Kruh malo drugače

Fokača (italijansko focaccia) je italijanski kruh, ki se od klasičnega razlikuje predvsem po tem, da je tanjši in bolj hrustljav. Pripravimo ga lahko v kombinaciji s številnimi dodatki, med katerimi ne smejo manjkati mediteranske začimbe.

Za pripravo fokače potrebujemo: 0,5 kg moke, 3 ščepce soli, 2-krat po 3 žlice olivnega olja, pol kocke kvasa (21 g), 1 žličko sladkorja, po 1 dl, 2 dl in 3 žlice mlačne vode, 150 g izkoščičenih zelenih ali črnih oliv, 1 žlico suhega rožmarina, 1 žlico olja za pekač.

Olive narežemo na 4 ali 5 kolobarjev, jih položimo na papirnato brisačo, pokrijemo z drugo papirnato brisačo in malo pritisnemo, da se olive osušijo. Kvas nadrobimo v skodelico, primešamo eno žličko sladkorja in eno žličko moke. Zalijemo z enim decilitrom mlačne vode, premešamo in pustimo stati na toplem 10 minut, da vzhaja. V posodo presejemo moko, jo ob robu posolimo, na sredini naredimo jamico ter vanjo vlijemo tri žlice olivnega olja in vzhajan kvas. Vse skupaj zgnetemo v testo in med gnetenjem dodajamo 2 decilitra mlačne vode. Testo pokrijemo in ga pustimo vzhajati na toplem od 30 do 45 minut. Nato na pomokani mizi sploščimo vzhajano testo. Na sredino testa položimo nekaj oliv ter zavijemo robove, kot da bi zaprli knjigo. Postopek ponavljamo, dokler v testo ne vgnetemo vseh oliv. Pekač premažemo z oljem in vanj raztegnemo testo tako, kot da bi delali malo debelejše testo za pico. Po celotni površini testa s prstom naredimo luknje, ki naj bodo približno 4 centimetre narazen. Pokrijemo in pustimo vzhajati še približno 30 minut. V skodelici zmešamo tri žlice olivnega olja in tri žlice vode. S pripravljeno mešanico premažemo fokačo. Nazadnje jo potresemo še z rožmarinom. Pečemo v pečici, ogreti na 200 stopinj Celzija, 25 minut.

Nasvet: Po tem receptu dobimo malo debelejšo fokačo. Če želimo tanjšo fokačo, testo na pekaču raztegnemo nekoliko tanjše.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / sreda, 4. december 2013 / 13:03

Nove vinjete, dražji predor

Kranj – Od nedelje so v prodaji samo vinjete z letnico 2014, tokrat vijolične barve, medtem ko letošnje vinjete veljajo še do konca januarja prihod­nje leto. V Družbi za avtoceste RS (Dars) uporabn...

Objavljeno na isti dan


Kronika / ponedeljek, 20. julij 2020 / 23:58

V križišču se je prevrnil tovornjak s sekanci

Tržič – V semaforiziranem križišču pod bazenom v Tržiču se je v sredo kmalu po 6. uri prevrnilo tovorno vozilo za prevoz sekancev. Pri tem se je tovor razsul na brežino. Poškodovan ni bil nihče, na...

Gospodarstvo / ponedeljek, 20. julij 2020 / 23:56

Pastirske koče polne gostov

Velika planina je ena bolj obiskanih turističnih destinacij v občini Kamnik, kar se še posebej kaže letošnje poletje. Na planini je približno sto petdeset pastirskih koč – bajt, od tega kakšna četrtin...

Preddvor / ponedeljek, 20. julij 2020 / 23:52

Ponovno o poslovni coni

Petnajst let je minilo od prvega branja odloka o občinskem podrobnem prostorskem načrtu (OPPN) za poslovno cono v Preddvoru, to sredo se je občinski svet ukvarjal z drugo obravnavo.

Razvedrilo / ponedeljek, 20. julij 2020 / 23:48

Nova resničnost družabnega življenja

Z novim koronavirusom se je marca v Sloveniji družabno življenje ustavilo praktično čez noč. Po končani epidemiji so se razmere sicer začele počasi vračati v (recimo) normalne tirnice, ven...

GG Plus / ponedeljek, 20. julij 2020 / 23:29

Dan brez punklja izgubljen

Marica Albreht, dolgoletna učiteljica klekljanja ter ustanoviteljica in večletna predsednica Klekljarskega društva Cvetke, je postala častna občanka Žirov, s čimer so ji izrekli priznanje za ohranjanj...