Kruh malo drugače

Fokača (italijansko focaccia) je italijanski kruh, ki se od klasičnega razlikuje predvsem po tem, da je tanjši in bolj hrustljav. Pripravimo ga lahko v kombinaciji s številnimi dodatki, med katerimi ne smejo manjkati mediteranske začimbe.

Za pripravo fokače potrebujemo: 0,5 kg moke, 3 ščepce soli, 2-krat po 3 žlice olivnega olja, pol kocke kvasa (21 g), 1 žličko sladkorja, po 1 dl, 2 dl in 3 žlice mlačne vode, 150 g izkoščičenih zelenih ali črnih oliv, 1 žlico suhega rožmarina, 1 žlico olja za pekač.

Olive narežemo na 4 ali 5 kolobarjev, jih položimo na papirnato brisačo, pokrijemo z drugo papirnato brisačo in malo pritisnemo, da se olive osušijo. Kvas nadrobimo v skodelico, primešamo eno žličko sladkorja in eno žličko moke. Zalijemo z enim decilitrom mlačne vode, premešamo in pustimo stati na toplem 10 minut, da vzhaja. V posodo presejemo moko, jo ob robu posolimo, na sredini naredimo jamico ter vanjo vlijemo tri žlice olivnega olja in vzhajan kvas. Vse skupaj zgnetemo v testo in med gnetenjem dodajamo 2 decilitra mlačne vode. Testo pokrijemo in ga pustimo vzhajati na toplem od 30 do 45 minut. Nato na pomokani mizi sploščimo vzhajano testo. Na sredino testa položimo nekaj oliv ter zavijemo robove, kot da bi zaprli knjigo. Postopek ponavljamo, dokler v testo ne vgnetemo vseh oliv. Pekač premažemo z oljem in vanj raztegnemo testo tako, kot da bi delali malo debelejše testo za pico. Po celotni površini testa s prstom naredimo luknje, ki naj bodo približno 4 centimetre narazen. Pokrijemo in pustimo vzhajati še približno 30 minut. V skodelici zmešamo tri žlice olivnega olja in tri žlice vode. S pripravljeno mešanico premažemo fokačo. Nazadnje jo potresemo še z rožmarinom. Pečemo v pečici, ogreti na 200 stopinj Celzija, 25 minut.

Nasvet: Po tem receptu dobimo malo debelejšo fokačo. Če želimo tanjšo fokačo, testo na pekaču raztegnemo nekoliko tanjše.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / ponedeljek, 15. november 2021 / 23:38

Storilec zagrozil prodajalki in pobegnil z denarjem

Moste – V torek okoli 17. ure so bili na Policijski upravi Ljub­ljana obveščeni o ropu v Mostah pri Komendi. »Ugotovljeno je bilo, da je neznani moški vstopil v prodajalno in zagrozil prodajalki, k...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / sreda, 31. december 2008 / 07:00

Znani Slovenci na silvestrovo

Preverili smo, kako bodo znani Slovenci preživeli silvestrovo, kakšne želje in pričakovanja imajo v prihajajočem letu 2009 ter če so si morda zadali kakšno novoletno zaobljubo.

Prosti čas / sreda, 31. december 2008 / 07:00

Kam za silvestrovo

Kmalu bomo zakorakali v novo leto, mi pa smo preverili, kje lahko najdaljšo noč v letu preživite v nekaterih gorenjskih krajih. V Kranju bodo, denimo, obiskovalci novo leto dočakali v družbi skupine M...

Kronika / sreda, 31. december 2008 / 07:00

Jeseničana osumljena kar štirih ropov

Prijeta Jeseničana, stara 32 in 29 let, ki naj bi včeraj na Jesenicah oropala pismonošo, sta osumljena sodelovanja še pri treh drznih ropih na Gorenjskem v zadnjem letu dni.

GG Plus / sreda, 31. december 2008 / 07:00

Sedmica: Malo tega, malo onega

Še nekaj ur in prišli bomo do konca. Letošnjega leta, seveda. Bilo je vsega po nekaj; bilo je nekaj dobrega, nekaj slabega in nekaj srednjega. Po teh merilih je bilo torej iztekajoče se leto takšno ko...

Nasveti / sreda, 31. december 2008 / 07:00

Silvestrovanje

Marsikdo med vami bo dočakal novo leto ob praznično pogrnjeni mizi v družinskem krogu ali s prijatelji.