Osvežitev za poletne dni

Prvi vročinski val je že za nami. V vročih dneh še kako prav pride osvežilna sladica. Priprava domačega sladoleda in sladice v kozarcu vam ne bo vzela veliko časa.

Za pripravo sladoleda potrebujemo: 2 do 3 banane, 500 g zmrznjenega sadja (borovnice, maline, jagode ali podobnega sadja), 1 dl sladke smetane, 1 dl jogurta, sok ene limone, 2 žlici sladkorja.

Sladoled lahko pripravimo v mešalniku ali z močnejšim paličnim mešalnikom. V skledo stresimo zmrznjeno sadje, nanj narežemo banane, potresemo s sladkorjem in zalijemo z jogurtom, smetano in limoninim sokom. Vse skupaj dobro zmiksamo. Če je po­trebno, dodamo še smetano ali jogurt, da se sestavine povežejo in je masa gosta kot sladoled.

Nasvet: Za bolj poln okus jogurt nadomestimo s smetano. Sladkor lahko izpustimo.

Za pripravo vaniljeve sladice v kozarcu potrebujemo:

- za podlago: 100 g poljubnih piškotov, 2 žlici ovsenih kosmičev, 1 žlico kakava, 1 dl toplega mleka,

- 200 jagod,

- za kremo: 4 jajca, 4 žlice sladkorja, 4 žlice moke, 1 liter mleka, 1 vanilin sladkor, malo ruma.

Najprej pripravimo podlago: v skledi zmešamo zdrobljene piškote ali kosmiče, ovsene kosmiče, kakav in vse skupaj zalijemo s toplim mlekom. Dobiti moramo gosto zmes, ki jo nadevamo na dno kozarcev ali skodelic. Na po­dlago dodamo narezane jagode in zalijemo s kremo.

Kremo pripravimo tako, da najprej ločimo beljake od rumenjakov. Beljake stepemo v čvrst sneg. Rumenjake, sladkor in vanilin sladkor penasto umešamo, da zmes dobro naraste. Med mešanjem dodajamo moko in malo ruma. Nazadnje v maso na rahlo vmešamo še stepene beljake. Mleko zavremo in vmešamo maso. Med stalnim mešanjem kuhamo približno pet minut, da se krema zgosti.

Sladico pustimo stati eno uro, da se krema strdi.

Nasvet: Preden postrežete sladico, jo lahko okrasite s stepeno smetano.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / petek, 26. september 2014 / 11:55

Kr'Štacuna sredi Kranja

Kranj – Fundacija Vincenca Drakslerja bo jutri, v soboto, na Glavnem trgu v Kranju odprla trgovino, ki so jo poimenovali Kr'Štacuna. V njej bodo prodajali predmete, ki so kot odpadek končali na zbi...

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / sreda, 24. december 2014 / 12:25

S Prešernom v december

V začasnih prostorih BB Teatra v Kranju so pred nekaj dnevi praznovali Prešernov rojstni dan. Tokrat so se gledališčniki in obiskovalci dogodka znašli v letu 1846.

Rekreacija / sreda, 24. december 2014 / 12:23

Hotaveljsko Štefanovanje

Na štefanovo bodo v Športnem društvu Marmor Hotavlje spet izvedli Štefanovanje in Štefanov tek.

Šport / sreda, 24. december 2014 / 12:21

Kranjčankam ni uspelo

Mladim odbojkaricam Triglava se na domačem polfinalnem turnirju ni uspelo uvrstiti v finale.

Gospodarstvo / sreda, 24. december 2014 / 12:20

Priznanja najboljšim delavcem zavoda

Kranj – Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan je v petek podelil priznanja sedemnajstim najbolj prizadevnim delavcem Zavoda za gozdove Slovenije. Iz blejske območne enote zavod...

Gospodarstvo / sreda, 24. december 2014 / 12:20

Drugi krog dokapitalizacije DBS

Kranj – Banka Slovenije je letos poleti odredila Deželni banki Slovenije, da mora najkasneje do konca letošnjega leta povečati osnovni kapital banke z izdajo novih delnic, s čimer bi izboljšala kol...