Opojni cvet noči
Žoga se kotali na 12 brazilskih stadionih. Eden med njimi je v Manausu, mestu, ki je vzniknilo sredi največjega deževnega pragozda, kjer se Rio Negro izliva v Amazonko in ima nekaj manj kot dva milijona prebivalcev. V 19. stoletju je mestu prinesel razcvet kavčuk, zdaj pa privablja predvsem turiste in ljubitelje opere, saj so predstave v leta 1980 obnovljenem razkošnem poslopju opere navdušujoče. Stadion Arena da Amazonia za 42.374 gledalcev je deležen ostrih kritik, saj je vroče in vlažno tropsko podnebje zelo velik napor za nogometaše. Trezne glave skrbi, kaj bo z njim v bodoče, kako ga napolniti, saj Manaus nima poklicnih nogometašev. Trdijo, da bo več tistih, ki si v mirne vode pragozda pridejo ogledovat victorio regio iz družine lokvanjevk, katere list ima premer 2 metra, cvet pa 40 cm in se odpira le ponoči. Prvo noč je cvet bel, drugo noč rožnat. Spodnja stran lista je mrežasto preprežena, da se list ne zvije, podvodni deli pa rib ne privabljajo, ker imajo trne. Ime je dobila leta 1837 po angleški kraljici Viktoriji.
Stara indijanska pravljica pripoveduje, da je v vasi živela lepa deklica Naiá, ki so jo oblegali snubci bojevniki. A Naiá je bila slepo zaverovana v mesec, v Yacija, božanstvo, ki jo je privabljalo s svojo bleščavo. Slišala je govoriti, da se kdaj pa kdaj spusti na zemljo po lepo deklico, ki se na nebu spremeni v zvezdo. Tudi sama je hotela postati taka zvezda. V nočeh polnega meseca je bežala od doma in sledila mesecu, da je od napora zbolela. Neke noči se je mesec ogledoval v mirni vodi majhnega jezerca. Naiá si je mislila: končno je prišel k meni. Zabredla je v spokojno vodo, da bi objela srebrn obraz in potonila. Nihče je ni več videl in tudi na nebu ni zasijala. Yaci jo je spremenil v cvet noči, v zvezdo vodnega rastlinja.
Za opazovanje nogometnih zvezd pa malo brazilskega okusa:
Kavni koktajl – Batida de café
Za 6 oseb potrebujemo: kozarec in pol svetlega ruma, kozarec in pol močne mrzle kave, 3 žlice kondenziranega mleka, pol kozarca kavnega likerja, najboljši je kahlúa, 2 žlici kokosovega sladkorja, kocke ledu.
Z nekaj kockami ledu zmiksamo vse sestavine, da se sladkor stopi. V kozarce z ravnim dnom damo po nekaj kock ledu in jih prelijemo s koktajlom. Postrežemo s slamico.
Pisana kokošja solata –Salpicao de galinha
Za 4 osebe potrebujemo: 2 skodelici in pol kuhanih piščančjih prsi, skodelico in pol mlade koruze, skodelico in pol kuhanega zelenega fižola, 2 kuhana korenčka, 1 majhno rdečo čebulo, 1 rdečo papriko, 1 zeleno jabolko, pol skodelice temnih rozin, 1 skodelico palmovih srčkov (pločevinka), sol, poper, čilijeva omaka po okusu, 6 žlic limoninega soka, pol skodelice lahke majoneze, 1 žlico vode.
Na primerne kosce zrežemo kokoš, fižol na 2,5 cm, papriko, čebulo in korenček na tenke kolobarčke. Jabolko olupimo, ga razpeščičimo in razrežemo na kocke. Palmove srčke odcedimo in zrežemo na kolobarčke. Vse sestavine rahlo zmešamo in dodamo še rozine. Solimo, popramo in po okusu dodamo čilijevo omako. V posodi zmešamo limonin sok, majonezo in žlico vode ter prelijemo solato.
Lahko jo ponudimo s kruhom ali belim rižem.
Pa dober tek!