Losos v pečici in špinačna omaka
Losos in špinača, dve zelo zdravi sestavini. Pripravimo ju lahko zelo hitro in okusno.
Za pripravo lososa v pečici za 4 osebe potrebujemo: 4 kotlete lososa, 1 limono, 3 žlice olivnega olja, sol, peteršilj, česen.
Losos operemo pod tekočo vodo, ga osušimo in nasolimo z obeh strani. Pekač pokapljamo z olivnim oljem. Kotlete položimo v pekač, jih pokapljamo z olivnim oljem in nanje položimo limono, narezano na kolesa. Česen olupimo in ga kar v stroku porazdelimo po lososu. Nazadnje še vse skupaj potresemo s peteršiljem. Pekač postavimo v pečico, segreto na 180 °C za 20 minut.
Nasvet: Če želimo, da so kotleti na obeh straneh hrustljavo zapečeni, jih po desetih minutah peke obrnemo. Dodamo lahko tudi druge začimbe (drobnjak, rožmarin, poper …).
Za pripravo špinačne omake potrebujemo: 500 g sveže špinače ali blitve, 3 stroke česna, 1 manjšo čebulo, 2 žlici moke, košček masla, polovico čajne žličke soli, ščep popra, ščep muškatnega oreška, 2 dl vode ali jušne osnove, 2 žlici kisle smetane.
Špinačo ali blitvo najprej dobro operemo. Damo jo v posodo ter jo zalijemo s kropom. Posodo pokrijemo in pustimo stati približno 5 minut. Špinačo odcedimo in jo na grobo sesekljamo. V kozici raztopimo maslo in dodamo sesekljano čebulo in česen, ki ju prepražimo do zlato-rjave barve. Dodamo blanširano in narezano špinačo, jo osolimo in na hitro prepražimo. Potresemo z moko ter zalijemo z vodo ali jušno osnovo. Vse skupaj začinimo s poprom in muškatnim oreškom. Kuhajmo še pet minut. S paličnim mešalnikom omako gladko zmiksamo. Nazadnje v omako vmešamo še kislo smetano.
Nasvet: Omaka bo še boljša, če namesto navadne moke uporabimo ajdovo moko. Nekateri ljudje ne marajo česna, zato ga lahko pri obeh receptih izpustite.