Ajdov kruh z orehi

Če je včasih ajda veljala predvsem kot živilo revežev, je danes zaradi svoje izjemne hranilne vrednosti vse bolj cenjena. Ni le zdrava, temveč tudi nadvse okusna. Res nam svež ajdov kruh z orehi ponujajo v trgovini, a po precej zasoljeni ceni. Poleg tega pa te vrste kruha, ki jih najdemo na trgovskih policah, vsebujejo le manjši delež ajdove moke. Raje si ga specimo sami doma.

Ajdov kruh z orehi: 250 g ajdove moke, 350 g pšenične moke, 3,5 dl vode, pol kocke kvasa, 1 žlička soli, 1 žlička sladkorja, 1 žlica olivnega olja, 1 skodelica orehovih jedrc.

Ajdovo moko presejemo v skledo ter jo poparimo z 2,5 dl vrele vode. Pustimo, da se ohladi. Kvas nadrobimo v skodelico, mu primešamo 1 žličko sladkorja in zalijemo z decilitrom mlačne vode. Pustimo stati 10 minut, da vzhaja. K ohlajeni poparjeni ajdovi moki presejemo pšenično moko. Prilijemo olje in posolimo. Dodamo še vzhajan kvas in vse skupaj zgnetemo v testo. Gnetemo še vsaj 10 minut, da se testo začne svetiti. Testo oblikujemo v kepo, ga pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo ter ga pustimo vzhajati na toplem 45 minut. Vzhajano testo prevrnemo na pomokan kuhinjski pult ter ga potlačimo. Po površini posujemo orehe in testo večkrat prepogibamo, da se orehi porazdelijo po testu. Oblikujemo hlebček, ki ga postavimo v pomokan pehar ali posodo. Pokrijemo in ponovno vzhajamo, približno pol ure. Pečico segrejemo na 220 °C. Na dno pečice postavimo lonček z vodo. Vzhajano testo prevrnemo na pekač in postavimo v pečico. Po 10 minutah peke temperaturo pečice znižamo na 180 °C in pečemo še 30 minut. Pečen kruh vzamemo iz pečice in ga postavimo na mrežo, da se ohladi.

Nasvet: Ajdova moka ne vsebuje glutena, zaradi česar jo zmešamo z drugo krušno moko. Za bolj izrazit okus po ajdi lahko povečamo delež ajdove moke, a naj bo razmerje še vseeno okrog 1 : 1.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Naklo / četrtek, 4. december 2008 / 07:00

Starši obiskali šolo

Osnovna šola Naklo je imela četrti prednovoletni semenj.

Objavljeno na isti dan


Šport / ponedeljek, 15. julij 2013 / 16:00

Vstopnice gredo za med

Do začetka EuroBasketa 2013 je še 51 dni. Polovica vstopnic za ogled košarkarskih tekem v športni dvorani Podmežakla je že prodana.

Zanimivosti / ponedeljek, 15. julij 2013 / 15:51

Za ramazan spet doma

Dr. Ahmed Pašić se je po šestih letih življenja v Singapurju z družino, ženo in dvema majhnima otrokoma, vrnil na Jesenice. Z njim smo se pogovarjali v torek, na prvi dan letošnjega ramazana.

Železniki / ponedeljek, 15. julij 2013 / 12:00

Zelena luč za dražgoško šolo

Železnikarski občinski svetniki so dali soglasje k nadaljevanju obnove dražgoške šole.

Razvedrilo / ponedeljek, 15. julij 2013 / 14:48

Vse bolj uspešni na festivalih

Joc bend iz Poljanske doline stavi na sproščene nastope in pravo izbiro skladb.

Razvedrilo / ponedeljek, 15. julij 2013 / 14:34

Vedno jo je lepo srečati

Tržiška pevka medenega glasu Eva Moškon je s svojo zasedbo E.V.A. posnela novo skladbo Kako lepo te srečat' bo spet, za katero so posneli tudi videospot. S koncertom je očarala domačo publiko ter nast...