Na Pristavi pri gradu Goričane so se srečali nekdanji izgnanci. / Foto: Boris Primožič

Slovo od doma je bilo boleče

Na Pristavi pri gradu Goričane so v soboto pripravili spominsko srečanje ob sedemdesetletnici izgona 54 družin iz medvoške občine.

Goričane – »Naj ta izkušnja ostane preteklost in v poduk mladim rodovom, naj živijo v sožitju in miru,« je svoje spomine na tisti dan, ko je nemški okupator s pomočjo domačih izdajalcev v noči z 22. na 23. julij 1944 iz Medvod in okoliških vasi 54 družin poslal najprej v zbirno mesto in zapor na gradu Goričane ter od tod v izgnanstvo, sklenila Francka Sešek. Takrat je bila stara komaj 12 let in se še danes spomni bridke bolečine ob težkem slovesu od domačega kraja. Izgnanstvu pa se je uspelo izogniti takrat osemletnemu Matevžu Barletu, ki je v soboto z zbranimi prav tako delil svojo izkušnjo iz tistih dni. V gradu Goričane je bil zaprt dva dni, a je zanj, njegova brata in stara starša posredovala gostilničarka iz Medvod, h kateri je rad zahajal takratni šef gestapa.

Izgnanstvu bi se skoraj uspelo izogniti tudi Francki Sešek. »Vsak dan so nas spustili na dvorišče, ki ga je obdajala visoka železna ograja. Ker sem bila takrat zelo suha, se mi je uspelo izmuzniti, a doma sem našla zaprta vrata. Nisem imela kam iti, zato sem se vrnila,« je pripovedovala z grenkobo v glasu. Nekaj dni kasneje so jih nato s kamioni odpeljali na železniško postajo v Medvodah in od tam z vlakom v Nemčijo. Ob odhodu sta se ji zlasti živo v spomin vtisnila dva prizora. »Ko je vlak speljal, je partizan z griča nad Vašami slekel srajco in nam z njo pomahal v pozdrav. Z vlaka so streljali nanj, v nogo pa so zadeli fantiča, ki je stal poleg,« je pojasnila Francka Sešek in dodala, da je bil ta fantek sedanji predsednik Združenja borcev za vrednote NOB Medvode Vladimir Bertoncelj. Spominja se tudi ženske, ki je pretresena tekla ob vlaku precej dolgo pot, vedno znova padala in vstajala, dokler ni omagala. Izselitev, je poudarila Francka Sešek, je bila del načrta o raznarodovanju slovenskega naroda, saj bi v njihove domove naselili Nemce ter tako uničili slovenski narod, kulturo in jezik. Z gradu Goričane naj bi v izgnanstvo poslali prek 2500 prebivalcev z Gorenjskega. Hrana v izgnanstvu, se spominja Francka Sešek, je bila zelo slaba, vsak dan so jedli prekuhano vodo z nekoliko moke in krompirja. »Na srečo je mama delala pri prijazni družini, s katero smo tudi po vojni ostali v stiku. Mama je znala poskrbeti, da sva s sestro ostali zdravi vse leto.« Usoda očeta, je dodala, je bila veliko hujša, saj so ga poslali v zloglasno taborišče Mauthausen. Po osvoboditvi taborišča se je sicer vrnil domov, a že po tednu dni umrl, teden prej, kot se je sama vrnila domov z mamo. Teh dogodkov, je ob koncu svoje pripovedi poudaril Matevž Barle, ne bi smeli nikoli pozabiti.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / petek, 16. julij 2021 / 07:32

Z Gorenjskega v Tokio

Naša košarkarska reprezentanca danes potuje proti Japonski, zadnje treninge pa so ta teden opravili na Bledu in v Radovljici.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / torek, 12. marec 2019 / 15:12

Alkohol je droga

Preventivna akcija 40 dni brez alkohola, ki poteka od 6. marca do 20. aprila, poziva k odgovornemu odnosu in opozarja na škodljive posledice alkohola. Koliko ga Slovenci popijemo, ob...

Zanimivosti / torek, 12. marec 2019 / 15:06

Dan, ko se ptički ženijo

Vsako leto se na gregorjevo, 12. marca, ptički ženijo. V novejšem času sicer pravijo, da naj bi bilo to na valentinovo, 14. februarja, vendar pustimo ptičkom, da se sami odločijo.

Kamnik / torek, 12. marec 2019 / 15:04

Delna zapora ceste Mekinje–Godič

Kamnik – Občina Kamnik obvešča, da so delavci Komunalnega podjetja Kamnik začeli sanacijo vozišča lokalne ceste Mekinje–Godič, zaradi česar bo na tem odseku veljala delna zapora prometa, in sicer o...

Slovenija / torek, 12. marec 2019 / 15:03

Stranke izpopolnjujejo evropske liste

Prejšnji teden je več strank predstavilo svoje kandidate za poslance v Evropski parlament.

Kranj / torek, 12. marec 2019 / 15:02

Spet po kranjski zahodni obvoznici

S simboličnim umikom znakov za zaporo se je minuli petek po več kot petih mesecih sprostil promet na kranjski zahodni obvoznici.