Pridih morja

Letos res nimamo sreče s poletnim vremenom. Kljub temu si lahko pripravimo kosilo, ki diši po morju in poletju. Veliko ljudi ima predsodke, da je priprava rib težka in je primerna le za izkušene kuharje. Z zelo enostavnim receptom vam pokažem, da to ni nobena umetnost.

Za pripravo brancina za 4 osebe potrebujemo: 4 manjše brancine, 4 stroke česna, peteršilj, rožmarin, 1 limono, sol, 4 žlice olivnega olja.

Brancine očistimo, operemo in osušimo. Česen po dolgem večkrat prerežemo, da dobimo tanjše rezine. Peteršilj nasekljamo, limono narežemo na kolesca. V vsak brancin posolimo, potresemo z rožmarinom in peteršiljem ter vanj položimo rezine česna in limone. Na rahlo ga posolimo še iz zunanje strani. V večji ponvi segrejemo olivno olje. Brancine položimo na segreto ponev in jih pečemo 10 minut na vsaki strani.

Nasvet: Nekako velja pravilo, da ribo pri peki na žaru ali v ponvi obrnemo, ko postane zgornje oko ribe motno. Jed postrežemo s tržaško omako in rezinami limone. Uporabimo lahko tudi katero drugo ribo (npr. postrv ali orado).

K morski hrani tekne krompir z blitvo.

Za pripravo krompirja z blitvo za 4 osebe potrebujemo: 1 kg blitve, 0,5 kg krompirja, 2 stroka česna, 2 žlici masla, sol, ščep popra.

Krompir olupimo, operemo in skuhamo v slani vodi. Blitvo operemo in jo zblanširamo, tako da jo postavimo v lonec in jo prelijemo s vrelo vodo. V pokritem loncu jo pustimo stati 5 minut, nato jo odcedimo, ožamemo in narežemo na manjše kose. Česen sesekljamo in ga prepražimo na maslu. Dodamo blitvo, jo osolimo, popopramo in med kuhanjem mešamo, da izpari odvečna tekočina. Krompir vmešamo med blitvo in kuhamo še kakšno minuto.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Jesenice / četrtek, 20. maj 2021 / 07:28

Medicinska sestra z doktoratom znanosti

Jeseničanka Sanela Pivač je poklicno pot začela kot srednja medicinska sestra, z vztrajnostjo pa je zgradila akademsko kariero in danes ima doktorat znanosti. Kot vršilka dolžnosti dekanje je zaposlen...

Objavljeno na isti dan


Kamnik / sreda, 10. september 2014 / 20:10

Narodne noše vabijo v Kamnik

Že 44. Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine bodo potekali med 11. in 14. septembrom.

Kultura / sreda, 10. september 2014 / 20:08

Korošci in Kranjci v Šenčurju

Letošnji prvi šenčurski »ex tempore« naj bi postal del sodelovanja Gorenjske in Koroške.

Kranjska Gora / sreda, 10. september 2014 / 20:06

Kljub slabemu vremenu pobrali več takse kot lani

Medobčinski inšpektor je skupaj s policisti konec avgusta v Kranjski Gori nadzoroval prijave in odjave gostov in plačila turistične takse. Težave predvsem pri manjših sobodajalcih.

Škofja Loka / sreda, 10. september 2014 / 20:03

Nadomestni svetnik za zadnjo sejo

Škofja Loka – Po smrti svetnice Katje Galof je nadomestni član škofjeloškega občinskega sveta iz stranke Zares postal Marko Breznik. Občinski svet je na zadnji seji potrdil njegov mandat, nadomestn...

Gospodarstvo / sreda, 10. september 2014 / 20:02

Odpirajo prenovljene prostore v Bohinju

Bohinjska Bistrica – Loške mesnine bodo v četrtek v predelovalnem obratu Mesnin Bohinja v Bohinjski Bistrici odprle prenovljene proizvodne in skladiščne prostore. Po tem, ko je bilo bohinjsko podje...