Kruh malo drugače

Fokača (italijansko focaccia) je italijanski kruh, ki se od klasičnega razlikuje predvsem po tem, da je tanjši in bolj hrustljav. Pripravimo ga lahko v kombinaciji s številnimi dodatki, med katerimi ne smejo manjkati mediteranske začimbe.

Za pripravo fokače potrebujemo: 0,5 kg moke, 3 ščepce soli, 2-krat po 3 žlice olivnega olja, pol kocke kvasa (21 g), 1 žličko sladkorja, po 1 dl, 2 dl in 3 žlice mlačne vode, 150 g izkoščičenih zelenih ali črnih oliv, 1 žlico suhega rožmarina, 1 žlico olja za pekač.

Olive narežemo na 4 ali 5 kolobarjev, jih položimo na papirnato brisačo, pokrijemo z drugo papirnato brisačo in malo pritisnemo, da se olive osušijo. Kvas nadrobimo v skodelico, primešamo eno žličko sladkorja in eno žličko moke. Zalijemo z enim decilitrom mlačne vode, premešamo in pustimo stati na toplem 10 minut, da vzhaja. V posodo presejemo moko, jo ob robu posolimo, na sredini naredimo jamico ter vanjo vlijemo tri žlice olivnega olja in vzhajan kvas. Vse skupaj zgnetemo v testo in med gnetenjem dodajamo 2 decilitra mlačne vode. Testo pokrijemo in ga pustimo vzhajati na toplem od 30 do 45 minut. Nato na pomokani mizi sploščimo vzhajano testo. Na sredino testa položimo nekaj oliv ter zavijemo robove, kot da bi zaprli knjigo. Postopek ponavljamo, dokler v testo ne vgnetemo vseh oliv. Pekač premažemo z oljem in vanj raztegnemo testo tako, kot da bi delali malo debelejše testo za pico. Po celotni površini testa s prstom naredimo luknje, ki naj bodo približno 4 centimetre narazen. Pokrijemo in pustimo vzhajati še približno 30 minut. V skodelici zmešamo tri žlice olivnega olja in tri žlice vode. S pripravljeno mešanico premažemo fokačo. Nazadnje jo potresemo še z rožmarinom. Pečemo v pečici, ogreti na 200 stopinj Celzija, 25 minut.

Nasvet: Po tem receptu dobimo malo debelejšo fokačo. Če želimo tanjšo fokačo, testo na pekaču raztegnemo nekoliko tanjše.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / petek, 18. december 2020 / 11:57

Podporo dobil tudi od skakalcev

Novi glavni trener slovenske moške skakalne A-reprezentance je 32-letni Robert Hrgota, ki je na tem mestu zamenjal Gorazda Bertonclja. Trenersko pot je začel pri mlajših selekcijah kranjskega Triglava...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / nedelja, 22. november 2009 / 07:00

Turistična nostalgija

Košček nekdanje Jugoslavije se je ustavil v Laškem in izmenjal mnenja, Zagreb so obiskali Francozi, Pokljuka pa prehiteva Bohinj.

Gospodarstvo / nedelja, 22. november 2009 / 07:00

V krizi še tri do štiri leta

Prestrukturiranje bo potrebno praktično v vseh podjetjih, saj le redkim kriza resnično predstavlja prednost. Prav kriza nas bo prisilila k potrebnim spremembam.

Kranj / nedelja, 22. november 2009 / 07:00

V Kranju se ne bodo zadolževali

V kranjski občini naj bi v prihodnjem letu za investicije porabili blizu trideset milijonov evrov, pri tem pa računajo tudi na evropska sredstva.

Radovljica / nedelja, 22. november 2009 / 07:00

Jeglič še naprej predsednik LDS

Radovljica - Na volilnem zboru radovljiškega odbora LDS so za predsednika znova izvolili Primoža Jegliča, ki je sicer tudi podžupan občine Radovljica. Mesto podpredsednika...

GG Plus / nedelja, 22. november 2009 / 07:00

Titov tajnik o titoizmu

Knjige, ki bi bila tako "mimo", se pravi proti prevladujočemu duhu časa, že dolgo nisem bral.