Losos v pečici in špinačna omaka

Losos in špinača, dve zelo zdravi sestavini. Pripravimo ju lahko zelo hitro in okusno.

Za pripravo lososa v pečici za 4 osebe potrebujemo: 4 kotlete lososa, 1 limono, 3 žlice olivnega olja, sol, peteršilj, česen.

Losos operemo pod tekočo vodo, ga osušimo in nasolimo z obeh strani. Pekač pokapljamo z olivnim oljem. Kotlete položimo v pekač, jih pokapljamo z olivnim oljem in nanje položimo limono, narezano na kolesa. Česen olupimo in ga kar v stroku porazdelimo po lososu. Nazadnje še vse skupaj potresemo s peteršiljem. Pekač postavimo v pečico, segreto na 180 °C za 20 minut.

Nasvet: Če želimo, da so kotleti na obeh straneh hrustljavo zapečeni, jih po desetih minutah peke obrnemo. Dodamo lahko tudi druge začimbe (drobnjak, rožmarin, poper …).

Za pripravo špinačne omake potrebujemo: 500 g sveže špinače ali blitve, 3 stroke česna, 1 manjšo čebulo, 2 žlici moke, košček masla, polovico čajne žličke soli, ščep popra, ščep muškatnega oreška, 2 dl vode ali jušne osnove, 2 žlici kisle smetane.

Špinačo ali blitvo najprej dobro operemo. Damo jo v posodo ter jo zalijemo s kropom. Posodo pokrijemo in pustimo stati približno 5 minut. Špinačo odcedimo in jo na grobo sesekljamo. V kozici raztopimo maslo in dodamo sesekljano čebulo in česen, ki ju prepražimo do zlato-rjave barve. Dodamo blanširano in narezano špinačo, jo osolimo in na hitro prepražimo. Potresemo z moko ter zalijemo z vodo ali jušno osnovo. Vse skupaj začinimo s poprom in muškatnim oreškom. Kuhajmo še pet minut. S paličnim mešalnikom omako gladko zmiksamo. Nazadnje v omako vmešamo še kislo smetano.

Nasvet: Omaka bo še boljša, če namesto navadne moke uporabimo ajdovo moko. Nekateri ljudje ne marajo česna, zato ga lahko pri obeh receptih izpustite.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Medvode / sreda, 17. junij 2020 / 19:05

Župan čestital najuspešnejšim učencem

Medvode – Tudi v medvoški občini je tradicija, da župan ob koncu šolskega leta sprejme najuspešnejše učence osnovnih šol. Zaradi preventivnih ukrepov je srečanje letos potekalo v nekoliko drugačni...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / ponedeljek, 6. marec 2017 / 22:39

Učenje skozi igro in raziskovanje

Središče za naravno učenje Samorog v Sori pri Medvodah obiskujejo predšolski otroci in tudi štirje prvošolčki. Postali so otroci, uradno šolani na domu, v vsakdanu pa vztrajni gozdni potepini in ustva...

Razvedrilo / ponedeljek, 6. marec 2017 / 22:39

Štirje letni časi

Biotehniški center Naklo je gostil že tradicionalni cvetlični dogodek z naslovom Trendi v Floristiki 2017. Štirje letni časi, ujeti v cvetje, cvetlične vile, šopki, pogrinjki, dekoracije, poroka in še...

Kronika / ponedeljek, 6. marec 2017 / 22:38

Nevarne mokre ceste

Kranj – Te dni, ko se vreme spreminja, ceste pa so mokre in ponekod tudi zasnežene, gorenjski policisti opozarjajo še na posebno previdnost. Tako so med tednom obravnavali dve prometni nesreči, ko...

Gospodarstvo / ponedeljek, 6. marec 2017 / 22:38

Upravitelj priznal večino terjatev

Stečajni upravitelj družbe Triglav konfekcija je priznal 633 tisoč evrov od skupno 665 tisoč evrov prijavljenih terjatev. Polovica priznanih terjatev je prednostnih, zajemajo pa predvsem odpravnine de...

Gospodarstvo / ponedeljek, 6. marec 2017 / 22:38

Prikaz obrezovanja sadnega drevja

Kranj – Kmetijska svetovalna služba bo pripravila v torek, 7. marca, dve predstavitvi obrezovanja in oskrbe sadnega drevja v travniškem sadovnjaku – ob 10. uri pri Damjanu Vestru na Bledu (nasproti...