Rostbif še po starem …

Jutro v Cortini d' Ampezzo. Vse zavešeno s sivino. Vremenska napoved za gardsko območje neobetavna. Ne dežja, sonca pa še zdaleč ne. Brez tega si pa park Sigurtá težko predstavljava. Pametnejši odneha, torej midva z Izbranim. Predlog: čez Lienz nazaj domov. Postanek: grad Bruck in razstava mojstra avstrijskega ekspresionizma Eggerja-Lienza (1868–1926), ki je v 1. svetovni vojni sam doživel grozo prve frontne črte. Gneča, a tišina, ki se zaleze do kosti. Njegov Mrtvaški ples iz leta 1909 je večno svarilo proti vojni in nasilju. Ker pa se pokaže skromna zaplata modrine, nama mesto ne uide. Knjigarno, v katero stopim, že dobro poznam in zanese me v kotiček kuharic. Recepte za pečenje pri nizki temperaturi imam, knjige pa še ne … Margit Proebst: Zart und saftig bei 80 °/Nežno in sočno pri 80 °.

Na hitro ugotovim, da knjiga ni šminkerska, in jo kupim. Ko malo naprej najdem še termometer za peko v pečici, sem zapravila manj od pol stotaka in odrešila Izbranega, da bi me čakal pred kakšno trgovino s krepko znižanimi cunjicami.

A nedeljski rostbif spečem še po starem. Ker ga nekaj ostane, je z jabolčnim chutneyem oblizek za obisk.

Rostbif z metino omako

Za 6 oseb potrebujemo: 1,6 kg rostbifa, 4 žlice poprove mešanice, 8 pimentovih zrn, 2 žlici grobe morske soli, 2 žlici masla, 2 vejici mete, 200 g kisle smetane, 300 g jogurta 3,5, 2–3 žlice kisa.

Z mesa obrežemo mastne robove. Potem ko smo ga vzeli iz hladilnika, naj pokrito s krpo stoji eno uro, da dobi pravo temperaturo. V terilniku zdrobimo sol, poprovo mešanico in piment in natremo meso.

Pečico segrejemo na 120 stopinj celzija.

Na vročem maslu opečemo meso z vseh strani, kar traja 8 minut. Nato damo meso v nepregorno posodo in pečemo še 90 minut. Nato pečenko za 10 minut zavijemo v alu folijo.

Zraven ponudimo hladno metino omako. Osmukamo metine lističe, jih grobo natrgamo, zmešamo z jogurtom, kislo smetano, kisom in soljo ter s paličnim mešalnikom stepemo v gladko omako.

Jabolčni chutney

Zanj potrebujemo: 1 kg jabolk, boljša je kiselkasta sorta, 250 g čebule, rdeče in srebrnjaka, 1 feferon ali čili, 1 kos ingverja 2 cm, 250 ml belega vina, 250 ml jabolčnega kisa, 200 g sladkorja, 125 g želirnega sladkorja 2 : 1, 1/2 žlice soli, 1/2 žličke rdečega popra – v sili vzamemo zelenega, 1/2 žlice garam masale – na dobro založenih policah z začimbami.

Jabolka olupimo, odstranimo peške. Čebulo grobo sesekljamo. Feferon ali čili zrežemo na drobne trakce. (Če imamo občutljivo kožo, uporabimo rokavice.)

Ingver nastrgamo ali sesekljamo. V večjem loncu raztopimo navadni sladkor in mešamo, da porjavi, a se ne prime dna. Dodamo jabolka in čebulo. Sladkor se sicer strdi za nekaj časa, a se potem spet razpusti. Dodamo mešanico vina in kisa. Vmešamo feferon oziroma čili, ingver, garam masalo ter sol. Mešamo 15 minut. Dodamo želirni sladkor. Počakamo, da chutney še enkrat zavre. Chutney nalijemo v manjše sterilizirane kozarce. Zapremo. Postavimo kozarce za 10 minut na glavo. Nato jih obrnemo, pokrijemo s krpo in počakamo, da se ohladijo. Nato jih spravimo v temen, hladnejši prostor. Pa dober tek!

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / torek, 30. maj 2017 / 14:42

Ostal na pragu deseterice

Jan Polanc je sloviti Giro končal z etapno zmago in enajstim mestom v skupnem seštevku.

Objavljeno na isti dan


GG Plus / sobota, 2. avgust 2014 / 13:37

Radi govorijo slovensko

Tabora slovenskih otrok po svetu, ki v teh dneh poteka v Javorniškem Rovtu nad Jesenicami, se udeležuje 54 otrok. Mnogi med njimi imajo zelo zanimivo multikulturno ozadje, a v narodnostno pestrih druž...

Zanimivosti / sobota, 2. avgust 2014 / 13:34

Čestitke za dobro opravljeno delo

Poleti in jeseni dobivamo v uredništvo slike pridelkov nenavadnih ali kako drugače zanimivih oblik, ob katerih domišljija ne pozna meja. Bralec iz Velesovega nam je tako pred dnevi poslal...

Zanimivosti / sobota, 2. avgust 2014 / 13:32

Zametki koalicije

Naš fotograf Primož se je oni dan odpravil na obisk k svojemu zavetniku sv. Primožu, ki si skupaj s svetniškim prijateljem Felicijanom delita skrb za to prelepo cerkvico nad Jamnikom. Ni s...

Nasveti / sobota, 2. avgust 2014 / 13:28

Mogočen gospod

Stol (2236 m) - Najvišji vrh Karavank. Nanj vodijo številne privlačne in različno zahtevne poti. Tokrat se ga bomo lotili po najbolj obljudeni in vroči poti.

Nasveti / sobota, 2. avgust 2014 / 13:24

Rostbif še po starem …

Jutro v Cortini d' Ampezzo. Vse zavešeno s sivino. Vremenska napoved za gardsko območje neobetavna. Ne dežja, sonca pa še zdaleč ne. Brez tega si pa park Sigurtá težko predstavljava. Pametnejši odn...