Odstranjevanje gvana s podstrehe cerkve Sv. Duha v Češnjevku

Netopirji so koristni, a ogroženi

Člani Slovenskega društva za proučevanje in varstvo netopirjev so prejšnjo soboto pripravili delovno akcijo v Češnjevku – na podstrehi tamkajšnje cerkve so čistili njihove iztrebke, ki so odlično gnojilo.

Češnjevek – Čistilna akcija je potekala v okviru Mednarodne noči netopirjev 2014, s katero strokovnjaki želijo širšo javnost opozoriti na pomen teh zanimivih sesalcev, ki se odlično počutijo tudi na cerkvenih ostrešjih.

»Netopirji so tako v Sloveniji kot tudi v svetu zaradi pobijanja, preganjanja, uničevanja zatočišč, uporabe insekticidov in drugih dejavnikov zelo ogroženi. Ne zavedamo pa se, da so zelo koristne živali, saj se prehranjujejo predvsem z žuželkami (tudi škodljivimi) in na ta način pomagajo vzdrževati ravnovesje v naravi. Za ohranjanje netopirjev naredimo veliko, če spoznamo njihovo ekologijo,« poudarjajo v društvu, ki so si je kraj letošnje akcije izbralo Češnjevek. Na podstrešju in v zvoniku tamkajšnje cerkve Sv. Duha se namreč nahaja porodniška skupina vrste navadnih netopirjev. V poletnih mesecih se v cerkvi zbere od 150 do 300 samic, ki konec meseca maja in v začetku meseca junija skotijo po enega mladiča. Cerkvena podstrešja zaradi visokih temperatur omogočajo pravilen razvoj mladičev, ki so prvih nekaj tednov popolnoma odvisni od materinega mleka. V petem tednu razvoja, ko so mladiči že sposobni samostojnega letenja, se prvič odpravijo po sončnem zahodu skupaj s samicami na lov za nočno aktivnimi členonožci, kot so hrošči, kobilice, strige, pajki …, med katerimi so tudi taki, ki lahko na kmetijskih površinah povzročajo gospodarsko škodo. Navadni netopir je v Sloveniji sicer splošno razširjena vrsta, a v zadnjem desetletju je bilo uničenih več kot dvajset odstotkov njihovih zatočišč, zato ima cerkev v Češnjevku z vidika varstva netopirjev prav poseben pomen.

Netopirji se v teh dneh s cerkva že selijo v zimska zatočišča (jame, rudniki, kleti …), a se bodo spomladi spet vrnili v svoja priljubljena poletna prebivališča. Na podstrehi cerkve v Češnjevku se te dni še zadržuje okoli sedemdeset netopirjev, ki pa so v soboto dobili prav posebno družbo. Člani omenjenega društva in nekaj okoliških prebivalcev se je lotilo prav posebne čistilne akcije. Opremljeni s smetišnicami, metlami, lopatami in vrečami so temno podstrešje očistili gvana – iztrebkov, ki so izredno cenjeni kot odlično gnojilo, nato pa površine prekrili s polivinilom, da bo čiščenje prihodnjič lažje.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / ponedeljek, 15. april 2019 / 20:37

Veselijo se praznikov

Pred prihajajočimi velikonočnimi prazniki so v Petrovčevi hiši v Cerkljah pripravili razstavo velikonočnih aranžmajev, ki bo na ogled do 26. aprila. Ob tej priložnosti smo obiskovalce povp...

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / torek, 15. julij 2014 / 07:00

Golaž in grajska gostija

Kranj in Škofja Loka sta v soboto gostila zanimiva kuharska dogodka: Pouhn pisk'r in Grajsko gostijo. Slednjo, sicer bolj v moderni izvedbi, je v okviru festivala LUFt kljub kislemu vremenu gostil ško...

Razvedrilo / torek, 15. julij 2014 / 07:00

Z litro v drugo desetletje

Festival Kanal je ob uvodnem koncertu ob svojem desetem jubileju iz Bohinja pregnal deževne oblake. Dej še'n litro so znova – že tretjič, na Kanalu navdušili več sto obiskovalcev.

Razvedrilo / torek, 15. julij 2014 / 07:00

Čila, nasmejana in iskrivih oči

V Domu Petra Uzarja, domu starostnikov v Tržiču, je bilo pretekli teden veselo, saj je njihova stanovalka Marjeta Kavčič praznovala sto let.

Kultura / torek, 15. julij 2014 / 07:00

Velika Mala glasba

Živahno glasbeno dogajanje preteklih dni na Festivalu Bled se bo zaključilo v četrtek z zasedbo Balkan Boys. V petek smo uživali v Mali blejski glasbi.

Razvedrilo / torek, 15. julij 2014 / 07:00

V znamenju afriških ritmov

Kranjski Cineplexx je prejšnji teden gostil predpremiero komedije Pa ne že spet ti!, v kateri imata glavni vlogi znana Adam Sandler in Drew Barrymore. Film si na velikih platnih že lahko ogledate v re...