Domače makovke

Se tudi vi težko uprete, da bi šli mimo pekarne, iz katere zelo diši po svežem kruhu in pecivu? Če boste spekli domače makovke, bo tudi v vaši kuhinji lepo dišalo, poleg tega pa še pomislili ne boste več na pecivo iz pekarije.

Za pripravo domačih makovk potrebujete: 0,5 kg moke, polovico kocke kvasa, 2 žlici sladkorja, 1 čajno žličko soli, 300 ml mlačnega mleka, 1 jajce, 30 g masla, celi mak, 1 razžvrkljano jajce.

Najprej pripravite kvasec: v skodelico nadrobite kvas, posujte z žlico sladkorja in zalijte s enim decilitrom mleka. Premešajte in pustite vzhajati na toplem približno 15 minut, da naraste.

V skledi moko večkrat presejte in na sredini naredite jamico. Ob robu posujte s soljo in preostalim sladkorjem. Na sredino dajte pri­pravljen kvasec, jajce, stopljeno maslo in mlačno mleko. Postopoma primešajte moko in zamesite testo. Testo dobro pregnetite, da postane gladko in prožno ter se vse sestavine dobro porazdelijo in povežejo. Preložite ga v pomokano skledo, pokrijte z vlažno krpo in pustite na toplem vzhajati približno eno uro. Testo še enkrat dobro pregnetite in ga razvaljajte v obliko pravokotnika na en centimeter debelo. Pravokotnik razrežite na več manjših kvadratov in vsak kvadrat posebej zvijte v štručko. Vsako štručko z zgornjo stranjo pomakajte v razžvrkljanem jajcu in povaljajte v maku. Makovke polagajte na peki papir. Pustite jih na toplem še 45 minut in jih postavite v ogreto pečico na 170 °C za 30 minut.

Nasvet: pomembno je, da moko dobro presejemo, saj bodo makovke tako bolj puhaste in mehke. Makovke so zelo okusne in enostavne za pripravo. So zelo podobne tistim iz pekarije, poleg tega pa ne vsebujejo raznih škodljivih in drugih odvečnih dodatkov za boljši okus in svežino.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / petek, 28. avgust 2015 / 17:05

Sporočila Laibacha ni možno cenzurirati

S skupino Laibach je na odmevno turnejo v Severno Korejo odpotoval tudi novinar Pop TV Jure Tepina, ki se je v nedeljo vrnil v domovino. Z njim smo se pogovarjali o koncertu in težavah s sicer pričako...

Objavljeno na isti dan


Kronika / sobota, 21. oktober 2023 / 16:39

Drzna tatvina

Domžale – V sredo dopoldan sta do stanovanjske hiše v Prelogu pristopila neznanca in se oškodovanki predstavila kot delavca telekomunikacijskega podjetja, ki bosta opravljala dela v objektu. Eden j...

Bled / sobota, 21. oktober 2023 / 16:38

Proračun za dve leti

Blejski svetniki so na septembrski seji v prvem branju sprejeli proračuna za leti 2024 in 2025.

Radovljica / sobota, 21. oktober 2023 / 16:36

Dijaki izvrstni v Ohridu

Dijaki Srednje gostinske in turistične šole Radovljica so se udeležili mednarodnega tekmovanja srednjih gostinskih in turističnih šol GATUS, ki je bilo letos v Ohridu v Severni Makedoniji. Tako v kuha...

Zanimivosti / sobota, 21. oktober 2023 / 10:18

V Sloveniji tudi Rim, Dunaj in Jeruzalem

Kranj – V Sloveniji so številni kraji z zanimivimi imeni, imamo celo Jeruzalem (v občini Ljutomer), Dunaj (v občini Krško) in Rim (v občini Črnomelj), izhaja iz objave Statističnega urada Slovenije...

Zanimivosti / sobota, 21. oktober 2023 / 09:49

Ozimnica

Domača kulinarika je zelo priljubljena pri Slovencih. Počasi se začenja sezona »zimske hrane«, kjer poleg pečenic in krvavic ne sme manjkati kislo zelje. Mnogi se v teh dneh že pripravljaj...