Kruh malo drugače

Fokača (italijansko focaccia) je italijanski kruh, ki se od klasičnega razlikuje predvsem po tem, da je tanjši in bolj hrustljav. Pripravimo ga lahko v kombinaciji s številnimi dodatki, med katerimi ne smejo manjkati mediteranske začimbe.

Za pripravo fokače potrebujemo: 0,5 kg moke, 3 ščepce soli, 2-krat po 3 žlice olivnega olja, pol kocke kvasa (21 g), 1 žličko sladkorja, po 1 dl, 2 dl in 3 žlice mlačne vode, 150 g izkoščičenih zelenih ali črnih oliv, 1 žlico suhega rožmarina, 1 žlico olja za pekač.

Olive narežemo na 4 ali 5 kolobarjev, jih položimo na papirnato brisačo, pokrijemo z drugo papirnato brisačo in malo pritisnemo, da se olive osušijo. Kvas nadrobimo v skodelico, primešamo eno žličko sladkorja in eno žličko moke. Zalijemo z enim decilitrom mlačne vode, premešamo in pustimo stati na toplem 10 minut, da vzhaja. V posodo presejemo moko, jo ob robu posolimo, na sredini naredimo jamico ter vanjo vlijemo tri žlice olivnega olja in vzhajan kvas. Vse skupaj zgnetemo v testo in med gnetenjem dodajamo 2 decilitra mlačne vode. Testo pokrijemo in ga pustimo vzhajati na toplem od 30 do 45 minut. Nato na pomokani mizi sploščimo vzhajano testo. Na sredino testa položimo nekaj oliv ter zavijemo robove, kot da bi zaprli knjigo. Postopek ponavljamo, dokler v testo ne vgnetemo vseh oliv. Pekač premažemo z oljem in vanj raztegnemo testo tako, kot da bi delali malo debelejše testo za pico. Po celotni površini testa s prstom naredimo luknje, ki naj bodo približno 4 centimetre narazen. Pokrijemo in pustimo vzhajati še približno 30 minut. V skodelici zmešamo tri žlice olivnega olja in tri žlice vode. S pripravljeno mešanico premažemo fokačo. Nazadnje jo potresemo še z rožmarinom. Pečemo v pečici, ogreti na 200 stopinj Celzija, 25 minut.

Nasvet: Po tem receptu dobimo malo debelejšo fokačo. Če želimo tanjšo fokačo, testo na pekaču raztegnemo nekoliko tanjše.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Rekreacija / četrtek, 2. junij 2016 / 14:27

Izidor ovčice pasel ...

Hruški vrh (1776 m) – Čas cvetočih Karavank v okolici Golice, kamor se zgrinjajo množice ljudi. A le korak stran blagodejni mir, tišina in narcise. Cingel, cing cingel cingel cong …

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / petek, 10. april 2020 / 19:49

Vrača se izvajanje nenujnih specialističnih pregledov

Zdravstvene ustanove bodo začele izvajati nenujne ambulantne specialistične dejavnosti, ki so bile zaradi covida-19 začasno ustavljene. Starejši od 65 let pa morajo po novem pri nakupih v trgovinah iz...

Šenčur / petek, 10. april 2020 / 19:19

Pomoč za čim hitrejšo dobavo opreme

Šenčur – Iz skupine NiceLabel, vodilnega globalnega razvojnega podjetja na področju programskih rešitev za označevanje, katerega krovno podjetje je šenčurski Euro Plus, so sporočili, da podjetjem i...

Šport / petek, 10. april 2020 / 19:18

Strelci so se izkazali

Na letošnjem državnem prvenstvu z zračnim orožjem so se izkazali tudi gorenjski strelci, ki so bili med najuspešnejšimi udeleženci tekmovanja.

Šenčur / petek, 10. april 2020 / 19:18

Praznovali bodo jeseni

Šenčur – Na god svetega Jurija, ki je bil najprej farni zavetnik, zdaj pa je tudi simbol občine Šenčur, ta tudi praznuje občinski praznik. Vsako leto so se zato ob tem času vrstile prireditve, ki s...

Nasveti / petek, 10. april 2020 / 19:17

Koronski nasveti

V Centru pomoči pri prekomerni rabi interneta Logout so pripravili preživetveni vodnik za družine v času koronavirusa. Upoštevanje petih koronskih nasvetov bo v času epidemije olajšalo sobivanje druži...