Orehovi priboljški
Vedno ko pečem v pečici, jo želim čim bolje izkoristiti. Med peko piškotov pogosto spečem še kakšen hiter biskvit, saj mi ne vzame preveč časa. Tokrat vam predstavljam dva recepta z orehi, in sicer orehove rogljičke in hiter orehov biskvit.
Za orehove rogljičke potrebujete: 20 dag margarine, 25 dag moke, 10 dag zmletih orehov, 7 dag sladkorne moke, 1 vaniljev sladkor, 1 jajce.
V presejani moki razdrobite margarino, dodajte sladkorno moko, vaniljev sladkor, jajce in orehe. Vse sestavine zgnetite skupaj v testo, ki naj počiva trideset minut na hladnem. Testo razdelite na nekaj manjših hlebčkov, iz katerih oblikujte za prst debele svaljke. Narežite jih na krajše koščke in iz njih oblikujte rogljičke. Rogljičke polagajte na namaščen pekač ali obložen s papirjem za peko ter pecite v pečici, ogreti na 180 °C, 10 do 15 minut.
Nasvet: Testo se bo lažje naredilo, če boste uporabili margarino sobne temperature.
Za hiter orehov biskvit potrebujete: 2 jajci, 1 jogurtov lonček sladkorja, 1 lonček mleka, 1 lonček mletih orehov, 1 lonček nasekljanih orehov, polovico lončka olja, 2 naribani jabolki, 1 pest v rumu namočenih rozin, 1 lonček pšeničnega zdroba, 3 žlice moke, 1 pecilni prašek, 1 vaniljev sladkor.
Jajci stepite in dodajte sladkor, mleko, olje. Dobro premešajte ter v maso vmešajte še ostale sestavine. Zmes vlijte v namaščen ali s peki papirjem obložen pekač. Biskvit pecite 40 minut v pečici pri 180 °C.
Nasvet: Biskvit je že sam po sebi okusen. Za še boljši okus ga lahko premažete s poljubno marmelado, ga prelijte s čokoladno glazuro, ali pa ga preprosto posujte s sladkorjem v prahu.