Pridih morja

Letos res nimamo sreče s poletnim vremenom. Kljub temu si lahko pripravimo kosilo, ki diši po morju in poletju. Veliko ljudi ima predsodke, da je priprava rib težka in je primerna le za izkušene kuharje. Z zelo enostavnim receptom vam pokažem, da to ni nobena umetnost.

Za pripravo brancina za 4 osebe potrebujemo: 4 manjše brancine, 4 stroke česna, peteršilj, rožmarin, 1 limono, sol, 4 žlice olivnega olja.

Brancine očistimo, operemo in osušimo. Česen po dolgem večkrat prerežemo, da dobimo tanjše rezine. Peteršilj nasekljamo, limono narežemo na kolesca. V vsak brancin posolimo, potresemo z rožmarinom in peteršiljem ter vanj položimo rezine česna in limone. Na rahlo ga posolimo še iz zunanje strani. V večji ponvi segrejemo olivno olje. Brancine položimo na segreto ponev in jih pečemo 10 minut na vsaki strani.

Nasvet: Nekako velja pravilo, da ribo pri peki na žaru ali v ponvi obrnemo, ko postane zgornje oko ribe motno. Jed postrežemo s tržaško omako in rezinami limone. Uporabimo lahko tudi katero drugo ribo (npr. postrv ali orado).

K morski hrani tekne krompir z blitvo.

Za pripravo krompirja z blitvo za 4 osebe potrebujemo: 1 kg blitve, 0,5 kg krompirja, 2 stroka česna, 2 žlici masla, sol, ščep popra.

Krompir olupimo, operemo in skuhamo v slani vodi. Blitvo operemo in jo zblanširamo, tako da jo postavimo v lonec in jo prelijemo s vrelo vodo. V pokritem loncu jo pustimo stati 5 minut, nato jo odcedimo, ožamemo in narežemo na manjše kose. Česen sesekljamo in ga prepražimo na maslu. Dodamo blitvo, jo osolimo, popopramo in med kuhanjem mešamo, da izpari odvečna tekočina. Krompir vmešamo med blitvo in kuhamo še kakšno minuto.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / sreda, 12. november 2014 / 12:50

Koncert Vesne Zornik

Kranj – Peta etapa Dvocikla, cikla koncertov in glasbenih rezidenc v kranjski Layerjevi hiši, združuje smetano domačega etna in jazza: na njem se bodo tokrat srečali odlična pevka Vesna Zornik ter...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / ponedeljek, 9. maj 2016 / 20:37

Pod Storžičem diši po francoski in slovenski kuhinji

Vilo Bella, restavracijo, ki jo je pred leti na Srednji Beli odprla družina Klakočar, nato pa se je izmenjalo nekaj najemnikov, sta sedaj najela Francoza Celine in Sebastien Vermant, v kraj pod Storži...

Razvedrilo / ponedeljek, 9. maj 2016 / 20:36

ManuElla je odletela …

... stockholmski dogodivščini naproti. Švedski Stockholm bo namreč 10., 12. in 14. maja gostitelj treh večerov enainšestdesetega izbora za Pesem Evrovizije, na katerem se bo za zmago potegovalo dvainš...

GG Plus / ponedeljek, 9. maj 2016 / 20:23

Muzej, zazrt v prihodnost

V prostorih Infocentra Triglavska roža na Bledu bodo prihodnji četrtek tudi uradno odprli Antimuzej Dežela fizike, v katerem obiskovalca popeljejo skozi zanimivo predstavitev naravnih in fizikalnih po...

Gospodarstvo / ponedeljek, 9. maj 2016 / 20:09

Kako poslovati z Indijo

Poslovnež Davorin Likovič pravi, da indijska podjetja v Sloveniji ne iščejo kapitala, temveč znanje, tehnologije, »know-how«, mlade znanstvenike z dobrimi idejami. Indijski trg je ogromen, vrata slove...

GG Plus / ponedeljek, 9. maj 2016 / 20:07

Tatjanin pasijon v ljubljanski cerkvi

Fotografije križevega pota, ki jih je lani ob uprizoritvi Škofjeloškega pasijona posnela fotografinja Tatjana Splichal, sedaj trajno visijo v cerkvi v Podutiku. Avtorica je hvaležna za to priložnost:...