Predelava volne se začne s striženjem ovac. / Foto: Primož Pičulin

Sadovi jeseni posvečeni drobnici

Sorica – Prireditev Sadovi jeseni je tudi tokrat na sončno nedeljo privabila ogromno število obiskovalcev iz vse Selške doline. Prireditev se je pričela že v soboto z odprtjem razstave domače ustvarjalnosti v dvorani Ivana Groharja, sicer poimenovani po enem izmed največjih slikarjev evropskega formata. Kulturni program je ponudil ogled domačega filma Pastirci, saj je bila rdeča nit tokratnih Sadov jeseni prav drobnica ter vse v povezavi z njo. Ovčarstvo ima v tej regiji namreč pomembno vlogo, čeprav ni več tako množično, kot je bilo. Tako so zlasti mlajše generacije odprtih oči opazovale predelavo ovčje volne, od striženja ovac pa do pletenja in 'filcanja'. Obiskovalci so si lahko privoščili degustacijske užitke ob pokušini domačih jedi, ovčjega in kozjega sira ter salame, manjkal pa ni niti lepo zapečen jagenjček. Kulturni program so glasbeno obogatili skupina Suha špaga ter domači mladi glasbeniki. »Obiskovalcem smo želeli pri­bližati drobnico in vse dobrine, ki izvirajo iz nje,« je po uspešno zaključeni prireditvi dejal predsednik TD Sorica Marjan Peternelj, društvo pa obljublja, da bo dogodek ostal tradicionalen tudi v prihodnje.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / četrtek, 24. junij 2010 / 07:00

Skozi streho v prodajalno

V noči na torek so neznani tatovi vlomili v prodajalno Slowatch v trgovskem centru Supernova v Kranju. Odnesli so za petdeset tisoč evrov ur in nakita.

Objavljeno na isti dan


Jesenice / četrtek, 15. februar 2018 / 22:37

»Vprašajte se, katera so vaša močna področja ...«

Nekdanji dijak Gimnazije Jesenice dr. Andrej Skumavc, ki danes dela kot razvojni inženir v SIJ Acroni Jesenice, je devetošolcem o pravilni izbiri srednje šole dejal: »Vprašajte najprej sebe, katera so...

Kranj / četrtek, 15. februar 2018 / 22:33

Previsoke vrednosti ponudb

Kranjska občina je za nadaljevanje projekta Gorki, v katerem načrtuje gradnjo komunalnega omrežja Britof - Predoslje in Mlaka, dobila šest ponudb, a so predrage, zato bo objavila nov razpis.

Rekreacija / četrtek, 15. februar 2018 / 22:29

Skrbijo za tekaške smučine

Tek na smučeh je te dni dobrodošla rekreacija, da so proge pripravljene tudi v dolini, pa marsikje poskrbijo člani Športnega društva Dražgoše.

Medvode / četrtek, 15. februar 2018 / 22:25

Stavka, ki je iztirila rdeči režim

To je naslov knjige Slavka Kmetiča in Gašperja Blažiča, ki sta jo predstavila v Medvodah.

Šport / četrtek, 15. februar 2018 / 22:00

Srebrna medalja za Jakova Faka

Sedmi dan olimpijskih iger v Pjongčangu smo se tudi Slovenci razveselili prvega odličja, saj je biatlonec Jakov Fak osvojil srebrno medaljo.