Ajdov kruh z orehi

Če je včasih ajda veljala predvsem kot živilo revežev, je danes zaradi svoje izjemne hranilne vrednosti vse bolj cenjena. Ni le zdrava, temveč tudi nadvse okusna. Res nam svež ajdov kruh z orehi ponujajo v trgovini, a po precej zasoljeni ceni. Poleg tega pa te vrste kruha, ki jih najdemo na trgovskih policah, vsebujejo le manjši delež ajdove moke. Raje si ga specimo sami doma.

Ajdov kruh z orehi: 250 g ajdove moke, 350 g pšenične moke, 3,5 dl vode, pol kocke kvasa, 1 žlička soli, 1 žlička sladkorja, 1 žlica olivnega olja, 1 skodelica orehovih jedrc.

Ajdovo moko presejemo v skledo ter jo poparimo z 2,5 dl vrele vode. Pustimo, da se ohladi. Kvas nadrobimo v skodelico, mu primešamo 1 žličko sladkorja in zalijemo z decilitrom mlačne vode. Pustimo stati 10 minut, da vzhaja. K ohlajeni poparjeni ajdovi moki presejemo pšenično moko. Prilijemo olje in posolimo. Dodamo še vzhajan kvas in vse skupaj zgnetemo v testo. Gnetemo še vsaj 10 minut, da se testo začne svetiti. Testo oblikujemo v kepo, ga pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo ter ga pustimo vzhajati na toplem 45 minut. Vzhajano testo prevrnemo na pomokan kuhinjski pult ter ga potlačimo. Po površini posujemo orehe in testo večkrat prepogibamo, da se orehi porazdelijo po testu. Oblikujemo hlebček, ki ga postavimo v pomokan pehar ali posodo. Pokrijemo in ponovno vzhajamo, približno pol ure. Pečico segrejemo na 220 °C. Na dno pečice postavimo lonček z vodo. Vzhajano testo prevrnemo na pekač in postavimo v pečico. Po 10 minutah peke temperaturo pečice znižamo na 180 °C in pečemo še 30 minut. Pečen kruh vzamemo iz pečice in ga postavimo na mrežo, da se ohladi.

Nasvet: Ajdova moka ne vsebuje glutena, zaradi česar jo zmešamo z drugo krušno moko. Za bolj izrazit okus po ajdi lahko povečamo delež ajdove moke, a naj bo razmerje še vseeno okrog 1 : 1.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / ponedeljek, 18. december 2023 / 18:07

Blejski matematik svetovnega slovesa

Letos mineva sto petdeset let od rojstva Blejca Josipa Plemlja, ki velja za enega najuspešnejših in svetovno znanih slovenskih znanstvenikov. Uveljavil se je zaradi izjemnih dosežkov in pionirskega de...

Objavljeno na isti dan


Kronika / ponedeljek, 2. februar 2009 / 07:00

Avtobus zgrmel v Kamniško Bistrico

V Kamniku je v nedeljo zvečer avtobus zaradi neprilagojene hitrosti in zasneženega cestišča z mostu zdrsnil v Kamniško Bistrico. Med potniki k sreči nihče ni bil huje ranjen.

Zanimivosti / ponedeljek, 2. februar 2009 / 07:00

S konji do boljšega zdravja in počutja

V CIRIUS-u se s terapevtskim jahanjem ukvarjajo že sedemnajst let. Zanimanje uporabnikov je vse večje, zato si želijo zaprte jahalnice.

Gorenjska / ponedeljek, 2. februar 2009 / 07:00

Remškar o primeru Nekrep: "Postopek je nekorekten do staršev!"

Ljubljana – Ministrstvo za zdravje je v začetku prejšnjega tedna Zdravniško zbornico Slovenije s pismom že drugič pozvalo k čim prejšnjemu zaključku preiskave o smrti dvanaj...

Kronika / ponedeljek, 2. februar 2009 / 07:00

Nesreče

Na parkirišču zbil pešca Kamnik - V četrtek nekaj po 2. uri zjutraj se je na Perovem v Kamniku zgodila prometna nesreča. 22-letni voznik iz Kamnika je...

Kronika / ponedeljek, 2. februar 2009 / 07:00

Kriminal

Iz trgovine odnesla jakni Kamnik - V torek pol ure pred polnočjo so Operativno komunikacijski center v Ljubljani obvestili o vlomu v trgovino na Perov...