Ajdov kruh z orehi

Če je včasih ajda veljala predvsem kot živilo revežev, je danes zaradi svoje izjemne hranilne vrednosti vse bolj cenjena. Ni le zdrava, temveč tudi nadvse okusna. Res nam svež ajdov kruh z orehi ponujajo v trgovini, a po precej zasoljeni ceni. Poleg tega pa te vrste kruha, ki jih najdemo na trgovskih policah, vsebujejo le manjši delež ajdove moke. Raje si ga specimo sami doma.

Ajdov kruh z orehi: 250 g ajdove moke, 350 g pšenične moke, 3,5 dl vode, pol kocke kvasa, 1 žlička soli, 1 žlička sladkorja, 1 žlica olivnega olja, 1 skodelica orehovih jedrc.

Ajdovo moko presejemo v skledo ter jo poparimo z 2,5 dl vrele vode. Pustimo, da se ohladi. Kvas nadrobimo v skodelico, mu primešamo 1 žličko sladkorja in zalijemo z decilitrom mlačne vode. Pustimo stati 10 minut, da vzhaja. K ohlajeni poparjeni ajdovi moki presejemo pšenično moko. Prilijemo olje in posolimo. Dodamo še vzhajan kvas in vse skupaj zgnetemo v testo. Gnetemo še vsaj 10 minut, da se testo začne svetiti. Testo oblikujemo v kepo, ga pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo ter ga pustimo vzhajati na toplem 45 minut. Vzhajano testo prevrnemo na pomokan kuhinjski pult ter ga potlačimo. Po površini posujemo orehe in testo večkrat prepogibamo, da se orehi porazdelijo po testu. Oblikujemo hlebček, ki ga postavimo v pomokan pehar ali posodo. Pokrijemo in ponovno vzhajamo, približno pol ure. Pečico segrejemo na 220 °C. Na dno pečice postavimo lonček z vodo. Vzhajano testo prevrnemo na pekač in postavimo v pečico. Po 10 minutah peke temperaturo pečice znižamo na 180 °C in pečemo še 30 minut. Pečen kruh vzamemo iz pečice in ga postavimo na mrežo, da se ohladi.

Nasvet: Ajdova moka ne vsebuje glutena, zaradi česar jo zmešamo z drugo krušno moko. Za bolj izrazit okus po ajdi lahko povečamo delež ajdove moke, a naj bo razmerje še vseeno okrog 1 : 1.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / sobota, 12. december 2020 / 19:36

Svetovni prvak je Nemec Karl Geiger

V Planici je po štirih serijah naslov posamičnega svetovnega prvaka osvojil Nemec Karl Geiger. Najboljši Slovenec na dvanajstem mestu Anže Lanišek.

Objavljeno na isti dan


Slovenija / sobota, 27. februar 2021 / 00:59

Imamo ministra za zdravje

Janeza Poklukarja so v torek izvolili za novega ministra za zdravje, v sredo je začel delo. Med prednostne naloge uvršča spopad z epidemijo in izboljšanje dostopnosti do zdravstvenih storitev.

Slovenija / sobota, 27. februar 2021 / 00:10

Pomlajene slovenske liste

V 132 koroških občinah – 123 jih ima župane, le devet pa županje – bodo v nedeljo, 28. februarja, volitve županov in občinskih svetnikov. Ker želi Koroška poenostaviti volitve in omogočiti udeležbo...

Zanimivosti / sobota, 27. februar 2021 / 00:02

Pol tone čokolade za družine v stiski

Leška Gorenjka je v sodelovanju z aplikacijo Gorenjc podarila petsto kilogramov čokolade dobrodelni organizaciji Anina zvezdica.

Slovenija / sobota, 27. februar 2021 / 00:01

Še nekaj dni časa za oddajo zahtevka za dodatek

Kranj – Po zakonu o dodatnih ukrepih za omilitev posledic covida-19 so dijaki upravičeni do enkratnega solidarnostnega dodatka v znesku petdeset evrov. Zahtevek za nakazilo dodatka morajo vložiti d...

Gospodarstvo / petek, 26. februar 2021 / 23:59

Prenehanja dejavnosti ni treba več napovedati

Kranj – V sredo je začela veljati sprememba zakona o gospodarskih družbah, s katero je prenehala veljati obveznost samostojnih podjetnikov, da še pred prenehanjem opravljanja dejavnosti ali prenoso...