Kruh malo drugače

Fokača (italijansko focaccia) je italijanski kruh, ki se od klasičnega razlikuje predvsem po tem, da je tanjši in bolj hrustljav. Pripravimo ga lahko v kombinaciji s številnimi dodatki, med katerimi ne smejo manjkati mediteranske začimbe.

Za pripravo fokače potrebujemo: 0,5 kg moke, 3 ščepce soli, 2-krat po 3 žlice olivnega olja, pol kocke kvasa (21 g), 1 žličko sladkorja, po 1 dl, 2 dl in 3 žlice mlačne vode, 150 g izkoščičenih zelenih ali črnih oliv, 1 žlico suhega rožmarina, 1 žlico olja za pekač.

Olive narežemo na 4 ali 5 kolobarjev, jih položimo na papirnato brisačo, pokrijemo z drugo papirnato brisačo in malo pritisnemo, da se olive osušijo. Kvas nadrobimo v skodelico, primešamo eno žličko sladkorja in eno žličko moke. Zalijemo z enim decilitrom mlačne vode, premešamo in pustimo stati na toplem 10 minut, da vzhaja. V posodo presejemo moko, jo ob robu posolimo, na sredini naredimo jamico ter vanjo vlijemo tri žlice olivnega olja in vzhajan kvas. Vse skupaj zgnetemo v testo in med gnetenjem dodajamo 2 decilitra mlačne vode. Testo pokrijemo in ga pustimo vzhajati na toplem od 30 do 45 minut. Nato na pomokani mizi sploščimo vzhajano testo. Na sredino testa položimo nekaj oliv ter zavijemo robove, kot da bi zaprli knjigo. Postopek ponavljamo, dokler v testo ne vgnetemo vseh oliv. Pekač premažemo z oljem in vanj raztegnemo testo tako, kot da bi delali malo debelejše testo za pico. Po celotni površini testa s prstom naredimo luknje, ki naj bodo približno 4 centimetre narazen. Pokrijemo in pustimo vzhajati še približno 30 minut. V skodelici zmešamo tri žlice olivnega olja in tri žlice vode. S pripravljeno mešanico premažemo fokačo. Nazadnje jo potresemo še z rožmarinom. Pečemo v pečici, ogreti na 200 stopinj Celzija, 25 minut.

Nasvet: Po tem receptu dobimo malo debelejšo fokačo. Če želimo tanjšo fokačo, testo na pekaču raztegnemo nekoliko tanjše.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / sobota, 15. september 2012 / 07:00

V nedeljo na pohod ob Rapalski meji

Žiri - Turistično društvo Žiri v nedeljo vabi na osmi pohod ob Rapalski meji z geslom Nekdaj nas je ločevala, naj nas danes združi, naj bo kraj srečevanja. Pohodniki se bodo ob 9...

Objavljeno na isti dan


Škofja Loka / petek, 31. januar 2020 / 00:59

Prva ženska v Aleji

Vztrajne predlagateljice so dosegle, da je po dvanajstih moških, ki so jim doslej postavili doprsne kipe v Aleji zaslužnih Ločanov, tam dobila kip tudi prva zaslužna Ločanka. To je zdravnica dr. Marij...

Razvedrilo / petek, 31. januar 2020 / 00:00

Združeni za pomoč

Minuli teden sta na Zgornjem Gorenjskem potekala dva dobrodelna večera, ki sta dokazala brezmejno dobroto in srčnost ljudi. Na Jesenicah so pripravili prireditev Sprostite dobroto v sebi, v Mojstrani...

Izleti GG / petek, 31. januar 2020 / 00:00

V čas hipijev

Začnimo s prijaznimi ljudmi z rožami v laseh iz pesmi San Francisco (Be Sure to Wear (Some) Flowers in Your Hair), velike uspešnice iz šestdesetih let prejšnjega stoletja – ko se je v ZDA...

Rekreacija / petek, 31. januar 2020 / 00:22

Namesto Grintovca letos tek na Bibo planino

Decembra se je zaključila že sedma sezona Tekaškega pokala Občine Kamnik. Minuli četrtek so najboljšim tekačem in organizatorjem tekov podelili priznanja in napovedali nekaj novosti za letošnje leto....

Kamnik / petek, 31. januar 2020 / 00:20

Snovik polnoleten

Te dni mineva osemnajst let od neprekinjenega delovanja Term Snovik, ki jih je doslej obiskalo že 2.511.000 gostov. Prelomno leto bo zaznamovala gradnja večnamenske dvorane v višini pol milijona evrov...