Ocvrti šampinjoni s francosko solato

Ni ravno zdravo, je pa okusno: ocvrti šampinjoni s francosko solato in domačo majonezo.

Za pripravo ocvrtih šampinjonov potrebujemo (za 4 osebe): 500 g svežih šampinjonov, 1 jajce, 1 dl mleka, 150 g moke, sol, olje za cvrtje.

Šampinjone operemo in osušimo. Večje narežemo na polovice, manjše pa pu­stimo cele. V posodi zmešamo jajce, moko, mleko in ščep soli. Dobiti moramo nekoliko gostejšo maso od mase za palačinke. Olje segrejemo. Šampinjone najprej povaljamo v moki, nato pa jih pomočimo v maso in jih ocvremo. Ocvremo jih do zlato-rjave barve ter jih odložimo na prtiček, da vpije odvečno maščobo.

Nasvet: Pred jedjo šampinjone pokapajte z limoninim sokom.

Za pripravo francoske solate potrebujemo: približno 400 g krompirja, 200 g korenja, 200 g kislih kumaric, 2 jajci, 4 žlice majoneze, 1 dl jogurta, 1 žlico gorčice, sol, poper.

Krompir olupimo in ga narežemo na centimeter velike kocke. Skuhamo ga do mehkega v osoljeni vodi. Enako naredimo s korenjem; narežemo na majhne kocke in ga skuhamo v osoljeni vodi. Jajci skuhamo do trdega in narežemo na kocke. Ko sta korenje in krompir kuhana, odcedimo in počakamo, da se ohladita. Med tem na ko­cke narežemo še kumarice. V večjo skledo stresemo vse narezane se­stavine in dodamo majonezo, gorčico, jogurt, ščep po­pra ter vse dobro premešamo.

Nasvet: Ko so jajca kuhana, lahko ločimo rumenjake od beljakov; beljake narežemo, rumenjake pa zmešamo z majonezo. Če ne marate katere od zelenjave, jo preprosto izpustite in jo nadomestite z drugo. V poštev prideta tudi koruza ali grah. Jogurt lahko nadomesti večjo količino majoneze, tako da se izognemo preveč maščobam.

Za pripravo domače majoneze potrebujemo: 2 jajci, pol čajne žličke soli, 2,5 dl olja, 2 žlici limoninega soka.

Jajca stepemo in med stalnim mešanjem počasi dolivamo olje, da se masa zgosti. Ko nastane krema, prenehamo dolivati olje. Nazadnje vmešamo še sol in limonin sok.

Nasvet: Pomembno je, da so vse sestavine sobne temperature. Nekateri pri pripravi majoneze uporabijo samo rumenjake.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / ponedeljek, 29. julij 2024 / 11:31

Blagajev volčin

V prvi polovici 19. stoletja je v polhograjski graščini gospodoval grof Rihard Ursini Blagaj (Blagay) (1786–1858), ki je bil pri domačinih izredno priljubljen, tako da so ga po odpravi fevdalizma l...

Objavljeno na isti dan


Škofja Loka / sobota, 25. februar 2017 / 20:42

V Vincarjih brez nepravilnosti

Nadzor komunalne naložbe v Vincarjih, kjer je bila gradnja končana leta 2012, je pokazal, da pri evropsko podprtem projektu ni bilo nepravilnosti.

Cerklje na Gorenjskem / sobota, 25. februar 2017 / 19:30

V Domu Taber po novem direktorica

V Domu Taber je Zdravka Kastelica na položaju direktorja nasledila Elizabeta Pristav Bobnar.

Zanimivosti / sobota, 25. februar 2017 / 19:26

Kranj in grofje Celjski

Kako je bila videti cerkev, ki je stala na mestu današnje, za zdaj ni mogoče natančneje ugotoviti. Tudi podoba današnje cerkve ni povsem taka, kakršna se je kazala po gradnji v prvi polovi...

Nasveti / sobota, 25. februar 2017 / 19:25

Tedenski horoskop

Oven (21. 3.–21. 4.)

GG Plus / sobota, 25. februar 2017 / 19:22

Podmaršal Joža Tomše – še en dokaz slovenske vojaške nadarjenosti

Joža Tomše, ki se je rodil 20. februarja 1850 na Poljšici pri Podnartu, je bil eden od kar velikega števila nadvse uspešnih Slovencev, ki so se izkazali v avstro-ogrski vojaški službi. Nje...