Ajdov kruh z orehi

Če je včasih ajda veljala predvsem kot živilo revežev, je danes zaradi svoje izjemne hranilne vrednosti vse bolj cenjena. Ni le zdrava, temveč tudi nadvse okusna. Res nam svež ajdov kruh z orehi ponujajo v trgovini, a po precej zasoljeni ceni. Poleg tega pa te vrste kruha, ki jih najdemo na trgovskih policah, vsebujejo le manjši delež ajdove moke. Raje si ga specimo sami doma.

Ajdov kruh z orehi: 250 g ajdove moke, 350 g pšenične moke, 3,5 dl vode, pol kocke kvasa, 1 žlička soli, 1 žlička sladkorja, 1 žlica olivnega olja, 1 skodelica orehovih jedrc.

Ajdovo moko presejemo v skledo ter jo poparimo z 2,5 dl vrele vode. Pustimo, da se ohladi. Kvas nadrobimo v skodelico, mu primešamo 1 žličko sladkorja in zalijemo z decilitrom mlačne vode. Pustimo stati 10 minut, da vzhaja. K ohlajeni poparjeni ajdovi moki presejemo pšenično moko. Prilijemo olje in posolimo. Dodamo še vzhajan kvas in vse skupaj zgnetemo v testo. Gnetemo še vsaj 10 minut, da se testo začne svetiti. Testo oblikujemo v kepo, ga pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo ter ga pustimo vzhajati na toplem 45 minut. Vzhajano testo prevrnemo na pomokan kuhinjski pult ter ga potlačimo. Po površini posujemo orehe in testo večkrat prepogibamo, da se orehi porazdelijo po testu. Oblikujemo hlebček, ki ga postavimo v pomokan pehar ali posodo. Pokrijemo in ponovno vzhajamo, približno pol ure. Pečico segrejemo na 220 °C. Na dno pečice postavimo lonček z vodo. Vzhajano testo prevrnemo na pekač in postavimo v pečico. Po 10 minutah peke temperaturo pečice znižamo na 180 °C in pečemo še 30 minut. Pečen kruh vzamemo iz pečice in ga postavimo na mrežo, da se ohladi.

Nasvet: Ajdova moka ne vsebuje glutena, zaradi česar jo zmešamo z drugo krušno moko. Za bolj izrazit okus po ajdi lahko povečamo delež ajdove moke, a naj bo razmerje še vseeno okrog 1 : 1.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Žirovnica / petek, 3. december 2021 / 22:58

Praznik Občine Žirovnica

Žirovnica – Osrednja proslava ob današnjem prazniku Občine Žirovnica se bo začela ob 17. uri v Dvorani pod Stolom. Za kulturni program bo poskrbelo Gledališče Toneta Čufarja Jesenice z gosti – Ditk...

Objavljeno na isti dan


Kranj / torek, 15. december 2020 / 19:41

V petek praznična tržnica tudi v Mavčičah

Stražišče, Mavčiče – Po petkovi Stražiški tržnici bo ta mesec izjemoma že v petek potekala tudi lokalna eko in konvencionalna tržnica v Mavčičah. Pred zadružnim domom v Mavčičah se bo začela ob 16....

Nasveti / torek, 15. december 2020 / 19:39

Tanja odgovarja

Glede na to, da so se v odnosu pojavile težave in očitno tega prej nisem videla, bi vas vprašala, kaj se sploh skriva in prikriva v odnosu, ker mislim, da tu ni iskrenosti. Ali naj nadalju...

Razvedrilo / torek, 15. december 2020 / 19:36

Hudomušne polke Hozentregarjev

Skupino Hozentregarji sestavljajo glasbeniki iz okolice Škofje Loke, od koder je izšlo že nemalo znanih imen narodno-zabavne glasbe. Tradicija večglasnega petja ob podlagi harmonike, kitare in kontrab...

Gorenjska / torek, 15. december 2020 / 18:55

Minister Gantar o aktualnih koronarazmerah

Na to, ali bomo imeli med prazniki popoln »lock down«, zdravstveni minister Tomaž Gantar danes ni mogel odgovoriti, ker bodo o tem na vladi odločali v naslednjih dneh. Njegovo osebno mnenje pa je, da...

Kultura / torek, 15. december 2020 / 17:13

Evropska pesmarica Beethoven 2020

Ljubljana – Evropsko pesmarico Beethoven 2020, si Na TV SLO 2 lahko ogledate v četrtek, 17. decembra, ob 22. uri. Nova evropska pesmarica, mednarodna koprodukcija televizijskih hiš, članic EBU, je...