Kruh malo drugače

Fokača (italijansko focaccia) je italijanski kruh, ki se od klasičnega razlikuje predvsem po tem, da je tanjši in bolj hrustljav. Pripravimo ga lahko v kombinaciji s številnimi dodatki, med katerimi ne smejo manjkati mediteranske začimbe.

Za pripravo fokače potrebujemo: 0,5 kg moke, 3 ščepce soli, 2-krat po 3 žlice olivnega olja, pol kocke kvasa (21 g), 1 žličko sladkorja, po 1 dl, 2 dl in 3 žlice mlačne vode, 150 g izkoščičenih zelenih ali črnih oliv, 1 žlico suhega rožmarina, 1 žlico olja za pekač.

Olive narežemo na 4 ali 5 kolobarjev, jih položimo na papirnato brisačo, pokrijemo z drugo papirnato brisačo in malo pritisnemo, da se olive osušijo. Kvas nadrobimo v skodelico, primešamo eno žličko sladkorja in eno žličko moke. Zalijemo z enim decilitrom mlačne vode, premešamo in pustimo stati na toplem 10 minut, da vzhaja. V posodo presejemo moko, jo ob robu posolimo, na sredini naredimo jamico ter vanjo vlijemo tri žlice olivnega olja in vzhajan kvas. Vse skupaj zgnetemo v testo in med gnetenjem dodajamo 2 decilitra mlačne vode. Testo pokrijemo in ga pustimo vzhajati na toplem od 30 do 45 minut. Nato na pomokani mizi sploščimo vzhajano testo. Na sredino testa položimo nekaj oliv ter zavijemo robove, kot da bi zaprli knjigo. Postopek ponavljamo, dokler v testo ne vgnetemo vseh oliv. Pekač premažemo z oljem in vanj raztegnemo testo tako, kot da bi delali malo debelejše testo za pico. Po celotni površini testa s prstom naredimo luknje, ki naj bodo približno 4 centimetre narazen. Pokrijemo in pustimo vzhajati še približno 30 minut. V skodelici zmešamo tri žlice olivnega olja in tri žlice vode. S pripravljeno mešanico premažemo fokačo. Nazadnje jo potresemo še z rožmarinom. Pečemo v pečici, ogreti na 200 stopinj Celzija, 25 minut.

Nasvet: Po tem receptu dobimo malo debelejšo fokačo. Če želimo tanjšo fokačo, testo na pekaču raztegnemo nekoliko tanjše.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenja vas-Poljane / sobota, 28. november 2020 / 14:42

Zabojnik za paciente s sumom na okužbo

Gorenja vas – Pred vhodom v zdravstveno postajo v Gorenji vasi so v minulih dneh namestili zabojnik, namenjen sprejemu in zdravstveni obravnavi pacientov s sumom na okužbo z novim koronavirusom. Na...

Objavljeno na isti dan


Kultura / ponedeljek, 23. november 2015 / 16:18

Najboljše Grudnove Šmikle

Na gorenjskem imamo izredno kakovostne ženske pevske zbore, zelo dobra pa je tudi zborovska slika pokrajine v celoti.

Kronika / ponedeljek, 23. november 2015 / 16:15

Vlaki so obstali

Vrba – Neznani voznik višjega, najverjetneje tovornega vozila je v sredo okoli 19. ure na nezavarovanem prehodu pri Vrbi poškodoval signalizacijo, ki označuje najvišjo višino za varen prehod proge...

Kronika / ponedeljek, 23. november 2015 / 16:15

Vlomilec odnesel denar

Medvode – Medvoški policisti so v sredo zvečer prejeli obvestilo o vlomu v stanovanjsko hišo na območju Medvod. Pri ogledu kraja so ugotovili, da je neznani storilec tistega dne vlomil skozi atrijs...

Jezersko / ponedeljek, 23. november 2015 / 16:11

Samodejna vremenska postaja tudi na Jezerskem

Jezersko – Z Jezerskega nas obveščajo, da je tudi tam začela delovati samodejna meteorološka postaja, ki domačine in obiskovalce ažurno obvešča o trenutnem vremenu. Podatki so dosegljivi na spletni...

Medvode / ponedeljek, 23. november 2015 / 15:29

»Zapora mostu ne bo potrebna«

»Če ne bo rešitve o napredovanju projekta obnove mostu v Mednem, bomo izvedli loški scenarij, to je zaporo ceste,« je v četrtek pri mostu v Mednem napovedal Milan Čadež, župan Občine Gorenja vas - Pol...