Urška Krišelj Grubar, Bojana Pivk, Tomo Križnar in Somaia / Foto: AB

Tomo in Bojana

Svetovni popotnik in borec za pravice, lahko bi se izrazili v pesniškem jeziku: ‘pozab­ljenih nad drugem koncu sveta', Tomo Križnar, je 26. avgusta dopolnil 60 let, v soboto pa dahnil usodni ‘da'.

V svojih knjigah in prispevkih za medije se ukvarja z občutljivostmi preživelih staroselskih kultur in načini, kako jih zaščititi. Večina Slovencev ga pozna kot nekoga, ki je predan svojemu poslanstvu in tudi večina je videla znana dokumentarca o Nubah in Darfur – vojna za vodo.

Z izbranko Bojano Pivk, sicer Logatčanko, ki živi v Postojni, sta se poročila v soboto v Kranju. V bistvu bi lahko rekli, da so ju združile Nube. Pivkova je namreč kot učiteljica svoje učence prosila, če bi se lahko odpovedali tistemu, česar ne potrebujejo, in zbrane šolske potrebščine za nubske otroke so potem naslednjič s Tomom potovale v Afriko. Spremljala ga je tudi Bojana.

Križnar in Pivkova sta se prvič poročila že pri Nubah, po njihovih obredih. »Duhovno, administrativno pa se bova še danes,« pove Križnar, kateremu bi moral biti za pričo Somain oče Sulejman Jamous, a je zaradi hude bolezni mesto priče prevzela Somaia. Urška Krišelj Grubar, ki jo sicer poznamo kot novinarko, pisateljico in tudi ljubiteljico popotovanj, pa je bila Bojanina priča.

Vzhičena in iskreno nasmejana mladoporočenca sta se po uradnem delu po­r­očnega sobotnega dopoldneva s prisotnimi preselila le čez cesto, v Stari Mayr. In kje bosta živela? Smeje Križnar pove, da malo tu in malo tam, mogoče celo v Afriki.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / torek, 27. februar 2007 / 06:00

Sovodenj, župnija nova Oselica

Novooselška župnija je nastala iz žirovske in cerkljanske. Lastnega vikarja je imela že leta 1762. To je bil Gašper Dežela. Od takrat obstajajo cerkvene matice, kjer sta zapisana prvi krst in pog...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / torek, 11. avgust 2009 / 07:00

Na Pomurskem sejmu tudi ocenjevanje medu

Gornja Radgona - Na Pomurskem sejmu v Gornji Radgoni so v okviru priprav na kmetijsko živilski sejem po večletnem premoru spet pripravili ocenjevanje medu. Ocenjevanje se je zače...

Zanimivosti / torek, 11. avgust 2009 / 07:00

Plezalna stena sredi mesta

Kamnik - Člani Alpinističnega odseka Kamnik so v nedeljo na trgu ob kavarni Veronika postavili plezalno steno za športno plezanje, namenjeno najmlajšim. »Steno smo postavili ob l...

Gospodarstvo / torek, 11. avgust 2009 / 07:00

Oslabitve močno oklestile dobiček

UniCredit Banka Slovenije je v letošnjem prvem polletju dosegla 2,5 milijona evrov čistega dobička, lani v enakem obdobju 8,7 milijona.

Kronika / torek, 11. avgust 2009 / 07:00

Vozniki so pihali osem ur

Pri Sebenjah se je huje ponesrečil motorist, ki je nameraval ubežati policijski patrulji, ki je sodelovala v akciji Promil.

Slovenija / torek, 11. avgust 2009 / 07:00

Opozorili na promet v Alpah

Organizacija Cipra Slovenija je tudi letos pripravila akcijo Ogenj v Alpah, pri čemer so letos izpostavili problem prometa.