Med biatlonci

Imam novo igračo. Didaktično. Napisal jo je Sigi Heinrich, legendarni komentator Eurosporta, 2006 dobitnik nagrade Biathlon Award in nagrade nemške televizije za poročanja z olimpijade v Pekingu 2008, 2014 pa odlikovanec Bavarske športne nagrade v kategoriji Izjemna predstavitev športa. Zelo dobrodošla igrača se imenuje Kulinarische Volltreffer ..., po slovensko Kulinarični zadetki v polno, biatlonci in njihovi najljubši recepti. Knjigo s posvetilom mi je prinesel sinov prijatelj, športni novinar. 50 vrhunskih biatlonk in biatloncev, evropskih in svetovnih asov ter dobitnikov olimpijskih medalj je razodelo, kaj najraje skuhajo, spečejo in pojedo. Med njimi so tudi štirje Slovenci: Andreja Mali je prispevala recept za vegetarijansko tortiljo, Klemen Bauer za tagliatelle a la Bobi, Jakov Fak za goveji zrezek z lisičkami in Teja Gregorin za ajdove žgance s kislim zeljem ob kranjski klobasi. Vsak darovalec recepta je predstavljen na dveh straneh: na prvi s fotografijo, posneti med tekmo, na drugi za mizo, ob mizi ali ob štedilniku, na drugi strani pa s fotografijo jedi, receptom in Sigijevim namigom, ki na koncu knjige doda tudi ge­slo: »Dobro vznikne le s strastjo: v športu, v kuhinji in za mikrofonom. V tem smislu vaš Sigi.« Razumem Sigijev namig. V nedeljo povabim prijateljici na torkov čaj ob petih, na večer pa prijateljski par na čarovniško solato in še kaj. Ker zadnje čase pečemo kruh doma, se navdušim za pšenični kruh s kvinojo in javorovim sirupom, za večerjo pa najljubšo in preprosto jed Oleja Einarja Björndalna špageti aglio e olio in coprniško solato Daniela.

Pšenični kruh s kvinojo in javorovim sirupom – Susan Dunklee

Za 2 hlebca kruha potrebujemo: 85 kvinoje, 240 ml vode, 720 ml vode, 7 g suhega kvasa, 60 ml javorovega sirupa, 45 g raztopljenega masla, 11 g soli, 720 g bele moke, 360 g polnovredne moke, 40 g sončničnih semen.

Kvinojo nekajkrat operemo in v 240 ml vode zavremo in kuhamo na šibkem ognju 12–15 minut. Kuhano kvinojo damo v velik lonec in jo zmešamo z moko in kvasom. Počakamo, da kvas malo naraste. Dodamo raztopljeno maslo, javorov sirup in sol. Dodajamo moko – po malem – dokler testo ni čvrsto.

Nekaj časa ga gnetemo. Testo se ne sme prijemati, sicer dodamo še malo moke. Testo pokrijemo z vlažno cunjo in ga damo na toplo, da vzhaja še za enkrat toliko (približno 2 uri). Nato zvrnemo testo na delovno površino in vgnetemo vanj sončnična semena. Potem razdelimo testo na dve polovici. Hlebca položimo na naoljen pekač ali model, še enkrat pokrijemo z vlažno krpo, dokler testo ne naraste še za enkrat. Pečemo 50 minut pri 190 stopinjah.

In še Sigijev namig:

Rezino Dunklee – kruha popečemo, ga namažemo s svežim alpskim maslom in žličko javorovega sirupa. Seveda iz Vermonta.

Pa dober tek!

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Cerklje na Gorenjskem / ponedeljek, 26. maj 2014 / 13:26

Popis imen se nadaljuje

Cerklje – Akcija zbiranja starih hišnih imen se nadaljuje tudi letos, in sicer pod novim imenom Dediščina starih hišnih imen. V občini Cerklje na Gorenjskem, ki je le ena od številnih sode...

Objavljeno na isti dan


Kronika / ponedeljek, 2. marec 2015 / 13:10

Grožnje in bel prah za izvršitelja

Kamniški izvršitelj Marijan Hojs je v ponedeljek prejel pisemsko ovojnico z belim prahom, zaradi česar se je v središču Kamnika odvila intervencija, ki je za nekaj ur precej ovirala promet.

Šport / ponedeljek, 2. marec 2015 / 13:09

Markač domov prinesel bronasto odličje

Kranjčan Juš Markač se je izkazal na balkanskem prvenstvu v karateju.

Železniki / ponedeljek, 2. marec 2015 / 13:01

Ko se hiša kar strese ...

Hrup in vibracije zaradi pasu granitnih kock na regionalni cesti v Železnikih že vrsto let jezijo najbližje sosede. Občina bo letos naročila idejno zasnovo za ustreznejšo ureditev tega odseka.

Nasveti / ponedeljek, 2. marec 2015 / 12:53

Mož z opazovalno kupolo

Možic (1602 m) – Soriška planina s svojimi štirimi vrhovi predstavlja idealen teren za pohajkovanje v vseh letnih časih. Poleti tam gori lahko nabiramo zdravilne rožice, pozimi smučamo, krpljamo ali h...

Nasveti / ponedeljek, 2. marec 2015 / 12:50

Med biatlonci

Imam novo igračo. Didaktično. Napisal jo je Sigi Heinrich, legendarni komentator Eurosporta, 2006 dobitnik nagrade Biathlon Award in nagrade nemške televizije za poročanja z olimpijade v Pekingu 20...