Kruh malo drugače

Fokača (italijansko focaccia) je italijanski kruh, ki se od klasičnega razlikuje predvsem po tem, da je tanjši in bolj hrustljav. Pripravimo ga lahko v kombinaciji s številnimi dodatki, med katerimi ne smejo manjkati mediteranske začimbe.

Za pripravo fokače potrebujemo: 0,5 kg moke, 3 ščepce soli, 2-krat po 3 žlice olivnega olja, pol kocke kvasa (21 g), 1 žličko sladkorja, po 1 dl, 2 dl in 3 žlice mlačne vode, 150 g izkoščičenih zelenih ali črnih oliv, 1 žlico suhega rožmarina, 1 žlico olja za pekač.

Olive narežemo na 4 ali 5 kolobarjev, jih položimo na papirnato brisačo, pokrijemo z drugo papirnato brisačo in malo pritisnemo, da se olive osušijo. Kvas nadrobimo v skodelico, primešamo eno žličko sladkorja in eno žličko moke. Zalijemo z enim decilitrom mlačne vode, premešamo in pustimo stati na toplem 10 minut, da vzhaja. V posodo presejemo moko, jo ob robu posolimo, na sredini naredimo jamico ter vanjo vlijemo tri žlice olivnega olja in vzhajan kvas. Vse skupaj zgnetemo v testo in med gnetenjem dodajamo 2 decilitra mlačne vode. Testo pokrijemo in ga pustimo vzhajati na toplem od 30 do 45 minut. Nato na pomokani mizi sploščimo vzhajano testo. Na sredino testa položimo nekaj oliv ter zavijemo robove, kot da bi zaprli knjigo. Postopek ponavljamo, dokler v testo ne vgnetemo vseh oliv. Pekač premažemo z oljem in vanj raztegnemo testo tako, kot da bi delali malo debelejše testo za pico. Po celotni površini testa s prstom naredimo luknje, ki naj bodo približno 4 centimetre narazen. Pokrijemo in pustimo vzhajati še približno 30 minut. V skodelici zmešamo tri žlice olivnega olja in tri žlice vode. S pripravljeno mešanico premažemo fokačo. Nazadnje jo potresemo še z rožmarinom. Pečemo v pečici, ogreti na 200 stopinj Celzija, 25 minut.

Nasvet: Po tem receptu dobimo malo debelejšo fokačo. Če želimo tanjšo fokačo, testo na pekaču raztegnemo nekoliko tanjše.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / sobota, 24. november 2018 / 16:56

Italija na obisku

V slovenski prestolnici se je ustavil svetovno znani gastronomski zvezdnik, gospod, ki velja za najboljšega mesarja na svetu, Dario Cecchini. Med 19. in 25. novembrom pa Ljubljana gosti tudi tretji Te...

Objavljeno na isti dan


Slovenija / torek, 8. november 2022 / 07:00

Čas je za pobiranje sadov vašega dela

V Lidlu Slovenija smo s projektom Lojtr'ca domačih že vrsto let na vsakem koraku vpeti v spodbujanje sodelovanja z lokalnim okoljem. Projekt namreč pomaga slovenskemu malemu gospodarstvu,...

Avtomobilizem / torek, 8. november 2022 / 18:24

Zanimanje za kodo 125 je veliko

Prvega junija letos je začela veljati sprememba Zakona o voznikih, po kateri lahko imetniki vozniškega dovoljenja kategorije B z minimalno šestimi urami v šoli vožnje vozijo motocikel do 125 kubičnih...

Razvedrilo / torek, 8. november 2022 / 18:20

Jorg je gostoval na Gorenjskem

Restavracija in Lounge bar Manu stoji v poslovni coni v Žirovnici. Gre za enega tistih objektov, pri katerih vam ob vstopu za trenutek vzame sapo. Najprej me je očaral t. i. lounge bar, čeprav misl...

Nasveti / torek, 8. november 2022 / 18:16

Tanja odgovarja

Začel sem delati po štiri ure, predlog je podan tudi za invalidsko. Moji nadrejeni gre to v nos, rekla je, naj si iščem novo službo. Imam pogodbo za nedoločen čas. Ali me lahko odpustijo?

Slovenija / torek, 8. november 2022 / 18:15

Naslednje počitnice čez slaba dva meseca

Kranj – Za okoli 195.000 učencev in 74.000 srednješolcev so se zaključile jesenske počitnice, ki so za šolarje predstavljale prvi oddih v novem šolskem letu. Naslednje počitnice bodo imeli že čez m...