Direktor Poslovne cone Komenda Matic Romšak si želi, da bi se banke upnice dogovorile in sprostile poslovanje družbe, kar bi prodajo zemljišč še pospešilo.

Poslovna cona pod izvršbo

Gorenjska banka je zaradi neplačila dolga uvedla postopek izvršbe nad Poslovno cono Komenda, kjer želijo zaseči več kot sto parcel. Direktor družbe si želi odpravo blokade računov, saj zanimanje kupcev je, a blokada poslovanje zdaj močno otežuje.

Komenda – Poslovna cona Komenda je za gradnjo komunalne infrastrukture najela okoli petnajst milijonov evrov posojil, gospodarska kriza pa je po letu 2008 cene na nepremičninskem trgu znižala, prodaja zemljišč je začela upadati in poslovanje družbe je postalo oteženo.

»Ko sem leta 2010 prevzel vodenje družbe Poslovna cona Komenda, je bilo treba te kredite začeti vračati in dokler je šlo, smo jih plačevali, nato pa smo poskusili z bankami te kredite reprogramirati. Z večino smo se uspeli dogovoriti, le z Gorenjsko banko ne, in podali so izvršbo na celotno naše premoženje, torej okoli sto še neprodanih zemljišč ali približno 15 hektarov, pa tudi na tiste parcele, ki so bile zastavljene drugim bankam upnicam. Gorenjska banka je tudi blokirala naše poslovne račune, kar zdaj močno otežuje naše poslovanje. Zaradi blokade pri pogajanjih s kupci z njihove strani pride do določene mere nezaupanja, prav tako so postopki oteženi, saj je še pred podpisom pogodbe treba dobiti vso potrebno dokumentacijo, pod kakšnimi pogoji bodo banke izdale izbrisno pobotnico, in ker to po navadi kar nekaj časa traja, kakšnega kupca ta postopek tudi odvrne od prodaje,« pravi direktor PC Komenda Matic Romšak, ki si želi, da bi Gorenjska banka, ki ima že zdaj popoln pregled nad njihovim poslovanjem, račune podjetja sprostila. Kot je še povedal, je družba stroške poslovanja oklestila na minimum, kar devetdeset odstotkov denarja od kupnin pa takoj dobijo banke upnice.

Družba mora bankam poplačati še okoli dvanajst milijonov evrov, od tega Gorenjski banki približno 3,2 milijona. Romšak poudarja, da Poslovna cona Komenda ni insolvenčna, saj je njeno premoženje še vedno vredno več od dolga. Zanimanje za nakup zemljišč se, kot kaže, znova povečuje. V lanskem letu so uspeli prodati le eno zemljišče, letos pa že štiri, intenzivni dogovori pa potekajo še s štirimi kupci, med katerimi so tudi tujci. »Še več zanimanja pa bi bilo, če bi lahko normalno poslovali. Če nam uspe začete dogovore pripeljati do podpisa, bi lahko še letos prejeli za okoli dva milijona evrov kupnin, to pa bi bil dober signal tudi bankam, da naša cona je perspektivna,« še pravi Matic Romšak.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / ponedeljek, 24. maj 2010 / 07:00

Ločani naslov oddali Borovničanom

Po dveh zanimivih tekmah finala letošnjega državnega prvenstva v dvoranskem hokeju so se naslova najboljših veselili igralci Itak Sporta Borovnice, osemkratni prvaki iz Škofje Loke pa so se morali zad...

Objavljeno na isti dan


Kultura / torek, 14. november 2006 / 06:00

Sandijevi utrinki

V avli Zdravstvene postaje na Selu pri Žirovnici so v petek odprli razstavo Utrinki jeseniškega fotografa Sandija Novaka.

Domžale / torek, 14. november 2006 / 06:00

Zanesljiva zmaga Tonija Dragarja

Domžale - Domžalski volivci so v drugem krogu lokalnih volitev za svojega novega župana izbrali Tonija Dragarja. Dragar, ki je bil doslej poklicni podžupan doseda...

Prosti čas / torek, 14. november 2006 / 06:00

Razigrano tekmovanje

Najbolj urejeni so na Ptuju, najlepši havajki pa sta letos Sabina Mali in Nina Stropnik. Ko je komisija slovenske superfinalistke izbora za Miss Hawaiien Tropic povprašala, kaj menijo o izboru, se je...

Prosti čas / torek, 14. november 2006 / 06:00

Zima trka na vrata

15. november je datum, ko morajo motorna vozila imeti zimsko opremo, kazni do 100 tisočakov.

Prosti čas / torek, 14. november 2006 / 06:00

Dvojna varčnost

Test: Dacia Logan 1.5 dCi Laureate