Ostali brez letalskih vozovnic

Oškodovanki nista poleteli na Tajsko, ker preko spleta plačanih letalskih vozovnic sploh nista prejeli.

Kranj - Policija svari pred morebitnimi zlorabami pri spletnem nakupu letalskih vozovnic. Policijska uprava Ljubljana že preiskuje domnevno spletno goljufijo, pri kateri sta marca letos oškodovanki prek spletne strani www.reisen-nach-thailand.de naročili letalski vozovnici za polet na relaciji Nemčija (München)-Tajska. Kljub pravočasnemu vplačilu do načrtovanega datuma odhoda (ta mesec) nista prejeli letalskih vozovnic oziroma gesel za prevzem letalskih vozovnic na letališču.

»Šlo naj bi za spletno potovalno agencijo White Orchid, kamor sva (preko obrazca na njihovi spletni strani) poslali tudi najino povpraševanje. Nemudoma sva na svoj e-mail prejeli odgovor, da je v tem terminu še možna rezervacija letalskih sedežev, presenetila pa naju je nadvse ugodna cena, saj je bila približno 150 evrov ugodnejša od drugih. Temu sporočilu je sledila korespondenca z osebo, ki se je podpisovala kot Marc oz Mr. Esch. Zaradi časovnega pritiska sva se po prejeti ponudbi odločili za nakup vozovnic pri omenjeni agenciji. Denar sva konec aprila nakazali na osebni račun (ime je nemško) na Tajsko, pri čemer sva prejeli »booking confirmation«. Štirinajst dni pred odhodom naj bi prejeli še »booking code«, vendar naju je Marc spretno zavajal do zadnjega dne z izgovorom, da imajo težave s strežnikom in da se, seveda, trudijo na vse moči … Korespondenca je ves čas potekala redno in tudi odgovori so prihajali z nekajminutno razliko,« opisuje ena od oškodovank. Letalskih vozovnic na koncu nista prejeli, kasneje pa sta ugotovili, da je bilo na enak način oškodovanih vsaj še enajst oseb.

Policija priporoča, da se pred nakupom prek spleta, še posebej prek spletnih strani, ki imajo »zaščitene« strani (prek t. i. varnih strani), s pomočjo klepetalnic, forumov ali na drug način prepričate o izkušnjah drugih pri poslovanju s posameznim podjetjem, posameznikom ... Posebno pozornost je treba posvečati »ponarejenim stranem«, ki se od originalnih in zaupanja vrednih strani razlikujejo v majhnih podrobnostih. Kadar poslujete ali naročate prek spleta, shranite vsa elektronska sporočila ali druge načine komuniciranja (»zgodovina«), svetuje policija, ki le tako lahko učinkovito preiskuje takšne spletne goljufije.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / petek, 23. julij 2010 / 07:00

Elektro Gorenjska: vrnili bodo preplačano elektriko

Kranj – Po seji nadzornega sveta Elektro Gorenjska je jasno: gorenjski distributer bo vrnil preplačano električno energijo od leta 2008. Spomnimo, da je Urad za varstvo konkurence lani ugo...

Objavljeno na isti dan


Šport / petek, 25. julij 2008 / 07:00

Skakalci na poletne tekme

Z današnjimi večernimi kvalifikacijami se v Hinterzartnu začenja Poletna velika nagrada v smučarskih skokih, v Nemčiji pa ne bodo manjkali naši orli.

Kultura / petek, 25. julij 2008 / 07:00

Velika narava dveh

Lancovo - Galerija Brigita na Lancovem nad Radovljico z vmesnim premorom deluje že skoraj 20 let, vsako leto pa njena lastnica, akademska slikarka Brigita Požegar - Mulej v njej...

Kronika / petek, 25. julij 2008 / 07:00

Ostali brez letalskih vozovnic

Oškodovanki nista poleteli na Tajsko, ker preko spleta plačanih letalskih vozovnic sploh nista prejeli.

Gospodarstvo / petek, 25. julij 2008 / 07:00

Sibo: v 15 letih dve tovarni

V podjetju Sibo so programe tehničnih komponent in zapiral nadgradili s čisto proizvodnjo za farmacijo in medicino. V letu in pol bodo svoj promet podvojili.

Kranj / petek, 25. julij 2008 / 07:00

Najprej obup, sedaj veselje

Petčlanska družina Jagodic-Kaštrun, ki je sredi maja po požaru ostala brez svojega doma, se je v torek vselila nazaj v prenovljeno najemniško stanovanje na Planini.