Kruh malo drugače

Fokača (italijansko focaccia) je italijanski kruh, ki se od klasičnega razlikuje predvsem po tem, da je tanjši in bolj hrustljav. Pripravimo ga lahko v kombinaciji s številnimi dodatki, med katerimi ne smejo manjkati mediteranske začimbe.

Za pripravo fokače potrebujemo: 0,5 kg moke, 3 ščepce soli, 2-krat po 3 žlice olivnega olja, pol kocke kvasa (21 g), 1 žličko sladkorja, po 1 dl, 2 dl in 3 žlice mlačne vode, 150 g izkoščičenih zelenih ali črnih oliv, 1 žlico suhega rožmarina, 1 žlico olja za pekač.

Olive narežemo na 4 ali 5 kolobarjev, jih položimo na papirnato brisačo, pokrijemo z drugo papirnato brisačo in malo pritisnemo, da se olive osušijo. Kvas nadrobimo v skodelico, primešamo eno žličko sladkorja in eno žličko moke. Zalijemo z enim decilitrom mlačne vode, premešamo in pustimo stati na toplem 10 minut, da vzhaja. V posodo presejemo moko, jo ob robu posolimo, na sredini naredimo jamico ter vanjo vlijemo tri žlice olivnega olja in vzhajan kvas. Vse skupaj zgnetemo v testo in med gnetenjem dodajamo 2 decilitra mlačne vode. Testo pokrijemo in ga pustimo vzhajati na toplem od 30 do 45 minut. Nato na pomokani mizi sploščimo vzhajano testo. Na sredino testa položimo nekaj oliv ter zavijemo robove, kot da bi zaprli knjigo. Postopek ponavljamo, dokler v testo ne vgnetemo vseh oliv. Pekač premažemo z oljem in vanj raztegnemo testo tako, kot da bi delali malo debelejše testo za pico. Po celotni površini testa s prstom naredimo luknje, ki naj bodo približno 4 centimetre narazen. Pokrijemo in pustimo vzhajati še približno 30 minut. V skodelici zmešamo tri žlice olivnega olja in tri žlice vode. S pripravljeno mešanico premažemo fokačo. Nazadnje jo potresemo še z rožmarinom. Pečemo v pečici, ogreti na 200 stopinj Celzija, 25 minut.

Nasvet: Po tem receptu dobimo malo debelejšo fokačo. Če želimo tanjšo fokačo, testo na pekaču raztegnemo nekoliko tanjše.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / petek, 25. december 2020 / 12:31

Božična misel iz Sveč

Sveče ali Suetschach v Rožu na Koroškem so med tistimi koroškimi vasmi, ki jih vselej rad obiščem: zaradi lepote, zaradi bogate zgodovine, ki je dala in še daje za Slovence na obeh straneh meje pre...

Objavljeno na isti dan


Kronika / petek, 19. maj 2023 / 16:06

Za varno kolesarjenje

Včeraj se je začela desetdnevna nacionalna preventivna akcija za večjo varnost kolesarjev. Tudi tokrat poteka poostren nadzor, tako nad kolesarji kot drugimi udeleženci cestnega prometa.

GG Plus / petek, 19. maj 2023 / 16:05

Mamutova oporoka

Klemen Pisk je Kranjčan, ki sedaj živi v Brežicah, prej pa je precej let živel v Brnu na Češkem. Je pesnik, pisatelj, glasbenik in prevajalec, ki je po treh pesniških zbirkah in zbirki kratkih zgodb s...

Rekreacija / petek, 19. maj 2023 / 13:28

Jutri na trinajsti KBK trail

Hotavlje – Športno društvo Marmor Hotavlje jutri vabi na 13. KBK trail, ki bo potekal na relaciji Kopačnica–Blegoš–Kopačnica v Poljanski dolini. Posebno so vabljeni vsi, ki štejejo 35 pomladi in ve...

Kronika / petek, 19. maj 2023 / 13:27

Otroke predodelili materi

Kranj – V odmevnem primeru odvzema treh otrok, po naših podatkih z območja Gorenjske, je sodišče odločilo, da jih dodeli nazaj materi, je ta teden poročala Televizija Slovenija. Sodišče je s tem pr...

Splošno / petek, 19. maj 2023 / 13:24

Vaterpolski finale se začenja jutri

Kranj – Finalista letošnjega članskega državnega prvenstva v vaterpolu sta AVK Triglav in Ljubljana Slovan. Prva finalna tekma bo jutri ob 18. uri v Kranju, druga v sredo na kopališču Kodeljevo, tr...