Garažni pivovarji
Če ste prejšnji konec tedna obiskali Kamnik ali Bohinj, ste lahko povsod okušali pivo. V Kamniku so Festival piva obogatili še z Okusi Kamnika.
Dvodnevni gurmansko-pivski festival je v Kamniku potekal v sklopu odprtja Kamfesta, s svojimi pivski mojstrovinami pa so se predstavili slovenski pivovarji. Predvsem 'garažni', bi rekel Rok Rutar iz Carniole, ki oktobra prihaja s pivovarno na Gorenjsko, natančneje v Žirovnico. Njegova stojnica je vabila v bližino tudi z izjemno lepimi etiketami steklenic. Veselje do varjenja piva je dobil na Škotskem. Malo za šalo, malo zares je še pripomnil, da ima vsaka vas v višavju svojo pivovarno, destilarno viskija in igrišče za golf. Mika ga, da bi se v prihodnosti podobno kot s pivom spopadel tudi z viskijem. V rokovnjaški opravi je Cene Pirnat predstavil domače pivo Rokovnjač iz Lukovice, iz domžalskega Adama Ravbarja ste lahko okušali svetlo in temno pivo. Prisotna sta bila tudi zakonca Florjančič iz Kamnika, ki s svojim Malim gradom spadata med mlajše pivovarje. In ob dobrem pivu se seveda prileže tudi dobra hrana: spoznali smo kamniške gostince, ki so se predstavili z Okusi Kamnika. Na njihovih krožnikih lahko najdemo vse od znamenitega pastirskega trniča, sira hruškaste oblike iz skute, smetane in soli, do kamniške gorčice. Lahko ste si privoščili ješprenjček s kamniško kajzerico in omenjenim trničem, kloštrsko kremšnito oziroma po starem narejeno kremšnito s svežim sadjem, tople kumare s tuhinjsko filo, domačo zaseko, divjačinski golaž, sirove štruklje z domačo marmelado, ajdove palačinke s porom in trničem, enolončnico z lečo in tuhinjsko filo, hišni štrudelj, kajžarsko klobaso z zeljem, kamniški čips, ravno tako s trničem … Bohinj je konec tedna kot nekakšno predpripravo na Kresno noč na isti dan gostil manjši pivski festival, kjer se je predstavilo šest domačih pivovarjev, spoznali ste lahko tudi tuja piva. Kamnik se je osredotočil na manjše domače pivovarje, v Bohinju pa smo našli tudi stojnico večjega vseslovenskega pivovarja.
Kot običajno je Vila Podvin tudi avgusta organizirala tržno dopoldne s Podvinsko tržnico. Spet smo pogrešali več mesnih izdelkov, med že znanimi obrazi pa naleteli še na Tatjano Primc in njeno hčer Katjo, ki sta se predstavili z zanimivimi ročno poslikanimi hišnimi copatami iz blaga.