Regrat ali smrdljivka, to je zdaj vprašanje.

Pomladni »miks« očisti zimskih »kiksov« (2)

Tudi danes stecimo na travnik in pokukajmo v gozd. Vdihnimo svež zrak in naberimo sestavin za osvežilno, čistilno in krepilno divjo solato. V košaro vrzimo nekaj plešca, ozkolistnega trpotca, navadne smrdljivke, mladih listov in cvetov trobentice, marjetice, regrata …

Doma vse z rudninami in vitamini nabite sestavine operemo, narežemo in jim po želji dodamo kuhan krompir ali jajce, česen, sol, domači jabolčni kis in oljčno oziroma kakšno drugo hladno stisnjeno olje.

Marjetici, trobentici in regratu smo nekaj prostora namenili v zadnjem članku, tokrat pa se posvetimo še drugim samoniklim rastlinicam, ki so nam že ali pa nam bodo zdaj, zdaj na voljo.

Smrdljivka

Navadna smrdljivka (Aposeris foetida) kljub precej neuglednemu imenu nudi pravcate pomladanske kulinarične užitke in zavidljive zdravilne odlike. Najprej pa razčistimo, katera rastlinica to sploh je. Morebiti jo na prvi pogled celo zamenjamo z njenim slavnim sorodnikom regratom. Res imata veliko skupnega. Listi so podobni regratovim, le da so bolj izrazito nazobčani. Tudi cvetovi so podobni regratovim, le da so manj bohotni. Razlika pa je tudi ta, da smrdljivka raste v gozdovih, predvsem bukovih in mešanih, zato ji nekateri rečejo tudi gozdni regrat. Smrdljivka ima tudi poseben vonj, ki pa sploh ni neprijeten, diši namreč po kuhanem krompirju. Njeni listi so mehkejši in manj grenki od regratovih. Zgodaj spomladi nabiramo zelo mlade nežne listke, zatem nekoliko bolj razvite liste, ko odcveti, pa še čvrstejše liste, ki jih v nasprotju z regratovimi še vedno mirne duše uporabimo za solate. Za solate lahko uporabimo tudi popke, stebla in cvetove. Smrdljivka je zlahka glavna sestavina solate, da vam le ustreza njen »krompirjev« okus. Smrdljivka nas bo mimogrede založila z obilico vitaminov in rudnin. S svojimi grenčinami bo pospešila našo prebavo ter okrepila delovanje jeter in žolčnika. Temeljito pa nas bo tudi očistila strupov in okrepila naše telo in voljo do življenja. Ste že na poti v najbližji gozd?

Trpotci

Mladi listi ozkolistnega trpotca (Plantago lanceolata), ki so prava zakladnica vitaminov in rudnin, so kakopak dobrodošla sestavina pomladanskih solat. Za slednje lahko uporabimo tudi mlade liste širokolistnega (Plantago maior) in srednjega trpotca (Plantago media), saj imata podobne učinkovine kot ozkolistni. Trpotec odlično čisti kri, ledvice, mehur, pljuča in želodec, zato ga naravni zdravilci svetujejo ljudem s slabotnimi pljuči, šibkim glasom, bledičnim, ki so polni lišajev in izpuščajev, večno pokašljujejo, so stalno hripavi in mršavi. Trpotec blagodejno deluje na vse bolezni dihalnih organov, še zlasti na tiste, pri katerih je prisotno zasluzenje. V ta namen si lahko pripravimo še trpotčev čaj, ki lajša tudi suh kašelj kadilcev.

Plešec

Plešec (Capsella bursa pastoris) je oblika divje rastoče kreše, ki se izkaže tako v pomladanski čajni mešanici kot v pomladanski solati iz samoniklih rastlin. Najdemo ga pravzaprav povsod, na poljih, travnikih, vrtovih, jarkih, ob cestah. Raste izjemno hitro in ga ni mogoče kar tako iztrebiti z vrta. A zakaj bi ga, saj je ta plevel zelo koristen. Za solate nabiramo mlade liste. Če nam jih kaj ostane, jih lahko dodamo tudi v juhe, zelenjavne prikuhe, zeliščne namaze. Za zdravilni čaj naberimo cvetoče zelišče brez korenin. Plešec naj bi čistil kri, ustavljal krvavitve, uravnaval krvni tlak in nasploh ugodno vplival na ožilje. Ljudsko zdravilstvo ga priporoča še pri težavah v menopavzi, belem toku in premočni menstruaciji. Pospeševal naj bi tudi prebavo in koristil pri diabetesu.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / sreda, 12. julij 2023 / 12:22

Skutna torta z jagodičevjem

Pa je le prišel tisti del leta, ko s svojih vrtov in gozdov pobiramo sadje in zelenjavo. Med njimi nas s svojo barvo in sladkostjo vabijo tudi borovnice in ribez. Da to sadje ne bo šlo samo v marme...

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / sobota, 9. avgust 2014 / 11:51

Snovičkanje

Konec julija so Terme Snovik gostile pravzaprav že kar vsakoletno tekmovanje za miss in mistra, konec tedna otroški festival, najlepša bikinka je Ljubljančanka, Navihanke pa so svojim oboževalcem prip...

Razvedrilo / sobota, 9. avgust 2014 / 11:00

Raj je raj na ...?

Kot vsako leto je festival Schengenfest tudi letos v svoje prijetno okolje ob reki Kolpi privabil zabave željne obiskovalce. In to kar okoli trideset tisoč. Z vsakoletnim izjemno bogatim i...

Nasveti / sobota, 9. avgust 2014 / 11:35

Če imate prvošolca …

..., vam bo mogoče tale zapis v pomoč pri pripravah na prvo leto šolanja. Čeprav so počitnice in nas čakajo menda vroči dnevi, jih lahko izkoristimo za aktivnosti, ki bodo otroku olajšale šolanje....

GG Plus / sobota, 9. avgust 2014 / 11:16

Od konjička do podjetniške ideje

Nekdanja novinarka in predstavnica za odnose z javnostjo Karmen Kogoj Ogris je pred enim letom kariero na omenjenih dveh področjih postavila na stranski tir in postala »gospodinja«, ki kuha za druge.

GG Plus / sobota, 9. avgust 2014 / 11:10

Petindvajset črk za šest tisoč pismenk

Triindvajsetletna Maja Krmelj z Orehka pri Kranju je diplomirana sinologinja. Najprej so jo pritegnile pismenke, na študijskih potovanjih na Daljni vzhod pa jo je Kitajska očarala v mnogih pogledih, p...