Njegovo veličanstvo čevelj

Veter mi k nogam zvrtinči čudovit, velik javorov list in me spomni na enomesečno potepanje po Kanadi 2009. Bila je nedelja, ko sta naju prijatelja odpeljala v Bata Shoe Museum, ne posebno velik, a zelo zanimiv in čudovito urejen muzej, zgrajen v obliki škatle za čevlje 1995 … Tomáš Bat'a je svojo firmo ustanovil 1894 v češkem Zlinu in kmalu zaslovel. Njegove tovarne so rasle po vseh delih sveta. Ob začetku druge svetovne vojne so Batovi preselili sedež koncerna in več kot sto čeških družin v Toronto. Thomas J. Bata se je 1946 poročil s študentko arhitekture Švicarko Sonjo, ki je postala strastna zbiralka obuval in se je odločila, da zbirko pokaže javnosti. V muzeju je 12.500 obuval in vsega, kar sodi k čevljarstvu. Najstarejše obuvalo iz neke egipčanske grobnice je staro skoraj 5000 let. Najbolj dragoceni so fantazijski indijski sandali iz zlata. Tu so čevlji znanih osebnosti in filmskih zvezd, specialni čevlji za podiranje dreves, za delavce na riževih poljih, športnike, baletnike, tudi za tihotapljenje … Najdemo celo obuvala za govedo z ranjenimi stopali. Najlepši pa je oddelek mokasinov in škornjev indijanskih staroselcev, čudoviti rese in vzorci iz samih pisanih perlic. Moj Izbrani si oddahne, ker niso naprodaj. V predahu do naslednjega muzeja zavijemo v majhen francoski bistro. Oranžna juha in znani vonj pehtrana.

Korenjeva juha – Potage aux carottes

Za 4 osebe potrebujemo: 1 majhno čebulo, 1 žlico masla, 1,25 l kurje juhe, 750 ml (3 skodelice) korenja, 250 ml (1 skodelico) krompirja, sol, poper, 1 žličko sveže naribanega ingverja ali 2 žlici sesekljanega peteršilja ali 1 žlico sesekljanega timijana in 1 žlico melise, 4 žlice goste kisle smetane.

Olupimo čebulo, jo sesekljamo in jo popražimo na maslu na srednje vročem ognju. Dodamo juho, korenje in krompir, zrezana na kocke. Juha naj vre približno 25 minut oziroma tako dolgo, da je zelenjava mehka. Potem lonec potegnemo z ognja, juho zmeljemo s paličnim mešalnikom v kremo, jo začinimo s soljo in sveže zmletim poprom ter dodamo sveže nariban ingver ali sesekljan peteršilj ali sesekljano mešanico melise in timijana. Segrejemo jušne skledice ali krožnike, nalijemo vanje vročo juho in okrasimo z žlico kisle smetane.

Svinjska ribica s pehtranom – Filet porc aux estragon

Za 4 osebe potrebujemo: 1 svinjsko ribico – 675 g, 2 žlici masla, 2 šalotki, 60 ml belega suhega vina, 125 ml kurje juhe, 250 ml smetane za kuho, 30 ml pehtranove gorčice, sol, poper po okusu, 1 žlico sesekljanega svežega pehtrana, lahko tudi manj, če ne maramo preizrazitega okusa.

Pečico ogrejemo na 180 °C. V veliki ponvi razstopimo maslo in opečemo ribico z vseh strani. Nato jo vzamemo iz ponve in damo na krožnik. Na isti maščobi popražimo sesekljano šalotko, dolijemo vino in kuhljamo 2 minuti. Nato dodamo juho, smetano, gorčico, sol in poper. Ribico damo v nepregorno posodo, jo prelijemo z omako in pečemo v pečici še približno 30 minut. Na koncu potresemo omako s sveže sesekljanim pehtranom. Postrežemo s stročjim fižolom in pečenim krompirčkom.

Pa dober tek!

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / sreda, 21. november 2007 / 07:00

Gorenjska Gremo gor

Regionalna razvojna agencija Gorenjske (BSC Kranj) s pomočjo Projektne skupine za regionalni marketing izvaja marketinško akcijo Gorenjska Gremo gor.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / ponedeljek, 19. november 2012 / 07:00

Anketa: Javnih stranišč ni dovolj

Svetovni dan stranišč, ki ga praznujemo danes, je priložnost za razmislek in ozaveščanje o pomenu urejenih sanitarnih razmer. V Kranju smo vas zato tokrat spraševali, kakšne izkušnje imate z javnimi s...

Prosti čas / ponedeljek, 19. november 2012 / 07:00

Prva slovenska igralka s svojim koktajlom

Verjetno res. Alenka Bole Vrabec je namreč častitljivi obletnici svojega odrskega delovanja nazdravila v bifejčku Prešernovega gledališča v Kranju s koktajlom ABV, kar so začetne črke njenega imena.

Zanimivosti / ponedeljek, 19. november 2012 / 07:00

Skoraj deset kilogramov težka koleraba

Krnica - Nadzemna koleraba je letos vsaj ponekod dobro obrodila. Marjan Por iz Krnice je pridelal skoraj deset kilogramov težko - natančneje 9,485 kilograma. »Tako težka ne »rata« v...

Kronika / ponedeljek, 19. november 2012 / 07:00

Oboji se čutijo ogoljufane

Na kranjskem okrožnem sodišču se je v sredo z umikom obtožbe po nekaj urah končalo sojenje predsednici upravnega odbora GBD Gorenjske borznoposredniške družbe Anici Klemenčič, nekdanjemu članu uprave...

Preddvor / ponedeljek, 19. november 2012 / 07:00

Prednosti in pasti

Preddvorski svetniki so se seznanili s strategijo izgradnje kanalizacijskega sistema v občini.