Domače makovke
Se tudi vi težko uprete, da bi šli mimo pekarne, iz katere zelo diši po svežem kruhu in pecivu? Če boste spekli domače makovke, bo tudi v vaši kuhinji lepo dišalo, poleg tega pa še pomislili ne boste več na pecivo iz pekarije.
Za pripravo domačih makovk potrebujete: 0,5 kg moke, polovico kocke kvasa, 2 žlici sladkorja, 1 čajno žličko soli, 300 ml mlačnega mleka, 1 jajce, 30 g masla, celi mak, 1 razžvrkljano jajce.
Najprej pripravite kvasec: v skodelico nadrobite kvas, posujte z žlico sladkorja in zalijte s enim decilitrom mleka. Premešajte in pustite vzhajati na toplem približno 15 minut, da naraste.
V skledi moko večkrat presejte in na sredini naredite jamico. Ob robu posujte s soljo in preostalim sladkorjem. Na sredino dajte pripravljen kvasec, jajce, stopljeno maslo in mlačno mleko. Postopoma primešajte moko in zamesite testo. Testo dobro pregnetite, da postane gladko in prožno ter se vse sestavine dobro porazdelijo in povežejo. Preložite ga v pomokano skledo, pokrijte z vlažno krpo in pustite na toplem vzhajati približno eno uro. Testo še enkrat dobro pregnetite in ga razvaljajte v obliko pravokotnika na en centimeter debelo. Pravokotnik razrežite na več manjših kvadratov in vsak kvadrat posebej zvijte v štručko. Vsako štručko z zgornjo stranjo pomakajte v razžvrkljanem jajcu in povaljajte v maku. Makovke polagajte na peki papir. Pustite jih na toplem še 45 minut in jih postavite v ogreto pečico na 170 °C za 30 minut.
Nasvet: pomembno je, da moko dobro presejemo, saj bodo makovke tako bolj puhaste in mehke. Makovke so zelo okusne in enostavne za pripravo. So zelo podobne tistim iz pekarije, poleg tega pa ne vsebujejo raznih škodljivih in drugih odvečnih dodatkov za boljši okus in svežino.