Rostbif še po starem …

Jutro v Cortini d' Ampezzo. Vse zavešeno s sivino. Vremenska napoved za gardsko območje neobetavna. Ne dežja, sonca pa še zdaleč ne. Brez tega si pa park Sigurtá težko predstavljava. Pametnejši odneha, torej midva z Izbranim. Predlog: čez Lienz nazaj domov. Postanek: grad Bruck in razstava mojstra avstrijskega ekspresionizma Eggerja-Lienza (1868–1926), ki je v 1. svetovni vojni sam doživel grozo prve frontne črte. Gneča, a tišina, ki se zaleze do kosti. Njegov Mrtvaški ples iz leta 1909 je večno svarilo proti vojni in nasilju. Ker pa se pokaže skromna zaplata modrine, nama mesto ne uide. Knjigarno, v katero stopim, že dobro poznam in zanese me v kotiček kuharic. Recepte za pečenje pri nizki temperaturi imam, knjige pa še ne … Margit Proebst: Zart und saftig bei 80 °/Nežno in sočno pri 80 °.

Na hitro ugotovim, da knjiga ni šminkerska, in jo kupim. Ko malo naprej najdem še termometer za peko v pečici, sem zapravila manj od pol stotaka in odrešila Izbranega, da bi me čakal pred kakšno trgovino s krepko znižanimi cunjicami.

A nedeljski rostbif spečem še po starem. Ker ga nekaj ostane, je z jabolčnim chutneyem oblizek za obisk.

Rostbif z metino omako

Za 6 oseb potrebujemo: 1,6 kg rostbifa, 4 žlice poprove mešanice, 8 pimentovih zrn, 2 žlici grobe morske soli, 2 žlici masla, 2 vejici mete, 200 g kisle smetane, 300 g jogurta 3,5, 2–3 žlice kisa.

Z mesa obrežemo mastne robove. Potem ko smo ga vzeli iz hladilnika, naj pokrito s krpo stoji eno uro, da dobi pravo temperaturo. V terilniku zdrobimo sol, poprovo mešanico in piment in natremo meso.

Pečico segrejemo na 120 stopinj celzija.

Na vročem maslu opečemo meso z vseh strani, kar traja 8 minut. Nato damo meso v nepregorno posodo in pečemo še 90 minut. Nato pečenko za 10 minut zavijemo v alu folijo.

Zraven ponudimo hladno metino omako. Osmukamo metine lističe, jih grobo natrgamo, zmešamo z jogurtom, kislo smetano, kisom in soljo ter s paličnim mešalnikom stepemo v gladko omako.

Jabolčni chutney

Zanj potrebujemo: 1 kg jabolk, boljša je kiselkasta sorta, 250 g čebule, rdeče in srebrnjaka, 1 feferon ali čili, 1 kos ingverja 2 cm, 250 ml belega vina, 250 ml jabolčnega kisa, 200 g sladkorja, 125 g želirnega sladkorja 2 : 1, 1/2 žlice soli, 1/2 žličke rdečega popra – v sili vzamemo zelenega, 1/2 žlice garam masale – na dobro založenih policah z začimbami.

Jabolka olupimo, odstranimo peške. Čebulo grobo sesekljamo. Feferon ali čili zrežemo na drobne trakce. (Če imamo občutljivo kožo, uporabimo rokavice.)

Ingver nastrgamo ali sesekljamo. V večjem loncu raztopimo navadni sladkor in mešamo, da porjavi, a se ne prime dna. Dodamo jabolka in čebulo. Sladkor se sicer strdi za nekaj časa, a se potem spet razpusti. Dodamo mešanico vina in kisa. Vmešamo feferon oziroma čili, ingver, garam masalo ter sol. Mešamo 15 minut. Dodamo želirni sladkor. Počakamo, da chutney še enkrat zavre. Chutney nalijemo v manjše sterilizirane kozarce. Zapremo. Postavimo kozarce za 10 minut na glavo. Nato jih obrnemo, pokrijemo s krpo in počakamo, da se ohladijo. Nato jih spravimo v temen, hladnejši prostor. Pa dober tek!

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / torek, 15. julij 2008 / 07:00

Bencin cenejši, dizel in kurilno olje dražja

Ljubljana - Opolnoči so se spremenile cene naftnih derivatov. Bencina sta se pocenila. Motorni bencin NMB 95 se je pocenil za 0,005 evra in stane po novem liter 1,212 evra...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / torek, 31. julij 2012 / 07:00

Veriga iz kranjskih klobas

Duplje - Kranjska klobasa resnično postaja slovenska posebnost. Lahko pa tudi atrakcija. Za nedavno praznovanje v občini Naklo so Arvajevi iz Kranja, ki žanjejo največja priznanj...

Prosti čas / torek, 31. julij 2012 / 07:00

Tjašina in Matejeva ohcet

Včasih je Kmečka ohcet le druženje, igra, letos pa se je na njej dejansko poročil par: 23-letna Tjaša Brus z Golnika in 24-letni Matej Pičman iz Britofa.

Zanimivosti / torek, 31. julij 2012 / 07:00

Glasov jež: Se še kunci bojijo za svoje domove?!

Če sodimo po sliki, ki smo jo prejeli v uredništvo, v Bohinju še kunci berejo Gorenjski glas. Očitno jih je strah, da bodo ob rušenju na črno zgrajenih objektov tudi sami ostali brez strehe nad g...

Gospodarstvo / torek, 31. julij 2012 / 07:00

Iz prometa umaknili krekerje

Ljubljana - Inšpektorat za kakovost živil je v okviru uradnega nadzora ugotavljal morebitno navzočnost alergenov v živilih, ki niso označeni, pri tem pa je pregledal tudi krekerj...

Kranj / torek, 31. julij 2012 / 07:00

Delal za dobro župnije in mesta

Po petindvajsetih letih se je v nedeljo od kranjske župnije poslovil župnik in dekan, prelat Stanislav Zidar, ki ni bil le župnik, ampak tudi skrben meščan. Ta teden prevzema vodenje župnije v Lahovča...