Kruh malo drugače

Fokača (italijansko focaccia) je italijanski kruh, ki se od klasičnega razlikuje predvsem po tem, da je tanjši in bolj hrustljav. Pripravimo ga lahko v kombinaciji s številnimi dodatki, med katerimi ne smejo manjkati mediteranske začimbe.

Za pripravo fokače potrebujemo: 0,5 kg moke, 3 ščepce soli, 2-krat po 3 žlice olivnega olja, pol kocke kvasa (21 g), 1 žličko sladkorja, po 1 dl, 2 dl in 3 žlice mlačne vode, 150 g izkoščičenih zelenih ali črnih oliv, 1 žlico suhega rožmarina, 1 žlico olja za pekač.

Olive narežemo na 4 ali 5 kolobarjev, jih položimo na papirnato brisačo, pokrijemo z drugo papirnato brisačo in malo pritisnemo, da se olive osušijo. Kvas nadrobimo v skodelico, primešamo eno žličko sladkorja in eno žličko moke. Zalijemo z enim decilitrom mlačne vode, premešamo in pustimo stati na toplem 10 minut, da vzhaja. V posodo presejemo moko, jo ob robu posolimo, na sredini naredimo jamico ter vanjo vlijemo tri žlice olivnega olja in vzhajan kvas. Vse skupaj zgnetemo v testo in med gnetenjem dodajamo 2 decilitra mlačne vode. Testo pokrijemo in ga pustimo vzhajati na toplem od 30 do 45 minut. Nato na pomokani mizi sploščimo vzhajano testo. Na sredino testa položimo nekaj oliv ter zavijemo robove, kot da bi zaprli knjigo. Postopek ponavljamo, dokler v testo ne vgnetemo vseh oliv. Pekač premažemo z oljem in vanj raztegnemo testo tako, kot da bi delali malo debelejše testo za pico. Po celotni površini testa s prstom naredimo luknje, ki naj bodo približno 4 centimetre narazen. Pokrijemo in pustimo vzhajati še približno 30 minut. V skodelici zmešamo tri žlice olivnega olja in tri žlice vode. S pripravljeno mešanico premažemo fokačo. Nazadnje jo potresemo še z rožmarinom. Pečemo v pečici, ogreti na 200 stopinj Celzija, 25 minut.

Nasvet: Po tem receptu dobimo malo debelejšo fokačo. Če želimo tanjšo fokačo, testo na pekaču raztegnemo nekoliko tanjše.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kamnik / petek, 26. junij 2015 / 10:16

Festival pohodništva še do nedelje

Prvi festival pohodništva z okoli 50 različnimi dogodki odkriva delček skrivnosti Kamniško-Savinjskih Alp.

Objavljeno na isti dan


Kultura / ponedeljek, 4. junij 2018 / 20:43

Najprej si oglejmo Kreposti

V Galeriji Kosova graščina so nedavno odprli razstavo del slikarke Jane Vizjak. Če priznana umetnica na Jesenicah na ogled postavlja Kreposti, bo jeseni v Kranju razstavila cikel Krogi in v Radovljici...

Šport / ponedeljek, 4. junij 2018 / 20:42

David Zec v Benfico

Odmeven prestop mladega nogometaša kranjskega Triglava

Zanimivosti / ponedeljek, 4. junij 2018 / 20:28

Če se pokvari kolo ...

... kolesarji lahko odslej nujna popravila opravijo na novi kolesarski točki v Zabreznici, kjer je kolesarski navdušenec Jani Žemlja uredil mini servisno točko s počivališčem za kolesarje.

Razvedrilo / ponedeljek, 4. junij 2018 / 20:27

Srečanje prvih »tekstilcev«

Struževo – Letos mineva 65 let, odkar je maturirala prva generacija štiriletne srednje tehnične tekstilne šole v Kranju. Ob tej priložnosti so se minulo soboto nekdanji sošolci ponovno srečali v go...

GG Plus / ponedeljek, 4. junij 2018 / 20:21

Črna, bela in trikotniki

Matic Benet je študent arhitekture iz Kranjske Gore, ki ustvarja pod blagovno znamko Organized. Poseben uspeh je bilo oblikovanje unikatnih planerjev za urad predsednika države.