Domače makovke

Se tudi vi težko uprete, da bi šli mimo pekarne, iz katere zelo diši po svežem kruhu in pecivu? Če boste spekli domače makovke, bo tudi v vaši kuhinji lepo dišalo, poleg tega pa še pomislili ne boste več na pecivo iz pekarije.

Za pripravo domačih makovk potrebujete: 0,5 kg moke, polovico kocke kvasa, 2 žlici sladkorja, 1 čajno žličko soli, 300 ml mlačnega mleka, 1 jajce, 30 g masla, celi mak, 1 razžvrkljano jajce.

Najprej pripravite kvasec: v skodelico nadrobite kvas, posujte z žlico sladkorja in zalijte s enim decilitrom mleka. Premešajte in pustite vzhajati na toplem približno 15 minut, da naraste.

V skledi moko večkrat presejte in na sredini naredite jamico. Ob robu posujte s soljo in preostalim sladkorjem. Na sredino dajte pri­pravljen kvasec, jajce, stopljeno maslo in mlačno mleko. Postopoma primešajte moko in zamesite testo. Testo dobro pregnetite, da postane gladko in prožno ter se vse sestavine dobro porazdelijo in povežejo. Preložite ga v pomokano skledo, pokrijte z vlažno krpo in pustite na toplem vzhajati približno eno uro. Testo še enkrat dobro pregnetite in ga razvaljajte v obliko pravokotnika na en centimeter debelo. Pravokotnik razrežite na več manjših kvadratov in vsak kvadrat posebej zvijte v štručko. Vsako štručko z zgornjo stranjo pomakajte v razžvrkljanem jajcu in povaljajte v maku. Makovke polagajte na peki papir. Pustite jih na toplem še 45 minut in jih postavite v ogreto pečico na 170 °C za 30 minut.

Nasvet: pomembno je, da moko dobro presejemo, saj bodo makovke tako bolj puhaste in mehke. Makovke so zelo okusne in enostavne za pripravo. So zelo podobne tistim iz pekarije, poleg tega pa ne vsebujejo raznih škodljivih in drugih odvečnih dodatkov za boljši okus in svežino.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Naklo / ponedeljek, 17. april 2017 / 11:48

V Naklem bi oživili turizem

Potrebno bo veliko več sodelovanja turističnih društev, turističnih delavcev in občine, so ugotavljali na nedavnem posvetu o turizmu v Naklem. Župan je naklonjen tudi ustanovitvi zavoda za turizem.

Objavljeno na isti dan


Šport / ponedeljek, 9. april 2007 / 07:00

Darilo so si priigrali sami

Škofjeloški kegljači iz ekipe Termo Poleta so s pokalom za zmago v 2. kegljaški ligi in napredovanjem v 1. B ligo najlepše proslavili deseto obletnico kluba.

Šport / ponedeljek, 9. april 2007 / 07:00

Raje ima mraz kot vročino

Kolesar Save Vladimir Kerkez je z 2. mestom na dirki v Črni gori dosegel največji uspeh v karieri.

Prosti čas / ponedeljek, 9. april 2007 / 07:00

Ženski hokejski žur

Gorenjske hokejistke so se od minule sezone poslovile z naslovom slovenskih podprvakinj. Srebrnim kolajnam, točkam v elitni mednarodni ženski ligi in šefovem jubileju so nazdravile v Hramu Gorjan v Ko...

Prosti čas / ponedeljek, 9. april 2007 / 07:00

Bend z začetkom, sredino in koncem

Skozi glasbo, označeno kot post folk rock, so Katalena sodobni prenosniki ljudskih sporočil, ki jih iz zaprašene skrinje preteklosti obujajo v svojih pesmih.

Prosti čas / ponedeljek, 9. april 2007 / 07:00

Angelske sanje

Konec marca je v Ostrigi znova potekal predizbor za Rock Otočec, na katerem so zmagali gorenjevaški rockerji Angels Perfect Dream.