Šop timijana na vrtu bo lajšal številne zdravstvene tegobe in dvigoval moralo.

Timijan obnovi pogum

Današnji zeliščni izbranec timijan naj bi krepil pogum, katerega nam Slovencem zadnje čase primanjkuje, če ne že kar zmanjkuje. Timijanovo botanično ime izhaja iz grške besede thymon, ki ne pomeni nič drugega kot pogum. Da bomo okrepili to vrlino, poleti ne pozabimo na »gajstno« grmičasto rastlino z domačega vrtička. Timijan stimulira, poživlja in tonira telo, krepi obrambni sistem in čisti um.

S timijanovim kadilom so Grki in Rimljani kadili za pogum, trdnost, moč in odločnost. Da bomo tudi mi deležni teh čislanih lastnosti, ne potrebujemo kadila, dovolj bo, da si zjutraj namesto kave privoščimo skodelico timijanovega poparka. Po njem bomo hipoma poživili telo in pomirili razburkane misli. Lažje se bomo osredotočili, zbrali misli in dali od sebe vse, kar od nas zahteva tisti dan. Timijanov vonj nas uroči in nas ponese v čase starega Egipta, ko so z njim odišavljali religiozne prostore in mazila.

Sončno zelišče

Timijan (Thymus vulgaris), ki mu pravimo tudi vrtna materina dušica, ljubi suha, sončna rastišča. Vlaga je zanj pogubna. Če ga želimo gojiti na domačem vrtu, zanj izberimo s soncem obsijano lego. Drobne višnjeve cvetove bo junija razprl le, če ga bo božalo sonce. Nabiramo celo zelišče, preden se popolnoma razcveti. Po prvem rezu v zgodnjem poletju cveti še enkrat v septembru, ko ga lahko ponovno režemo. Povežemo ga v šopke in sušimo v senci na prepihu.

Zanesljiva obramba pred virusi

Že naši predniki so vedeli, da imajo nekatere dišavnice močne antiseptične lastnosti, da ubijajo bacile in viruse. Mednje kakopak sodi tudi timijan, antibiotik revnih. Timijan vsebuje antiseptik timol, ki spodbuja izločanje redke sluzi v bronhijih in spodbujata center za kašelj. Po­sledica je izkašljevanje in čiščenje dihalnih poti. Poleg tega timol širi tudi dihalne poti in tako še dodatno vpliva na izločanje goste sluzi. Še posebno koristen je timijan pri lajšanju simptomov astme, bronhitisa in oslovskega kašlja. Če bomo pogosto in v vseh oblikah uporabljali timijan, nas bo slednji obvaroval pred gripo, nam povečal odpornost in poskrbel, da bomo napade virusov prestali brez kakršnihkoli posledic.

Prijatelj želodca

Da je timijan zvest prijatelj želodca in prebavil, drži kot pribito. Šop timijana na domačem vrtičku je zato zmagovalna poteza vsake modre gospodinje. Slednja ga vrže v juhe, omake, z njem natre meso … Tako na prefinjen način poskrbi, da je v njeni hiši kar najmanj prebavnih motenj. Želodčni krči, kolike, vnetje želodca, počasna prebava, napenjanje, napihnjenost, zgaga, riganje … kaj je že to?

Za boljše delovanje možganov

Timijan deluje proti staranju ter krepi in podpira možganske funkcije. Če že ne v čajnih napitkih, naj ga kot začimbo, potreseno po vsakdanjih jedeh, čim več uživajo starostniki, saj bodo s tem okrepili delovanje možganov. Zadnje čase beremo, da naj bi se obnesel tudi pri otrocih z motnjami pozornosti in hiperaktivnostjo. Ker učinkuje poživljajoče in krepčilno, se priporoča pri vsakršni oslabelosti organov, posebej še pri slabostih živčevja, denimo pri depresiji, tesnobnosti, nevrasteniji, apatiji in motnjah krvnega obtoka, kar se kaže v migreni, vrtoglavici, šumenju v ušesih …

Učinkovit tudi zunanje

Prevretek in eterično olje timijana se obneseta tudi za zunanjo uporabo, denimo za zdravljenje poškodb, prask, okuženih kožnih razjed, ognojkov in dermatitisa. Timijan se izkaže pri odpravljanju revmatičnih in nevroloških bolečin ter protina, spodbuja pa tudi pretok krvi. Kopeli s timijanom obenem poživljajo in delujejo pomirjajoče. Predstavnice nežnejšega spola navdušuje dejstvo, da kopeli učinkovito pospešijo tudi raztapljanje maščobnega tkiva.

Poparek naj bo!

Za konec spijmo še skodelico na moč okusnega in prijetno dišečega timijanovega poparka. Žličko zeli poparimo s skodelico vrele vode in po petih minutah precedimo. Pijemo po požirkih dve do tri skodelice čaja na dan. Če vanj kanemo žličko medu, bo to odličen napitek za bolj močne živce.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / nedelja, 19. april 2020 / 08:23

Iz slabše sezone potegniti čim več

Deskarji na snegu paralelnih disciplin se v domačem okolju pripravljajo na novo sezono. Kot pravi glavni trener Izidor Šušteršič, so vsi še kako motivirani, cilji so jasni: najvišji.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / sreda, 24. december 2008 / 07:00

Glasbene mojstrovine Poljanskih orgličarjev

Pred dvema letoma je bil v Poljanah tečaj igranja na orglice. Med tečajniki so bili tudi člani sedanje glasbene skupine Poljanski orgličarji, ki znajo na malih glasbilih zaigrati čudovite melodije.

Prosti čas / sreda, 24. december 2008 / 07:00

Praznične risanke na TV1

Televizija Slovenija otroški in mladinski program, uredništvo animiranih oddaj za otroke je v decembru poskrbelo za praznične risanke.

Kultura / sreda, 24. december 2008 / 07:00

Gimnazijske božične rapsodije

Veliki božični koncert v Gimnaziji Kranj je prejšnji teden znova postregel z odlično glasbo in navdušenim občinstvom v dvakrat polni dvorani. Do vrha v Gershwinovi Rapsodiji v modrem preko mnogih mali...

Gorenjska / sreda, 24. december 2008 / 07:00

Stanovanja najprej domačinom

Vse kaže, da se bo gradnja trgovine in stanovanj v Preddvoru vendarle začela. Investitor, podjetje Proloco, je doseglo dogovor z zavodom za varstvo kulturne dediščine in sedaj čaka na gradbeno dovolje...

Zanimivosti / sreda, 24. december 2008 / 07:00

Slovenski božič je vedno najlepši

Ne samo zaradi praznika samega, ampak zato, ker smo se v božičnih dneh leta 1990 odločili za samostojno državo.