Kruh malo drugače

Fokača (italijansko focaccia) je italijanski kruh, ki se od klasičnega razlikuje predvsem po tem, da je tanjši in bolj hrustljav. Pripravimo ga lahko v kombinaciji s številnimi dodatki, med katerimi ne smejo manjkati mediteranske začimbe.

Za pripravo fokače potrebujemo: 0,5 kg moke, 3 ščepce soli, 2-krat po 3 žlice olivnega olja, pol kocke kvasa (21 g), 1 žličko sladkorja, po 1 dl, 2 dl in 3 žlice mlačne vode, 150 g izkoščičenih zelenih ali črnih oliv, 1 žlico suhega rožmarina, 1 žlico olja za pekač.

Olive narežemo na 4 ali 5 kolobarjev, jih položimo na papirnato brisačo, pokrijemo z drugo papirnato brisačo in malo pritisnemo, da se olive osušijo. Kvas nadrobimo v skodelico, primešamo eno žličko sladkorja in eno žličko moke. Zalijemo z enim decilitrom mlačne vode, premešamo in pustimo stati na toplem 10 minut, da vzhaja. V posodo presejemo moko, jo ob robu posolimo, na sredini naredimo jamico ter vanjo vlijemo tri žlice olivnega olja in vzhajan kvas. Vse skupaj zgnetemo v testo in med gnetenjem dodajamo 2 decilitra mlačne vode. Testo pokrijemo in ga pustimo vzhajati na toplem od 30 do 45 minut. Nato na pomokani mizi sploščimo vzhajano testo. Na sredino testa položimo nekaj oliv ter zavijemo robove, kot da bi zaprli knjigo. Postopek ponavljamo, dokler v testo ne vgnetemo vseh oliv. Pekač premažemo z oljem in vanj raztegnemo testo tako, kot da bi delali malo debelejše testo za pico. Po celotni površini testa s prstom naredimo luknje, ki naj bodo približno 4 centimetre narazen. Pokrijemo in pustimo vzhajati še približno 30 minut. V skodelici zmešamo tri žlice olivnega olja in tri žlice vode. S pripravljeno mešanico premažemo fokačo. Nazadnje jo potresemo še z rožmarinom. Pečemo v pečici, ogreti na 200 stopinj Celzija, 25 minut.

Nasvet: Po tem receptu dobimo malo debelejšo fokačo. Če želimo tanjšo fokačo, testo na pekaču raztegnemo nekoliko tanjše.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / / 07:00

V spomin: Karel Klančnik (1917-2009)

Odšel je Pajerjev Korl iz Mojstrane. Smučarski skakalec klasične dobe, v kateri so kraljevali Norvežani, ki so rekli, da sta Poldovec in Korl največja stilista Srednje Evrope.

Objavljeno na isti dan


Kranjska Gora / petek, 3. september 2021 / 18:53

Jutri kar dvakrat s kolesi na Vršič

Dopoldne bo že 42. Juriš na Vršič, popoldne pa bo start že sedmega naskoka na Vršič z legendarnimi kolesi Pony, udeležbo je potrdil tudi nekdanji uspešni smučarski skakalec Jernej Damjan.

Šport / petek, 3. september 2021 / 16:50

Triglav po šesto zmago

Slovenska nogometna reprezentanca je s Slovaško igrala neodločeno, 1 : 1.

Nasveti / petek, 3. september 2021 / 16:49

Tedenski horoskop

Oven (21. 3.–21. 4.)

Šport / petek, 3. september 2021 / 16:45

Odbojkarji začenjajo evropsko prvenstvo

Kranj – Slovenska moška odbojkarska reprezentanca z današnjim obračunom proti Češki (ob 20.15) začenja letošnje evropsko prvenstvo, ki ga gostijo štiri države. Slovenija brani srebro. Skupinski del...

Tržič / petek, 3. september 2021 / 16:45

Šuštarska nedelja po tržiško

Po letu dni premora bo na 'angelsko nedeljo', 5. septembra, na ulicah Tržiča ponovno čutiti sejemski utrip. Že včeraj pa so v Galeriji Atrij odprli razstavo Prata, sovata pa tenstan krompir.