Kruh malo drugače

Fokača (italijansko focaccia) je italijanski kruh, ki se od klasičnega razlikuje predvsem po tem, da je tanjši in bolj hrustljav. Pripravimo ga lahko v kombinaciji s številnimi dodatki, med katerimi ne smejo manjkati mediteranske začimbe.

Za pripravo fokače potrebujemo: 0,5 kg moke, 3 ščepce soli, 2-krat po 3 žlice olivnega olja, pol kocke kvasa (21 g), 1 žličko sladkorja, po 1 dl, 2 dl in 3 žlice mlačne vode, 150 g izkoščičenih zelenih ali črnih oliv, 1 žlico suhega rožmarina, 1 žlico olja za pekač.

Olive narežemo na 4 ali 5 kolobarjev, jih položimo na papirnato brisačo, pokrijemo z drugo papirnato brisačo in malo pritisnemo, da se olive osušijo. Kvas nadrobimo v skodelico, primešamo eno žličko sladkorja in eno žličko moke. Zalijemo z enim decilitrom mlačne vode, premešamo in pustimo stati na toplem 10 minut, da vzhaja. V posodo presejemo moko, jo ob robu posolimo, na sredini naredimo jamico ter vanjo vlijemo tri žlice olivnega olja in vzhajan kvas. Vse skupaj zgnetemo v testo in med gnetenjem dodajamo 2 decilitra mlačne vode. Testo pokrijemo in ga pustimo vzhajati na toplem od 30 do 45 minut. Nato na pomokani mizi sploščimo vzhajano testo. Na sredino testa položimo nekaj oliv ter zavijemo robove, kot da bi zaprli knjigo. Postopek ponavljamo, dokler v testo ne vgnetemo vseh oliv. Pekač premažemo z oljem in vanj raztegnemo testo tako, kot da bi delali malo debelejše testo za pico. Po celotni površini testa s prstom naredimo luknje, ki naj bodo približno 4 centimetre narazen. Pokrijemo in pustimo vzhajati še približno 30 minut. V skodelici zmešamo tri žlice olivnega olja in tri žlice vode. S pripravljeno mešanico premažemo fokačo. Nazadnje jo potresemo še z rožmarinom. Pečemo v pečici, ogreti na 200 stopinj Celzija, 25 minut.

Nasvet: Po tem receptu dobimo malo debelejšo fokačo. Če želimo tanjšo fokačo, testo na pekaču raztegnemo nekoliko tanjše.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / četrtek, 13. oktober 2011 / 07:00

Žetev Pioneerjeve koruze za zrnje

Hotemaže, Lahovče - Semenarska hiša Pioneer ima tudi letos na Gorenjskem več poskusov s hibridi koruze za zrnje. Poskuse bodo sklenili z žetvijo, pri tem pa bodo stehtali pridele...

Objavljeno na isti dan


Slovenija / četrtek, 4. november 2021 / 16:57

Donacija ljubljanski porodnišnici

Ljubljana – Poslovni sistem MK Group in Gorenjska banka z AIK bančno skupino so Kliničnemu oddelku za perinatologijo Ginekološke klinike Ljubljana, kjer se rodi skoraj tretjina vseh novorojencev v...

Slovenija / četrtek, 4. november 2021 / 16:54

Pomoč iz šolskih skladov ne bo več obdavčena

Ljubljana – Državni zbor je pretekli teden sprejel novelo zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, ki med drugim natančneje ureja izplačila iz šolskih skladov. Pomoč iz šolski...

Gorje / četrtek, 4. november 2021 / 16:54

Uredili novo pohodno pot

V Gorjah so uredili novo krožno tematsko pot kulturne in naravne dediščine. Speljana je od cerkve skozi jugozahodni del Zgornjih Gorij, mimo Vrta okusov in čez pobočja, kjer so nekoč gojili ribez, do...

Domžale / četrtek, 4. november 2021 / 16:51

Ploščad je prenovljena

Občina Domžale je zaključila še eno investicijo v sklopu urejanja mestnega središča.

Slovenija / četrtek, 4. november 2021 / 16:50

Ponovno na sejem

Med 10. in 14. novembrom bosta na Gospodarskem razstavišču znova potekala sejma Ambient Ljubljana in Dom plus.