Ajdov kruh z orehi

Če je včasih ajda veljala predvsem kot živilo revežev, je danes zaradi svoje izjemne hranilne vrednosti vse bolj cenjena. Ni le zdrava, temveč tudi nadvse okusna. Res nam svež ajdov kruh z orehi ponujajo v trgovini, a po precej zasoljeni ceni. Poleg tega pa te vrste kruha, ki jih najdemo na trgovskih policah, vsebujejo le manjši delež ajdove moke. Raje si ga specimo sami doma.

Ajdov kruh z orehi: 250 g ajdove moke, 350 g pšenične moke, 3,5 dl vode, pol kocke kvasa, 1 žlička soli, 1 žlička sladkorja, 1 žlica olivnega olja, 1 skodelica orehovih jedrc.

Ajdovo moko presejemo v skledo ter jo poparimo z 2,5 dl vrele vode. Pustimo, da se ohladi. Kvas nadrobimo v skodelico, mu primešamo 1 žličko sladkorja in zalijemo z decilitrom mlačne vode. Pustimo stati 10 minut, da vzhaja. K ohlajeni poparjeni ajdovi moki presejemo pšenično moko. Prilijemo olje in posolimo. Dodamo še vzhajan kvas in vse skupaj zgnetemo v testo. Gnetemo še vsaj 10 minut, da se testo začne svetiti. Testo oblikujemo v kepo, ga pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo ter ga pustimo vzhajati na toplem 45 minut. Vzhajano testo prevrnemo na pomokan kuhinjski pult ter ga potlačimo. Po površini posujemo orehe in testo večkrat prepogibamo, da se orehi porazdelijo po testu. Oblikujemo hlebček, ki ga postavimo v pomokan pehar ali posodo. Pokrijemo in ponovno vzhajamo, približno pol ure. Pečico segrejemo na 220 °C. Na dno pečice postavimo lonček z vodo. Vzhajano testo prevrnemo na pekač in postavimo v pečico. Po 10 minutah peke temperaturo pečice znižamo na 180 °C in pečemo še 30 minut. Pečen kruh vzamemo iz pečice in ga postavimo na mrežo, da se ohladi.

Nasvet: Ajdova moka ne vsebuje glutena, zaradi česar jo zmešamo z drugo krušno moko. Za bolj izrazit okus po ajdi lahko povečamo delež ajdove moke, a naj bo razmerje še vseeno okrog 1 : 1.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / / 13:08

Babica pripoveduje

Druženje jubilantov, nakelskih občanov, so prijetno popestrile Skokice iz Osnovne šole Naklo s plesno-glasbeno pravljico Babica pripoveduje.

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / ponedeljek, 18. oktober 2010 / 07:00

Povej, kaj sanjaš

»S partnerjem sva se kopala v morju. Jaz sem šla ven, on pa je še enkrat skočil noter. Naenkrat sem opazila velikega morskega psa. Sama sem bila zgrožena od strahu, partner pa je bl...

Prosti čas / ponedeljek, 18. oktober 2010 / 07:00

Mitjev poljski rock in roll

Včasih je bil obetaven mlad režiser iz Kranja, sedaj je že prepoznavno ime in režiser filma Tu pa tam, ki mu je uspelo na Poljskem.

Prosti čas / ponedeljek, 18. oktober 2010 / 07:00

"Denar pride in gre, spoštovanja pa ne moreš povrniti"

Na POP TV je v začetku oktobra prišel nov resničnostni šov Big Brother slavnih. Gledalci so spoznali deset tekmovalcev: nekateri so bili bolj, drugi manj slavni, nekaj pa je bilo večini povsem neznani...

Nasveti / ponedeljek, 18. oktober 2010 / 07:00

Divjačinski hrbet, II.

Grebensko prečenje Košute (2. del) - Divjačinski golaž? Uf, odličen je. Kaj pa prečenje divjačinskega hrbta? Če imamo v mislih prečenje grebena Košute, je tura čudovita. Zaradi neverjetne razgibanosti...

Gospodarstvo / ponedeljek, 18. oktober 2010 / 07:00

Anketa: Pripravljeni na konkurenco

Pred dvema letoma je na trg električne energije, poleg vrsto let uveljavljenega Elektra Gorenjske, vstopil GEN-I, pred kratkim tudi Petrol. Ste zadovoljni s ceno elektrike, poznate konkurenco, vas mam...