Ajdov kruh z orehi

Če je včasih ajda veljala predvsem kot živilo revežev, je danes zaradi svoje izjemne hranilne vrednosti vse bolj cenjena. Ni le zdrava, temveč tudi nadvse okusna. Res nam svež ajdov kruh z orehi ponujajo v trgovini, a po precej zasoljeni ceni. Poleg tega pa te vrste kruha, ki jih najdemo na trgovskih policah, vsebujejo le manjši delež ajdove moke. Raje si ga specimo sami doma.

Ajdov kruh z orehi: 250 g ajdove moke, 350 g pšenične moke, 3,5 dl vode, pol kocke kvasa, 1 žlička soli, 1 žlička sladkorja, 1 žlica olivnega olja, 1 skodelica orehovih jedrc.

Ajdovo moko presejemo v skledo ter jo poparimo z 2,5 dl vrele vode. Pustimo, da se ohladi. Kvas nadrobimo v skodelico, mu primešamo 1 žličko sladkorja in zalijemo z decilitrom mlačne vode. Pustimo stati 10 minut, da vzhaja. K ohlajeni poparjeni ajdovi moki presejemo pšenično moko. Prilijemo olje in posolimo. Dodamo še vzhajan kvas in vse skupaj zgnetemo v testo. Gnetemo še vsaj 10 minut, da se testo začne svetiti. Testo oblikujemo v kepo, ga pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo ter ga pustimo vzhajati na toplem 45 minut. Vzhajano testo prevrnemo na pomokan kuhinjski pult ter ga potlačimo. Po površini posujemo orehe in testo večkrat prepogibamo, da se orehi porazdelijo po testu. Oblikujemo hlebček, ki ga postavimo v pomokan pehar ali posodo. Pokrijemo in ponovno vzhajamo, približno pol ure. Pečico segrejemo na 220 °C. Na dno pečice postavimo lonček z vodo. Vzhajano testo prevrnemo na pekač in postavimo v pečico. Po 10 minutah peke temperaturo pečice znižamo na 180 °C in pečemo še 30 minut. Pečen kruh vzamemo iz pečice in ga postavimo na mrežo, da se ohladi.

Nasvet: Ajdova moka ne vsebuje glutena, zaradi česar jo zmešamo z drugo krušno moko. Za bolj izrazit okus po ajdi lahko povečamo delež ajdove moke, a naj bo razmerje še vseeno okrog 1 : 1.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / četrtek, 15. november 2007 / 07:00

Dan odprtih vrat v kulturnih hramih

Rojstni dan pesnika dr. Franceta Prešerna, 3. december, je že tradicionalno dan, ko hrami kulture na stežaj odprejo svoja vrata. Ta dan bo ogled Gorenjskega muzeja brezplačen.

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / sobota, 26. marec 2022 / 21:25

V nedeljo bomo prešli na poletni čas

V nedeljo ob dveh ponoči se bo začelo obdobje poletnega časa. Uro bomo takrat pomaknili za eno uro naprej, čas ob drugi uri pa se bo štel kot tretja ura. Noč bo torej eno uro krajša.

GG Plus / sobota, 26. marec 2022 / 19:18

Sodomija

V prejšnjem nadaljevanju smo ostali pri orožniškem poizvedovanju o spolnih grehih kaplana Kozoglava.

Kronika / sobota, 26. marec 2022 / 19:10

Sumljiva moška

Breg ob Savi – Na Bregu ob Savi so policisti ta tedne obravnavali prijavo o sumljivem zadrževanju dveh moških, ki sta povpraševala po odpadnem železu in si ob tem domnevno ogledovala stanovanjske h...

Slovenija / sobota, 26. marec 2022 / 18:07

Pohvala in zahvala Sloveniji

Vzgoja in izobraževanje v slovenskem jeziku na vseh ravneh, od jasli do mature, in krepitev kulturne ter gospodarske moči slovenskih manjšin v sosednjih državah so bistveni za njihov obstoj in razv...

Zanimivosti / sobota, 26. marec 2022 / 15:41

Pomlad

V teh dneh se je z dolgo pričakovano vremensko otoplitvijo povsem prebudila tudi narava, ki nas s čudovito barvno harmonijo vabi v svoj objem. Spomladansko cvetje vzbuja radoživost, vedrin...