Bremčevi tožbo izgubili

Sodišče je zavrnilo odškodninski zahtevek družine Bremec iz Srednje vasi v Bohinju za škodo, ki jo je povzročil plaz. Sodba še ni pravnomočna.

Kranj – Okrožno sodišče v Kranju je razsodilo v tožbi družine Bremec proti Občini Bohinj in Republiki Sloveniji ter odškodninski zahtevek Bremčevih v celoti zavrnilo. Kot je v obrazložitvi sodbe zapisala sodnica, aktivnosti, ki jih je izvedla občina Bohinj, zavračajo očitke tožnikov, da občina Bohinj ni ukrepala po prvem plazu ob ujmi leta 2007, ki so ga strokovnjaki geologi ocenili za vršaj oziroma hudourniški nanos. Ravno tako po mnenju sodnice Mete Pristavec tožniki sploh niso izpostavili konkretnih kršitev s strani Republike Slovenije, saj se je potek postopkov skozi obravnavo izkazal za ustrezen, navedbe Bremčevih, da si plazišča vse od prvega plazenja 12. decembra 2008 do porušitve hiše nihče ni ogledal, pa so se izkazale za neresnične.

Sodnica je opozorila tudi na dejstvo, da so Bremčevi pred dogodkom vedeli za nevarnost plazovitega terena, čeprav so navajali, da do leta 2007 tega niso vedeli. Kot v sodbi navaja sodnica Pristavčeva, so za nevarnost plazenja vedeli najmanj od leta 2004: »Kar izhaja tudi iz dopisa Občini Bohinj z dne 30. 1. 2004, v katerem Bremčevi navajajo, da bi gradnja mrliških vežic na sosednji parceli posegla v plazovit teren, kar utemeljujejo z velikimi vlaganji v sanacijo terena za hišo.« V zaključku sodbe pa je sodnica izpostavila tudi vse oblike pomoči, ki jih je po nesreči prejela družina, skupno pa so nanesle skoraj sto tisoč evrov. Tožniki so tako občini kot državi dolžni tudi stroške sodnega postopka, ki znašajo skoraj deset tisoč evrov.

Bohinjski župan Franc Kramar je bil z razsodbo zadovoljen, saj je prepričan, da je zmagala pravica in da je razsodba dokaz, da so pred nesrečo storili vse, kar je v njihovi moči. Za komentar razsodbe in morebitno napoved pritožbe smo zaprosili tudi odvetniško družbo Matoz, ki je zastopala Bremčeve, a do zaključka redakcije nismo dobili odgovora.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Naklo / sreda, 28. maj 2008 / 07:00

Kmalu tudi oprema za dom

Občina Naklo je podpisala pogodbo z izdelovalcem opreme za Dom starejših občanov. Zanjo bo plačala 250 tisoč evrov.

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / ponedeljek, 1. junij 2015 / 15:37

Najlepši Slovenec je ...

To bomo izvedeli že konec naslednjega tedna. So se pa finalisti za mistra Slovenije 2015 dva dni družili v gorenjskem Hotelu Špik v Gozdu - Martuljku. Tokrat izbor za najlepšega Slovenca poteka že sed...

GG Plus / ponedeljek, 1. junij 2015 / 15:23

Slikovita Krnica, vrata v gorski svet

Šest kilometrov dolga alpska dolina je vse leto privlačna izletniška točka za številne pohodnike, za planince pa odlično izhodišče za osvajanje bližnjih vrhov.

Gospodarstvo / ponedeljek, 1. junij 2015 / 15:17

Bolj ekonomično in bolj ekološko ogrevanje

Skoraj vso zimo so pet kranjskogorskih hotelov ter prav toliko tamkajšnjih občinskih objektov ogrevali prek sistema daljinskega ogrevanja na lesno biomaso, s čimer so se za več kot dvajset odstotkov z...

Bohinj / ponedeljek, 1. junij 2015 / 15:00

Zlatorog na muhi politike

Zaradi zahtev občinskega sveta po doslednem izvajanju Zakona o gospodarskih javnih službah turiste, ki čakajo na turistično ladjico Zlatorog, ki jo upravlja zasebnik, čakajo zaklenjena vrata na pomolu...

Kronika / ponedeljek, 1. junij 2015 / 14:54

Frentz je priznal krivdo

Nizozemec Johannes Henrik Frentz, ki je v kleti nekdanjega hotela Gora oziroma TGT v Podljubelju gojil konopljo v modernem laboratoriju, se je odločil za priznanje.