Med biatlonci

Imam novo igračo. Didaktično. Napisal jo je Sigi Heinrich, legendarni komentator Eurosporta, 2006 dobitnik nagrade Biathlon Award in nagrade nemške televizije za poročanja z olimpijade v Pekingu 2008, 2014 pa odlikovanec Bavarske športne nagrade v kategoriji Izjemna predstavitev športa. Zelo dobrodošla igrača se imenuje Kulinarische Volltreffer ..., po slovensko Kulinarični zadetki v polno, biatlonci in njihovi najljubši recepti. Knjigo s posvetilom mi je prinesel sinov prijatelj, športni novinar. 50 vrhunskih biatlonk in biatloncev, evropskih in svetovnih asov ter dobitnikov olimpijskih medalj je razodelo, kaj najraje skuhajo, spečejo in pojedo. Med njimi so tudi štirje Slovenci: Andreja Mali je prispevala recept za vegetarijansko tortiljo, Klemen Bauer za tagliatelle a la Bobi, Jakov Fak za goveji zrezek z lisičkami in Teja Gregorin za ajdove žgance s kislim zeljem ob kranjski klobasi. Vsak darovalec recepta je predstavljen na dveh straneh: na prvi s fotografijo, posneti med tekmo, na drugi za mizo, ob mizi ali ob štedilniku, na drugi strani pa s fotografijo jedi, receptom in Sigijevim namigom, ki na koncu knjige doda tudi ge­slo: »Dobro vznikne le s strastjo: v športu, v kuhinji in za mikrofonom. V tem smislu vaš Sigi.« Razumem Sigijev namig. V nedeljo povabim prijateljici na torkov čaj ob petih, na večer pa prijateljski par na čarovniško solato in še kaj. Ker zadnje čase pečemo kruh doma, se navdušim za pšenični kruh s kvinojo in javorovim sirupom, za večerjo pa najljubšo in preprosto jed Oleja Einarja Björndalna špageti aglio e olio in coprniško solato Daniela.

Pšenični kruh s kvinojo in javorovim sirupom – Susan Dunklee

Za 2 hlebca kruha potrebujemo: 85 kvinoje, 240 ml vode, 720 ml vode, 7 g suhega kvasa, 60 ml javorovega sirupa, 45 g raztopljenega masla, 11 g soli, 720 g bele moke, 360 g polnovredne moke, 40 g sončničnih semen.

Kvinojo nekajkrat operemo in v 240 ml vode zavremo in kuhamo na šibkem ognju 12–15 minut. Kuhano kvinojo damo v velik lonec in jo zmešamo z moko in kvasom. Počakamo, da kvas malo naraste. Dodamo raztopljeno maslo, javorov sirup in sol. Dodajamo moko – po malem – dokler testo ni čvrsto.

Nekaj časa ga gnetemo. Testo se ne sme prijemati, sicer dodamo še malo moke. Testo pokrijemo z vlažno cunjo in ga damo na toplo, da vzhaja še za enkrat toliko (približno 2 uri). Nato zvrnemo testo na delovno površino in vgnetemo vanj sončnična semena. Potem razdelimo testo na dve polovici. Hlebca položimo na naoljen pekač ali model, še enkrat pokrijemo z vlažno krpo, dokler testo ne naraste še za enkrat. Pečemo 50 minut pri 190 stopinjah.

In še Sigijev namig:

Rezino Dunklee – kruha popečemo, ga namažemo s svežim alpskim maslom in žličko javorovega sirupa. Seveda iz Vermonta.

Pa dober tek!

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / ponedeljek, 22. november 2021 / 10:36

Skupina Triglav z višjim dobičkom

Skupina Triglav je v letošnjih prvih devetih mesecih ustvarila 92 milijonov evrov dobička pred obdavčitvijo ali skoraj polovico več kot v primerljivem lanskem obdobju.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / nedelja, 5. maj 2013 / 07:00

Parado organizirali že šestdesetič

Cerklje - Tako kot so člani Godbe Cerklje tudi letos po večini vasi občine pripravili prvomajsko budnico, tako tudi člani Avto-moto društva Cerklje nadaljujejo svojevrstno tradic...

GG Plus / nedelja, 5. maj 2013 / 07:00

Marxov Kapital

»Kot kapitalist je [kapitalist] le poosebljen kapital. Njegova duša je duša kapitala. Kapital pa ima en sam življenjski gon, gon po tem, da se uvrednotuje, da ustvarja presežno vrednost, da s svo...

Nasveti / nedelja, 5. maj 2013 / 07:00

Vrh nad Zatrnikom

Hotunjski vrh (1107 m) - Zatrnik je bilo v mojem otroštvu priljubljeno družinsko smučišče, idealno za učenje vijuganja po belih strminah. Danes osamljeno smučišče ponuja drobno "piko za udret" turnim...

Gospodarstvo / nedelja, 5. maj 2013 / 07:00

Povečujejo odstrel jelenjadi, divjih prašičev in sivih vran

V Gorenjskem lovsko upravljavskem območju načrtujejo letos odvzem 720 jelenjadi, 260 divjih prašičev in 2300 sivih vran.

Kranj / nedelja, 5. maj 2013 / 07:00

Slikarski odklop Agate Pavlovec

Kranj - Na Pungertu do 21. maja svoja dela razstavlja škofjeloška umetnica, akademska slikarka Agata Pavlovec. Poleg samostojnih razstav že več kot desetletje sodeluje na različn...