Sedemletna Monika in trinajstletna Teja sta imeli svoj košček zemlje, na katerem sta pridelali korenje; tudi korenje vijolične barve, ki se v kulinariki uporablja za dekoracijo, je pa ravno tako užitno. »Želela sem si nov telefon in sem si ga morala zaslužiti, smo se dogovorili doma,« je povedala Teja, Monika ji je pa po sestrsko priskočila na pomoč. Mami Tatjana je dodala, da sta dekleti pridno sejali, pobrali korenje in ga očistili na grobo. Vse ročno, le s pomočjo motike. / Foto: Tina Dokl

Jabolka na balkon, ne v suho klet

Za nekaj nasvetov, kako pravilno shraniti sadje in zelenjavo za ozimnico, smo povprašali na kmetiji Jerala v Podbrezjah.

»Na splošno velja, da jabolka, hruške in krompir shranjujemo v zračnih gajbicah, krompir npr. tudi v mrežastih vrečah. Jabolka in krompir naj ne bosta v skupni shrambi.«

Jabolka in hruške

»Največji problem pri shranjevanju jabolk za ozimnico so preveč suhi prostori zaradi sodobnih načinov ogrevanja. Jabolka potrebujejo hladen in čim bolj vlažen prostor. Idealna temperatura skladiščenja je od ene do dveh stopinj Celzija in kar 95 odstotkov vlage. Tistim, ki stanujejo v večstanovanjskih stavbah, priporočam, da jabolka za ozimnico shranijo na balkonu na senčni strani; pozimi jabolka dobro prenesejo nižje temperature, ampak največ do minus dve stopinj Celzija. Na balkonu v zavetrju se zrak tudi ne ohladi tako hitro in še vedno je ta način shranjevanja boljši kot kjerkoli v kleti,« svetuje Aleš Jerala s kmetije Jerala v Podbrezjah.

Za hruške veljajo zelo podobni pogoji, le da za hruške zunanja temperatura ne sme biti nižja od nič stopinj Celzija. Na splošno pa velja, da nobena sorta hrušk ne zdrži tako dolgo kot jabolka. »V zadnjih letih se ljudje precej odločajo za prešanje jabolk v sok. Bolj kisle sorte so za sok boljše, predvsem pa je pomembno, da je sadež dozorjen, kar soku da poln okus,« pove Jerala, Tatjana Jerala pa doda, da so novi trendi pasteriziranja v t. i. »bokse«; jabolčni sok napolnijo v petlitrsko plastenko in jo dajo v kartonasto embalažo s pipico.

Iz jabolk in hrušk lahko naredimo tudi okusen prigrizek, krhlje, ki jih npr. pri Jeralovih pakirajo v vrečke (s certifikatom za uporabnost živil), da ti ohranijo vlago in okus in preprečujejo dostop škodljivcem. Prav tako se lahko naredi jabolčni kis, ki ga doma shranjujemo v tem­nem in hladnem prostoru.

Krompir

Za krompir je najbolj pomembno, da »počiva« v temi. V kolikor so gomolji na svetlobi, pozelenijo in tvorijo solanin, ki pa je za človeka škodljiv. Če klet ni temna, je treba krompir pokriti. Za shranjevanje krompirja kmetovalca iz Podbrezij priporočata prostor, v katerem je od štiri do šest stopinj Celzija, lahko je prostor vlažen (ampak manj kot za jabolka). »Pri nižjih temperaturah ni problem v tem, da bi krompir zmrznil, ampak krompir začne sladiti, ker se škrob spremeni v sladkor,« pojasni Aleš Jerala.

Česen in korenje

»Za česen ni toliko pomembna temperatura v prostoru. Pomembneje je, da ga shranjujemo na mestu, kjer je nizka vlaga, okrog 60-odstotna. Jesenski česen ima manjšo trajnost, ptujska pomladanska sorta na primer pa je okusnejša, sočnejša in trajnejša ter zdrži tudi do enega leta. Uvožen česen ima krajši rok trajanja; zaradi transporta je obdelan in »prežarčen«, ker mu morajo že pred prevozom uničiti bakterije in glive,« pojasni Jerala.

Kot zanimivost: pri Jeralovih so začeli izdelovati česnovo tinkturo. Česen je namočen v žganje, tinkturo se uživa po kapljicah, zmešano z vodo. »Zdravilna tinktura pomaga vzdrževati ravnovesje v telesu, je ugodna za zmanjševanje holesterola, krvnega tlaka …,« našteje nekaj njenih koristi Tatjana Jerala.

Korenje je letošnjo sezono vsaj pri Jeralovih obilno rodilo. Korenje se shranjuje na vlažnem, če je le možno, se ga za ozimnico zagrebe v pesek, mivko, da bolje zadrži vlago. Shranjuje se ga pri podobni temperaturi kot krompir in prav tako obvezno na temnem.

Jeralove, ki se večinoma ukvarjajo z integrirano pridelavo sadja, zelenjave in poljščin, predvidoma konec oktobra čaka še žetev ajde. Koliko ajde bodo letos zmleli na star mlinski kamen, pa je odvisno še največ od vremena. »Za ajdovo moko je še najbolje, da se rabi sveža sproti in da je v čisti shrambi, brez ostankov hrane, da se ne namnožijo molji,« skleneta Jeralova.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Naklo / ponedeljek, 19. maj 2014 / 11:58

Gostitelji so se izkazali …

in udeležencem Vikenda aktivnih doživetij v Udin borštu ponudili dobrote vseh vrst.

Objavljeno na isti dan


Kronika / sreda, 11. marec 2009 / 07:00

Veliko dela, malo policistov

Slovenski policisti so lani sicer obravnavali nekaj manj kaznivih dejanj kot predlani, zato pa so imeli prvo polovico leta precej dodatnega dela z varovanjem številnih srečanj ob predsedovanju Sloveni...

Gospodarstvo / sreda, 11. marec 2009 / 07:00

Zaskrbljeni delavci Tosame

Delavci nasprotujejo načrtom lastnika, ki namerava k Tosami pripojiti svoje zadolženo podjetje, a ta zagotavlja, da načrtuje le razvoj in boljšo prihodnost.

Tržič / sreda, 11. marec 2009 / 07:00

Prva vračila za telefonijo

Upravičencem iz KS Tržič-mesto so že povrnili del vlaganj v telekomunikacijsko omrežje. Občina nadaljuje postopke tudi za druge krajevne skupnosti.

Bohinj / sreda, 11. marec 2009 / 07:00

Za sanacijo plazu bo treba veliko denarja

Bohinj - Za trajno sanacijo plazu Kuharica, ki je povsem uničil eno od hiš v Srednji vasi, naj bi poskrbelo Ministrstvo za okolje in prostor. Občinski svetniki so na zadnji seji...

Radovljica / sreda, 11. marec 2009 / 07:00

O vlogi sodnikov in e-pravosodju

Podpredsednica Evropskega parlamenta Diane Wallis in minister za pravosodje Aleš Zalar sta se v Radovljici srečala z gorenjskimi sodniki.