Kruh malo drugače

Fokača (italijansko focaccia) je italijanski kruh, ki se od klasičnega razlikuje predvsem po tem, da je tanjši in bolj hrustljav. Pripravimo ga lahko v kombinaciji s številnimi dodatki, med katerimi ne smejo manjkati mediteranske začimbe.

Za pripravo fokače potrebujemo: 0,5 kg moke, 3 ščepce soli, 2-krat po 3 žlice olivnega olja, pol kocke kvasa (21 g), 1 žličko sladkorja, po 1 dl, 2 dl in 3 žlice mlačne vode, 150 g izkoščičenih zelenih ali črnih oliv, 1 žlico suhega rožmarina, 1 žlico olja za pekač.

Olive narežemo na 4 ali 5 kolobarjev, jih položimo na papirnato brisačo, pokrijemo z drugo papirnato brisačo in malo pritisnemo, da se olive osušijo. Kvas nadrobimo v skodelico, primešamo eno žličko sladkorja in eno žličko moke. Zalijemo z enim decilitrom mlačne vode, premešamo in pustimo stati na toplem 10 minut, da vzhaja. V posodo presejemo moko, jo ob robu posolimo, na sredini naredimo jamico ter vanjo vlijemo tri žlice olivnega olja in vzhajan kvas. Vse skupaj zgnetemo v testo in med gnetenjem dodajamo 2 decilitra mlačne vode. Testo pokrijemo in ga pustimo vzhajati na toplem od 30 do 45 minut. Nato na pomokani mizi sploščimo vzhajano testo. Na sredino testa položimo nekaj oliv ter zavijemo robove, kot da bi zaprli knjigo. Postopek ponavljamo, dokler v testo ne vgnetemo vseh oliv. Pekač premažemo z oljem in vanj raztegnemo testo tako, kot da bi delali malo debelejše testo za pico. Po celotni površini testa s prstom naredimo luknje, ki naj bodo približno 4 centimetre narazen. Pokrijemo in pustimo vzhajati še približno 30 minut. V skodelici zmešamo tri žlice olivnega olja in tri žlice vode. S pripravljeno mešanico premažemo fokačo. Nazadnje jo potresemo še z rožmarinom. Pečemo v pečici, ogreti na 200 stopinj Celzija, 25 minut.

Nasvet: Po tem receptu dobimo malo debelejšo fokačo. Če želimo tanjšo fokačo, testo na pekaču raztegnemo nekoliko tanjše.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / petek, 5. oktober 2007 / 07:00

The Tide gredo na turnejo Sold out Tour

Nostalgični Kranjčani The Tide so si za jesenski del turneje, namenjen promociji prvenca Love & Trust, omislili sodelovanje s kanadskim rokerjem, humanistom in filozofom Neilom...

Objavljeno na isti dan


Kranj / petek, 26. januar 2018 / 07:00

Okrogla miza o domoljubju v današnjem času

Kranj – Inštitut za domoljubne vrednote iz Ljubljane vabi na okroglo mizo z naslovom Domoljubje v današnjem času, ki bo danes, v petek, 26. januarja, ob pol šestih zvečer v konferenčni sobi Alondra...

Kranjska Gora / petek, 26. januar 2018 / 07:00

Dobrodelni veleslalom

Kranjska Gora – Lions Klub Bled Golf jutri vabi pred hotel Ramada (Larix) v Kranjski Gori na 16. dobrodelni veleslalom z bogatim srečelovom in glasbenim programom Lions Ski Open. Na veleslalomu lah...

Gorenjska / petek, 26. januar 2018 / 07:00

Partizanske smučine jutri v Cerknem

Cerkno – Jutri bo 41. prireditev Partizanske smučine – Cerkno '45, ki jo organizacijski odbor posveča spominu na prve partizanske smučarske tekme v okupirani Evropi, ki so bile 20. in 21. januarja...

Gospodarstvo / petek, 26. januar 2018 / 18:37

Blejski sir iz blejske zadruge

V Kmetijsko-gozdarski zadrugi Gozd Bled so prenovili kmetijsko-gozdarski center in dali na trg nov izdelek Blejski sir, ki ga bodo jutri, v soboto, tudi javno predstavili.

Šport / petek, 26. januar 2018 / 18:32

Turni smučarji jutri na Jezerskem

Jezersko – V spomin na tragično nesrečo na Okrešlju leta 1997 na Jezerskem organizirajo tekmovanje v turnem smučanju za slovenski pokal: 21. Memorial Luke Karničarja in Rada Markiča, 23. turnosmuča...