Babice v remizo

Sonce zadnjih dni je trojko babic opomnilo, da je zares pomlad. Treba se je odločiti, kam na prvi zaresen letošnji odklop. Te odločitve vedno padejo za mizo. Na vprašanje, kaj bi se prileglo, odgovor: Vse naj bo zeleno. A pogrinjek tudi? Tudi! … Jasno, da je to čista utopija, zelenih krožnikov nimam, zelenih kozarcev tudi ne, a mamini »rimljani«, tenki trebušasti kozarci, imajo vsaj zelen pecelj. V trgovini najdem temno zeleno ko­preno v izmeri 145 x 200 cm. Svilnat lesk me seveda premami. Ko zmuzljivo tkanino doma odmotam, se izkaže, da je hudo prosojna in razgrnjena na mizi mora biti vsaj v dveh plasteh. Preden ta »rad bi bil prt« ukrotim, rahlo poškrobim in zlikam, bi spekla že torto! Te pa tako ne bo, ker mi je zelena jedilna barva zoprna. Ob izbranem dnevu je na mizi res pretežno zeleno in slastno, smer odklopa pa izbrana soglasno: nemški Rosen­heim, stara železniška remiza, preurejena v muze, vabi na razstavo: Inki – kralji Andov. Po 11. aprilu.

Namaz »zelenčica«

Za 4 osebe potrebujemo: 200 g mascarponeja, 1 neškrop­ljeno limeto, šopek bazilike, 2 žlici drobnjaka, 2 žlici peteršilja, 2 do 3 lističe pehtrana, sol, poper, tajski zeleni čili v kozarcu, po želji 4 trdo kuhana jajca, polovico bagete, kalčke kreše.

Baziliko, peteršilj in pehtran stremo v terilniku, da dobimo zeleno pasto. Limeto ostrgamo in iztisnemo sok. Pri pehtranu previdno, sicer nadigra druge okuse. Drobnjak drobno nastrižemo. Umešamo mascarpone, dodamo strta zelišča, narezan drobnjak, limetino lupinico in nekaj soka, sol in poper. Za tiste, ki imajo radi kaj pekočega, dodamo 1 žličko vloženega ostrega tajskega čilija. Damo vsaj za dve uri v hladilnik, da se okusi prepojijo. Skuhamo jajca, jih oplaknemo z vodo in ohladimo.

Narežemo osem enakomerno debelih rezin bagete. Jajca olupimo in podolžno prerežemo. Rezinice kruha debelo namažemo z zeleno kremo, dodamo kalčke kreše, položimo nanje jajčne polovice z rezom navzdol, jajca premažemo s kremo in okrasimo z lističem peteršilja.

Zeleni rezanci z brokolijem in grahom

Za 4 osebe potrebujemo: 300 g brokolija brez stržena, 1 strok česna, 5 žlic olja, 100 g graha, lahko iz pločevinke, 150 ml zelenjavne juhe, v sili tudi kocka, 200 g smetane, sol, poper, 1 neškropljeno limono, 4 vejice bazilike, 300 g zelenih rezancev, 50 g zelene gaude z vasabijem, če vam prija ostrina japonskega hrena, ali parmezana.

Brokoli razdelimo na zelo majhne rožice. Stržen prihranimo za juho. V posodi segrejemo oljčno olje, dodamo strt česen in brokoli. Zalijemo z juho. Mešamo dobrih pet minut in dodamo grah ter smetano, solimo in popramo. Naribamo limonino lupinico in jo skupaj z nekaj kapljicami soka dodamo omaki. Pustimo, da se omaka kuhlja še pet minut v nepokriti posodi. Zelene rezance skuhamo po navodilu in jih pridamo omaki. Narahlo premešamo in kuhamo še dobro minuto. Sir naribamo. Dve tretjini bazilike stremo v terilniku, tretjino narežemo na trakce. Zmečkano baziliko dodamo rezancem in rahlo premešamo. Rezance razdelimo na štiri krožnike in ih posujemo z baziliko in naribanim sirom. Ponudimo s sestavljeno zeleno solato.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / nedelja, 1. junij 2008 / 07:00

Izlet najmlajših na Sv. Lovrenc

V nedeljo, 20. aprila, smo za najmlajše planince Planinskega društva Gozd Martuljek organizirali krajši izlet.

Objavljeno na isti dan


Kranjska Gora / četrtek, 13. avgust 2020 / 23:45

Sušeča se lipa je ogrožala varnost v prometu

Gozd - Martuljek – Lipa na domačiji Dejana Kersnika v Gozdu - Martuljku (pri Spodnjih Zimah) je bila stara več kot sto let, vendar se je že pred leti začela sušiti, veje so še zlasti v vetrovnem vr...

Zanimivosti / četrtek, 13. avgust 2020 / 23:37

Na Čemšenik tudi po razgled

Dom na Čemšeniku zaradi svoje lege ob gozdu velja za takšnega brez razgledov. Ljubitelji lepih razgledov pa pridejo na svoj račun, če se povzpnejo še malce višje in se podajo po Panoramski poti pod Ja...

Zanimivosti / četrtek, 13. avgust 2020 / 23:29

Plete z ljubeznijo, piše tudi poezijo in prozo

Kar nekaj časa je trajalo, da je Cvetka Jug spletla prve dokolenke za gorenjski folklorni kostum na en mah, če se izrazimo malce pesniško; ali pa rečemo: od začetka do konca, ne da bi morala na koncu...

Nasveti / četrtek, 13. avgust 2020 / 23:21

Ajdov kruh z orehi

Če je včasih ajda veljala predvsem kot živilo revežev, je danes zaradi svoje izjemne hranilne vrednosti vse bolj cenjena. Ni le zdrava, temveč tudi nadvse okusna. Res nam svež ajdov kruh z orehi po...

Izleti GG / četrtek, 13. avgust 2020 / 23:20

Vila z okusom (4)

Znameniti šefov kruh kuharskega mojstra Grega Rozmana, ki je že kakšni dve leti chef brdske kulinarike, sedaj lahko okušate tudi v Vili Bled. Posebnost kruha je, da je pečen v olivnem olju...