Kruh malo drugače

Fokača (italijansko focaccia) je italijanski kruh, ki se od klasičnega razlikuje predvsem po tem, da je tanjši in bolj hrustljav. Pripravimo ga lahko v kombinaciji s številnimi dodatki, med katerimi ne smejo manjkati mediteranske začimbe.

Za pripravo fokače potrebujemo: 0,5 kg moke, 3 ščepce soli, 2-krat po 3 žlice olivnega olja, pol kocke kvasa (21 g), 1 žličko sladkorja, po 1 dl, 2 dl in 3 žlice mlačne vode, 150 g izkoščičenih zelenih ali črnih oliv, 1 žlico suhega rožmarina, 1 žlico olja za pekač.

Olive narežemo na 4 ali 5 kolobarjev, jih položimo na papirnato brisačo, pokrijemo z drugo papirnato brisačo in malo pritisnemo, da se olive osušijo. Kvas nadrobimo v skodelico, primešamo eno žličko sladkorja in eno žličko moke. Zalijemo z enim decilitrom mlačne vode, premešamo in pustimo stati na toplem 10 minut, da vzhaja. V posodo presejemo moko, jo ob robu posolimo, na sredini naredimo jamico ter vanjo vlijemo tri žlice olivnega olja in vzhajan kvas. Vse skupaj zgnetemo v testo in med gnetenjem dodajamo 2 decilitra mlačne vode. Testo pokrijemo in ga pustimo vzhajati na toplem od 30 do 45 minut. Nato na pomokani mizi sploščimo vzhajano testo. Na sredino testa položimo nekaj oliv ter zavijemo robove, kot da bi zaprli knjigo. Postopek ponavljamo, dokler v testo ne vgnetemo vseh oliv. Pekač premažemo z oljem in vanj raztegnemo testo tako, kot da bi delali malo debelejše testo za pico. Po celotni površini testa s prstom naredimo luknje, ki naj bodo približno 4 centimetre narazen. Pokrijemo in pustimo vzhajati še približno 30 minut. V skodelici zmešamo tri žlice olivnega olja in tri žlice vode. S pripravljeno mešanico premažemo fokačo. Nazadnje jo potresemo še z rožmarinom. Pečemo v pečici, ogreti na 200 stopinj Celzija, 25 minut.

Nasvet: Po tem receptu dobimo malo debelejšo fokačo. Če želimo tanjšo fokačo, testo na pekaču raztegnemo nekoliko tanjše.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / petek, 9. december 2016 / 15:41

Znanje nad povprečjem

Mednarodna raziskava PISA je pokazala, da slovenski učenci dosegajo nadpovprečne rezultate na področjih naravoslovne in matematične pismenosti. Za dogovor z javnim sektorjem še teden dni časa.

Objavljeno na isti dan


Kranj / četrtek, 5. januar 2017 / 13:00

Ledena glasba svetov

Novoletna drsalna revija, ki so jo v Ledeni dvorani na Zlatem polju pripravili člani kranjskega Drsalnega kluba, je z drsalnimi točkami v sproščenem duhu predstavila mnoge države in kulture celotnega...

Razvedrilo / četrtek, 5. januar 2017 / 12:59

Koncert v spomin na Jožeta Antoniča

Festivalna dvorana na Bledu bo v nedeljo, 8. januarja 2017, ob 16. uri gostila koncert v spomin na Jožeta Antoniča. Koncert ima dobrodelno noto, njegov pobudnik pa je Alpski kvintet. Kot gosta bosta n...

Zanimivosti / četrtek, 5. januar 2017 / 12:57

Mačkov pohod letos z rekordno udeležbo

Planinsko društvo Komenda, sekcija Škrjančki, je na novega leta dan po naporni silvestrski noči organiziralo tradicionalni Mačkov pohod pri minus osmih stopinjah iz Jurčkove Dobrave na Šenturško goro....

Slovenija / četrtek, 5. januar 2017 / 12:56

Manj katoliških krstov in porok

Število otrok v katoliških vrtcih, osnovnih in srednjih šolah v Sloveniji se je v zadnjih desetih letih povečalo za skoraj trideset odstotkov.

Razvedrilo / četrtek, 5. januar 2017 / 12:55

Navdušili so ga 'letečmani'

V lanskem decembru je sedemdeseti rojstni dan praznoval Ivan Demšar, upokojeni prometni inšpektor za Gorenjsko pri Slovenski policiji.