Žan Tušek in Žana Justin s trenerjem Pajazitom Cakičijem

Doživetja vredna več od medalj

V Antwerpnu so potekale Evropske igre specialne olimpijade, na njih pa so bili zelo uspešni slovenski športniki in športnice, ki so se domov vrnili z medaljami in mnogimi lepimi spomini.

Škofja Loka – Na Evropskih igrah specialne olimpijade, ki so v Antwerpnu potekale od 13. do 20. septembra, so nastopali športniki iz 58 držav. Nastopalo je več kot dva tisoč tekmovalcev, poleg njih pa je bilo med udeleženci še okoli tisoč trenerjev in spremljevalcev. Športnice in športniki so se merili v plavanju, nogometu, košarki, badmintonu, judu, balinanju, namiznem tenisu, kolesarstvu, atletiki in gimnastiki.

Slovenska delegacija je štela osemindvajset članov, šest trenerjev in dvaindvajset tekmovalcev iz vseh koncev Slovenije. Med njimi so bili tudi trije Gorenjci, saj je Žana Justin iz Žirov nastopala v plavanju, Žan Tušek iz Škofje Loke v kolesarstvu in Gašper Bohinc iz Radovljice v atletiki. Žana je v disciplini 25 metrov prsno osvojila zlato medaljo, bronasta pa je bila s štafeto 4 x 25 metrov prosto. Tudi Žan, ki je nastopal pod taktirko trenerja Damjana Kozjeka, je v tekmi na 2000 metrov osvojil zlato odličje, drugi pa je bil na 500 metrov. Srebrno odličje, ki ga je osvojil v teku na 400 metrov, je domov prinesel Gašper. »Naši tekmovalci so se res odlično odrezali, saj so skupaj osvojili kar 28 medalj, od tega devet zlatih,« je povedal plavalni trener Pajazit Cakiči, ki je bil posebno ponosen na svojo varovanko iz škofjeloškega Sožitja, ki se je tako velikega tekmovanja udeležila prvič in nastopila zelo samozavestno. »Že od malega rada plavam, ker sta na tekme prišla tudi mami in ati, pa sem se še bolj potrudila,« je povedala Žana Justin, tudi njen oče Gorazd pa je bil izredno navdušen nad organizacijo prireditve in vzdušjem v Antwerpnu.

»Že predno smo prišli na prizorišče tekmovanja, so nas gostili v treh belgijskih občinah, kjer smo bivali štiri dni. Za nas sta se izredno potrudila Tanja in Janez Perko iz Poljanske doline, ki tam živita in delata. Obiskali smo njihove znamenitosti, od kanalov do muzejev. Nato smo se preselili v olimpijsko vas, kjer smo se zelo dobro počutili, Žana pa se je v hudi konkurenci res odlično odrezala,« je povedal trener Cakiči, Gorazd Justin pa je dodal: »Izredno presenečen sem bil nad izredno konkurenco na tekmovanju, nad vzdušjem in dosežki športnikov, ki so nastopali pod geslom specialne olimpijade »Igre srca«. Bilo so res srčne igre, brez taktiziranja. Vsak se je potrudil po svojih močeh in z ženo, s katero sva si tekmovanje ogledala, sva bila res navdušena. Žana in ostali pa so se domov vrnili z mnogimi novimi izkušnjami in spomini. Pa tudi novim motivom za treninge in gibanje, kar je prav tako pomembno.«

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / torek, 21. maj 2013 / 11:24

Podelili so Valvasorjeve nagrade

Med nagrajenci sta tudi Zora Torkar in Janja Železnikar iz Medobčinskega muzeja Kamnik.

Objavljeno na isti dan


Kranj / sreda, 1. oktober 2014 / 13:00

V starem Kranju nova trgovina

Kr'Štacuna je več kot zgolj trgovina, saj skupaj s socialnim podjetjem daje delo teže zaposljivim, skrbi, da je manj odpadkov, in predmetom podaljšuje življenjsko dobo.

Volitve 2019 / sreda, 1. oktober 2014 / 12:59

Soočenje šestih kandidatov

Na predvolilnem soočenju so se v petek zvečer zbrali kandidati za župana Jesenic. Mirna in vljudna debata o reševanju jeseniških problemov.

Razvedrilo / sreda, 1. oktober 2014 / 12:57

Posebni avtobus

Prejšnji teden – 24. septembra – je petdeseti rojstni dan praznoval Darko Vidmar iz Šenčurja in dan pred rojstnim dnem so mu prijatelji pripravili manjše presenečenje. Slav­ljenec ni ravno velik lj...

Gorenjska / sreda, 1. oktober 2014 / 12:46

Doživetja vredna več od medalj

V Antwerpnu so potekale Evropske igre specialne olimpijade, na njih pa so bili zelo uspešni slovenski športniki in športnice, ki so se domov vrnili z medaljami in mnogimi lepimi spomini.

Razvedrilo / sreda, 1. oktober 2014 / 12:43

Pravičnik

V četrtek je kranjski Cineplexx gostil dogodek, namenjen moškim. Poimenovali so ga Men's night, prisotni pa so si lahko premierno ogledali film Pravičnik, v katerem nastopa priljubljeni Denzel Washing...