predstavijo možne oblike lajšanja porodne bolečine, prednosti kot tudi možne zaplete ob uporabi posameznih metod. Kranjska porodnišnica je bila že v preteklosti poznana po hipnozi, ki jo predstojnik Aleš Rozman, specialist anesteziologije in reanimatologije, znova uvaja. Že več let uporabljamo medicinsko akupunkturo za namen priprave na porod, v zadnjem letu smo jo začeli uporabljati tudi za druge indikacije v porodništvu, npr. za zunanji obrat, sterilnost,« je izpostavila direktorica. Pomočnica direktorice za področje zdravstvene nege Lea Ahčin je dodala, da je vse več bodočih staršev, ki pridejo na individualen ogled porodnišnice, in vse več je takšnih, ki se odločajo za sobivanje po porodu.

Predstojnica porodništva Irena Virant, specialistka ginekologije in porodništva, je dejala, da je tudi vse več bodočih staršev, ki prihajajo s porodnim načrtom ter dodala: »Več kot polovica se jih odloča za lajšanje porodne bolečine, na drugi strani pa je vse več takšnih, ki želijo čim bolj naravne porode. V porodni sobi se poskušamo prilagajati njihovim željam.« Tanja Damijan, diplomira babica, je dodala, da v porodni sobi zagotavljajo mirno, intimno okolje in omogočajo različne porodne položaje. »Novorojenčka takoj po porodu še na popkovnici povezanega z mamico, golega položimo na materin trebuh in omogočimo neposreden stik. Popkov­nico prereže očka. Pomagamo pri prvem pristavljanju otroka čim prej po porodu in novorojenčka čim dlje pustimo v maminem naročju ter staršema zagotovimo dovolj miru za prvo medsebojno spoznavanje,« je razložila Damijanova. Bodočim staršem za plačilo omogočajo izbor babice in ginekologa porodničarja pri porodu. Porod s carskim rezom, razen v nujnih stanjih, opravijo v regionalni anesteziji; mamica je budna, ob njej je lahko tudi bodoči očka.

Fizioterapevtka Ivanka Pohar vsaki mamici pokaže Keglove vaje, mamice nauči tudi osnov pravilnega pestovanja in ravnanja z novorojenčkom, ob urinski inkontinenci pa priporočajo magnetoterapijo, kar pa je samoplačniška storitev.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / sobota, 21. maj 2016 / 13:40

Na narečnih vižah tudi Frajerke in Murni

Predstavljamo še zadnja dva izmed osmih tekmovalnih ansamblov, ki bodo 10. junija nastopili na tradicionalnem, že šestnajstem Večeru slovenskih viž v narečju v Škofji Loki. Murni stavijo na štajers...

Objavljeno na isti dan


Kranj / ponedeljek, 13. oktober 2014 / 13:44

Prisluhnejo bodočim staršem

V Bolnišnici za ginekologijo in porodništvo Kranj so po novem brezplačne epiduralna porodna analgezija in druge vrste lajšanja porodne bolečine. Znova uvajajo hipnozo in še nekaj drugih novosti.

Humor / ponedeljek, 13. oktober 2014 / 13:23

Volitve med vrsticami

Lokalne volitve so skoraj končane. Ponekod nas čaka še drugi krog. Iz imen poražencev in zmagovalcev pa je moč razbrati marsikaj.

Razvedrilo / ponedeljek, 13. oktober 2014 / 13:19

Alpski zrak in surova riba

Justinovi so organizirali simpatičen večer, kjer so tokrat kraljevale morske dobrote, se pa tako kot še nekatere gorenjske restavracije tudi pri njih že pripravljajo na jesenski Teden restavracij, ki...

GG Plus / ponedeljek, 13. oktober 2014 / 13:10

V življenju potrebuje izzive

Ta teden bo županovanje nad nekaj manj kot sedemstotimi dušami na Jezerskem prevzel 39-letni Jurij Rebolj. Z rahlo tremo, pravi, saj gre za odgovornost do nekaj sto ljudi.

GG Plus / ponedeljek, 13. oktober 2014 / 13:08

Pomembna je vsaka sekunda

V primeru da kdo v vaši bližini doživi nenadni zastoj srca in dihanja, takoj pokličite 112 in začnite s postopki oživljanja. Ne poglejte stran, ampak osvestite v sebi, da s tem lahko rešite življenje!...