Večerja za dober namen
Uporabniki radovljiškega centra za usposabljanje, delo in varstvo so skupaj s študenti višje šole za gostinstvo, velnes in turizem ter tremi kuharskimi mojstri pripravili in postregli večerjo ter s prodajo svojih slik in drugih umetnin iz zbirke Biseri zbirali sredstva za nakup peči za glino.
Bled – Center za usposabljanje, delo in varstvo (CUDV) Radovljica je tudi letos, že četrto leto zapored, v sodelovanju z zgornjegorenjskimi gostinskimi delavci pripravil dobrodelno-kulinarični dogodek. Tokrat so ga skupaj z Višje strokovne šole za gostinstvo, velnes in turizem Bled ter tremi kuharskimi mojstri – Davorjem Družincem (Astoria Bled), Urošem Štefelinom (Vila Podvin) in Robertom Kristanom (Hit Alpinea) pripravili v torek, v Hotelu Astoria na Bledu.
»Večer predstavlja poklon mostovom našega sodelovanja in zavedanju, kako zelo različni ljudje gradimo ta svet,« je na slovesnem dogodku poudarila direktorica CUDV Radovljica dr. Irena Ceglar, direktor blejske višje strokovne šole pa je poudaril, da je prav sodelovanje z uporabniki CUDV eden od projektov, ki so jim v šoli najbolj naklonjeni in predstavlja edinstven primer družbene odgovornosti.
Center se v okviru programa Biseri povezuje z različnimi partnerji, ki omogočajo vključevanje uporabnikov v običajno delovno in življenjsko okolje. Tako se uporabnica centra iz enote VDC Radovljica že dalj časa redno vključuje v delo v slaščičarski delavnici v Hotelu Astoria. Skupaj z njo so oblikovali unikatno slaščico in jo po njej poimenovali Sandrini srčki. Nekaj uporabnikov pa v času poletne sezone v omenjenem hotelu pomaga pri čiščenju sob.
Dva uporabnika, Niko in Martin, nekajkrat tedensko delata v Vili Podvin. Kuharski mojster Uroš Štefelin pravi, da sta odlična delavca, ob tem pa še človeka, ki v hišo vrhunske kulinarike prineseta obilo dobre volje. »In da bo jasno: pri nas nista samo zato, da lupita krompir. Skupaj tudi kaj skuhamo!«
Kuharski mojstri so skupaj z uporabniki predstavili medsebojno sodelovanje, jedi pa so poleg natakarjev, ki so študenti višje strokovne šole, stregli uporabniki centra. »Vse je šlo tako, kot je treba. Delo smo si razdelili, nobenih zapletov ni bilo. Bistvo našega poklica je, da si gostoljuben, to pa naši nocojšnji sodelavci obvladajo,« je povedala Mateja Seničak, vodja gostinstva in praktičnega izobraževanja na višji strokovni šoli, in pohvalila kolegico Ano Čovič, ki se je izkazala v vlogi šefa strežbe. »Važno je, da smo prijazni in nasmejani, pa gre,« se je strinjala tudi študentka Tina Lukanc.
Dobrodelna večerja se je zaključila z dražbo izbranih umetnin iz zbirke Biseri, ki so jih pripravili uporabniki pod mentorstvom magistra slikarstva Matjaža Arnola. »Biseri našim uporabnikom omogočajo vključevanje v običajno delovno in življenjsko okolje. S tem namenom se povezujemo z različnimi partnerji, ki omogočajo delovni in ustvarjalni razvoj uporabnikov,« poudarjajo v centru. »S pravimi vsebinami in metodami vsakogar spodbujamo, da uporabi vse svoje sposobnosti in pokaže več od pričakovanega. To naše uporabnike motivira in navdušuje, saj so v svoji edinstvenosti lahko zelo uspešni.«
Sredstva, ki so jih zbrali na letošnji dobrodelni večerji in dražbi, bodo namenjena nakupu peči za glino in nadaljnjemu usposabljanju in zaposlovanju uporabnikov CUDV Radovljica.