Bremčevi tožbo izgubili

Sodišče je zavrnilo odškodninski zahtevek družine Bremec iz Srednje vasi v Bohinju za škodo, ki jo je povzročil plaz. Sodba še ni pravnomočna.

Kranj – Okrožno sodišče v Kranju je razsodilo v tožbi družine Bremec proti Občini Bohinj in Republiki Sloveniji ter odškodninski zahtevek Bremčevih v celoti zavrnilo. Kot je v obrazložitvi sodbe zapisala sodnica, aktivnosti, ki jih je izvedla občina Bohinj, zavračajo očitke tožnikov, da občina Bohinj ni ukrepala po prvem plazu ob ujmi leta 2007, ki so ga strokovnjaki geologi ocenili za vršaj oziroma hudourniški nanos. Ravno tako po mnenju sodnice Mete Pristavec tožniki sploh niso izpostavili konkretnih kršitev s strani Republike Slovenije, saj se je potek postopkov skozi obravnavo izkazal za ustrezen, navedbe Bremčevih, da si plazišča vse od prvega plazenja 12. decembra 2008 do porušitve hiše nihče ni ogledal, pa so se izkazale za neresnične.

Sodnica je opozorila tudi na dejstvo, da so Bremčevi pred dogodkom vedeli za nevarnost plazovitega terena, čeprav so navajali, da do leta 2007 tega niso vedeli. Kot v sodbi navaja sodnica Pristavčeva, so za nevarnost plazenja vedeli najmanj od leta 2004: »Kar izhaja tudi iz dopisa Občini Bohinj z dne 30. 1. 2004, v katerem Bremčevi navajajo, da bi gradnja mrliških vežic na sosednji parceli posegla v plazovit teren, kar utemeljujejo z velikimi vlaganji v sanacijo terena za hišo.« V zaključku sodbe pa je sodnica izpostavila tudi vse oblike pomoči, ki jih je po nesreči prejela družina, skupno pa so nanesle skoraj sto tisoč evrov. Tožniki so tako občini kot državi dolžni tudi stroške sodnega postopka, ki znašajo skoraj deset tisoč evrov.

Bohinjski župan Franc Kramar je bil z razsodbo zadovoljen, saj je prepričan, da je zmagala pravica in da je razsodba dokaz, da so pred nesrečo storili vse, kar je v njihovi moči. Za komentar razsodbe in morebitno napoved pritožbe smo zaprosili tudi odvetniško družbo Matoz, ki je zastopala Bremčeve, a do zaključka redakcije nismo dobili odgovora.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / torek, 27. september 2016 / 07:00

Na Mihaelovem sejmu

Minuli konec tedna je v Mengšu potekal že 24. Mihaelov sejem, ki je obiskovalcem ponudil pestro sejemsko ponudbo in spremljevalni program. Po vtisih in mnenju o sejmu smo povprašali obisko...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / petek, 16. maj 2014 / 07:00

Izkušnja pri družinski hiši

Kakšne so izkušnje delovanja male komunalne čistilne naprave pri novi družinski hiši v Javorniškem Rovtu nad Jesenicami?

Zanimivosti / petek, 16. maj 2014 / 07:00

Poleti dopust, ne pa volitve

V zgodovini samostojne Slovenije še nismo šli na volitve med poletnimi počitnicami. Kaj pa letos, ste za to, da so državnozborske volitve v času dopustov?

Gospodarstvo / petek, 16. maj 2014 / 07:00

Borijo se za preživetje

V škofjeloški Odeji, kjer se zadnja leta ukvarjajo z izgubo, so lani pridobili nove kupce in začeli na novo zaposlovati, za finančno in tehnološko prestrukturiranje pa računajo tudi na pomoč države.

Kronika / petek, 16. maj 2014 / 07:00

Bremčevi tožbo izgubili

Sodišče je zavrnilo odškodninski zahtevek družine Bremec iz Srednje vasi v Bohinju za škodo, ki jo je povzročil plaz. Sodba še ni pravnomočna.

Gospodarstvo / petek, 16. maj 2014 / 07:00

Povprečna zamuda pri plačilih se zmanjšuje

Ljubljana – Bonitetna hiša I, d. o. o., iz Ljubljane, ki ima v svoji bazi več kot 24 milijonov plačil, ugotavlja, da je bila marca povprečna zamuda pri plačanih računih devetnajst dni in da se je t...