Orehovi priboljški

Vedno ko pečem v pečici, jo želim čim bolje izkoristiti. Med peko piškotov pogosto spečem še kakšen hiter biskvit, saj mi ne vzame preveč časa. Tokrat vam predstavljam dva recepta z orehi, in sicer orehove rogljičke in hiter orehov biskvit.

Za orehove rogljičke po­trebujete: 20 dag margarine, 25 dag moke, 10 dag zmletih orehov, 7 dag sladkorne moke, 1 vaniljev sladkor, 1 jajce.

V presejani moki razdrobite margarino, dodajte sladkorno moko, vaniljev sladkor, jajce in orehe. Vse sestavine zgnetite skupaj v testo, ki naj počiva trideset minut na hladnem. Testo razdelite na nekaj manjših hlebčkov, iz katerih oblikujte za prst debele svaljke. Narežite jih na krajše koščke in iz njih oblikujte rogljičke. Rogljičke polagajte na namaščen pekač ali obložen s papirjem za peko ter pecite v pečici, ogreti na 180 °C, 10 do 15 minut.

Nasvet: Testo se bo lažje naredilo, če boste uporabili margarino sobne temperature.

Za hiter orehov biskvit potrebujete: 2 jajci, 1 jogurtov lonček sladkorja, 1 lonček mleka, 1 lonček mletih orehov, 1 lonček nasekljanih orehov, polovico lončka olja, 2 naribani jabolki, 1 pest v rumu namočenih rozin, 1 lonček pšeničnega zdroba, 3 žlice moke, 1 pecilni prašek, 1 vaniljev sladkor.

Jajci stepite in dodajte sladkor, mleko, olje. Do­bro premešajte ter v maso vmešajte še ostale sestavine. Zmes vlijte v namaščen ali s peki papirjem obložen pekač. Biskvit pecite 40 minut v pečici pri 180 °C.

Nasvet: Biskvit je že sam po sebi okusen. Za še boljši okus ga lahko premažete s poljubno marmelado, ga prelijte s čokoladno glazuro, ali pa ga preprosto posujte s sladkorjem v prahu.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / torek, 10. november 2009 / 07:00

Kemija v čistilih, hrani ...

Kemikalije so vsepovsod okrog nas, v čistilih in celo v hrani, ki jo uživamo. Povsem se jim ne moremo izogniti, se je pa potrebno zanimati in izobraziti za to, kaj uporabljamo v vsakdanjem življenju.

Objavljeno na isti dan


GG Plus / četrtek, 14. april 2011 / 07:00

Juha, žar in sladoled Slovencem najbolj dišijo

Inštitut Marketagent.com je s spletno raziskavo na vzorcu pesto aktivnih uporabnikov interneta v starosti med 20 in 59 leti proučeval, kakšno hrano imajo Slovenci najraje. Najljubša predjed Slove...

GG Plus / četrtek, 14. april 2011 / 07:00

Matjaževa Štefka

Eni jo poimenujejo mleta pečenka, največ jo poznajo pod imenom pečenka Štefani, kranjskega kuharja Matjaža Erzarja pa smo ujeli ravno pri pripravi njegove "Štefke", kakor je smeje ljubkovalno poimenov...

GG Plus / četrtek, 14. april 2011 / 07:00

Letos okušali vina vinarja Rodice

Že drugo leto zapored je skupina krvodajalcev z Gorenjskega (z Golnika) obiskala transfuzijsko postajo v Izoli in darovala kri. Prvič jih je bilo v skupini sedem, sedaj že več kot trideset. Tako...

Bled / četrtek, 14. april 2011 / 07:00

Osemdeset let najimenitnejšega blejskega hotela

Domačinka Jula Molnar je leta 1919 kupila hotel Luisenbad in ga leta 1922 preimenovala v Toplice. Po prenovi je bil novi Grand hotel Toplice odprt leta 1931.

Zanimivosti / četrtek, 14. april 2011 / 07:00

Anketa: Podružnične šole polne prednosti

Društvo učiteljev podružničnih šol je v Motniku konec tedna pripravilo strokovni posvet na temo Gibanje je jezik otrok, mi pa smo nekaj učiteljic vprašali, kakšne so prednosti in slabosti dela v teh m...