Stran z nepotrebnimi papirji in šaro!

Tako si rečem vsako leto, a potem je kup odvrženega precej manjši, kot sem si mislila. Med tistim, česar ne morem odvreči, je tudi koledar, star nekaj let, koledar, poln tahitskih lepotcev – Tahitske tetovaže sijajnega italijanskega fotografa Giana Paola Barbierija v sepia barvah. Koledar je bil pred leti odštekan povod za praznovanje pomladi sredi zime. Praznovale pa smo poročene ženske. Na listu za januar je bil krepak moški torzo s stiliziranima glavama in cvetličnimi vzorci na lepo oblikovanih mišicah. Na fe­bruarskem se je bleščal Tahitijec s prepasico in kokosovim orehom, prižetim na polne ustnice. Skupinska ugotovitev je bila, da bi bil lahko brez prepasice. Še en božanski Tahitijec je na majskem listu nekoga klical! Na junijskem pa je bilo v kristalno čisti vodi dvoje iztegnjenih moških teles s hrbtom navzgor in čipkasto tetovažo na stegnih – brez prepasic. Avgust – na­smejan eno do poldrugo leto star veseljaček, ki bo padel v objem krepkih, z vzorcem okrašenih rok. Na novembrskem listu mičen najstnik s šopom banan. In na zadnjem, decembrskem: skrivnostno poslikan mlad, gol korenjak na žrebcu. Vzklik: Človek bi ga kar pojedel. In odgovor: Nismo kanibalke. Sicer pa je bila na mizi večerja in Izbrani, ki je natakal nemorsko kapljico, je provociral, kaj bi vzele s seboj na samotni otok. Pa se je oglasila prijateljica Marjana: »Me nič ne bi vzele, me bi šle brez vsega na Tahiti. Tam je že vse pripravljeno!« - Ob spominu na prešerni večer res ne gre, da bi tisti lepotci na papirju romali v koš!

Kuskus kot na Gauginovi sliki

Za 6 oseb potrebujemo: 500 g kuskusa, 7 žlic oljčnega olja, 1 žlico paradižnikove mezge, 1 žlico harise, 3 čebule, 4 stroke česna, 2 korenčka, 2 krompirja, 4 žlice bučnega mesa, 200 g kuhane čičerke, pol žličke pa­prike, sol po okusu, 2 žlici sesek­ljanega svežega koriandra ali pol žličke posušenega, 2 žlici sesekljanega peteršilja, 1 srednje veliko blitvo, 800 g ovčjega mesa, lahko tudi piščanca, 7–8 skodelic vode

Za omako damo v velik visok lonec olje, toliko da prekrije dno. Potem dobro opečemo na kocke narezano meso. Nato dodamo drob­no sesekljano čebulo, paradižnikovo mezgo in hariso, začimbno mešanico, ki jo je dobiti na dobro založenih policah z začimbami. Dobro prepražimo, vendar sestavine ne smejo porjaveti. Počasi dodajamo vodo, da je videti kot gostljava omaka. Pridamo mesu, dodamo preostale začimbe in strt česen. Zalijemo s 4–5 skodelicami vode in kuhljamo, da se meso skuha skoraj do mehkega.

Krompir olupimo in zrežemo, bučko prepolovimo, odstranimo peščevje in zrežemo. Čebuli in korenček narežemo na kolobarčke in dodamo k mesu. V lonec stresemo še čičerko, sesek­ljan peteršilj in koriander in po potrebi še malo začinimo. Očiščeno blitvo blanširano v slanem kropu in pazimo, da listi ostanejo celi.

Kuskus pripravimo po navodilu. Potem ga stresemo v gosto cedilo in ga vložimo v lonec, da se kuskus navzame vonja že skoraj skuhane omake.

Nato kuskus stresemo na velik pladenj ali globok krožnik in ga obdamo z vencem blitve in omake, ki ne sme biti preredka.

Pa dober tek!

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / petek, 20. september 2019 / 20:40

Purič zapušča mesto ministra za razvoj in evropsko kohezijsko politiko

Iztok Purič odstopa z mesta ministra za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, so danes sporočili iz SAB. »Minister se je za odstop odločil iz osebnih razlogov, v SAB njegovo odločitev spoštujemo,« s...

Objavljeno na isti dan


Slovenija / sreda, 13. avgust 2014 / 22:22

Prihodnost naše mladine

Organizacija združenih narodov je razglasila današnji dvanajsti avgust za mednarodni dan mladih. Vprašanje se je ponudilo kar samo: kakšno prihodnost imajo mladi v Sloveniji?

Gospodarstvo / sreda, 13. avgust 2014 / 11:53

Z višjimi globami nad šušmarje

V ponedeljek, 18. avgusta, bodo začele veljati novosti, ki jih prinaša spremenjeni zakon o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno.

Kranjska Gora / sreda, 13. avgust 2014 / 11:52

Devet desetletij ni razlog, da bi kar obsedel

V dneh pred občinskim praznikom v Kranjski Gori je župan Jure Žerjav tudi letos obiskal vse tiste občane, ki v letošnjem letu so ali še bodo dopolnili devetdeset let. Tokrat je bilo takšnih kar dvajse...

Gospodarstvo / sreda, 13. avgust 2014 / 11:51

Brezposelnost se je julija še zmanjšala

Kranj – Po podatkih zavoda za zaposlovanje je bilo julija v Sloveniji 116.199 registrirano brezposelnih, kar je 944 manj kot julija lani in 13.644 manj kot januarja letos. V prvih sedmih mesecih se...

Tržič / sreda, 13. avgust 2014 / 11:50

V Kovorju zbiralnica divjačine

Lovska družina Dobrča je v domu Krajevne skupnosti Kovor v petek odprla sodoben živilski obrat za sprejemanje in obdelavo divjačine, ki izpolnjuje vse higienske standarde.