Ajdov kruh z orehi

Če je včasih ajda veljala predvsem kot živilo revežev, je danes zaradi svoje izjemne hranilne vrednosti vse bolj cenjena. Ni le zdrava, temveč tudi nadvse okusna. Res nam svež ajdov kruh z orehi ponujajo v trgovini, a po precej zasoljeni ceni. Poleg tega pa te vrste kruha, ki jih najdemo na trgovskih policah, vsebujejo le manjši delež ajdove moke. Raje si ga specimo sami doma.

Ajdov kruh z orehi: 250 g ajdove moke, 350 g pšenične moke, 3,5 dl vode, pol kocke kvasa, 1 žlička soli, 1 žlička sladkorja, 1 žlica olivnega olja, 1 skodelica orehovih jedrc.

Ajdovo moko presejemo v skledo ter jo poparimo z 2,5 dl vrele vode. Pustimo, da se ohladi. Kvas nadrobimo v skodelico, mu primešamo 1 žličko sladkorja in zalijemo z decilitrom mlačne vode. Pustimo stati 10 minut, da vzhaja. K ohlajeni poparjeni ajdovi moki presejemo pšenično moko. Prilijemo olje in posolimo. Dodamo še vzhajan kvas in vse skupaj zgnetemo v testo. Gnetemo še vsaj 10 minut, da se testo začne svetiti. Testo oblikujemo v kepo, ga pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo ter ga pustimo vzhajati na toplem 45 minut. Vzhajano testo prevrnemo na pomokan kuhinjski pult ter ga potlačimo. Po površini posujemo orehe in testo večkrat prepogibamo, da se orehi porazdelijo po testu. Oblikujemo hlebček, ki ga postavimo v pomokan pehar ali posodo. Pokrijemo in ponovno vzhajamo, približno pol ure. Pečico segrejemo na 220 °C. Na dno pečice postavimo lonček z vodo. Vzhajano testo prevrnemo na pekač in postavimo v pečico. Po 10 minutah peke temperaturo pečice znižamo na 180 °C in pečemo še 30 minut. Pečen kruh vzamemo iz pečice in ga postavimo na mrežo, da se ohladi.

Nasvet: Ajdova moka ne vsebuje glutena, zaradi česar jo zmešamo z drugo krušno moko. Za bolj izrazit okus po ajdi lahko povečamo delež ajdove moke, a naj bo razmerje še vseeno okrog 1 : 1.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / sobota, 3. december 2016 / 12:07

Že petdeset nesreč s pešci

Kranj – Gorenjski policisti voznikom in pešcem znova svetujejo večjo medsebojno pozornost v prometu, saj so letos obravnavali že približno petdeset prometnih nesreč z udeležbo pešcev. Zadnji dve st...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / sreda, 13. september 2023 / 16:29

Mihael Brlec drugi na sekaškem tekmovanju

Gornja Radgona – Zavod za gozdove Slovenije je na sejmu Agra v Gornji Radgoni organiziral tradicionalno, že 23. državno sekaško tekmovanje lastnikov gozdov. Dvainštirideset tekmovalcev iz 14 ekip s...

Škofja Loka / sreda, 13. september 2023 / 15:37

Jakob Žorž z bronastim odličjem

Škofja Loka – Na 35. Mednarodni računalniški olimpijadi, ki je med 28. avgustom in 4. septembrom potekala v Szegedu na Madžarskem, je član slovenske ekipe štirih dijakov Jakob Žorž iz Gimnazije Ško...

Rekreacija / sreda, 13. september 2023 / 15:32

Med tekači tudi skakalci

Rekreativni tekači so imeli na Triglav teku priložnost teči tudi z našimi vrhunskimi športniki.

Kultura / sreda, 13. september 2023 / 15:29

Čudne sestre in moč sodobne umetnosti

V kamniški Galeriji Dika je na ogled multimedijska razstava sodobne umetnosti. V prostorih hiše častitljive starosti nas s svojimi deli v današnji čas povedejo Weird Sisters. Čudne sestre so skupina š...

Jesenice / sreda, 13. september 2023 / 15:28

Akustični konec tedna na Čufarjevem trgu

Jesenice – Ta konec tedna bo Trg Toneta Čufarja na Jesenicah v znamenju akustične glasbe. V sklopu Jeseniškega poletja bo v petek ob 19. uri koncert Samuela Bluesa, ob 20.30 pa bosta nastopila Alja...