Kruh malo drugače

Fokača (italijansko focaccia) je italijanski kruh, ki se od klasičnega razlikuje predvsem po tem, da je tanjši in bolj hrustljav. Pripravimo ga lahko v kombinaciji s številnimi dodatki, med katerimi ne smejo manjkati mediteranske začimbe.

Za pripravo fokače potrebujemo: 0,5 kg moke, 3 ščepce soli, 2-krat po 3 žlice olivnega olja, pol kocke kvasa (21 g), 1 žličko sladkorja, po 1 dl, 2 dl in 3 žlice mlačne vode, 150 g izkoščičenih zelenih ali črnih oliv, 1 žlico suhega rožmarina, 1 žlico olja za pekač.

Olive narežemo na 4 ali 5 kolobarjev, jih položimo na papirnato brisačo, pokrijemo z drugo papirnato brisačo in malo pritisnemo, da se olive osušijo. Kvas nadrobimo v skodelico, primešamo eno žličko sladkorja in eno žličko moke. Zalijemo z enim decilitrom mlačne vode, premešamo in pustimo stati na toplem 10 minut, da vzhaja. V posodo presejemo moko, jo ob robu posolimo, na sredini naredimo jamico ter vanjo vlijemo tri žlice olivnega olja in vzhajan kvas. Vse skupaj zgnetemo v testo in med gnetenjem dodajamo 2 decilitra mlačne vode. Testo pokrijemo in ga pustimo vzhajati na toplem od 30 do 45 minut. Nato na pomokani mizi sploščimo vzhajano testo. Na sredino testa položimo nekaj oliv ter zavijemo robove, kot da bi zaprli knjigo. Postopek ponavljamo, dokler v testo ne vgnetemo vseh oliv. Pekač premažemo z oljem in vanj raztegnemo testo tako, kot da bi delali malo debelejše testo za pico. Po celotni površini testa s prstom naredimo luknje, ki naj bodo približno 4 centimetre narazen. Pokrijemo in pustimo vzhajati še približno 30 minut. V skodelici zmešamo tri žlice olivnega olja in tri žlice vode. S pripravljeno mešanico premažemo fokačo. Nazadnje jo potresemo še z rožmarinom. Pečemo v pečici, ogreti na 200 stopinj Celzija, 25 minut.

Nasvet: Po tem receptu dobimo malo debelejšo fokačo. Če želimo tanjšo fokačo, testo na pekaču raztegnemo nekoliko tanjše.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kamnik / četrtek, 24. november 2011 / 07:00

Odkrili spomenik Francetu Lombergarju

Kamnik - Na Srednješolskem centru Rudolfa Maistra Kamnik so v soboto pripravili simpozij Perovo v času in prostoru, s katerim so Kamničani počastili 770-letnico prve omembe Perov...

Objavljeno na isti dan


Šport / ponedeljek, 7. avgust 2023 / 23:00

Trener hokejistov Triglava bo Dejan Varl

Kranj – Nekdanji hokejist Dejan Varl se je kranjskemu Triglavu pridružil pred sezono 2021/2022. Trenerske izkušnje si je nabiral na Jesenicah, kjer je bil nekaj časa tudi trener članske ekipe, veči...

Šport / ponedeljek, 7. avgust 2023 / 22:59

Priznanje Marku Prezlju

Komenda – Alpinist in gorski vodnik Marko Prezelj iz Križa pri Komendi je letošnji dobitnik nagrade Paula Preussa, ki jo od leta 2013 podeljuje Mednarodno društvo Paula Preussa. Nagrado podeljujejo...

Gospodarstvo / ponedeljek, 7. avgust 2023 / 22:57

Polletni padci in vzponi slovenskih delnic

Slovenski borzni indeks SBITOP, ki najbolje odraža dogajanje na Ljubljanski borzi, se je po lanskem skoraj 17-odstotnem padcu v letošnjem prvem polletju zvišal skoraj za 18 odstotkov. Na zadnji trg...

Gospodarstvo / ponedeljek, 7. avgust 2023 / 22:57

Slovenija bo na Filipinih odprla konzulat

Ljubljana – Na predlog ministrstva za zunanje in evropske zadeve in po pridobitvi soglasja Filipinov je vlada pred dnevi izdala sklep o odprtju generalnega konzulata v Manili. Gre za korak k lažjem...

Kronika / ponedeljek, 7. avgust 2023 / 22:56

Na štedilniku se je vnela posoda z oljem

Gorje – Blejski policisti so bili v torek nekaj pred 17. uro obveščeni o požaru v stanovanju na območju Gorij. Po podatkih PU Kranj se je vnela posoda z oljem, ki jo je imel 30-letni moški na štedi...