Kruh malo drugače

Fokača (italijansko focaccia) je italijanski kruh, ki se od klasičnega razlikuje predvsem po tem, da je tanjši in bolj hrustljav. Pripravimo ga lahko v kombinaciji s številnimi dodatki, med katerimi ne smejo manjkati mediteranske začimbe.

Za pripravo fokače potrebujemo: 0,5 kg moke, 3 ščepce soli, 2-krat po 3 žlice olivnega olja, pol kocke kvasa (21 g), 1 žličko sladkorja, po 1 dl, 2 dl in 3 žlice mlačne vode, 150 g izkoščičenih zelenih ali črnih oliv, 1 žlico suhega rožmarina, 1 žlico olja za pekač.

Olive narežemo na 4 ali 5 kolobarjev, jih položimo na papirnato brisačo, pokrijemo z drugo papirnato brisačo in malo pritisnemo, da se olive osušijo. Kvas nadrobimo v skodelico, primešamo eno žličko sladkorja in eno žličko moke. Zalijemo z enim decilitrom mlačne vode, premešamo in pustimo stati na toplem 10 minut, da vzhaja. V posodo presejemo moko, jo ob robu posolimo, na sredini naredimo jamico ter vanjo vlijemo tri žlice olivnega olja in vzhajan kvas. Vse skupaj zgnetemo v testo in med gnetenjem dodajamo 2 decilitra mlačne vode. Testo pokrijemo in ga pustimo vzhajati na toplem od 30 do 45 minut. Nato na pomokani mizi sploščimo vzhajano testo. Na sredino testa položimo nekaj oliv ter zavijemo robove, kot da bi zaprli knjigo. Postopek ponavljamo, dokler v testo ne vgnetemo vseh oliv. Pekač premažemo z oljem in vanj raztegnemo testo tako, kot da bi delali malo debelejše testo za pico. Po celotni površini testa s prstom naredimo luknje, ki naj bodo približno 4 centimetre narazen. Pokrijemo in pustimo vzhajati še približno 30 minut. V skodelici zmešamo tri žlice olivnega olja in tri žlice vode. S pripravljeno mešanico premažemo fokačo. Nazadnje jo potresemo še z rožmarinom. Pečemo v pečici, ogreti na 200 stopinj Celzija, 25 minut.

Nasvet: Po tem receptu dobimo malo debelejšo fokačo. Če želimo tanjšo fokačo, testo na pekaču raztegnemo nekoliko tanjše.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Žirovnica / ponedeljek, 14. december 2009 / 07:00

Postaja še naprej propada

Železniška postaja v Žirovnici že vrsto let propada, potniki stojijo na mrazu, na voljo nimajo sanitarij.

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / sobota, 27. marec 2010 / 07:00

Danijela prihaja v Kranj

V soboto po 22. uri bo v kranjskem klubu Manila nastopila Danijela s spremljevalno zasedbo.

Splošno / sobota, 27. marec 2010 / 07:00

Optimalno je šest pokrajin

Minister za lokalno samoupravo in regionalni razvoj Henrik Gjerkeš ostaja optimist in upa, da jim bo še do konca tega leta uspelo uskladiti vprašanje ustanavljanja pokrajin, kar naj ne bi postalo stva...

Gospodarstvo / sobota, 27. marec 2010 / 07:00

Velika, 16-milijonska naložba

Ob odprtju Merkurja, Tuša in Gorenjske banke je bila na Grencu v Škofji Loki velika gneča kupcev.

Radovljica / sobota, 27. marec 2010 / 07:00

Orgličarji pri Avseniku

Begunje - Galerija in Muzej Avsenik v Begunjah bosta v soboto, 27. marca, priredila peto mednarodno srečanje orgličarjev. Srečanje ne bo le prikaz glasbenih veščin sodelujočih, a...

Kronika / sobota, 27. marec 2010 / 07:00

Previdno s traktorji

Pomlad je čas, ko se začnejo opravljati kmetijska dela v naravnem okolju.