Ajdov kruh z orehi

Če je včasih ajda veljala predvsem kot živilo revežev, je danes zaradi svoje izjemne hranilne vrednosti vse bolj cenjena. Ni le zdrava, temveč tudi nadvse okusna. Res nam svež ajdov kruh z orehi ponujajo v trgovini, a po precej zasoljeni ceni. Poleg tega pa te vrste kruha, ki jih najdemo na trgovskih policah, vsebujejo le manjši delež ajdove moke. Raje si ga specimo sami doma.

Ajdov kruh z orehi: 250 g ajdove moke, 350 g pšenične moke, 3,5 dl vode, pol kocke kvasa, 1 žlička soli, 1 žlička sladkorja, 1 žlica olivnega olja, 1 skodelica orehovih jedrc.

Ajdovo moko presejemo v skledo ter jo poparimo z 2,5 dl vrele vode. Pustimo, da se ohladi. Kvas nadrobimo v skodelico, mu primešamo 1 žličko sladkorja in zalijemo z decilitrom mlačne vode. Pustimo stati 10 minut, da vzhaja. K ohlajeni poparjeni ajdovi moki presejemo pšenično moko. Prilijemo olje in posolimo. Dodamo še vzhajan kvas in vse skupaj zgnetemo v testo. Gnetemo še vsaj 10 minut, da se testo začne svetiti. Testo oblikujemo v kepo, ga pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo ter ga pustimo vzhajati na toplem 45 minut. Vzhajano testo prevrnemo na pomokan kuhinjski pult ter ga potlačimo. Po površini posujemo orehe in testo večkrat prepogibamo, da se orehi porazdelijo po testu. Oblikujemo hlebček, ki ga postavimo v pomokan pehar ali posodo. Pokrijemo in ponovno vzhajamo, približno pol ure. Pečico segrejemo na 220 °C. Na dno pečice postavimo lonček z vodo. Vzhajano testo prevrnemo na pekač in postavimo v pečico. Po 10 minutah peke temperaturo pečice znižamo na 180 °C in pečemo še 30 minut. Pečen kruh vzamemo iz pečice in ga postavimo na mrežo, da se ohladi.

Nasvet: Ajdova moka ne vsebuje glutena, zaradi česar jo zmešamo z drugo krušno moko. Za bolj izrazit okus po ajdi lahko povečamo delež ajdove moke, a naj bo razmerje še vseeno okrog 1 : 1.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / petek, 19. november 2010 / 07:00

Konec meseca konec agonije

Delavci Dom opreme iz Železnikov (in v obratu v Cerknem) danes pričakujejo razliko septembrske plače, do konca meseca še oktobrsko plačo. V nasprotnem primeru bodo ustavili delo in zahtevali stečaj po...

Objavljeno na isti dan


Kultura / sobota, 24. marec 2018 / 17:49

Najprej Naš razred

Tik pred začetkom letošnjega Tedna slovenske drame bo v Prešernovem gledališču še en velik dan – premierno bodo uprizorili kontroverzno dramo Naš razred slovitega poljskega dramatika Tadeusza Słobodzi...

Gorenjska / sobota, 24. marec 2018 / 18:48

Dobrodelna Korakova pomlad znova uspela

Cerklje – Društvo En korak več in Center Korak sta povabila na že osmi dobrodelni koncert Korakova pomlad, ki je bil pred dnevi v Kulturnem hramu Ignacija Borštnika. Ob spremljavi skupine Big Band...

Slovenija / sobota, 24. marec 2018 / 18:47

Fran ima že trideset milijonov poizvedb

Ljubljana – Fran, vseslovenski slovarski portal, na katerem lahko brskate za besedami iz vseh glavnih jezikovnih priročnikov za slovenski jezik, izveste za etimološki izvor kakšne besede, se poučit...

Slovenija / sobota, 24. marec 2018 / 18:47

Vojska vpoklicuje pogodbeno rezervo

Kranj – Slovenska vojska vpoklicuje na opravljanje vojaške službe v miru pripadnike pogodbene rezervne sestave. Vojaško službo v miru bodo začeli opravljati v začetku maja. Aprila bodo vpoklicani n...

Izleti GG / sobota, 24. marec 2018 / 17:47

Dan za koroško pesem

Nedavni izlet naročnikov in bralcev Gorenjskega glasa na Koroško je bil drugačen. Dopoldne smo bili v cerkvi svetega Mihaela in v galeriji, popoldne pa na koncertu Koroška poje v Celovcu.