Ajdov kruh z orehi

Če je včasih ajda veljala predvsem kot živilo revežev, je danes zaradi svoje izjemne hranilne vrednosti vse bolj cenjena. Ni le zdrava, temveč tudi nadvse okusna. Res nam svež ajdov kruh z orehi ponujajo v trgovini, a po precej zasoljeni ceni. Poleg tega pa te vrste kruha, ki jih najdemo na trgovskih policah, vsebujejo le manjši delež ajdove moke. Raje si ga specimo sami doma.

Ajdov kruh z orehi: 250 g ajdove moke, 350 g pšenične moke, 3,5 dl vode, pol kocke kvasa, 1 žlička soli, 1 žlička sladkorja, 1 žlica olivnega olja, 1 skodelica orehovih jedrc.

Ajdovo moko presejemo v skledo ter jo poparimo z 2,5 dl vrele vode. Pustimo, da se ohladi. Kvas nadrobimo v skodelico, mu primešamo 1 žličko sladkorja in zalijemo z decilitrom mlačne vode. Pustimo stati 10 minut, da vzhaja. K ohlajeni poparjeni ajdovi moki presejemo pšenično moko. Prilijemo olje in posolimo. Dodamo še vzhajan kvas in vse skupaj zgnetemo v testo. Gnetemo še vsaj 10 minut, da se testo začne svetiti. Testo oblikujemo v kepo, ga pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo ter ga pustimo vzhajati na toplem 45 minut. Vzhajano testo prevrnemo na pomokan kuhinjski pult ter ga potlačimo. Po površini posujemo orehe in testo večkrat prepogibamo, da se orehi porazdelijo po testu. Oblikujemo hlebček, ki ga postavimo v pomokan pehar ali posodo. Pokrijemo in ponovno vzhajamo, približno pol ure. Pečico segrejemo na 220 °C. Na dno pečice postavimo lonček z vodo. Vzhajano testo prevrnemo na pekač in postavimo v pečico. Po 10 minutah peke temperaturo pečice znižamo na 180 °C in pečemo še 30 minut. Pečen kruh vzamemo iz pečice in ga postavimo na mrežo, da se ohladi.

Nasvet: Ajdova moka ne vsebuje glutena, zaradi česar jo zmešamo z drugo krušno moko. Za bolj izrazit okus po ajdi lahko povečamo delež ajdove moke, a naj bo razmerje še vseeno okrog 1 : 1.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / sobota, 11. december 2010 / 07:00

Terme Snovik prijazne pohodnikom

Snovik - Terme Snovik so pred dnevi prejele specializacijo pohodniškega hotela, ki jo vsem turističnim namestitvam, ki ponujajo določene storitve in imajo infrastrukturo za pohod...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / sreda, 24. februar 2010 / 07:00

Trg z nepremičninami je oživel

Podatki Geodetske uprave za zadnje četrtletje lanskega leta kažejo, da se je promet z nepremičninami po krizi v prvi polovici leta začel povečevati.

Nasveti / sreda, 24. februar 2010 / 07:00

Beli vratič, izganjalec migrene

Beli vratič je bil dolgo časa pozabljeno zelišče, pred leti pa je spet prišel v ospredje.

Gospodarstvo / sreda, 24. februar 2010 / 07:00

Novosti pri letošnjih subvencijah

Kranj - Kmetijska svetovalna služba bo ta teden začela obveščati kmete o letošnjih novostih pri uveljavljanju neposrednih in okoljskih plačil v kmetijstvu, pri tem pa bo dala pou...

Gospodarstvo / sreda, 24. februar 2010 / 07:00

Z žepnino bo težko delati

Na petkovi skupščini Zveze strojnih krožkov Slovenije so opozorili na finančne težave.

Žiri / sreda, 24. februar 2010 / 07:00

Zavrnili izdajo gradbenega dovoljenja

Žiri - Upravna enota Škofja Loka je pred dnevi zavrnila izdajo gradbenega dovoljenja podjetju Deos za projekt gradnje doma za starejše v Žireh. Upravna enota je od investitorja z...