Ajdov kruh z orehi

Če je včasih ajda veljala predvsem kot živilo revežev, je danes zaradi svoje izjemne hranilne vrednosti vse bolj cenjena. Ni le zdrava, temveč tudi nadvse okusna. Res nam svež ajdov kruh z orehi ponujajo v trgovini, a po precej zasoljeni ceni. Poleg tega pa te vrste kruha, ki jih najdemo na trgovskih policah, vsebujejo le manjši delež ajdove moke. Raje si ga specimo sami doma.

Ajdov kruh z orehi: 250 g ajdove moke, 350 g pšenične moke, 3,5 dl vode, pol kocke kvasa, 1 žlička soli, 1 žlička sladkorja, 1 žlica olivnega olja, 1 skodelica orehovih jedrc.

Ajdovo moko presejemo v skledo ter jo poparimo z 2,5 dl vrele vode. Pustimo, da se ohladi. Kvas nadrobimo v skodelico, mu primešamo 1 žličko sladkorja in zalijemo z decilitrom mlačne vode. Pustimo stati 10 minut, da vzhaja. K ohlajeni poparjeni ajdovi moki presejemo pšenično moko. Prilijemo olje in posolimo. Dodamo še vzhajan kvas in vse skupaj zgnetemo v testo. Gnetemo še vsaj 10 minut, da se testo začne svetiti. Testo oblikujemo v kepo, ga pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo ter ga pustimo vzhajati na toplem 45 minut. Vzhajano testo prevrnemo na pomokan kuhinjski pult ter ga potlačimo. Po površini posujemo orehe in testo večkrat prepogibamo, da se orehi porazdelijo po testu. Oblikujemo hlebček, ki ga postavimo v pomokan pehar ali posodo. Pokrijemo in ponovno vzhajamo, približno pol ure. Pečico segrejemo na 220 °C. Na dno pečice postavimo lonček z vodo. Vzhajano testo prevrnemo na pekač in postavimo v pečico. Po 10 minutah peke temperaturo pečice znižamo na 180 °C in pečemo še 30 minut. Pečen kruh vzamemo iz pečice in ga postavimo na mrežo, da se ohladi.

Nasvet: Ajdova moka ne vsebuje glutena, zaradi česar jo zmešamo z drugo krušno moko. Za bolj izrazit okus po ajdi lahko povečamo delež ajdove moke, a naj bo razmerje še vseeno okrog 1 : 1.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranjska Gora / torek, 5. december 2023 / 19:45

Parkeljni tudi na fotografijah

V Muzeju Kranjska Gora - Liznjekovi domačiji so odprli fotografsko-etnološko razstavo Strašni parkeljni – starodavni demoni, še prej pa v duhu tradicije spekli parkeljne v krušni peči.

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / ponedeljek, 16. marec 2009 / 07:00

Koncert samospevov in arij napolnil gorjanski dom

Dvorana kulturnega doma v Zgornjih Gorjah je bila prejšnjo soboto zvečer pretesna. Domačin Klemen Torkar, nekdanji pevec ansambla Storžič, ki se zadnji dve leti posveča klasičnemu pet...

Prosti čas / ponedeljek, 16. marec 2009 / 07:00

Belvijevci razveseljevali ob dnevu žena

Radio Belvi je pred kratkim v sodelovanju z eno od vrtnarij pred osmim marcem, praznikom žena, presenetil oskrbovanke domov starejših v Preddvoru in na Jesenicah. Mednje so razdelili 150 pomladni...

Prosti čas / ponedeljek, 16. marec 2009 / 07:00

Na Madžarskem okronali Taro

Dvajsetletna Blejka Tara Zupančič vsekakor sodi med najlepša slovenska dekleta. Številnim je poznana tudi kot finalistka lanskega izbora Miss Universe in kot model fantazije (08/09), pred kratkim pa j...

Šport / ponedeljek, 16. marec 2009 / 07:00

Na tekaških smučeh po planotah Slovenije

Sedem maratonov v sedmih dneh - 330 km v enem tednu oziroma 47 km povprečno na dan - po planotah Slovenije: Pohorju, Golteh, Veliki planini, Snežniku, Trnovskem gozdu, Jelovici in Pokljuki.

Kronika / ponedeljek, 16. marec 2009 / 07:00

Kriminal

Ukradli semafor Bistrica pri Tržiču - V noči na torek so neznani storilci ukradli prenosni semafor, ki je bil postavljen na delovišču regionalne ceste...