Jeseniški pihalci / Foto: Tina Dokl

Slovenska folklora s pridihom modernega

Tako so v Kranjski Gori poimenovali simpatičen večerni, nedeljski dogodek, nekakšno veselico, ki so jo združili z degustacijami, plesom, glasbo, umetnostjo in predstavitvijo domačih okusov.

Pihalni orkester z Jesenic se je ravno pripravljal na na­stop ali pa so fantje in dekle svoje glasbeno poslanstvo v nedeljo zvečer že opravili. Srečali smo jih pred velikim šotorom, iz katerega so se slišali glasba, smeh in trki čevljev ob plesni pod. Domači folklorniki so ogrevali prisotne, jih celo vpletli v ples, medtem ko je vsak posameznik po vzoru briških dogodkov dobil na vratih okoli vratu posebno 'tašnico' in v njej kozarec za degustacijo vin. Seveda v zameno za nekakšno plačilo oziroma vstopnino za dogodek. To so še posebej s pridom izkoristili tuji gostje. Ti so se sploh zabavali. V bistvu so v enem večeru spoznali nekaj slovenske folklore, umetnosti, okusov in vina.

Med različnimi lokalnimi in vinskimi ponudniki smo v šotoru, kjer je potekal nedeljski družabni dogodek, naleteli tudi na stojnico z vabljivo v testu pečeno šunko in pravim gorenjskim kajmakom. Klemen Drole, kuhar iz Grand Hotela Prisank, nam je v dveh stavkih hitro opisal postopek tovrstno pripravljene dobrote. Šunko je skuhal v celem kosu, potem je eno noč odležala, nakar jo je zavil v kruhovo testo in potem še spekel. Sočna mesna dobrota, ki je kar kričala po okušanju.

Kajmak pa je druga zgodba. Dokaj nova, predvsem pa za nekatere obiskovalce dogodka nova. Prihaja namreč z Jesenic, natančneje z Javornika, prej pa je domovala na Brezjah. Na stojnici so se poleg kajmaka vabljivo prisotnim smehljali še različni mladi kravji siri. Ivo Danilov se je razgovoril prav o svojem kajmaku, ki je izredno okusen, pa o skuti, jogurtih.

Razposajeno šotorsko plesišče so potem dobili pod noge domačini, ansambel Zgornjesavci, ki so s svojimi vižami poskrbeli za glasbeno in seveda plesno nadaljevanje večera.

Če pa ste slučajno ob branju pomislili, da je škoda, ker ste dogodek zamudili, ga še vedno lahko obiščete, saj se je organizator odločil, da bo na sporedu vsako nedeljo od šeste do desete ure zvečer – vse do 12. oktobra letos.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Bohinj / nedelja, 15. november 2020 / 11:58

Delež okuženih prehitro narašča

Medtem ko jim je v Bohinju prvi val epidemije uspelo preživeti brez enega samega okuženega, je stanje jeseni povsem drugačno. Število okuženih se je konec prejšnjega meseca začelo hitro povečevati, za...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / sreda, 8. februar 2012 / 07:00

Za vse, ki imajo radi naravo

Okoljevarstveniki se večinoma posvečajo analizi odpadnih voda, skrbi za zrak, povezanosti živega in neživega, pomenu ločevanja in predelave odpadkov.

GG Plus / sreda, 8. februar 2012 / 07:00

Najina zmaga je bila filmska

Študenta Tadej Turk in Jure Svetelj sta zmagala na državnem tekmovanju iz mehatronike in si s tem zagotovila vstopnico na evropsko tekmovanje EuroSkills 2012, ki bo potekalo v Belgiji.

Šport / sreda, 8. februar 2012 / 07:00

Na kulturni dan državno prvenstvo v skokih

Kranj - Danes bo v Kranju potekalo državno prvenstvu v smučarskih skokih. Za naslov najboljšega v državi se bodo pomerili naši najboljši smučarji skakalci in skakalke. Lanski nas...

Avtomobilizem / sreda, 8. februar 2012 / 07:00

Na kratko

Citroën: Pri francoskem avtomobilskem proizvajalcu so vzpostavili klub za lastnike avtomobilov linije DS. Člani kluba imajo prek spletne strani

Gospodarstvo / sreda, 8. februar 2012 / 07:00

Mešetar

Tržne cene govejega mesa Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja pripravlja tudi tržno poročilo za goveje meso. Poglejmo, kakšne so bile cene v tednu med 23. in...