Kruh malo drugače

Fokača (italijansko focaccia) je italijanski kruh, ki se od klasičnega razlikuje predvsem po tem, da je tanjši in bolj hrustljav. Pripravimo ga lahko v kombinaciji s številnimi dodatki, med katerimi ne smejo manjkati mediteranske začimbe.

Za pripravo fokače potrebujemo: 0,5 kg moke, 3 ščepce soli, 2-krat po 3 žlice olivnega olja, pol kocke kvasa (21 g), 1 žličko sladkorja, po 1 dl, 2 dl in 3 žlice mlačne vode, 150 g izkoščičenih zelenih ali črnih oliv, 1 žlico suhega rožmarina, 1 žlico olja za pekač.

Olive narežemo na 4 ali 5 kolobarjev, jih položimo na papirnato brisačo, pokrijemo z drugo papirnato brisačo in malo pritisnemo, da se olive osušijo. Kvas nadrobimo v skodelico, primešamo eno žličko sladkorja in eno žličko moke. Zalijemo z enim decilitrom mlačne vode, premešamo in pustimo stati na toplem 10 minut, da vzhaja. V posodo presejemo moko, jo ob robu posolimo, na sredini naredimo jamico ter vanjo vlijemo tri žlice olivnega olja in vzhajan kvas. Vse skupaj zgnetemo v testo in med gnetenjem dodajamo 2 decilitra mlačne vode. Testo pokrijemo in ga pustimo vzhajati na toplem od 30 do 45 minut. Nato na pomokani mizi sploščimo vzhajano testo. Na sredino testa položimo nekaj oliv ter zavijemo robove, kot da bi zaprli knjigo. Postopek ponavljamo, dokler v testo ne vgnetemo vseh oliv. Pekač premažemo z oljem in vanj raztegnemo testo tako, kot da bi delali malo debelejše testo za pico. Po celotni površini testa s prstom naredimo luknje, ki naj bodo približno 4 centimetre narazen. Pokrijemo in pustimo vzhajati še približno 30 minut. V skodelici zmešamo tri žlice olivnega olja in tri žlice vode. S pripravljeno mešanico premažemo fokačo. Nazadnje jo potresemo še z rožmarinom. Pečemo v pečici, ogreti na 200 stopinj Celzija, 25 minut.

Nasvet: Po tem receptu dobimo malo debelejšo fokačo. Če želimo tanjšo fokačo, testo na pekaču raztegnemo nekoliko tanjše.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / sreda, 22. november 2017 / 20:07

Pogled v preteklost za prihodnost

V Mali galeriji Likovnega društva Kranj razstavlja nova članica – arhitektka in slikarka Tanja Prušnik, koroška Slovenka, ki živi in ustvarja na Dunaju, pogosto pa tudi v Sloveniji. Predstavlja se z u...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / torek, 12. avgust 2008 / 07:00

Vaginalni zobje

V kombinaciji grozljivke, družbene satire in neobičajne komedije spoznate sanje vsake ženske in nočno moro moških.

Prosti čas / torek, 12. avgust 2008 / 07:00

Kako ugrabiti nevesto

Tom (Patrick Dempsey) si je v življenju lepo postlal: je seksi, uspešen in ve, da se lahko vedno zanese na Hannah (Michelle Monaghan), svojo prekrasno najboljšo prijateljico in edino konstanto v...

Prosti čas / torek, 12. avgust 2008 / 07:00

Sem iz Titovega velesa

Celovečerni film Sem iz Titovega velesa je zmagal na mednarodnem filmskem festivalu režije v Črni gori. V programu festivala je bil prikazan tudi slovenski film Petelinji zajtrk.

Prosti čas / torek, 12. avgust 2008 / 07:00

Grossmannov festival

V času od 9. do 16. avgusta v Ljutomeru in Murski Soboti poteka Grossmannov filmski festival.

Šport / torek, 12. avgust 2008 / 07:00

Tekli okoli Bohinjskega jezera

Tek štirih srčnih mož okoli Bohinjskega jezera je prvič dobil Marko Pintar, ki je okoli jezera tekel že kot 12-letni deček. "Če bi mi takrat rekli, da bom kdaj zmagal, ne bi verjel," pravi tekač iz So...