Janko Kokalj

Priznanja skrbnim lastnikom

Na blejskem gozdnogospodarskem območju je priznanje za najbolj skrbnega lastnika gozda prejel Janko Kokalj iz Ljubnega, na kranjskem pa Alojz Jagodic s Svetega Lenarta.

V blejski območni enoti Zavoda za gozdove Slovenije bodo v okviru Tedna gozdov v četrtek v Radovljiški graščini odprli razstavo likovnih del, ki so jih na temo Skupaj za gozd ustvarili učenci osnovnih šol Zgornje Gorenjske. Avtorjem najboljših del bodo podelili priznanja, v kulturnem programu pa bodo nastopili učenci Glasbene šole Radovljica.

Kranj, Bled – Zavod za gozdove Slovenije vsako leto podeli priznanja najbolj skrbnim lastnikom gozda, iz vsake območne enote enemu. Običajno jih je podelil proti koncu leta, letos, ko mineva tudi dvajset let delovanja zavoda, jih je že minulo soboto na osrednji prireditvi ob Tednu gozdov v Šentrupertu na Dolenjskem, kjer je bilo hkrati tudi srečanje vseh dosedanjih prejemnikov priznanj. V blejski območni enoti zavoda so letos za najbolj skrbnega lastnika gozda izbrali Janka Kokalja iz Ljubnega, v kranjski enoti pa Alojza Jagodica s Svetega Lenarta v cerkljanski občini.

Janko Kokalj gospodari na kmetiji, ki obsega 5,3 hektarja kmetijskih zemljišč in šest hektarjev gozda. Vse gozdne parcele ima v bližini domačije in dobro odprte za gospodarjenje. Ker gozd raste na kremenovem konglomeratu, je pri spravilu lesa omejen na čas, ko so tla zelo suha ali zmrznjena. Pred leti se je opremil s sodobnim traktorjem in vitlom za spravilo lesa. Kot so gozdarji zapisali v obrazložitev k priznanju, je v preteklosti zgradil več gozdnih vlak, ki jih zdaj tudi redno vzdržuje. Pri delu v gozdu uporablja osebno zaščitno opremo, vsa dela v gozdu opravi kakovostno in pravočasno, pri tem pa upošteva tudi nasvete zavoda. Po letošnjem žledolomu se je takoj lotil sečnje in spravila poškodovanega drevja.

Habanova kmetija, na kateri že več kot trideset let gospodari Alojz Jagodic, leži na nadmorski višini 740 metrov in obsega 54 hektarjev gozda in osem hektarjev kmetijskih zemljišč. V gospodarjenje z gozdom ga je vpeljal že oče, še bolj pa stric, po katerem je tudi podedoval kmetijo. Obnovil je gospodarska poslopja, posodobil strojni park in zgradil nov hlev, v katerem redi 17 goved. Ob vsem delu ni nikdar pozabil na gozd. Gozdarji pravijo, da v gozdu vedno poskrbi tudi za gojitvena in varstvena dela, redno obnavlja parcelne meje, čisti kanale za odvodnjavanje na vlakah, se udeležuje izobraževanj ... Z denarno podporo iz programa razvoja podeželja je zgradil nekaj gozdnih vlak, z izdelavo cepanic pa daje lesu še dodatno vrednost.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / torek, 17. junij 2008 / 07:00

Na sotočju obeh Sav našli truplo

V nedeljo ob 7.20 so pri sotočju Save Bohinjke in Save Dolinke pri Lancovem v čolnu našli mrtvega moškega.

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / četrtek, 9. september 2010 / 07:00

Od izgube do dobička

Zavarovalnica Triglav, ki je lansko leto končala z 1,8 milijona evrov izgube, je imela ob polletju 25 milijonov evrov čistega dobička.

Šport / četrtek, 9. september 2010 / 07:00

Izzivanje menedžerjev

Kolesarski klub Sava Kranj na čelu z Vinkom Perčičem in Francem Hvastijem je že četrtič organiziral kolesarski Izziv treh vrhov.

Zanimivosti / četrtek, 9. september 2010 / 07:00

Čestitke najboljšim kranjskim maturantom

Medtem ko so osnovnošolci in srednješolci že sedli v šolske klopi, pa imajo najdaljše počitnice letošnji maturanti.

Zanimivosti / četrtek, 9. september 2010 / 07:00

Središče v trgovskem centru

Kranjčani so v telefonski anketi mestno središče prestavili v trgovski center, manj kot polovica jih verjame v uspeh projekta oživljanja starega mestnega jedra.

Gospodarstvo / četrtek, 9. september 2010 / 07:00

Heliosu 20-milijonsko posojilo

Podjetje Helios iz Količevega, del Skupine Helios, bo kredit SID banke namenil za razvoj avtoreperaturnih premazov na vodni osnovi.