Kruh malo drugače

Fokača (italijansko focaccia) je italijanski kruh, ki se od klasičnega razlikuje predvsem po tem, da je tanjši in bolj hrustljav. Pripravimo ga lahko v kombinaciji s številnimi dodatki, med katerimi ne smejo manjkati mediteranske začimbe.

Za pripravo fokače potrebujemo: 0,5 kg moke, 3 ščepce soli, 2-krat po 3 žlice olivnega olja, pol kocke kvasa (21 g), 1 žličko sladkorja, po 1 dl, 2 dl in 3 žlice mlačne vode, 150 g izkoščičenih zelenih ali črnih oliv, 1 žlico suhega rožmarina, 1 žlico olja za pekač.

Olive narežemo na 4 ali 5 kolobarjev, jih položimo na papirnato brisačo, pokrijemo z drugo papirnato brisačo in malo pritisnemo, da se olive osušijo. Kvas nadrobimo v skodelico, primešamo eno žličko sladkorja in eno žličko moke. Zalijemo z enim decilitrom mlačne vode, premešamo in pustimo stati na toplem 10 minut, da vzhaja. V posodo presejemo moko, jo ob robu posolimo, na sredini naredimo jamico ter vanjo vlijemo tri žlice olivnega olja in vzhajan kvas. Vse skupaj zgnetemo v testo in med gnetenjem dodajamo 2 decilitra mlačne vode. Testo pokrijemo in ga pustimo vzhajati na toplem od 30 do 45 minut. Nato na pomokani mizi sploščimo vzhajano testo. Na sredino testa položimo nekaj oliv ter zavijemo robove, kot da bi zaprli knjigo. Postopek ponavljamo, dokler v testo ne vgnetemo vseh oliv. Pekač premažemo z oljem in vanj raztegnemo testo tako, kot da bi delali malo debelejše testo za pico. Po celotni površini testa s prstom naredimo luknje, ki naj bodo približno 4 centimetre narazen. Pokrijemo in pustimo vzhajati še približno 30 minut. V skodelici zmešamo tri žlice olivnega olja in tri žlice vode. S pripravljeno mešanico premažemo fokačo. Nazadnje jo potresemo še z rožmarinom. Pečemo v pečici, ogreti na 200 stopinj Celzija, 25 minut.

Nasvet: Po tem receptu dobimo malo debelejšo fokačo. Če želimo tanjšo fokačo, testo na pekaču raztegnemo nekoliko tanjše.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / torek, 8. november 2016 / 07:00

Tudi nune videle konopljo

Na kranjskem okrožnem sodišču so včeraj svoje zagovore podali Danijel Oset, Anes Dukić, Matjaž Smolinsky in Ugo Grbec, obtoženi sodelovanja v organizirani kriminalni združbi, ki naj bi se od oktobra 2...

Objavljeno na isti dan


Kultura / petek, 2. oktober 2020 / 18:12

Pot v Tadam z Anjo Bezlovo

Razburljivo ulično pustolovščino za mlajšo in starejšo publiko, zgodbo in metaforo za nekaj, kar iščemo vsi, neki boljši, novi dan, smo nedavno lahko spremljali na vrtu kamniške Vratarnice. V predstav...

Kronika / petek, 2. oktober 2020 / 18:10

Ker sodišče ne najde prič, ju bo poiskal kar obtoženi

Na sojenju Daliborju Pejiću, ki naj bi bil del organiziranega tihotapljenja droge v Celovec, imajo težave z iskanjem prič, ki živijo ali so zaprti v tujini. Pomoč pri iskanju je sodišču ponudil kar ob...

Gorenjska / petek, 2. oktober 2020 / 18:07

Študenti se vračajo

Včeraj se je začelo novo študijsko leto. V zimskem semestru naj bi se študijski proces odvijal na fakultetah v vseh primerih, ko se aktivnosti lahko izvedejo varno ob upoštevanju priporočil Nacionalne...

Šenčur / petek, 2. oktober 2020 / 15:11

Obnovili Kranjsko cesto

Slab kilometer dolg odsek Kranjske ceste v Šenčurju je bil dograjen pred rokom. Na trasi je tudi krožišče, kjer sta pripravljena kraka za cesto proti Britofu na eni in v obrtno cono na drugi strani.

Zanimivosti / petek, 2. oktober 2020 / 15:09

Ali iz Tržiča še veter ni dober

Na četrtem domoznanskem večeru v Knjižnici dr. Toneta Pretnarja so z gosti Fino Ležaja, Nušo Hafner, Rezko Košnjek in Bojanom Knificem obujali spomine na tržiške Vesele večere in pojasnili znani rek,...