Pred čebelarskim centrom v Lescah so postavili stojnice z domačimi in čebeljimi izdelki in pripravili ustvarjalne delavnice za otroke.

V znamenju medenih dobrot

Čebelarska zveza Slovenije in čebelarska svetovalna služba sta skupaj s Čebelarskim društvom Radovljica prejšnjo soboto v Lescah pripravili Dan medu v kulinariki in Tretji festival medu.

Lesce – Predvsem sladke dobrote, pripravljene z medom, so zaznamovale tretji festival medu v Lescah. Obiskovalci o z užitkom okušali jedi, ki so jim jih ponudili dijaki Srednje gostinske in turistične šole Radovljica: od predjedi do sladic, vsak od ponujenih grižljajev je bil ponujen z vsaj kapljico medu. Dijake je na prireditev pripravila učiteljica Marija Arh Ivanšek, odlična poznavalka uporabe medu v kulinariki. »Pripravili smo sedemnajst različnih jedi in pri vsaki uporabili med: lipov, gozdni ali cvetlični. Vsak od njih da jedi drugačno barvo ali okus.«

Svoje izkušnje s pripravo jedi z medom je z obiskovalci delil tudi kuharski mojster Uroš Štefelin, barman Edin Halačevič pa je razkril nekaj skrivnosti uporabe medu pri mešanju pijač.

Organizatorji so za otroke ves dan pripravljali ustvarjalne delavnice, delavnice izdelave dražgoških kruhkov, za obiskovalce so odprli vrata v čebelnjak. Pred centrom so postavili bogato obložene stojnice s čebeljimi pridelki, predstavili so tudi masažo z medom, pripravili delavnice o pripravi medu z dodatki ter rabo čebeljih pridelkov pri apiterapiji.

Čebelarji so bili s prireditvijo zadovoljni, z letošnjo čebelarsko sezono so seveda bistveno manj. »Letos medu praktično ne bo; sam imam čebele na sedmih različnih lokacijah v Radovljici in okolici, a sem ga komaj kaj pridelal,« je povedal Brane Kozinc, tudi avtor zanimive razstave z naslovom Satje – shramba spomina, ki je na ogled v Čebelarskem centru v Lescah. Soustvaril jo je skupaj z umetnico Anjo Bunderla in čebelami. »V ustvarjanje reliefov, ki so jih nato preoblikovale čebele, je šlo ogromno energije. Vsakokrat sem presenečen nad končnim rezultatom, ki je prav zaradi čebel enkraten. Idejo je mogoče kopirati, končnega izdelka pa pač ne ...«

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / nedelja, 29. junij 2014 / 23:19

Odkup slovenskega mleka želijo še povečati

Ljubljanske mlekarne so lani od 2400 pridelovalcev mleka z območja 49 kmetijskih zadrug odkupile 168 milijonov litrov mleka. V prihodnje želijo to količino še povečati.

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / ponedeljek, 7. januar 2008 / 07:00

Rockerji z ruskim pridihom

Prodor na dokaj zasičeno slovensko glasbeno sceno načrtujejo z drugačnostjo. "To pa rock glasba z ruskim vokalom zagotovo je," je prepričan Toni Šifrer, basist gorenjske skupine Equilibrium.

Gospodarstvo / ponedeljek, 7. januar 2008 / 07:00

Marmor v mladih rokah

Z novim letom je kot novi predsednik uprave krmilo vodilnega kamnoseškega podjetja prevzel mladi Gregor Žontar, dolgoletni direktor in večinski lastnik Brane Selak pa se umika na mesto prokurista.

GG Plus / ponedeljek, 7. januar 2008 / 07:00

Toliko priložnosti za glasbo

Damijan Močnik je tisti, ki je svojo skladbo dirigiral skupaj z velikim Garyjem Gradenom. Neverjetno energijo glasbe sveta želi prenesti v svoje partiture. Za zraven pa s sodelavcema napiše še učbenik...

GG Plus / ponedeljek, 7. januar 2008 / 07:00

Bolj resnično od resnice

Slikar Berko iz Škofje Loke je tih sopotnik sodobne likovne umetnosti. Čeprav ga srečujem na likovnih dogodkih v njegovem mestu in drugod po Gorenjskem, je njegova dela večkrat videti na razstavah v t...