Kruh malo drugače

Fokača (italijansko focaccia) je italijanski kruh, ki se od klasičnega razlikuje predvsem po tem, da je tanjši in bolj hrustljav. Pripravimo ga lahko v kombinaciji s številnimi dodatki, med katerimi ne smejo manjkati mediteranske začimbe.

Za pripravo fokače potrebujemo: 0,5 kg moke, 3 ščepce soli, 2-krat po 3 žlice olivnega olja, pol kocke kvasa (21 g), 1 žličko sladkorja, po 1 dl, 2 dl in 3 žlice mlačne vode, 150 g izkoščičenih zelenih ali črnih oliv, 1 žlico suhega rožmarina, 1 žlico olja za pekač.

Olive narežemo na 4 ali 5 kolobarjev, jih položimo na papirnato brisačo, pokrijemo z drugo papirnato brisačo in malo pritisnemo, da se olive osušijo. Kvas nadrobimo v skodelico, primešamo eno žličko sladkorja in eno žličko moke. Zalijemo z enim decilitrom mlačne vode, premešamo in pustimo stati na toplem 10 minut, da vzhaja. V posodo presejemo moko, jo ob robu posolimo, na sredini naredimo jamico ter vanjo vlijemo tri žlice olivnega olja in vzhajan kvas. Vse skupaj zgnetemo v testo in med gnetenjem dodajamo 2 decilitra mlačne vode. Testo pokrijemo in ga pustimo vzhajati na toplem od 30 do 45 minut. Nato na pomokani mizi sploščimo vzhajano testo. Na sredino testa položimo nekaj oliv ter zavijemo robove, kot da bi zaprli knjigo. Postopek ponavljamo, dokler v testo ne vgnetemo vseh oliv. Pekač premažemo z oljem in vanj raztegnemo testo tako, kot da bi delali malo debelejše testo za pico. Po celotni površini testa s prstom naredimo luknje, ki naj bodo približno 4 centimetre narazen. Pokrijemo in pustimo vzhajati še približno 30 minut. V skodelici zmešamo tri žlice olivnega olja in tri žlice vode. S pripravljeno mešanico premažemo fokačo. Nazadnje jo potresemo še z rožmarinom. Pečemo v pečici, ogreti na 200 stopinj Celzija, 25 minut.

Nasvet: Po tem receptu dobimo malo debelejšo fokačo. Če želimo tanjšo fokačo, testo na pekaču raztegnemo nekoliko tanjše.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Mengeš / ponedeljek, 13. december 2021 / 22:49

Zaključili zbiranje hišnih imen

V občini Mengeš se je zaključil projekt zbiranja starih hišnih imen. Zbrali so jih 273.

Objavljeno na isti dan


Gorenja vas-Poljane / sobota, 1. april 2017 / 18:11

»Pomladitev« za Stari vrh

Po potrditvi sklepov skupščine družbenikov Smučarsko turističnega centra Stari vrh na občinskih svetih bosta občini Gorenja vas - Poljane in Škofja Loka postali edini lastnici omenjenega p...

GG Plus / sobota, 1. april 2017 / 18:09

Srčni gorski reševalci

»Gore nas združujejo na način, da nekomu pomagamo tam, kjer nihče drug ne more, da pokažemo najboljše, kar je v nas, nesebično požrtvovalnost za ohranitev človeškega življenja,« je ob osemdesetletnici...

Naklo / sobota, 1. april 2017 / 17:46

Pomladansko čiščenje v Podbrezjah

Med odpadki sta se znašla kolo in računalnik. »Vidnih« odpadkov je na srečo vse manj, je pa zaznanih vedno več drugih manj vidnih negativnih vplivov na okolje, ugotavljajo organizatorji čistilne akcij...

Kranj / sobota, 1. april 2017 / 17:45

Meritve tlaka, holesterola, krvnega sladkorja

Kranj – Rdeči križ Slovenije, OZ Kranj organizira meritve tlaka, holesterola, krvnega sladkorja. Danes, 1. aprila so meritve (tudi kostne gostote) v Goričah, 6. aprila na Primskovem, 7. aprila pri...

Kamnik / sobota, 1. april 2017 / 17:43

Velikonočni sejem v Tuhinjski dolini

Snovik – Člani Turističnega društva Tuhinjska dolina vabijo na že 12. Velikonočni sejem, ki bo na ploščadi pred termami Snovik v nedeljo, 2. aprila, od 10. do 16. ure. Na stojnicah se bodo predstav...