Ajdov kruh z orehi

Če je včasih ajda veljala predvsem kot živilo revežev, je danes zaradi svoje izjemne hranilne vrednosti vse bolj cenjena. Ni le zdrava, temveč tudi nadvse okusna. Res nam svež ajdov kruh z orehi ponujajo v trgovini, a po precej zasoljeni ceni. Poleg tega pa te vrste kruha, ki jih najdemo na trgovskih policah, vsebujejo le manjši delež ajdove moke. Raje si ga specimo sami doma.

Ajdov kruh z orehi: 250 g ajdove moke, 350 g pšenične moke, 3,5 dl vode, pol kocke kvasa, 1 žlička soli, 1 žlička sladkorja, 1 žlica olivnega olja, 1 skodelica orehovih jedrc.

Ajdovo moko presejemo v skledo ter jo poparimo z 2,5 dl vrele vode. Pustimo, da se ohladi. Kvas nadrobimo v skodelico, mu primešamo 1 žličko sladkorja in zalijemo z decilitrom mlačne vode. Pustimo stati 10 minut, da vzhaja. K ohlajeni poparjeni ajdovi moki presejemo pšenično moko. Prilijemo olje in posolimo. Dodamo še vzhajan kvas in vse skupaj zgnetemo v testo. Gnetemo še vsaj 10 minut, da se testo začne svetiti. Testo oblikujemo v kepo, ga pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo ter ga pustimo vzhajati na toplem 45 minut. Vzhajano testo prevrnemo na pomokan kuhinjski pult ter ga potlačimo. Po površini posujemo orehe in testo večkrat prepogibamo, da se orehi porazdelijo po testu. Oblikujemo hlebček, ki ga postavimo v pomokan pehar ali posodo. Pokrijemo in ponovno vzhajamo, približno pol ure. Pečico segrejemo na 220 °C. Na dno pečice postavimo lonček z vodo. Vzhajano testo prevrnemo na pekač in postavimo v pečico. Po 10 minutah peke temperaturo pečice znižamo na 180 °C in pečemo še 30 minut. Pečen kruh vzamemo iz pečice in ga postavimo na mrežo, da se ohladi.

Nasvet: Ajdova moka ne vsebuje glutena, zaradi česar jo zmešamo z drugo krušno moko. Za bolj izrazit okus po ajdi lahko povečamo delež ajdove moke, a naj bo razmerje še vseeno okrog 1 : 1.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / sreda, 26. december 2007 / 07:00

V spomin: Tomaž Plevel (1976-2007)

Divjanje vode in vsa škoda, ki jo je povzročila, postane nepomembna ob tragičnem dogodku, ki nas je vse prizadel. Obstali smo in obnemeli. Našega predsednika Tomaža Plevela je, medtem ko je neseb...

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / petek, 14. november 2014 / 17:49

Talenti

Letos ponovno na malih ekranih spremljamo kar nekaj resničnostnih šovov, vendar med njimi morda še največ gledalcev pritegne Gostilna išče šefa, Kmetija: Nov začetek ima enkrat več drugič manj tele...

Slovenija / petek, 14. november 2014 / 16:29

Zagovornik enakopravnosti Slovencev

Pretekli teden sta v Celovcu Narodni svet koroških Slovencev in Krščanska kulturna zveza podelila že 23. Einspielerjevo nagrado. Prejmejo jo posamezniki iz nemško govoreče večine na Koroškem, ki s...

Zanimivosti / petek, 14. november 2014 / 16:03

Od jutri obvezna zimska oprema

Od sobote, 15. novembra, morajo biti vsa vozila opremljena z zimsko opremo. Mimoidoče smo povprašali, ali so že poskrbeli za varno 'obutev' svojih jeklenih konjičkov.

Kranj / petek, 14. november 2014 / 16:00

Zapori dveh cest v Kranju

Kranj – Začasna popolna zapora Oldhamske ceste pri vodovodnem stolpu v Kranju bo od te sobote, 15. novembra, od 16. ure do nedelje, 16. novembra, do 17. ure. Rezervni termin sta sobota in nedelja n...

Razvedrilo / petek, 14. november 2014 / 15:59

Na klinčku visi kiklca

Kulturni hram Ignacija Borštnika v Cerkljah je bil minuli petek v znamenju folklore. Na odru dvorane, ki so jo obiskovalci napolnili do zadnjega sedeža, se je pelo in plesalo na že 8. tradicionalnem V...