Izkoristimo sezonsko zelenjavo

Sveža in domača zelenjava je brez dvoma najboljša in najbolj kvalitetna. Tokratna recepta vsebujeta vse sestavine, ki jih lahko dobimo na domačem vrtu, z izjemo govejega mesa, ki na žalost ne raste na naših vrtovih.

Za pripravo goveje pečenke z zelenjavo potrebujemo: 1 kg govejega mesa, 2 čebuli, 1 por, polovico manjše zeljne glave, 1 korenje, sol, poper, zajemalko juhe ali vode, 2 žlici gorčice, 1 žlico olja, 1 žlico moke, mleto rdečo papriko.

Goveje meso osolimo in popopramo. Premažemo ga z gorčico. Čebulo nasekljamo, por narežemo na kolesca, korenje na manjše kocke, zeljno glavo pa na grobo zrežemo. V ponvi segrejemo žlico olja in meso opečemo po vseh straneh. Mesu dodamo vso pripravljeno zelenjavo, zalijemo z jušno osnovo, potresemo z mleto rdečo papriko, po okusu posolimo ter vse skupaj počasi dušimo do­brih 45 minut. Meso vzamemo iz posode in ga narežemo na medaljone. Zelenjavo v posodi zgostimo z moko. Medaljone damo nazaj v posodo in še vse skupaj kuhamo približno 15 minut.

Nasvet: Jed lahko izboljšamo z dodatkom kisle smetane in rdečega vina. Če nimamo na voljo določene zelenjave, uporabimo katero drugo. V poštev še posebej pride paprika, fižol, paradižnik, bučke …, skratka vse, kar zraste na našem domačem vrtu.

Za pripravo pečenih pa­prik v solati potrebujemo: večjo količino podolgovatih rdečih paprik, sol, česen, peteršilj, olivno olje, balzamični ali vinski kis.

Paprike dobro operemo in jih osušimo. Spečemo jih v ponvi ali na žaru. Med peko jih večkrat obrnemo, da se spečejo po vseh straneh. Pečene zložimo v skledo in jo pokrijemo za par minut, da se zmehčajo. Česen in peteršilj sesekljamo ter potresemo po paprikah. Po okusu solimo, prilijemo olje in kis ter premešamo.

Nasvet: Paprike so še boljše, če jih olupimo. To storimo par minut po peki, ko jim v lastni pari odstopi kožica. Brez problema jih shranimo v hladilniku za dan ali dva; še okusnejše so, če jih pripravimo prejšnji dan, saj se okusi dodobra prepojijo. Napečemo jih lahko v večji količini in jih še nepripravljene (brez marinade) shranimo v zamrzovalnik.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / nedelja, 12. maj 2019 / 09:26

Ko vate udari strela

V okviru 22. Ažmanovih dnevov, simpozija urgentne in gorske medicine, sta dr. Iztok Tomazin in dr. Eva Pogačar spregovorila o streli. Mnogi smo prepričani, da v nas ne bo udarila. Kaj pa, če udari …

Objavljeno na isti dan


Kamnik / ponedeljek, 3. april 2023 / 22:09

S kolesom ob Kamniški Bistrici

Nova kolesarska povezava Kamnik–Godič omogoča kvalitetno preživljanje prostega časa in spodbuja k spreminjanju potovalnih navad.

GG Plus / ponedeljek, 3. april 2023 / 21:59

Kupidova žlica (1)

Pred Zavodom sv. Stanislava v Šentvidu v Ljubljani je 18. marca potekalo prvo evropsko gastronomsko tekmovanje za osebe s posebnimi potrebami. Glavni organizator je bilo društvo UNUO iz Zagreba, te...

GG Plus / ponedeljek, 3. april 2023 / 21:58

Edina, ki kleklja planinsko cvetje

Devetdesetletna Matilda Thaler je edina klekljarica iz Železnikov, ki ustvarja klekljano planinsko cvetje. Pravzaprav je najbrž edina na svetu, saj ji ni znano, da bi to izdeloval še kdo.

GG Plus / ponedeljek, 3. april 2023 / 21:50

Bila je ljubezen na prvi pogled

Gradu Dvor v Preddvoru res ne manjka več veliko in bo zasijal v vsej svoji prerojenosti. Zlasti nova fasada je močno nadgradila videz že tako zanimivega gradu. Središče kraja je z njegovo obnovitvijo...

Kronika / ponedeljek, 3. april 2023 / 21:46

Nepazljivemu žičničarju pogojna kazen zapora

Zdaj že upokojeni žičničar je priznal, da je pred petimi leti zaradi njegove nepazljivosti s sedežnice na Krvavcu več metrov globoko padla smučarka iz Madžarske.