Mesna lazanja s paradižnikom

Ne le pica, tudi lazanja je priljubljena italijanska jed. Mešanica mesa, paradižnika in testenin bo zadovoljila še tako zahtevnega jedca.

Za pripravo lazanje za 4 osebe potrebujemo: 1/2 kg mletega mesa, 2 čebuli, 500 g svežega paradižnika (ali paradižnikovih pelatov), 2 čebuli, peteršilj, 1/2 žličke mlete rdeče paprike, sol, poper, 1 žlico paradižnikovega koncentrata, 6 žlic moke, 1 l mleka, 1 žlico masla, 250 g testenin za lazanjo, 150 g sira.

Najprej pripravimo meso: sesekljamo čebulo in jo na hitro prepražimo v posodi. Dodamo mleto meso, osolimo, popopramo, potresemo z mleto papriko in peteršiljem ter vse dobro premešamo. Meso pražimo približno 10 minut. Paradižnik narežemo na majhne kose in jih skupaj s paradižnikovem koncentratom dodamo mesu. Zgostimo z dvema žlicama moke. Vse skupaj kuhamo še 30 minut.

Medtem pripravimo bešamel: v večji kozici raztopimo maslo in na njem prepražimo preostalo moko. Med stalnim mešanjem dolivamo mleko in mešamo, dokler omaka ne zavre. Osolimo, popopramo ter kuhamo še kakšno minuto, da se vse skupaj zgosti.

Pekač namastimo in na dno položimo plast testenin za lazanjo. Nadevamo plast mesne omake in bešamela. Postopek ponavljamo, dokler nam ne zmanjka sestavin (zadnja plast mora biti bešamel). Po vrhu potresemo z naribanim sirom. Lazanjo pečemo 45 minut v pečici, ogreti na 180 °C.

Nasvet: Lazanja se laže servira, ko se nekoliko ohladi. Pripravite jo lahko v večji količini, saj ostane dobra tudi naslednji dan, ali pa jo še ne pečeno zamrznete in jo spečete, ko imate manj časa za pripravo obroka.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / / 14:18

Vlom in tatvina

Jesenice – Jeseniški policisti so obravnavali dva vloma v vozili. Vlomljeno je bilo na Cesti maršala Tita in na Bokalovi ulici, v obeh primerih pa je storilec razbil steklo in iz vozil odtujil orod...

Objavljeno na isti dan


Nasveti / / 07:00

Tedenski horoskop

Oven (21. 3.–21. 4.)

Razvedrilo / / 07:00

Za napake ni prostora

»Kuhanje v kuhinji MasterChef je kar napeto in zahtevno, saj smo omejeni s časom in ni prostora za napake,« pravi 30-letna udeleženka kuharskega tekmovanja Zala Šenk iz Kamnika.

Razvedrilo / / 07:00

Večer Elvisa Presleyja v Bohinju

V soboto ob 20. uri bo v dvorani Joža Ažmana v Bohinjski Bistrici Večer Elvisa Presleyja. V sklopu turneje ob 80-letnici rojstva kralja rokenrola bo nastopila ljubljanska skupina Sam's Fever, kot g...

Nasveti / / 07:00

Delo, bližina in čas

V davnih časih, ko še ni bilo pomivalnega stroja in so veliki lonci umazani čakali na delovne ročice, ni nihče bral nasvetov o tem, kako naj nauči svojega otroka delati. Otroci smo bili v delo hote...

Slovenija / / 07:00

Prva noč zamejske literature

Urad vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu je bil edina državna ustanova, ki se je v četrtek, 23. aprila, pridružila slovenski kulturni akciji Noč knjige. Urad je zvečer odprl vrata in gostil l...