Rman celi rane in zavira vnetja.

Rman zavira vnetja

Novejše raziskave so potrdile, kar je ljudska medicina ugotovila že davno tega - da rman (Achillea millefolium) deluje protivnetno in celilno - tako zunanje kot notranje. Znižuje tudi krvni tlak in vročino, blaži krče, spodbuja tek, izločanje žolča ...

Ime po Ahilu

Tu pa tam ga že videvamo in zdaj, zdaj, samo da mine tale mokrota, bo popestril in obogatil naše travnike, potke, pašnike in okolico njiv. Povem vam, da je pametno, da si ga naberete vsaj »škrnicelj« in ga hranite v vaši domači lekarni. Ja, »škrnicelj škaroclja« vam bo gotovo prav prišel. Pardon, škarocelj pravijo ponekod rmanu. Pa tudi jezičec, korencelj, krvavnik, kaček, oškerc, skokotec, zavrelec, jerman, mezinec … Ker ga po videzu vsi dobro poznate, ga ne bomo opisovali. Povejmo le, da imate vse poletje čas, da ga naberete. Kako pa je dobil botanično ime oz. njegov prvi del? Ko je bojevitega Ahila med obleganjem Troje smrtno zadela v peto zastrupljena puščica lepotca Parisa, mu je boginja Afrodita v solzah predlagala, naj si ublaži bolečine s to rastlino. In res, menda rmanu pri zdravljenju ran, povzročenih s hladnim orožjem, ni para.

Za vnete dlesni in otečene noge

Rman je ena najstarejših zdravilnih rastlin, ki so jo naši predniki pogosto in s pridom uporabljali. Že Dioskurid in Plinij sta hvalila njegove uspehe pri krvavitvah in celjenju ran. Srednjeveški zdravniki so ga predpisovali pri zunanjih in notranjih poškodbah ter za spodbujanje teka in prebave. Iz cvetov rmana so naši predniki pripravljali čaj, s katerim so zdravili vnete dlesni in si umivali otečene noge. Pili so ga tudi, kadar so jih mučili želodčni krči in bolečine v trebuhu. Ljudsko zdravilstvo ga uporablja za ustavljanje krvavitev, z njim zdravi krvavečo zlato žilo, menstruacijske težave, vse vrste krčev in močno potenje. Z njim spodbujajo apetit in prebavo, izločanje žolča, delovanje ledvic. Poživlja krvni obtok, znižuje vročino ter čisti kri.

Znižuje vročino in krvni tlak

Znanstveniki so potrdili, da je rman eno boljših zeliščnih potilnih sredstev, ki se obnese pri zbijanju vročine. Pa tudi, da širi periferne krvne žile ter tako znižuje povišan krvni tlak. Je učinkovit spodbujevalec prebave in razkuževalec sečil, zato z njim zdravimo vnetje sečnega mehurja. Strokovnjaki priporočajo uporabo rmana pri izgubi apetita, motnjah v prebavi in boleznih ženskih spolnih organov. Rman pa je znan predvsem po tem, da pospešuje izločanje prebavnih sokov, sprošča krče in, podobno kot kamilica, preprečuje vnetja. Rmanov čaj bo zelo koristil pri težavah s krči želodca, črevesja in žolčnih izvodil. Ublažil bo bolečo menstruacijo. Rman velja tudi za pomirjevalo in uspavalo, podaljša pa tudi učinek drugih uspaval in zdravil proti epilepsiji.

Poparek trikrat na dan

Čaj zoper vse te tegobe pripravimo v obliki poparka. S skodelico vrele vode prelijemo žličko do dve posušenih rmanovih cvetov in namakamo deset do petnajst minut. Pijemo ga trikrat do štirikrat dnevno med jedjo, pri povišani temperaturi pa ga lahko vsako uro. Zoper povišan krvni tlak se splača pripraviti čajno mešanico iz rmana, gloga (Crataegus oxyachanta) in bele omele (Viscum album).

Obkladki, izpiranja, kopeli

Rman se silno obnese za obkladke ali izpiranje ran, ki se slabo celijo. Zunanje ga uporabimo pri vnetnih kožnih obolenjih, za celjenje ran in za sedeče kopeli pri menstruacijskih težavah, krvavitvah in krčevitih bolečinah psihovegativnega izvora pri ženskah. Za sedežno kopel uporabimo sto gramov svežega ali suhega rmana na liter vode, ki ga prav tako pripravimo v obliki poparka. Pokrit naj stoji dvajset minut, nato ga dodamo kopeli.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Škofja Loka / sobota, 23. april 2016 / 20:54

Energetska nagrada občini

Škofja Loka – Občina Škofja Loka je na slovesnosti ob zaključku energetskega razpisa časopisa Finance prejela nagrado strokovne žirije v kategoriji za energetsko najbolj učinkovito podjetje ali ust...

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / petek, 4. april 2014 / 16:21

Priložnost za spremembe

Jutrišnja sobota, 5. april, je dan za spremembe, nosilka različnih projektov, ki te dni potekajo po Sloveniji in tudi na Gorenjskem, pa je Slovenska filantropija.

Gospodarstvo / petek, 4. april 2014 / 13:53

Večji odstrel jelenjadi in srnjadi, kozorog je ogrožen

V Gorenjskem lovsko upravljavskem območju načrtujejo letos večji odstrel srnjadi in jelenjadi, prvič pa ne načrtujejo odstrela kozoroga, ki je dolgoročno ogrožen.

Kronika / petek, 4. april 2014 / 14:49

Sneg ni povsod stabilen

Turni smučar iz Avstrije grdo padel na pobočju Vrtače. Opozorila, da snežna odeja v visokogorju še ni idealna, še vedno se lahko sprožijo snežni plazovi.

Šport / petek, 4. april 2014 / 16:11

Kranjske košarkarice začele z zmago

Kranj – Minuli torek sta bili odigrani prvi polfinalni tekmi letošnjega državnega prvenstva za članice. Košarkarice Triglava so v domači dvorani gostile ekipo iz Grosupljega in zmagale z 61 : 55. N...

Šport / petek, 4. april 2014 / 15:28

Imeli tri, osvojili eno

Kranj – V sredo je bila na igrišču v športnem centru Kranja odigrana prestavljena tekma 23. kroga prve nogometne lige Telekom med domačim Triglavom in Luko Koper, ki jo je 23. marca odplaknil naliv...