Pijte zadosti, a naj bo voda
Ob napovedanih visokih temperaturah v teh dneh strokovnjaki opozarjajo na ustrezno ravnanje v vročini – še zlasti najbolj ogroženih skupin prebivalstva. Za potešitev žeje pa sta najprimernejša voda in nesladkan čaj, prodajano »vodo z okusom« so pri Zvezi potrošnikov Slovenije vzeli pod drobnogled.
Ljubljana – Najbolj ogroženi v vročih dneh so starejši in otroci, bolniki (s srčno-žilnimi obolenji in obolenji dihal, diabetiki, bolniki z obolenji ledvic, bolniki z duševnimi motnjami, nepokretni), brezdomci, socialno izolirani prebivalci in tisti, ki živijo v slabih bivalnih pogojih, delavci, ki delajo na prostem ... Daljše obdobje vročine lahko povzroči različne težave in pregretje telesa, med njimi kožne izpuščaje, vročinske krče, vročinsko izčrpanost, omedlevico, vročinsko kap, opozarjajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Kot svetujejo, težave lahko omilimo ali preprečimo tako, da zmanjšamo obremenitev telesa s toploto in se umaknemo v senco ali hladnejše prostore. Fizično aktivnost na prostem omejimo na jutranje in večerne ure, uživamo lahko hrano v manjših obrokih. Telesu omogočimo odvajanje toplote s pravilno izbiro oblačil in zadostnim uživanjem tekočin. V primeru pregretja bolnika umaknemo v senco ali hladen prostor. V primeru vročinske kapi takoj pokličemo zdravniško pomoč, obolelega ves čas hladimo. Z zdravnikom se posvetujemo tudi, če imamo neobičajne težave, ki ne minejo ali se večajo. Nikoli ne puščamo nikogar v zaprtem, parkiranem avtu, ne pozabimo na zaščito pred soncem in bodimo pozorni na varnost hrane, ki se v vročini hitreje pokvari.
Telo v vročih dneh potrebuje več tekočine kot običajno, opozarjajo tudi pri Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS). Za potešitev žeje sta najbolj primerna voda in nesladkan čaj, a potrošniki pogosto posežejo tudi po nizkoenergijskih brezalkoholnih pijačah, t. i. vodi z okusom. Hiter pregled seznama sestavin razkrije, da je na prvem mestu voda, na drugem je običajno sladkor, sledijo še sok, aditivi in arome. Torej večina nizkoenergijskih pijač res vsebuje tudi nekaj dodanega soka, a tega je bolj za vzorec, in sicer od 0,1 do največ 3 odstotke, nekatere pa vsebujejo le arome, opozarjajo pri ZPS. Kot je poudarila Nika Kremić iz ZPS, poleg arome proizvajalci pijačam najpogosteje dodajajo še citronsko kislino ali soli (natrijevi citrati) za uravnavanje kislosti, za preprečevanje oksidacije izdelka pa askorbinsko kislino ter konzervansa kalijev sorbat in pa natrijev benzoat, ki se odsvetuje otrokom. Izdelkom, ki vsebujejo benzojsko kislino in njene soli, naj se izogibajo tudi ljudje, ki so nagnjeni k alergijam, prav tako svetuje Kremićeva. Nizkoenergijske pijače na testu ZPS so vsebovale tudi od tri do 4,1 grama sladkorja na sto mililitrov pijače. »Poleg tega, da s sladkimi pijačami zaužijemo veliko sladkorja (v povprečju z eno pollitrsko plastenko kar 19 gramov), je problematično tudi, da kalorije zaužijemo s pijačo in ne s hrano. Pijače s kalorično vrednostjo ne aktivirajo mehanizmov, ki v telesu in možganih uravnavajo sitost, zato tudi ne potešijo občutka lakote. Številne raziskave kažejo, da po zaužitju sladkanih pijač pojemo celo več, kot potrebujemo.«