Ajdov kruh z orehi

Če je včasih ajda veljala predvsem kot živilo revežev, je danes zaradi svoje izjemne hranilne vrednosti vse bolj cenjena. Ni le zdrava, temveč tudi nadvse okusna. Res nam svež ajdov kruh z orehi ponujajo v trgovini, a po precej zasoljeni ceni. Poleg tega pa te vrste kruha, ki jih najdemo na trgovskih policah, vsebujejo le manjši delež ajdove moke. Raje si ga specimo sami doma.

Ajdov kruh z orehi: 250 g ajdove moke, 350 g pšenične moke, 3,5 dl vode, pol kocke kvasa, 1 žlička soli, 1 žlička sladkorja, 1 žlica olivnega olja, 1 skodelica orehovih jedrc.

Ajdovo moko presejemo v skledo ter jo poparimo z 2,5 dl vrele vode. Pustimo, da se ohladi. Kvas nadrobimo v skodelico, mu primešamo 1 žličko sladkorja in zalijemo z decilitrom mlačne vode. Pustimo stati 10 minut, da vzhaja. K ohlajeni poparjeni ajdovi moki presejemo pšenično moko. Prilijemo olje in posolimo. Dodamo še vzhajan kvas in vse skupaj zgnetemo v testo. Gnetemo še vsaj 10 minut, da se testo začne svetiti. Testo oblikujemo v kepo, ga pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo ter ga pustimo vzhajati na toplem 45 minut. Vzhajano testo prevrnemo na pomokan kuhinjski pult ter ga potlačimo. Po površini posujemo orehe in testo večkrat prepogibamo, da se orehi porazdelijo po testu. Oblikujemo hlebček, ki ga postavimo v pomokan pehar ali posodo. Pokrijemo in ponovno vzhajamo, približno pol ure. Pečico segrejemo na 220 °C. Na dno pečice postavimo lonček z vodo. Vzhajano testo prevrnemo na pekač in postavimo v pečico. Po 10 minutah peke temperaturo pečice znižamo na 180 °C in pečemo še 30 minut. Pečen kruh vzamemo iz pečice in ga postavimo na mrežo, da se ohladi.

Nasvet: Ajdova moka ne vsebuje glutena, zaradi česar jo zmešamo z drugo krušno moko. Za bolj izrazit okus po ajdi lahko povečamo delež ajdove moke, a naj bo razmerje še vseeno okrog 1 : 1.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / torek, 28. december 2010 / 07:00

Pestro v Groharjevem letu

Ob stoletnici smrti slikarja Ivana Groharja se bodo prihodnje leto v njegovi rojstni Sorici in okoliških krajih zvrstile številne prireditve.

Objavljeno na isti dan


Slovenija / petek, 1. julij 2016 / 11:14

Praznovali smo državnost

Za nami je dan državnosti, ki je minil v znamenju 25. obletnice osamosvojitve. Ob tej priložnosti sta v Ljubljani zopet potekali dve proslavi.

Kultura / petek, 1. julij 2016 / 21:40

Od klasike do džeza pa še rok

Danes zvečer se bo s koncertom Mladih levov začel enaindvajseti Festival Bled, ki se bo po šestnajstih dneh zaključil z nastopom ansambla Cello attacca!, v katerem igrajo mladi violončelisti pod umetn...

Kamnik / petek, 1. julij 2016 / 12:23

Prikaz ročne košnje

Snovik – Pred apartmajskim naseljem Term Snovik bodo danes ob 18. uri pripravili prikaz tradicionalne ročne košnje. Ob tej priložnosti bo na terasi term na ogled orodje za delo, ki so ga nekdaj in...

Kultura / petek, 1. julij 2016 / 12:21

Goodivas in solist Stanko Arnold

Kranj – Danes zvečer vas godalni kvartet Goodivas vabi na koncert s solistom Stankom Arnoldom. Ženski kvartet bo nastopil na koncu mesta, v Cafe galeriji Pungert ob 21. uri. Obljubljajo vrhunski ve...

Kultura / petek, 1. julij 2016 / 12:21

Slovenski otroški zbor v Velesovem

Velesovo – Slovenski otroški zbor (SOZ) je projektni zbor, ki se že petnajst let konec junija zbira v Zavodu sv. Stanislava v Ljubljani. Zbor sestavlja okrog sto mladih pevcev iz vse Slovenije in z...