Razglednica gostišča Mangrt približno iz leta 1907 ...

Postregla vas bosta Gorenjca

Gostišče Mangrt v Logu pod Mangartom je bilo že dve leti zaprto, ko je njegov šarm začutila mlada ekipa in ponovno odprla vrata. Vodji gostišča sta Gorenjca Blaž Krštinc in Teja Komuškič, ki cenita to, da so ju domačini tako lepo sprejeli. Da nista originalno iz teh krajev, ju »izda« le njuna gorenjščina.

Najstarejša slika gostišča Mangrt, ki jo je našla sedanja ekipa, ki je že zaprto gostišče vzela v najem, je iz leta 1907. Letnica nad obokom glavnih vrat 1828 pa priča o tem, da ima hiša še bogatejšo zgodovino. »Prvega marca 2017 smo prvič kot podnajemniki prestopili prag gostišča Mangrt in smo kljub zastarelim dekoracijam in ureditvi začutili dušo gostilne. Iskali smo namreč gostilno v Posočju. Nikjer ni bilo objavljeno, da bi se gostilna oddajala v najem, smo bolj po naključju izvedeli, da je gostilna že dve leti zaprta in je morda čas, da jo nekdo prevzame in zopet spravi na dober glas. Prve goste smo sprejeli maja še istega leta,« je povedal Blaž Krštinc, ki skupaj s Tejo Komuškič vodi gostišče. Dva mlada Gorenjca torej, ki sta poslovno priložnost našla v Logu pod Mangartom; Blaž je iz Cerkelj na Gorenjskem, Teja iz Naklega. Takole ekipo opiše Blaž: »Tejo poznam že od mladih nog, je družinska prijateljica. Ko sem pomislil na to, da je najpomembneje ob sebi imeti nekoga, ki mu lahko zaupaš, je bila idealna za partnerstvo v teh, zame novih vodah. Poleg tega ima večletne izkušnje v gostinstvu, je tudi že vodila kočo na Krvavcu. Sam kakšnih posebnih izkušenj v gostinstvu pred prihodom v Log pod Mangartom nisem imel. Skoraj celo življenje sem preživel po tujini, kjer sem se naučil kar nekaj tujih jezikov, ki pridejo prav pri vsakodnevnih srečanjih s turisti s celega sveta. Leta 1993 smo se namreč s starši preselili v Švico, nato leta 1999 na Dansko, kjer sem obiskoval mednarodno angleško gimnazijo; oče je v obeh državah delal na slovenski ambasadi. Leta 2009 smo se vrnili v Slovenijo. V ekipi sta še Melita Bagar kot vodja kuhinje, ki ima za seboj izkušnje kot vodja kuhinje in nekdanja lastnica restavracije na Predelu. Rojeno Prekmurko, ki je za novimi izkušnjami prišla v Log, je očarala dolina Soče. Drugi član kuhinje je Ivan Baltag, kanadski državljan, moj prijatelj, prav tako s kulinaričnimi izkušnjami, ki jih je tudi že prenesel v Slovenijo. Nekaj jedi na jedilnem listu so zamenjale njegove specialitete.«

Blaž je poudaril, da so ohranili šarm stare gostilne in sestavili moderen jedilni list z nekaj lokalnimi jedmi in sestavinami, značilnimi za to območje, kot je ovčja skuta z ekološke kmetije. »Sosedje in domačini so nas sprejeli odprtih rok in so nam vedno pripravljeni pomagati tako z nasveti kot z drugimi stvarmi. Ohranjajo vrednote in povezanost, ki jih človek dandanes težko najde. Malce presenečeni pa so bili, ko smo predstavili jedilni list. Ni bil točno to, kar so pričakovali, saj ni bilo značilnih jedi za vaško gostilno. Naša vizija je ohraniti majhen meni, da lahko zagotavljamo kakovostne in sveže jedi. Vsake toliko izpopolnimo novo jed, v prihodnje pa bo na meniju še več lokalnih specialitet z modernim pridihom.«

Log pod Mangartom je vstopna točka za vse, ki prihajajo v dolino Soče. Tudi sam kraj ponuja nabor aktivnosti poleti in pozimi. »Možnosti za aktivnosti je veliko: soteskanje, plezanje in zipline pod okriljem Zadruge Log pod Mangartom, kolesarjenje, nogomet, kopanje v naravnem bazenu, tek na smučeh, smučanje, plezanje v ledu, predvsem pa sprehod v naravi. Največ planincev privabi Mangart, nekaj jih usvoji tudi ostale vrhove, kot so Svinjak, Jerebica in Rombon,« je nekaj reklame za svoj »drugi dom« naredil Blaž. Je pa zaradi raznolikih aktivnosti tudi nabor obiskovalcev gostišča raznolik, od motoristov, planincev, pohodnikov, turistov, ki občudujejo narave lepote ... A zakaj se je nekdo, ki v gostinstvu še ni delal, odločil za to? »Po mnogih letih potovanja po svetu, pokušanja raznolike kulinarike in spoznavanja različnih kultur sem ob vsaki vrnitvi v Slovenijo začutil, da je povpraševanje po modernih kulinaričnih trendih veliko večje, kot je ponudba, zato sem se tega lotil, a ob izkušnjah ostalih članov ekipe,« je še pojasnil Blaž Krštinc, ki bi rad poletno sezono v Logu pod Mangartom podaljšal še v zimsko, saj se zimski turizem tudi s ponovnim odprtjem smučišča Kanin spet vrača v Posočje.


Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / sobota, 23. junij 2007 / 07:00

Zvesti Gorenjskemu glasu

Katarina Triler je doma v Virmašah. Rodila se je v Martinj Vrhu nad Železniki. Od tam jo je pot najprej vodila v Ljubljano, kjer je šest let delala v trgovini, nato se j...

Objavljeno na isti dan


Avtomobilizem / torek, 24. junij 2008 / 07:00

Žemljica je spet vroča

Test: Fiat 500 1.4 16V Sport

Avtomobilizem / torek, 24. junij 2008 / 07:00

Toyotini zaposleni so čistili obalo

V podjetju Toyota Adria so se odločili, da bodo Zeleni Mesec, ki je del Toyotine strategije varovanja okolja, obeležili s čistilno akcijo edinega sredozemskega slanega travnika na obali Ankarana,...

Avtomobilizem / torek, 24. junij 2008 / 07:00

Neškodljiv kompromis

Peta generacija najpomembnejšega Seatovega modela niha med športnostjo in udobjem.

Mularija / torek, 24. junij 2008 / 07:00

Varno na cesti tudi med počitnicami

V Mladinskem centru Kotlovnica so pripravili zabaven, a tudi poučen cestni poligon za najmlajše.

Mularija / torek, 24. junij 2008 / 07:00

Konec prve triade

Na začetku prvega razreda sem se imel lepo. Na sredi prvega razreda smo risali črte. Čez nekaj časa je prišla učiteljica Žana. Žana nas je imela do konca prvega razreda. In tako sem se naučil ris...