Jabolčne dobrote
Prva jabolka so že dozorela in za začetek si lahko privoščimo jabolčno pito ali osvežujoč jabolčni puding.
Jabolčna pita: testo: 50 dag moke, 18 dag margarine ali masla, 12 dag mletega sladkorja, polovico pecilnega praška, 2 jajci, limonino lupino, 3 žlice mleka, 1 vanilin sladkor. Za nadev: 4 žlice poljubne marmelade, 1,5 kg jabolk, cimet, sok ene limone, sladkor po okusu, 50 g drobtin, rozine.
Moko presejemo v skledo in pomešamo s pecilnim praškom. Dodamo sladkor, na kocke narezano margarino ali maslo, jajci, mleko, limonino lupino, vanilin sladkor in vmesimo testo, ki naj počiva na hladnem pol ure. Medtem jabolka olupimo ter narežemo na tanke lističe ali jih naribamo. Pokapljamo jih z limoninim sokom in sladkamo. Polovico testa razvaljamo na pol centimetra debelo in ga s pomočjo valjarja prenesemo v pomaščen pekač. Premažemo z marmelado in razporedimo jabolka po celotni površini. Potresemo s cimetom, rozinami in drobtinami. Iz druge polovice testa naredimo tanjše trakove, ki jih razporedimo po piti, tako da nastane mreža. Pito pečemo 40 minut pri 180 °C. Preden jo postrežemo, jo po želji potresemo z mletim sladkorjem. Namesto da naredimo mrežo, lahko drugo polovico testa razvaljamo in položimo na jabolka. Zraven pite se prileže vaniljev sladoled in stepena smetana.
Jabolčni puding: 1,5 kg jabolk, 1 liter vode, 2 praška za vanilin puding, 1 dl hladne vode, vanilin sladkor, 4 žlice sladkorja.
Jabolka olupimo in narežemo na majhne koščke. Stresemo jih v posodo za kuhanje in dolijemo vodo. Zavremo in kuhamo še približno 10 minut, da se jabolka zmehčajo. Vse skupaj spasiramo s paličnim mešalnikom. Praška za puding pomešamo s 4 žlicami sladkorja in decilitrom hladne vode. Zmes vlijemo med spasirana jabolka in med stalnim mešanjem kuhamo, dokler ne zavre. Kuhamo še 3 minute in zlijemo v skodelice. Na dno skodelice lahko damo navadne kekse in nanje zlijemo puding. Za bolj aromatičen okus v kuhana jabolka dodamo malo cimeta in mletih klinčkov. Puding pred serviranjem okrasimo s stepeno smetano.