Odličnemu Daretu Bogataju v vlogi Harpagona sledi obetaven reteški gledališki ansambel. / Foto: Aljaž Hafner

Skopuh za vse čase

Gledališka ekipa Teatra Afngunc, ki deluje v okviru KUD Janko Krmelj, Reteče - Gorenja vas, se je premierno predstavila s komedijsko klasiko, Molierovim Skopuhom.

Molierove komedije so vsekakor zelo hvaležna besedila, po katerih radi posegajo tako profesionalni kot ljubiteljski odri. Posebej priljubljen je njegov Skopuh, aktualna tema za vse čase. Tako razmišlja tudi režiser predstave Blaž Vehar: »Moliere je preprosto aktualen: sluge postanejo uslužbenci in konji limuzine, pa je meja med 17. in 21. stoletjem že skorajda povsem zabrisana. Ljudi nas ženejo iste strasti, enako ljubimo in sovražimo, ravno tako smo prestrašeni in nič drugače pohlepni.« Znana zgodba, predvidljivi človeški značaji, luciden zaplet, spodbuden razplet.

Glavni lik komedije je vsekakor skopuški oče, vdovec Harpagon (igra ga Dare Bogataj), okrog katerega se vrti tako rekoč vse in so nanj vezane tako posamezne situacije kot udeleženci v njih. Njegov pohlep inicira vse dogodke in zaplete, prav njegova bolestna navezanost na denar pa na koncu štorijo tudi odplete. Očeta sit bi se ženil sin Kleant (Andraž Gartner), seveda s pomočjo njegovega denarja, a kaj ko si je tudi oče izbral isto nevesto Marjano (Ana Krečič) kot sin. Hčer Elizo (Katja Kušar) bi rad omožil z bogatim starcem, da bi pridobil še kakšen zlatnik, pa dota tudi ne bi bila potrebna, izkaže pa se, da njegov denar diši tudi uslužbencu Flešu, kot so v reteški predstavi poslovenili francoska imena (igra ga Andrej Žnideršič). Pojavi se še skrivnostni Harpagonov novi uslužbenec Valer (Gašper Murn), za katerega se kasneje izkaže, da ni zgolj »ekonomist«, ampak tudi bogat dedič. Na koncu vsak dobi pravega partnerja, tudi skopuh, kateremu se kupček denarja še nekoliko poveča.

Režiser, za glasbo si je izbral muziko slovenske skupine Katalena, je dinamičen in napet dramaturški lok skozi predstavo zapeljal z osrednjim likom Harpagonom, v katerem blesti Dare Bogataj. Malo sključen od teže let (skopuštva), nervozen, lastnik več preganjavic, in predvsem trdno odločen, da se za več denarja splača vse. Drugi igralci mu spretno sledijo in zgodbi vsak na svoj način dodajajo kamenčke v mozaik celote, ob naštetih še Jerica Podpečan kot Frozina, Tomaž kot Mojster Jaka in Anže Gvardjančič v vlogi Komisarja. Člani igralske ekipe so sami poskrbeli tudi za koreografijo, kostume ter sceno in luč.

Po dveh uprizoritvah pred desetimi dnevi bosta novi dve ponovitvi Skopuha v pe­tek, 25., in v soboto, 26. aprila, obakrat ob 20. uri v Kulturnem domu Reteče.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kamnik / sreda, 17. junij 2015 / 12:28

Kamnik na razstavi EXPO v Milanu

Kamnik – Med 15. in 17. junijem se na svetovni razstavi EXPO v Milanu predstavlja tudi Kamnik z okolico in projekt kamniškega turizma Okusi Kamnika. Degustacije jedi bodo popestrili pastir s trniče...

Objavljeno na isti dan


Kronika / četrtek, 24. april 2014 / 18:02

Kronska priča je policijski ovaduh

Na sojenju osmerici, obtoženi trgovine z mamili, je prišlo do dramatičnega preobrata, saj so se potrdila ugibanja obrambe, da je kronska priča, skesanec Toni Radunić Progar že deloval kot policijski o...

Cerklje na Gorenjskem / četrtek, 24. april 2014 / 17:53

Najslabša sezona v zadnjih letih

Krvavec – Na smučišču Krvavec z letošnjo zimsko sezono, ki se je zaključila že prvi konec tedna v aprilu, niso zadovoljni, saj je bila najslabša v zadnjih desetih letih.

Škofja Loka / četrtek, 24. april 2014 / 17:52

Ulica nad Plevno dobila ime

Škofja Loka – Potem ko so januarja škofjeloški svetniki v prvi obravnavi že potrdili odlok o imenovanju novega naselja, ki nastaja na območju Kamnitnika, v Ulico nad Plevno, so se enako odločili tu...

Kultura / četrtek, 24. april 2014 / 17:50

Skopuh za vse čase

Gledališka ekipa Teatra Afngunc, ki deluje v okviru KUD Janko Krmelj, Reteče - Gorenja vas, se je premierno predstavila s komedijsko klasiko, Molierovim Skopuhom.

Razvedrilo / četrtek, 24. april 2014 / 17:42

Kokr'čani pojejo že dvajset let

Vokalna skupina Kokr'čan je ob dvajsetletnici svojega delovanja v Kulturnem domu na Kokrici priredila slavnostni koncert.