Osvežitev za poletne dni

Prvi vročinski val je že za nami. V vročih dneh še kako prav pride osvežilna sladica. Priprava domačega sladoleda in sladice v kozarcu vam ne bo vzela veliko časa.

Za pripravo sladoleda potrebujemo: 2 do 3 banane, 500 g zmrznjenega sadja (borovnice, maline, jagode ali podobnega sadja), 1 dl sladke smetane, 1 dl jogurta, sok ene limone, 2 žlici sladkorja.

Sladoled lahko pripravimo v mešalniku ali z močnejšim paličnim mešalnikom. V skledo stresimo zmrznjeno sadje, nanj narežemo banane, potresemo s sladkorjem in zalijemo z jogurtom, smetano in limoninim sokom. Vse skupaj dobro zmiksamo. Če je po­trebno, dodamo še smetano ali jogurt, da se sestavine povežejo in je masa gosta kot sladoled.

Nasvet: Za bolj poln okus jogurt nadomestimo s smetano. Sladkor lahko izpustimo.

Za pripravo vaniljeve sladice v kozarcu potrebujemo:

- za podlago: 100 g poljubnih piškotov, 2 žlici ovsenih kosmičev, 1 žlico kakava, 1 dl toplega mleka,

- 200 jagod,

- za kremo: 4 jajca, 4 žlice sladkorja, 4 žlice moke, 1 liter mleka, 1 vanilin sladkor, malo ruma.

Najprej pripravimo podlago: v skledi zmešamo zdrobljene piškote ali kosmiče, ovsene kosmiče, kakav in vse skupaj zalijemo s toplim mlekom. Dobiti moramo gosto zmes, ki jo nadevamo na dno kozarcev ali skodelic. Na po­dlago dodamo narezane jagode in zalijemo s kremo.

Kremo pripravimo tako, da najprej ločimo beljake od rumenjakov. Beljake stepemo v čvrst sneg. Rumenjake, sladkor in vanilin sladkor penasto umešamo, da zmes dobro naraste. Med mešanjem dodajamo moko in malo ruma. Nazadnje v maso na rahlo vmešamo še stepene beljake. Mleko zavremo in vmešamo maso. Med stalnim mešanjem kuhamo približno pet minut, da se krema zgosti.

Sladico pustimo stati eno uro, da se krema strdi.

Nasvet: Preden postrežete sladico, jo lahko okrasite s stepeno smetano.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / ponedeljek, 21. november 2016 / 10:41

Jubilej gorskih reševalcev

Društvo Gorska reševalna služba Kranj, ki ima danes enainpetdeset aktivnih članov, gorskih reševalcev prostovoljcev, je praznovalo sedemdesetletnico.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / petek, 12. avgust 2016 / 07:00

Izdelal rekordno hitro letalo

Kamničan Simon Ogrinec je izdelal jadralni model letala, s katerim je Američan Bruce Tebo postavil svetovni rekord v dinamičnem jadranju z letečim krilom. Zgolj s pomočjo vetra je Ogrinčev model pogna...

Razvedrilo / petek, 12. avgust 2016 / 07:00

Gostilna pr' Francet

Tokrat sta v ospredju dve gostilni: ena je resnična, druga predstavlja le snemalno okolico, prostor, v katerem nastajajo glasbeno-plesne in turistično obarvane oddaje. V Gostilni pr' Francet je vedno...

Razvedrilo / petek, 12. avgust 2016 / 07:00

Teja ponovno v Survivorju

Jeseni na Pop TV prihaja težko pričakovani slovenski resničnostni šov Survivor. Počasi nam razkrivajo imena, ki se bodo v njem pojavila, vodil pa ga bo Puščavski lisjak, ki mu adrenalinsko preživetje...

GG Plus / petek, 12. avgust 2016 / 07:00

Pešpolk kranjskih Janezov

V času Jugoslavije so nam vsiljevali misel, da Slovenci nismo vojaki, ampak predvsem pridni delavci. Kot vojaki naj bi bili najboljši predvsem Črnogorci. Da ni tako, potrjuje kar precejšnj...

GG Plus / petek, 12. avgust 2016 / 07:00

Biolog, ki vodi zeliščarske pohode, pripravlja čaje in sirupe...

Matej Tonejec je devetindvajsetletni biolog z Jezerskega, ki v svojem domačem kraju vodi zeliščarske pohode, pripravlja čaje in sirupe, raziskuje ter v vseh pogledih ostaja tesno povezan z naravo, pre...