Ajdov kruh z orehi

Če je včasih ajda veljala predvsem kot živilo revežev, je danes zaradi svoje izjemne hranilne vrednosti vse bolj cenjena. Ni le zdrava, temveč tudi nadvse okusna. Res nam svež ajdov kruh z orehi ponujajo v trgovini, a po precej zasoljeni ceni. Poleg tega pa te vrste kruha, ki jih najdemo na trgovskih policah, vsebujejo le manjši delež ajdove moke. Raje si ga specimo sami doma.

Ajdov kruh z orehi: 250 g ajdove moke, 350 g pšenične moke, 3,5 dl vode, pol kocke kvasa, 1 žlička soli, 1 žlička sladkorja, 1 žlica olivnega olja, 1 skodelica orehovih jedrc.

Ajdovo moko presejemo v skledo ter jo poparimo z 2,5 dl vrele vode. Pustimo, da se ohladi. Kvas nadrobimo v skodelico, mu primešamo 1 žličko sladkorja in zalijemo z decilitrom mlačne vode. Pustimo stati 10 minut, da vzhaja. K ohlajeni poparjeni ajdovi moki presejemo pšenično moko. Prilijemo olje in posolimo. Dodamo še vzhajan kvas in vse skupaj zgnetemo v testo. Gnetemo še vsaj 10 minut, da se testo začne svetiti. Testo oblikujemo v kepo, ga pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo ter ga pustimo vzhajati na toplem 45 minut. Vzhajano testo prevrnemo na pomokan kuhinjski pult ter ga potlačimo. Po površini posujemo orehe in testo večkrat prepogibamo, da se orehi porazdelijo po testu. Oblikujemo hlebček, ki ga postavimo v pomokan pehar ali posodo. Pokrijemo in ponovno vzhajamo, približno pol ure. Pečico segrejemo na 220 °C. Na dno pečice postavimo lonček z vodo. Vzhajano testo prevrnemo na pekač in postavimo v pečico. Po 10 minutah peke temperaturo pečice znižamo na 180 °C in pečemo še 30 minut. Pečen kruh vzamemo iz pečice in ga postavimo na mrežo, da se ohladi.

Nasvet: Ajdova moka ne vsebuje glutena, zaradi česar jo zmešamo z drugo krušno moko. Za bolj izrazit okus po ajdi lahko povečamo delež ajdove moke, a naj bo razmerje še vseeno okrog 1 : 1.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Preddvor / četrtek, 7. december 2023 / 16:01

Hotel, pri hotelu, s hotelom ...

Občina Preddvor kar nekaj denarja v svojem proračunu nameni tudi za razvoj turizma. Dobila sem občutek, da imajo posamezno ali skupaj z Zavodom za turizem Preddvor posluh za ideje o novih...

Objavljeno na isti dan


Nasveti / torek, 28. marec 2023 / 18:49

Testenine z morskimi dobrotami

Testenine, nekaj zelenjave in dodatek morskih do­brot. Enostaven, a izvrsten obrok za začetek toplejših dni. Za pripravo testenin s šparglji in dimljen...

Šport / torek, 28. marec 2023 / 18:48

Za uvod dve zmagi nogometašev

Nogometna reprezentanca Slovenije je kvalifikacije za evropsko prvenstvo leta 2024 odprla z dvema zmagama. Tekme le v drugi, tretji in gorenjski nogometni ligi.

Kronika / torek, 28. marec 2023 / 18:47

Podana kazenska ovadba za požar

Gorenjski kriminalisti so po šestih mesecih zaključili kriminalistično preiskavo požara Majdičevega mlina v Kranju, pri čemer so na pristojno državno tožilstvo zoper 54-letnega osumljenca vložili kaze...

Žiri / torek, 28. marec 2023 / 15:10

Omogočili bodo gradnjo

Občinski svetniki so na zadnji seji potrdili investicijski program za projekt komunalnega opremljanja soseske ob Jezernici, s čimer bodo omogočili gradnjo stanovanjskih hiš individualnim investitorjem...

Gospodarstvo / torek, 28. marec 2023 / 15:09

Sadjarjem finančno nadomestilo

Kranj – Vlada je izdala odlok, na podlagi katerega bo intenzivnim sadjarjem z najmanj 7,5 hektarja nasada jablan ali najmanj 7,5 hektarja hrušk za kritje visokih stroškov pridelave, skladiščenja in...