Ajdov kruh z orehi

Če je včasih ajda veljala predvsem kot živilo revežev, je danes zaradi svoje izjemne hranilne vrednosti vse bolj cenjena. Ni le zdrava, temveč tudi nadvse okusna. Res nam svež ajdov kruh z orehi ponujajo v trgovini, a po precej zasoljeni ceni. Poleg tega pa te vrste kruha, ki jih najdemo na trgovskih policah, vsebujejo le manjši delež ajdove moke. Raje si ga specimo sami doma.

Ajdov kruh z orehi: 250 g ajdove moke, 350 g pšenične moke, 3,5 dl vode, pol kocke kvasa, 1 žlička soli, 1 žlička sladkorja, 1 žlica olivnega olja, 1 skodelica orehovih jedrc.

Ajdovo moko presejemo v skledo ter jo poparimo z 2,5 dl vrele vode. Pustimo, da se ohladi. Kvas nadrobimo v skodelico, mu primešamo 1 žličko sladkorja in zalijemo z decilitrom mlačne vode. Pustimo stati 10 minut, da vzhaja. K ohlajeni poparjeni ajdovi moki presejemo pšenično moko. Prilijemo olje in posolimo. Dodamo še vzhajan kvas in vse skupaj zgnetemo v testo. Gnetemo še vsaj 10 minut, da se testo začne svetiti. Testo oblikujemo v kepo, ga pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo ter ga pustimo vzhajati na toplem 45 minut. Vzhajano testo prevrnemo na pomokan kuhinjski pult ter ga potlačimo. Po površini posujemo orehe in testo večkrat prepogibamo, da se orehi porazdelijo po testu. Oblikujemo hlebček, ki ga postavimo v pomokan pehar ali posodo. Pokrijemo in ponovno vzhajamo, približno pol ure. Pečico segrejemo na 220 °C. Na dno pečice postavimo lonček z vodo. Vzhajano testo prevrnemo na pekač in postavimo v pečico. Po 10 minutah peke temperaturo pečice znižamo na 180 °C in pečemo še 30 minut. Pečen kruh vzamemo iz pečice in ga postavimo na mrežo, da se ohladi.

Nasvet: Ajdova moka ne vsebuje glutena, zaradi česar jo zmešamo z drugo krušno moko. Za bolj izrazit okus po ajdi lahko povečamo delež ajdove moke, a naj bo razmerje še vseeno okrog 1 : 1.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / sobota, 15. maj 2010 / 07:00

Sv. Zofija, prosi za nas

Tole pisanje sem zastavil v dneh, ko godujejo trije ledeni možje. Pred očmi pa sem imel Zofko, »ta uscano«, katere god bo letos danes, v soboto. Napovedi kažejo, da se bo kar lepo uscala in je to...

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / sreda, 3. september 2008 / 07:00

Namesto malice topli napitki

Pri uvajanju brezplačnega toplega obroka za dijake pri ministrstvu za šolstvo in šport ne pričakujejo večjih težav. Dijaška prehrana je naložba v zdravje.

Kronika / sreda, 3. september 2008 / 07:00

Nesreče

Trčenje usodno za kolesarko Žirovnica - V petek se je nekaj minut pred osmo zjutraj na regionalni cesti v Žirovnici zgodila prometna nesreča, v kateri...

Kamnik / sreda, 3. september 2008 / 07:00

Podgorci zgled drugim

Po neštetih urah prostovoljnega dela je Športni park Podgorje tudi uradno odprt.

Gorenjska / sreda, 3. september 2008 / 07:00

Dodaten denar za pomoč prizadetim v neurju

Ljubljana - Vlada je na četrtkovi seji dodelila občinam za odpravo posledic avgustovskega neurja, močnega vetra in toče dodatnih 966.845 evrov, od tega 686.205 evrov za neurje 15...

Kranj / sreda, 3. september 2008 / 07:00

Pili so "čajček dobre volje"

Na prvi šolski dan je v podružnični šoli Podblica vladalo bolj sproščeno vzdušje, včeraj pa so začeli pouk.