Osmerica ostaja pogrešana

Na Gorenjskem po dobrem desetletju še vedno osem nerešenih primerov pogrešanih oseb. Šesterica pogrešana že več kot dve desetletji.

Kranj – Prejšnji konec tedna je po elektronski pošti zakrožilo obvestilo o domnevno pogrešanem nemškem planincu. Na srečo se je zanj vse srečno končalo, saj so ga avstrijski policisti na Koroškem tudi našli. Skoraj tedensko policisti pošiljajo obvestila o pogrešanih osebah, večino pogrešanih tudi precej hitro najdejo.

Ostaja pa nekaj primerov, ki že vrsto let ostajajo nerešeni. Kot je povedal tiskovni predstavnik policijske uprave Kranj Bojan Kos, je še iz osemdesetih, torej od leta 1981 do 1990 ostalo šest nerešenih primerov pogrešanih oseb. Kar osem nerešenih primerov pa policisti beležijo od leta 1998.

Tako je od 31. maja 1998 na območju Jelovice na pogrešan Jakob Praprotnik s Prezrenj, rojen leta 1956. Pogrešani je visok okoli 165 centimetrov, srednje postave, manjka mu nekaj zgornjih zob, na desni roki pa del kazalca in sredinca. Od 30. septembra 1999 pogrešajo Mirsado Osmičevič s Hrušice, rojeno leta 1957, ki je izginila na območju Vršiča. Od 14. oktobra 1999 je pogrešan tudi Bernard Podobnik iz Sovodnja, ki je izginil na območju Petrovega Brda. Sedemnajstega januarja 2004 je na območju Mojstrane izginila Jeseničanka Marija Ertl. Slednja se je tega dne odpravila po nakupih, a se ni vrnila. Njen avtomobil so teden dni kasneje našli zasnežen pri vhodu v dolino Vrata, ob stezi do slapa Peričnika pa njen dežnik. Kljub obsežni iskalni akciji pogrešane niso našli.

Kljub več iskalnim akcijam še vedno ostaja nerešeno tudi izginotje anglikanskega duhovnika Davida Foxa iz Velike Britanije, ki je 21. junija 2008 izginil v gorah nad Bohinjem. Skrivnostno je izginil tudi Madžar Istvan Polgar, in sicer po odpustitvi iz jeseniške bolnišnice 31. oktobra 2011, kjer se je zdravil po padcu na Kobli. Polgarja so policisti iskali na območju Koroške Bele in drugod, vendar še do danes ostaja pogrešan.

Ravno tako kljub številnim iskalnim akcijam ostaja pogrešana Irena Šparovec z Blejske Dobrave, ki je izginila 25. septembra 2012 na območju Blejske Dobrave. 29. aprila istega leta pa je v Bohinju izginil tudi Gregor Pavšič iz Žirovnice, ki ga niso našli kljub obširni iskalni akciji gorskih reševalcev, potapljačev, policije, vojske in pripadnikov civilne zaščite.

Policisti ob tem znova pozivajo vse, ki bi karkoli vedeli o omenjenih pogrešanih osebah ali bi imeli kakršne koli informacije o tem, kje so jih nazadnje opazili, naj o tem obvestijo policijo na telefonsko številko 113 ali anonimno na 080 1200.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / ponedeljek, 22. september 2014 / 11:09

Strokovna ekskurzija bo konec oktobra

Škofja Loka – Iz Govedorejskega društva Škofja Loka so sporočili, da je strokovna ekskurzija v Birkfeld – Wienerwald in na Dunaj prestavljena na 25. in 26. oktober. Udeleženci si bodo prvi dan ogle...

Objavljeno na isti dan


Radovljica / sobota, 12. april 2008 / 07:00

Novi Vigenjc o Plamenu

Osrednji del glasila je namenjen fotografijam, ki zgovorno opisujejo pet desetletij Plamena. Mnoge med njimi so tokrat objavljene prvič.

Radovljica / sobota, 12. april 2008 / 07:00

Domačinke pripravile razstavo ročnih del

Domačinke z Ovsiš so zadnjo marčno soboto v podružnični šoli pripravile razstavo ročnih del.

Radovljica / sobota, 12. april 2008 / 07:00

Pozabljena pesnica

Na pesniškem večeru v Kropi so predstavili pozabljeno pesnico Kristino Šuler.

Radovljica / sobota, 12. april 2008 / 07:00

Prepletanje pesmi in kulinarike

Na literarnem večeru s pesniki iz Palestine, Sardinije, Finske in Škotske

Radovljica / sobota, 12. april 2008 / 07:00

Klinarjevo hišo obnavljajo

Kropa - Klinarjeva hiša na Placu v Kropi je mogočna, zidana hiša fužinarskih podjetnikov, v kateri od leta 1952 domuje kovaški muzej. Občina hišo obnavlja, obnovitvena dela v pri...