Jabolčne dobrote

Prva jabolka so že dozorela in za začetek si lahko privoščimo jabolčno pito ali osvežujoč jabolčni puding.

Jabolčna pita: testo: 50 dag moke, 18 dag margarine ali masla, 12 dag mletega sladkorja, polovico pecilnega praška, 2 jajci, limonino lupino, 3 žlice mleka, 1 vanilin sladkor. Za nadev: 4 žlice poljubne marmelade, 1,5 kg jabolk, cimet, sok ene limone, sladkor po okusu, 50 g drobtin, rozine.

Moko presejemo v skledo in pomešamo s pecilnim praškom. Dodamo sladkor, na kocke narezano margarino ali maslo, jajci, mleko, limonino lupino, vanilin sladkor in vmesimo testo, ki naj počiva na hladnem pol ure. Medtem jabolka olupimo ter narežemo na tanke lističe ali jih naribamo. Pokapljamo jih z limoninim sokom in sladkamo. Polovico testa razvaljamo na pol centimetra debelo in ga s pomočjo valjarja prenesemo v pomaščen pekač. Premažemo z marmelado in razporedimo jabolka po celotni površini. Potresemo s cimetom, rozinami in drobtinami. Iz druge polovice testa naredimo tanjše trakove, ki jih razporedimo po piti, tako da nastane mreža. Pito pečemo 40 minut pri 180 °C. Preden jo postrežemo, jo po želji potresemo z mletim sladkorjem. Namesto da naredimo mrežo, lahko drugo polovico testa razvaljamo in položimo na jabolka. Zraven pite se prileže vaniljev sladoled in stepena smetana.

Jabolčni puding: 1,5 kg jabolk, 1 liter vode, 2 praška za vanilin puding, 1 dl hladne vode, vanilin sladkor, 4 žlice sladkorja.

Jabolka olupimo in narežemo na majhne koščke. Stresemo jih v posodo za kuhanje in dolijemo vodo. Zavremo in kuhamo še približno 10 minut, da se jabolka zmehčajo. Vse skupaj spasiramo s paličnim mešalnikom. Praška za puding pomešamo s 4 žlicami sladkorja in decilitrom hladne vode. Zmes vlijemo med spasirana jabolka in med stalnim mešanjem kuhamo, dokler ne zavre. Kuhamo še 3 minute in zlijemo v skodelice. Na dno skodelice lahko damo navadne kekse in nanje zlijemo puding. Za bolj aromatičen okus v kuhana jabolka dodamo malo cimeta in mletih klinčkov. Puding pred serviranjem okrasimo s stepeno smetano.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / četrtek, 23. julij 2020 / 13:31

Nagrada za umetniško izvirnost

Na tekmovanju džezovskih godalcev Seifert competition na Poljskem je Kristijan Krajnčan prejel posebno nagrado fundacije, ki se imenuje po poljskem džezovskem violinistu Zbigniewu Seifertu.

Objavljeno na isti dan


Slovenija / sreda, 13. avgust 2014 / 22:22

Prihodnost naše mladine

Organizacija združenih narodov je razglasila današnji dvanajsti avgust za mednarodni dan mladih. Vprašanje se je ponudilo kar samo: kakšno prihodnost imajo mladi v Sloveniji?

Gospodarstvo / sreda, 13. avgust 2014 / 11:53

Z višjimi globami nad šušmarje

V ponedeljek, 18. avgusta, bodo začele veljati novosti, ki jih prinaša spremenjeni zakon o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno.

Kranjska Gora / sreda, 13. avgust 2014 / 11:52

Devet desetletij ni razlog, da bi kar obsedel

V dneh pred občinskim praznikom v Kranjski Gori je župan Jure Žerjav tudi letos obiskal vse tiste občane, ki v letošnjem letu so ali še bodo dopolnili devetdeset let. Tokrat je bilo takšnih kar dvajse...

Gospodarstvo / sreda, 13. avgust 2014 / 11:51

Brezposelnost se je julija še zmanjšala

Kranj – Po podatkih zavoda za zaposlovanje je bilo julija v Sloveniji 116.199 registrirano brezposelnih, kar je 944 manj kot julija lani in 13.644 manj kot januarja letos. V prvih sedmih mesecih se...

Tržič / sreda, 13. avgust 2014 / 11:50

V Kovorju zbiralnica divjačine

Lovska družina Dobrča je v domu Krajevne skupnosti Kovor v petek odprla sodoben živilski obrat za sprejemanje in obdelavo divjačine, ki izpolnjuje vse higienske standarde.