Kruh malo drugače

Fokača (italijansko focaccia) je italijanski kruh, ki se od klasičnega razlikuje predvsem po tem, da je tanjši in bolj hrustljav. Pripravimo ga lahko v kombinaciji s številnimi dodatki, med katerimi ne smejo manjkati mediteranske začimbe.

Za pripravo fokače potrebujemo: 0,5 kg moke, 3 ščepce soli, 2-krat po 3 žlice olivnega olja, pol kocke kvasa (21 g), 1 žličko sladkorja, po 1 dl, 2 dl in 3 žlice mlačne vode, 150 g izkoščičenih zelenih ali črnih oliv, 1 žlico suhega rožmarina, 1 žlico olja za pekač.

Olive narežemo na 4 ali 5 kolobarjev, jih položimo na papirnato brisačo, pokrijemo z drugo papirnato brisačo in malo pritisnemo, da se olive osušijo. Kvas nadrobimo v skodelico, primešamo eno žličko sladkorja in eno žličko moke. Zalijemo z enim decilitrom mlačne vode, premešamo in pustimo stati na toplem 10 minut, da vzhaja. V posodo presejemo moko, jo ob robu posolimo, na sredini naredimo jamico ter vanjo vlijemo tri žlice olivnega olja in vzhajan kvas. Vse skupaj zgnetemo v testo in med gnetenjem dodajamo 2 decilitra mlačne vode. Testo pokrijemo in ga pustimo vzhajati na toplem od 30 do 45 minut. Nato na pomokani mizi sploščimo vzhajano testo. Na sredino testa položimo nekaj oliv ter zavijemo robove, kot da bi zaprli knjigo. Postopek ponavljamo, dokler v testo ne vgnetemo vseh oliv. Pekač premažemo z oljem in vanj raztegnemo testo tako, kot da bi delali malo debelejše testo za pico. Po celotni površini testa s prstom naredimo luknje, ki naj bodo približno 4 centimetre narazen. Pokrijemo in pustimo vzhajati še približno 30 minut. V skodelici zmešamo tri žlice olivnega olja in tri žlice vode. S pripravljeno mešanico premažemo fokačo. Nazadnje jo potresemo še z rožmarinom. Pečemo v pečici, ogreti na 200 stopinj Celzija, 25 minut.

Nasvet: Po tem receptu dobimo malo debelejšo fokačo. Če želimo tanjšo fokačo, testo na pekaču raztegnemo nekoliko tanjše.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / petek, 16. december 2022 / 09:49

Notranja ministrica Tatjana Bobnar odstopila

Državni zbor se je v sredo seznanil z odstopom ministrice za notranje zadeve Tatjane Bobnar. Državnim poslancem je povedala, da je pred pol leta v isti dvorani zaprisegla, da bo spoštovala ustavo i...

Objavljeno na isti dan


Škofja Loka / ponedeljek, 1. december 2014 / 15:40

December, mesec za domače mojstre

V Rokodelskem centru domače in umetnostne obrti v Škofji Loki bo decembra svoje izdelke razstavljalo dvajset domačih rokodelcev. Ob prodajni razstavi tudi srečelov.

Cerklje na Gorenjskem / ponedeljek, 1. december 2014 / 15:31

Skupaj zapeli Jenkovo »Lipo«

V torek, natanko sto let od smrti Davorina Jenka, so učenci in učitelji osnovne šole iz Cerkelj, ki nosi skladateljevo ime, in podružnične šole iz Zaloga pripravili skupno prireditev znanemu rojaku v...

Kranjska Gora / ponedeljek, 1. december 2014 / 15:26

Mednarodni priznanji za Kranjsko Goro

Kranjski Gori v Kitzbühlu priznanje za najboljše slovensko smučišče, tamkajšnjemu hotelu Ramada Resort pa za najboljši slovenski smučarski hotel.

Gorenja vas-Poljane / ponedeljek, 1. december 2014 / 15:25

Usad poškodoval prekrivne plasti

Zaradi obilnih oktobrskih padavin je prišlo do poškodb na enem od odlagališč ostankov iz rudnika urana Žirovski vrh, to je na odlagališču Jazbec. Na površini odlagališča Boršt ni bilo sprememb.

Kultura / ponedeljek, 1. december 2014 / 14:58

Tihomir in Andrej

V Groharjevi galeriji je na ogled razstava z naslovom Prijatelja dva … Tihomir Pinter/Andrej Jemec.