Ajdov kruh z orehi

Če je včasih ajda veljala predvsem kot živilo revežev, je danes zaradi svoje izjemne hranilne vrednosti vse bolj cenjena. Ni le zdrava, temveč tudi nadvse okusna. Res nam svež ajdov kruh z orehi ponujajo v trgovini, a po precej zasoljeni ceni. Poleg tega pa te vrste kruha, ki jih najdemo na trgovskih policah, vsebujejo le manjši delež ajdove moke. Raje si ga specimo sami doma.

Ajdov kruh z orehi: 250 g ajdove moke, 350 g pšenične moke, 3,5 dl vode, pol kocke kvasa, 1 žlička soli, 1 žlička sladkorja, 1 žlica olivnega olja, 1 skodelica orehovih jedrc.

Ajdovo moko presejemo v skledo ter jo poparimo z 2,5 dl vrele vode. Pustimo, da se ohladi. Kvas nadrobimo v skodelico, mu primešamo 1 žličko sladkorja in zalijemo z decilitrom mlačne vode. Pustimo stati 10 minut, da vzhaja. K ohlajeni poparjeni ajdovi moki presejemo pšenično moko. Prilijemo olje in posolimo. Dodamo še vzhajan kvas in vse skupaj zgnetemo v testo. Gnetemo še vsaj 10 minut, da se testo začne svetiti. Testo oblikujemo v kepo, ga pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo ter ga pustimo vzhajati na toplem 45 minut. Vzhajano testo prevrnemo na pomokan kuhinjski pult ter ga potlačimo. Po površini posujemo orehe in testo večkrat prepogibamo, da se orehi porazdelijo po testu. Oblikujemo hlebček, ki ga postavimo v pomokan pehar ali posodo. Pokrijemo in ponovno vzhajamo, približno pol ure. Pečico segrejemo na 220 °C. Na dno pečice postavimo lonček z vodo. Vzhajano testo prevrnemo na pekač in postavimo v pečico. Po 10 minutah peke temperaturo pečice znižamo na 180 °C in pečemo še 30 minut. Pečen kruh vzamemo iz pečice in ga postavimo na mrežo, da se ohladi.

Nasvet: Ajdova moka ne vsebuje glutena, zaradi česar jo zmešamo z drugo krušno moko. Za bolj izrazit okus po ajdi lahko povečamo delež ajdove moke, a naj bo razmerje še vseeno okrog 1 : 1.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / nedelja, 22. november 2015 / 10:00

Dišalo je po maroški kuhinji

V prostorih Hiše sreče na Jesenicah so se zbrali ljubitelji afriške kulture. Maročanka Aicha Ezzouitni je predstavila značilnosti Maroka in maroške kuhinje.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / četrtek, 18. avgust 2011 / 07:00

Zdravilni gaj odpira pot ruski tehnologiji

V Zdravilnem gaju Tunjice edini pri nas razvijajo slikanje energije telesa s t. i. Kirlianovo kamero, ki je ponekod v tujini že potrjeno kot del uradne medicine.

Prosti čas / četrtek, 18. avgust 2011 / 07:00

Nostalgija po Spielbergu

Sestavljanje družine: mladina v filmu Super 8 snema nizkoproračunsko grozljivko, kateri pobegla pošast močno zviša produkcijsko vrednost.

Avtomobilizem / četrtek, 18. avgust 2011 / 07:00

Nastopaštvo in potem dolgo nič

Test: Nissan Juke 1.6 DIG-T 4WD Tekna

Gospodarstvo / četrtek, 18. avgust 2011 / 07:00

Pri pastirju na Hruški planini

Milan Klinar je pastir na Hruški planini že šesto leto. Letos ima v oskrbi osemdeset goved, ki se pasejo tudi 1776 metrov visoko.

Domžale / četrtek, 18. avgust 2011 / 07:00

V Češminovem parku bo paviljon

Domžale - Češminov park v središču Domžal, ki se je v zadnjem letu spremenil v osrednji prireditveni prostor v mestu, se je te dni spet spremenil v manjše gradbišče, saj Občina D...