Mesna lazanja s paradižnikom
Ne le pica, tudi lazanja je priljubljena italijanska jed. Mešanica mesa, paradižnika in testenin bo zadovoljila še tako zahtevnega jedca.
Za pripravo lazanje za 4 osebe potrebujemo: 1/2 kg mletega mesa, 2 čebuli, 500 g svežega paradižnika (ali paradižnikovih pelatov), 2 čebuli, peteršilj, 1/2 žličke mlete rdeče paprike, sol, poper, 1 žlico paradižnikovega koncentrata, 6 žlic moke, 1 l mleka, 1 žlico masla, 250 g testenin za lazanjo, 150 g sira.
Najprej pripravimo meso: sesekljamo čebulo in jo na hitro prepražimo v posodi. Dodamo mleto meso, osolimo, popopramo, potresemo z mleto papriko in peteršiljem ter vse dobro premešamo. Meso pražimo približno 10 minut. Paradižnik narežemo na majhne kose in jih skupaj s paradižnikovem koncentratom dodamo mesu. Zgostimo z dvema žlicama moke. Vse skupaj kuhamo še 30 minut.
Medtem pripravimo bešamel: v večji kozici raztopimo maslo in na njem prepražimo preostalo moko. Med stalnim mešanjem dolivamo mleko in mešamo, dokler omaka ne zavre. Osolimo, popopramo ter kuhamo še kakšno minuto, da se vse skupaj zgosti.
Pekač namastimo in na dno položimo plast testenin za lazanjo. Nadevamo plast mesne omake in bešamela. Postopek ponavljamo, dokler nam ne zmanjka sestavin (zadnja plast mora biti bešamel). Po vrhu potresemo z naribanim sirom. Lazanjo pečemo 45 minut v pečici, ogreti na 180 °C.
Nasvet: Lazanja se laže servira, ko se nekoliko ohladi. Pripravite jo lahko v večji količini, saj ostane dobra tudi naslednji dan, ali pa jo še ne pečeno zamrznete in jo spečete, ko imate manj časa za pripravo obroka.



Zgornja Gorenjska
Kranjska Gora
Jesenice
Žirovnica
Radovljica
Bled
Gorje
Bohinj
Osrednja Gorenjska
Tržič
Naklo
Kranj
Preddvor
Jezersko
Šenčur
Cerklje na Gorenjskem
Južna Gorenjska
Železniki
Žiri
Gorenja vas-Poljane
Škofja Loka
Medvode
Vodice
Vzhodna Gorenjska
Komenda
Kamnik
Mengeš
Trzin
Domžale
Moravče
Lukovica
Karavanke

