Domače makovke

Se tudi vi težko uprete, da bi šli mimo pekarne, iz katere zelo diši po svežem kruhu in pecivu? Če boste spekli domače makovke, bo tudi v vaši kuhinji lepo dišalo, poleg tega pa še pomislili ne boste več na pecivo iz pekarije.

Za pripravo domačih makovk potrebujete: 0,5 kg moke, polovico kocke kvasa, 2 žlici sladkorja, 1 čajno žličko soli, 300 ml mlačnega mleka, 1 jajce, 30 g masla, celi mak, 1 razžvrkljano jajce.

Najprej pripravite kvasec: v skodelico nadrobite kvas, posujte z žlico sladkorja in zalijte s enim decilitrom mleka. Premešajte in pustite vzhajati na toplem približno 15 minut, da naraste.

V skledi moko večkrat presejte in na sredini naredite jamico. Ob robu posujte s soljo in preostalim sladkorjem. Na sredino dajte pri­pravljen kvasec, jajce, stopljeno maslo in mlačno mleko. Postopoma primešajte moko in zamesite testo. Testo dobro pregnetite, da postane gladko in prožno ter se vse sestavine dobro porazdelijo in povežejo. Preložite ga v pomokano skledo, pokrijte z vlažno krpo in pustite na toplem vzhajati približno eno uro. Testo še enkrat dobro pregnetite in ga razvaljajte v obliko pravokotnika na en centimeter debelo. Pravokotnik razrežite na več manjših kvadratov in vsak kvadrat posebej zvijte v štručko. Vsako štručko z zgornjo stranjo pomakajte v razžvrkljanem jajcu in povaljajte v maku. Makovke polagajte na peki papir. Pustite jih na toplem še 45 minut in jih postavite v ogreto pečico na 170 °C za 30 minut.

Nasvet: pomembno je, da moko dobro presejemo, saj bodo makovke tako bolj puhaste in mehke. Makovke so zelo okusne in enostavne za pripravo. So zelo podobne tistim iz pekarije, poleg tega pa ne vsebujejo raznih škodljivih in drugih odvečnih dodatkov za boljši okus in svežino.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Humor / ponedeljek, 27. december 2010 / 07:00

Kdaj smo pa na pir prešaltal

Tokrat smo v Veliko bratsko redakcijo dobili posnetke, ki jih je v ponedeljek in torek zaznala naprava za prisluhe, zataknjena za "kravatelc" zdaj že bivšemu ministru za regionalni razvoj in lokalno s...

Objavljeno na isti dan


Kronika / / 17:06

Na delavca padla kovinska konstrukcija

Škofja Loka – Danes dopoldne se je na območju podjetja Filc v industrijski coni na Trati zgodila delovna nesreča, v kateri sta se poškodovala dva delavca. Po naših podatkih se je med postavljanjem...

Gorenjska / / 16:42

Ministrica krajša vrste

Dolgoročno je davek na sladke pijače prava rešitev, bele napotnice ne pomenijo neenakosti med pacienti. Še več denarja naj bi bilo v letu 2015 za skrajševanje čakalnih vrst v zdravstvu in še več refer...

Razvedrilo / / 16:40

Novi val avtorske glasbe

Glasbeni trio Incident iz Cerkelj z ustvarjanjem avtorske glasbe, prežete z ritmi roka, folka in bluesa ter osebno liriko, vse bolj opozarja nase.

Kultura / / 16:39

Nebo v Bangkoku

Lutkovno gledališče Nebo, v katerem svoje ustvarjalne moči združujeta Petra Stare in Andrej Štular, je lani prejelo Linhartovo listino, ki jo podeljuje Javni sklad za kulturne dejavnosti, v novembru p...

Razvedrilo / / 16:38

Volk sit, koza cela

Kadar prijateljice sedijo na kavi in klepetajo o svojih 'problematičnih' moških, velikokrat slišim, da sploh ne vem, kako mi je fino, ker sem samska. Najraje bi jim odgovorila, da moram za...