Ajdov kruh z orehi

Če je včasih ajda veljala predvsem kot živilo revežev, je danes zaradi svoje izjemne hranilne vrednosti vse bolj cenjena. Ni le zdrava, temveč tudi nadvse okusna. Res nam svež ajdov kruh z orehi ponujajo v trgovini, a po precej zasoljeni ceni. Poleg tega pa te vrste kruha, ki jih najdemo na trgovskih policah, vsebujejo le manjši delež ajdove moke. Raje si ga specimo sami doma.

Ajdov kruh z orehi: 250 g ajdove moke, 350 g pšenične moke, 3,5 dl vode, pol kocke kvasa, 1 žlička soli, 1 žlička sladkorja, 1 žlica olivnega olja, 1 skodelica orehovih jedrc.

Ajdovo moko presejemo v skledo ter jo poparimo z 2,5 dl vrele vode. Pustimo, da se ohladi. Kvas nadrobimo v skodelico, mu primešamo 1 žličko sladkorja in zalijemo z decilitrom mlačne vode. Pustimo stati 10 minut, da vzhaja. K ohlajeni poparjeni ajdovi moki presejemo pšenično moko. Prilijemo olje in posolimo. Dodamo še vzhajan kvas in vse skupaj zgnetemo v testo. Gnetemo še vsaj 10 minut, da se testo začne svetiti. Testo oblikujemo v kepo, ga pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo ter ga pustimo vzhajati na toplem 45 minut. Vzhajano testo prevrnemo na pomokan kuhinjski pult ter ga potlačimo. Po površini posujemo orehe in testo večkrat prepogibamo, da se orehi porazdelijo po testu. Oblikujemo hlebček, ki ga postavimo v pomokan pehar ali posodo. Pokrijemo in ponovno vzhajamo, približno pol ure. Pečico segrejemo na 220 °C. Na dno pečice postavimo lonček z vodo. Vzhajano testo prevrnemo na pekač in postavimo v pečico. Po 10 minutah peke temperaturo pečice znižamo na 180 °C in pečemo še 30 minut. Pečen kruh vzamemo iz pečice in ga postavimo na mrežo, da se ohladi.

Nasvet: Ajdova moka ne vsebuje glutena, zaradi česar jo zmešamo z drugo krušno moko. Za bolj izrazit okus po ajdi lahko povečamo delež ajdove moke, a naj bo razmerje še vseeno okrog 1 : 1.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / torek, 20. december 2022 / 14:58

Zmagovalec letošnje Kmetije je Kranjčan

Tom Zupan prihaja iz Gorenj. Simpatičnega 23-letnika smo v oddaji Kmetija pred leti že spremljali. Takrat je na kmetiji preživel petdeset dni, sedaj je ostal do konca in odšel kot zmagovalec.

Objavljeno na isti dan


Kultura / petek, 2. julij 2010 / 07:00

Odličen zbor za en koncert

Jutri, v soboto, 3. julija, ob 20. uri bo v župnijski cerkvi sv. Kancijana in tovarišev v Kranju koncert projektnega zbora Urške Fabijan. Schubertova maša in Visoka pesem ljubezni.

Prosti čas / petek, 2. julij 2010 / 07:00

Trzinska pomlad: Mednarodni folklorni festival

Danes je na vrsti že sedmi dogodek v okviru festivala Trzinska pomlad 2010, Mednarodni folklorni festival, ki hkrati predstavlja vrhunec festivala. Folkloristi se bodo predstavil...

Prosti čas / petek, 2. julij 2010 / 07:00

Loka jo piha

Mednarodni festival pihalnih orkestrov Loka jo piha poteka na Mestnem trgu v Škofja Loki danes in jutri, 2. in 3. julija. Danes zvečer bo ob 20. uri koncertiral Ork...

Kronika / petek, 2. julij 2010 / 07:00

V spomin na prvo helikoptersko reševanje

Ledine - V soboto ob 10. uri bo na Vadinah (Ledinah) pri Kranjski koči spominska slovesnost, s katero se bodo spomnili prve gorske nesreče v Sloveniji, v kateri so za reševanje p...

GG Plus / petek, 2. julij 2010 / 07:00

Kronika tedna

V priporu že dobro leto Na celjskem okrožnem sodišču so nadaljevali sojenje enajsterici, osumljeni združevanja z namenom preprodaje mamil. Po obtožnici sodeč so se obd...