Kruh malo drugače

Fokača (italijansko focaccia) je italijanski kruh, ki se od klasičnega razlikuje predvsem po tem, da je tanjši in bolj hrustljav. Pripravimo ga lahko v kombinaciji s številnimi dodatki, med katerimi ne smejo manjkati mediteranske začimbe.

Za pripravo fokače potrebujemo: 0,5 kg moke, 3 ščepce soli, 2-krat po 3 žlice olivnega olja, pol kocke kvasa (21 g), 1 žličko sladkorja, po 1 dl, 2 dl in 3 žlice mlačne vode, 150 g izkoščičenih zelenih ali črnih oliv, 1 žlico suhega rožmarina, 1 žlico olja za pekač.

Olive narežemo na 4 ali 5 kolobarjev, jih položimo na papirnato brisačo, pokrijemo z drugo papirnato brisačo in malo pritisnemo, da se olive osušijo. Kvas nadrobimo v skodelico, primešamo eno žličko sladkorja in eno žličko moke. Zalijemo z enim decilitrom mlačne vode, premešamo in pustimo stati na toplem 10 minut, da vzhaja. V posodo presejemo moko, jo ob robu posolimo, na sredini naredimo jamico ter vanjo vlijemo tri žlice olivnega olja in vzhajan kvas. Vse skupaj zgnetemo v testo in med gnetenjem dodajamo 2 decilitra mlačne vode. Testo pokrijemo in ga pustimo vzhajati na toplem od 30 do 45 minut. Nato na pomokani mizi sploščimo vzhajano testo. Na sredino testa položimo nekaj oliv ter zavijemo robove, kot da bi zaprli knjigo. Postopek ponavljamo, dokler v testo ne vgnetemo vseh oliv. Pekač premažemo z oljem in vanj raztegnemo testo tako, kot da bi delali malo debelejše testo za pico. Po celotni površini testa s prstom naredimo luknje, ki naj bodo približno 4 centimetre narazen. Pokrijemo in pustimo vzhajati še približno 30 minut. V skodelici zmešamo tri žlice olivnega olja in tri žlice vode. S pripravljeno mešanico premažemo fokačo. Nazadnje jo potresemo še z rožmarinom. Pečemo v pečici, ogreti na 200 stopinj Celzija, 25 minut.

Nasvet: Po tem receptu dobimo malo debelejšo fokačo. Če želimo tanjšo fokačo, testo na pekaču raztegnemo nekoliko tanjše.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / sobota, 23. november 2013 / 17:38

Gospodarstvo: ukrepajte takoj

Gospodarstvo opozarja na pasivno in počasno spopadanje z izzivi krize. Hribar Milič: »Prišli smo v situacijo, da ura teče nazaj.« Alenka Bratušek odgovarja, da zadnji dogodki pravijo drugače.

Objavljeno na isti dan


Izleti GG / sreda, 27. marec 2019 / 12:10

Levada, posebnost Madeire

Madeira je precej bogata z vodo, ki pa žal ni enakomerno razporejena po otoku. Ker je severozahodni del precej namočen in vlažen, jugovzhod pa precej suh, so v 16. stoletju začeli graditi...

Zanimivosti / sreda, 27. marec 2019 / 12:06

Ep o Gilgamešu

Dne 26. marca 1840 se je rodil amaterski arheolog George Smith, človek, ki je rešil Ep o Gilgamešu pred pozabo. Gre za najpomembnejše delo babilonsko-asirske umetnosti. Nastal je okoli leta 1700 pr...

Kultura / sreda, 27. marec 2019 / 12:01

Uspešni Gorenjci

Mladi gorenjski glasbeniki so na letošnjem TEMSIG-u prejeli šestnajst zlatih plaket.

Šport / sreda, 27. marec 2019 / 11:57

Obračuni le v drugi in tretji nogometni ligi

Kranj – Konec tedna so bili zaradi reprezentančnih tekem aktivni le nogometaši v drugi in tretji SNL. Nogometaši Kalcerja Radomlje so gostovali pri Jadranu Dekani in z rezultatom 2 : 2 iztržili le...

Kamnik / sreda, 27. marec 2019 / 11:56

Nova igrala v šmarskem vrtcu Sonček

Šmarca – Otroci iz enote Sonček Vrtca Antona Medveda Kamnik so se pred dnevi razveselili prenovljenega igrišča in novih igral, ki najmlajšim zdaj omogočajo gibalno učenje. Strošek nakupa kombiniran...