Mesna lazanja s paradižnikom

Ne le pica, tudi lazanja je priljubljena italijanska jed. Mešanica mesa, paradižnika in testenin bo zadovoljila še tako zahtevnega jedca.

Za pripravo lazanje za 4 osebe potrebujemo: 1/2 kg mletega mesa, 2 čebuli, 500 g svežega paradižnika (ali paradižnikovih pelatov), 2 čebuli, peteršilj, 1/2 žličke mlete rdeče paprike, sol, poper, 1 žlico paradižnikovega koncentrata, 6 žlic moke, 1 l mleka, 1 žlico masla, 250 g testenin za lazanjo, 150 g sira.

Najprej pripravimo meso: sesekljamo čebulo in jo na hitro prepražimo v posodi. Dodamo mleto meso, osolimo, popopramo, potresemo z mleto papriko in peteršiljem ter vse dobro premešamo. Meso pražimo približno 10 minut. Paradižnik narežemo na majhne kose in jih skupaj s paradižnikovem koncentratom dodamo mesu. Zgostimo z dvema žlicama moke. Vse skupaj kuhamo še 30 minut.

Medtem pripravimo bešamel: v večji kozici raztopimo maslo in na njem prepražimo preostalo moko. Med stalnim mešanjem dolivamo mleko in mešamo, dokler omaka ne zavre. Osolimo, popopramo ter kuhamo še kakšno minuto, da se vse skupaj zgosti.

Pekač namastimo in na dno položimo plast testenin za lazanjo. Nadevamo plast mesne omake in bešamela. Postopek ponavljamo, dokler nam ne zmanjka sestavin (zadnja plast mora biti bešamel). Po vrhu potresemo z naribanim sirom. Lazanjo pečemo 45 minut v pečici, ogreti na 180 °C.

Nasvet: Lazanja se laže servira, ko se nekoliko ohladi. Pripravite jo lahko v večji količini, saj ostane dobra tudi naslednji dan, ali pa jo še ne pečeno zamrznete in jo spečete, ko imate manj časa za pripravo obroka.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Rekreacija / četrtek, 15. avgust 2013 / 23:46

Jupol

Verjetno ste iz mojih kolumen razbrali, da veliko kolesarim. No, če niste, potem pou­darjam, da res veliko kolesarim, vendar vmes tudi kaj premišljujem. Drži tudi to, da se zavedam, da kol...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / ponedeljek, 13. junij 2016 / 23:10

Pomagajo poceniti potovanja

»Doslej je letalo predstavljalo edino možnost potovanja med oddaljenima mestoma, a je možno potovati dosti bolj pametno, ceneje in tudi hitreje – s kombinacijo različnih prevoznih sredstev,« pravi Žel...

GG Plus / ponedeljek, 13. junij 2016 / 23:09

Druži se samo z najboljšimi ljudmi

Miran Ipavec, slovenska »avtoštoparska legenda«, je svoj avtoštoparski muzej, s katerim je že gostoval v domačem Kanalu ob Soči in v Ljubljani, letos na ogled postavil na Bledu. V njem lahko obiskoval...

Šport / ponedeljek, 13. junij 2016 / 23:08

Jeseniški navijači protestirajo

Navijaška skupina Red Steelers Ultras Jesenice je s protestnimi akcijami opozorila na premajhno podporo sponzorjev in Hokejske zveze Slovenije ter negotovost glede prihodnosti jeseniškega hokeja.

Slovenija / ponedeljek, 13. junij 2016 / 23:00

Gozd in les bosta »vladala«

Med prvim in četrtim septembrom bo po dveh letih znova mednarodni lesni sejem in sejem lesne gradnje. Na sejmu bodo sodelovali tudi Slovenci.

Železniki / ponedeljek, 13. junij 2016 / 21:59

Pripravljajo se na pobratenje

V Železnikih se pripravljajo na pobratenje s hrvaškim mestom Lepoglava. Pred kratkim sta tam gostovala mešani pevski zbor župnije Železniki in kitarski orkester Glasbene šole Škofja Loka.