Ajdov kruh z orehi

Če je včasih ajda veljala predvsem kot živilo revežev, je danes zaradi svoje izjemne hranilne vrednosti vse bolj cenjena. Ni le zdrava, temveč tudi nadvse okusna. Res nam svež ajdov kruh z orehi ponujajo v trgovini, a po precej zasoljeni ceni. Poleg tega pa te vrste kruha, ki jih najdemo na trgovskih policah, vsebujejo le manjši delež ajdove moke. Raje si ga specimo sami doma.

Ajdov kruh z orehi: 250 g ajdove moke, 350 g pšenične moke, 3,5 dl vode, pol kocke kvasa, 1 žlička soli, 1 žlička sladkorja, 1 žlica olivnega olja, 1 skodelica orehovih jedrc.

Ajdovo moko presejemo v skledo ter jo poparimo z 2,5 dl vrele vode. Pustimo, da se ohladi. Kvas nadrobimo v skodelico, mu primešamo 1 žličko sladkorja in zalijemo z decilitrom mlačne vode. Pustimo stati 10 minut, da vzhaja. K ohlajeni poparjeni ajdovi moki presejemo pšenično moko. Prilijemo olje in posolimo. Dodamo še vzhajan kvas in vse skupaj zgnetemo v testo. Gnetemo še vsaj 10 minut, da se testo začne svetiti. Testo oblikujemo v kepo, ga pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo ter ga pustimo vzhajati na toplem 45 minut. Vzhajano testo prevrnemo na pomokan kuhinjski pult ter ga potlačimo. Po površini posujemo orehe in testo večkrat prepogibamo, da se orehi porazdelijo po testu. Oblikujemo hlebček, ki ga postavimo v pomokan pehar ali posodo. Pokrijemo in ponovno vzhajamo, približno pol ure. Pečico segrejemo na 220 °C. Na dno pečice postavimo lonček z vodo. Vzhajano testo prevrnemo na pekač in postavimo v pečico. Po 10 minutah peke temperaturo pečice znižamo na 180 °C in pečemo še 30 minut. Pečen kruh vzamemo iz pečice in ga postavimo na mrežo, da se ohladi.

Nasvet: Ajdova moka ne vsebuje glutena, zaradi česar jo zmešamo z drugo krušno moko. Za bolj izrazit okus po ajdi lahko povečamo delež ajdove moke, a naj bo razmerje še vseeno okrog 1 : 1.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / ponedeljek, 1. november 2010 / 07:00

Med Kranjčani najboljša Monika Rozman

Kranj - Na mladinskem svetovnem šahovskem prvenstvu v Grčiji se med slovenskimi tekmovalci po 8. krogu najbolje drži Teja Vidic na 23. mestu s petimi točkami. Me...

Objavljeno na isti dan


Cerklje na Gorenjskem / ponedeljek, 22. junij 2015 / 17:52

Pobirali kamenje

Krvavec – Na Krvavcu je prvo junijsko soboto potekala že 12. akcija pobiranja kamenja, ki se jo je udeležilo več kot 90 prijateljev Krvavca. V petih urah so pobrali več kot 60 kubičnih metrov kamen...

Kranjska Gora / ponedeljek, 22. junij 2015 / 13:44

Priznanja Občine Kranjska Gora

Kranjska Gora – Občinski svet Kranjske Gore je na zadnji seji potrdil predlagane prejemnike občinskih priznanj. Kot so sklenili svetniki, bo zlati grb Občine Kranjska Gora dobil Mirko Rabič z Dovje...

Jesenice / ponedeljek, 22. junij 2015 / 13:44

Biološka obdelava odpadkov

Koncesionar Ekogor je že podal vlogo za pridobitev integriranega okoljevarstvenega dovoljenja za biološko obdelavo odpadkov na deponiji Mala Mežakla.

Šenčur / ponedeljek, 22. junij 2015 / 13:42

Sejnina za družino v stiski

Šenčur – Na pobudo župana Cirila Kozjeka so se svetniki občine Šenčur odpovedali enkratni sejnini v korist družine v stiski.

Cerklje na Gorenjskem / ponedeljek, 22. junij 2015 / 13:40

Nadzorni odbor brez večjih pripomb

Cerklje – Nadzorni odbor Občine Cerklje je izdal dokončna poročila o opravljenih nadzornih pregledih porabe na štirih proračunskih postavkah. Za proračunske postavke Spletna stran občine, Občinska...