Tako dobre kot zdrave robidnice
V današnjem času je vse bolj popularna super hrana, ki prihaja iz tujih dežel in jo je mogoče kupiti le v dobro založenih in specializiranih trgovinah po visoki ceni. Vendar sadje in zelenjava, ki rasteta pri nas, nista nič manj zdravilna. Lep primer so robidnice, ki vsebujejo veliko vitaminov, mineralov, rudnin …
Že sveže so slastne, a v marmeladi in kolaču se jih boste še bolj razveselili.
Za marmelado iz robidnic potrebujemo: 2 kg svežih robidnic, 300 g sladkorja, 25 g želina.
Robidnice operemo in jih stresemo v večji lonec in pomešamo s 250 g sladkorja. Pristavimo na štedilnik ter mešamo, dokler ne zavre. Pustimo kuhati še 20 minut in občasno pomešamo. Kuhane robidnice spasiramo s paličnim mešalnikom. Želin in preostali sladkor zmešamo v skodelici in ga stresemo k pripravljenim robidnicam. Vse skupaj kuhamo še 5 minut. Marmelado nadevamo v kozarce in jih še vroče zapremo.
Nasvet: Z uporabo želina dosežemo, da je marmelada kompaktna, čeprav dodamo manj sladkorja. Če vas motijo pečke od robidnic, jih pred uporabo želina precedite skozi cedilo ali gazo.
Za robidov kolač potrebujemo: 0,5 kg moke (najbolje 250 g ostre in 250 g gladke moke), 1 jogurt (250 g), 250 g sladkorja, 1 vanilin sladkor, 4 jajca, 125 g sončničnega olja, 1 pecilni prašek, 0,5 kg robidnic.
Jajca penasto umešamo s sladkorjem in vaniljevem sladkorjem. Dodamo jogurt in olje ter ponovno premešamo. Med stalnim mešanjem dodajamo moko, pomešano s pecilnim praškom, k jajčni mešanici. Pekač namažemo z maslom in posujemo z moko. Maso vlijemo v pripravljen pekač, jo poravnamo in posujemo z robidnicami. Kolač pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 25 minut.
Nasvet: Biskvit lahko obložimo tudi z drugim sadjem. Postrežemo z žlico stepene smetane in kepico vaniljevega sladoleda.