Kruh malo drugače

Fokača (italijansko focaccia) je italijanski kruh, ki se od klasičnega razlikuje predvsem po tem, da je tanjši in bolj hrustljav. Pripravimo ga lahko v kombinaciji s številnimi dodatki, med katerimi ne smejo manjkati mediteranske začimbe.

Za pripravo fokače potrebujemo: 0,5 kg moke, 3 ščepce soli, 2-krat po 3 žlice olivnega olja, pol kocke kvasa (21 g), 1 žličko sladkorja, po 1 dl, 2 dl in 3 žlice mlačne vode, 150 g izkoščičenih zelenih ali črnih oliv, 1 žlico suhega rožmarina, 1 žlico olja za pekač.

Olive narežemo na 4 ali 5 kolobarjev, jih položimo na papirnato brisačo, pokrijemo z drugo papirnato brisačo in malo pritisnemo, da se olive osušijo. Kvas nadrobimo v skodelico, primešamo eno žličko sladkorja in eno žličko moke. Zalijemo z enim decilitrom mlačne vode, premešamo in pustimo stati na toplem 10 minut, da vzhaja. V posodo presejemo moko, jo ob robu posolimo, na sredini naredimo jamico ter vanjo vlijemo tri žlice olivnega olja in vzhajan kvas. Vse skupaj zgnetemo v testo in med gnetenjem dodajamo 2 decilitra mlačne vode. Testo pokrijemo in ga pustimo vzhajati na toplem od 30 do 45 minut. Nato na pomokani mizi sploščimo vzhajano testo. Na sredino testa položimo nekaj oliv ter zavijemo robove, kot da bi zaprli knjigo. Postopek ponavljamo, dokler v testo ne vgnetemo vseh oliv. Pekač premažemo z oljem in vanj raztegnemo testo tako, kot da bi delali malo debelejše testo za pico. Po celotni površini testa s prstom naredimo luknje, ki naj bodo približno 4 centimetre narazen. Pokrijemo in pustimo vzhajati še približno 30 minut. V skodelici zmešamo tri žlice olivnega olja in tri žlice vode. S pripravljeno mešanico premažemo fokačo. Nazadnje jo potresemo še z rožmarinom. Pečemo v pečici, ogreti na 200 stopinj Celzija, 25 minut.

Nasvet: Po tem receptu dobimo malo debelejšo fokačo. Če želimo tanjšo fokačo, testo na pekaču raztegnemo nekoliko tanjše.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / nedelja, 22. januar 2012 / 07:00

Železne niti posvečene Groharju

Izšel je tradicionalni, že osmi letni zbornik Selške doline Železne niti, ki je tokrat posvečen velikemu slovenskemu slikarju Ivanu Groharju.

Objavljeno na isti dan


Kultura / torek, 17. april 2012 / 07:00

Najnovejše arheološke najdbe

Gorenjski muzej vabi na predstavitev priložnostne Muzejske vitrine z naslovom Najnovejše izpod arheoloških lopat v Kranju ali kdo si je privoščil amforo vina iz Grčije, ki bo danes, v tore...

Slovenija / torek, 17. april 2012 / 07:00

Prijeten klepet zdravilca in zdravnika

Prof. dr. Radovan Starc je svojo šesto knjigo posvetil svetovno znanemu bioenergetiku Zdenku Domančiću oziroma njegovi metodi zdravljenja.

Gospodarstvo / torek, 17. april 2012 / 07:00

Bencin se je podražil, dizel in kurilno olje pa pocenila

Kranj - Danes so se spet spremenile maloprodajne cene naftnih derivatov. 95-oktanski motorni bencin se je podražil za 0,8 centa, na 1,536 evra za liter, 100-oktanski bencin prav...

Kronika / torek, 17. april 2012 / 07:00

Skupno proti nasilju nad otroki

Brdo pri Kranju - Za uspešen boj proti nasilju nad otroki je potrebno dobro sodelovanje med organi odkrivanja, pregona in sojenja, so si bili enotni udeleženci posveta Nasilje na...

Slovenija / torek, 17. april 2012 / 07:00

Lahkih nasprotnikov tu ni

Tako je po prvi tekmi naše hokejske reprezentance na svetovnem prvenstvu divizije I, skupine A v Stožicah dejal najboljši slovenski igralec Žiga Jeglič iz Podbrezij, ki je Angležem zabil tudi prvi gol...