Kruh malo drugače

Fokača (italijansko focaccia) je italijanski kruh, ki se od klasičnega razlikuje predvsem po tem, da je tanjši in bolj hrustljav. Pripravimo ga lahko v kombinaciji s številnimi dodatki, med katerimi ne smejo manjkati mediteranske začimbe.

Za pripravo fokače potrebujemo: 0,5 kg moke, 3 ščepce soli, 2-krat po 3 žlice olivnega olja, pol kocke kvasa (21 g), 1 žličko sladkorja, po 1 dl, 2 dl in 3 žlice mlačne vode, 150 g izkoščičenih zelenih ali črnih oliv, 1 žlico suhega rožmarina, 1 žlico olja za pekač.

Olive narežemo na 4 ali 5 kolobarjev, jih položimo na papirnato brisačo, pokrijemo z drugo papirnato brisačo in malo pritisnemo, da se olive osušijo. Kvas nadrobimo v skodelico, primešamo eno žličko sladkorja in eno žličko moke. Zalijemo z enim decilitrom mlačne vode, premešamo in pustimo stati na toplem 10 minut, da vzhaja. V posodo presejemo moko, jo ob robu posolimo, na sredini naredimo jamico ter vanjo vlijemo tri žlice olivnega olja in vzhajan kvas. Vse skupaj zgnetemo v testo in med gnetenjem dodajamo 2 decilitra mlačne vode. Testo pokrijemo in ga pustimo vzhajati na toplem od 30 do 45 minut. Nato na pomokani mizi sploščimo vzhajano testo. Na sredino testa položimo nekaj oliv ter zavijemo robove, kot da bi zaprli knjigo. Postopek ponavljamo, dokler v testo ne vgnetemo vseh oliv. Pekač premažemo z oljem in vanj raztegnemo testo tako, kot da bi delali malo debelejše testo za pico. Po celotni površini testa s prstom naredimo luknje, ki naj bodo približno 4 centimetre narazen. Pokrijemo in pustimo vzhajati še približno 30 minut. V skodelici zmešamo tri žlice olivnega olja in tri žlice vode. S pripravljeno mešanico premažemo fokačo. Nazadnje jo potresemo še z rožmarinom. Pečemo v pečici, ogreti na 200 stopinj Celzija, 25 minut.

Nasvet: Po tem receptu dobimo malo debelejšo fokačo. Če želimo tanjšo fokačo, testo na pekaču raztegnemo nekoliko tanjše.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / torek, 21. november 2017 / 10:22

Tuji planinec zdrsnil na Komarči

Komarča – V soboto popoldne je na območju Komarče tuji planinec zdrsnil in se hudo poškodoval, zato so ga s helikopterjem prepeljali v ljubljanski klinični center. Policija opozarja, da so razmere...

Objavljeno na isti dan


Kronika / torek, 19. maj 2009 / 07:00

"Bombaša" prijeli v dveh dneh

Kranjski kriminalisti so prepričani, da je ročno bombo pred policijsko stavbo v Kranju v noči na petek odvrgel 21-letni Kranjčan.

Trzin / torek, 19. maj 2009 / 07:00

Podelili deset občinskih priznanj

Trzin - Trzinski župan Tone Peršak je na slavnostni seji ob občinskem prazniku, ki so ga v Trzinu praznovali v petek, 15. maja, podelil priznanja zaslužnim občanom. Zlato plaketo...

Šport / torek, 19. maj 2009 / 07:00

Rokava Koper in Triglav v finalu za naslov prvaka

Člansko državno prvenstvo v vaterpolu - drugi del

Slovenija / torek, 19. maj 2009 / 07:00

Šrota zamenjal Žerjav

Po sobotnem izrednem kongresu SLS to stranko vodi poslanec in nekdanji minister za promet Radovan Žerjav.

Šport / torek, 19. maj 2009 / 07:00

Članice v tretji krog kvalifikacij

Članska vrsta Slovenije, za katero je prvič nastopila tudi Urša Jerala z Bleda, se je imenitno odrezala v drugem krogu kvalifikacij za nastop na svetovnem prvenstvu v odbojki. V Marseillu v Franc...