Ajdov kruh z orehi

Če je včasih ajda veljala predvsem kot živilo revežev, je danes zaradi svoje izjemne hranilne vrednosti vse bolj cenjena. Ni le zdrava, temveč tudi nadvse okusna. Res nam svež ajdov kruh z orehi ponujajo v trgovini, a po precej zasoljeni ceni. Poleg tega pa te vrste kruha, ki jih najdemo na trgovskih policah, vsebujejo le manjši delež ajdove moke. Raje si ga specimo sami doma.

Ajdov kruh z orehi: 250 g ajdove moke, 350 g pšenične moke, 3,5 dl vode, pol kocke kvasa, 1 žlička soli, 1 žlička sladkorja, 1 žlica olivnega olja, 1 skodelica orehovih jedrc.

Ajdovo moko presejemo v skledo ter jo poparimo z 2,5 dl vrele vode. Pustimo, da se ohladi. Kvas nadrobimo v skodelico, mu primešamo 1 žličko sladkorja in zalijemo z decilitrom mlačne vode. Pustimo stati 10 minut, da vzhaja. K ohlajeni poparjeni ajdovi moki presejemo pšenično moko. Prilijemo olje in posolimo. Dodamo še vzhajan kvas in vse skupaj zgnetemo v testo. Gnetemo še vsaj 10 minut, da se testo začne svetiti. Testo oblikujemo v kepo, ga pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo ter ga pustimo vzhajati na toplem 45 minut. Vzhajano testo prevrnemo na pomokan kuhinjski pult ter ga potlačimo. Po površini posujemo orehe in testo večkrat prepogibamo, da se orehi porazdelijo po testu. Oblikujemo hlebček, ki ga postavimo v pomokan pehar ali posodo. Pokrijemo in ponovno vzhajamo, približno pol ure. Pečico segrejemo na 220 °C. Na dno pečice postavimo lonček z vodo. Vzhajano testo prevrnemo na pekač in postavimo v pečico. Po 10 minutah peke temperaturo pečice znižamo na 180 °C in pečemo še 30 minut. Pečen kruh vzamemo iz pečice in ga postavimo na mrežo, da se ohladi.

Nasvet: Ajdova moka ne vsebuje glutena, zaradi česar jo zmešamo z drugo krušno moko. Za bolj izrazit okus po ajdi lahko povečamo delež ajdove moke, a naj bo razmerje še vseeno okrog 1 : 1.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / petek, 25. december 2015 / 15:39

V Radovljico jo je pripeljala ljubezen

Simpatična Queena Chen je že pol leta Radovljičanka. Tridesetletno učiteljico angleščine s Tajvana je k nam – s postankom v Parizu – pripeljala ljubezen, kajpada. Po poroki je svojemu imenu dodala še...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / / 23:20

Aleksandra Pivec zaposlena v podjetju Sibo G

Škofja Loka – Dr. Aleksandra Pivec, nekdanja predsednica stranke DeSUS in ministrica za kmetijstvo, se je zaposlila v škofjeloškem podjetju Sibo G, ki se ukvarja s proizvodnjo embalaže. Pivčeva je...

Gospodarstvo / / 23:30

Še velike zaloge lanskega krompirja

Gorenjski pridelovalci imajo v skladiščih še več kot štiri tisoč ton krompirja lanske letine. Zaloga je posledica lanske obilne letine, velikega uvoza in epidemije koronavirusne bolezni, zaradi katere...

Kultura / / 23:23

Novincu Jakopičeva nagrada

Podelili so dve enakovredni nagradi Riharda Jakopiča za življenjsko delo: slikarju in pedagogu Francu Novincu in slikarki Mileni Usenik. Ob dveh enakovrednih nagradah Riharda Jakopiča za življenjsko d...

Kranj / / 23:14

Vršilec dolžnosti ravnatelja bo Markelj

Ne Mateja Zukanovič ne Ingrid Klemenčič – začasni ravnatelj novoustanovljene Osnovne šole Janeza Puharja – Center bo profesor zgodovine Klemen Markelj, je odločil kranjski mestni svet.

Kronika / / 23:13

Jadralni padalec si je poškodoval hrbtenico

Kamnik – V soboto popoldan je v južnem pobočju Kamniškega vrha strmoglavil jadralni padalec in si poškodoval hrbtenico. Vzletel je s Krvavca, nato pa je zaradi neugodnih vremenskih razmer začel izg...