Ajdov kruh z orehi

Če je včasih ajda veljala predvsem kot živilo revežev, je danes zaradi svoje izjemne hranilne vrednosti vse bolj cenjena. Ni le zdrava, temveč tudi nadvse okusna. Res nam svež ajdov kruh z orehi ponujajo v trgovini, a po precej zasoljeni ceni. Poleg tega pa te vrste kruha, ki jih najdemo na trgovskih policah, vsebujejo le manjši delež ajdove moke. Raje si ga specimo sami doma.

Ajdov kruh z orehi: 250 g ajdove moke, 350 g pšenične moke, 3,5 dl vode, pol kocke kvasa, 1 žlička soli, 1 žlička sladkorja, 1 žlica olivnega olja, 1 skodelica orehovih jedrc.

Ajdovo moko presejemo v skledo ter jo poparimo z 2,5 dl vrele vode. Pustimo, da se ohladi. Kvas nadrobimo v skodelico, mu primešamo 1 žličko sladkorja in zalijemo z decilitrom mlačne vode. Pustimo stati 10 minut, da vzhaja. K ohlajeni poparjeni ajdovi moki presejemo pšenično moko. Prilijemo olje in posolimo. Dodamo še vzhajan kvas in vse skupaj zgnetemo v testo. Gnetemo še vsaj 10 minut, da se testo začne svetiti. Testo oblikujemo v kepo, ga pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo ter ga pustimo vzhajati na toplem 45 minut. Vzhajano testo prevrnemo na pomokan kuhinjski pult ter ga potlačimo. Po površini posujemo orehe in testo večkrat prepogibamo, da se orehi porazdelijo po testu. Oblikujemo hlebček, ki ga postavimo v pomokan pehar ali posodo. Pokrijemo in ponovno vzhajamo, približno pol ure. Pečico segrejemo na 220 °C. Na dno pečice postavimo lonček z vodo. Vzhajano testo prevrnemo na pekač in postavimo v pečico. Po 10 minutah peke temperaturo pečice znižamo na 180 °C in pečemo še 30 minut. Pečen kruh vzamemo iz pečice in ga postavimo na mrežo, da se ohladi.

Nasvet: Ajdova moka ne vsebuje glutena, zaradi česar jo zmešamo z drugo krušno moko. Za bolj izrazit okus po ajdi lahko povečamo delež ajdove moke, a naj bo razmerje še vseeno okrog 1 : 1.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / nedelja, 6. december 2009 / 07:00

Prešeren bi pohvalil Kranjčane

Na predvečer obletnice rojstva pesnika Franceta Prešerna je ob prazniku Mestne občine Kranj župan Damijan Perne na slavnostni akademiji čestital letošnjim občinskim nagrajencem.

Objavljeno na isti dan


GG Plus / ponedeljek, 28. januar 2019 / 13:13

Pohod po rajskem vrtu treh dežel

Tržičanka Jelka Snedic je prehodila 750 kilometrov po poti Alpe Adria Trail, poznani tudi pod imenom Pohodništvo po rajskem vrtu. Pot povezuje tri dežele, regije: avstrijsko Koroško, Slovenijo in Furl...

Gorenjska / ponedeljek, 28. januar 2019 / 13:09

Na bolniški več kot sedem let

Število zavarovancev v bolniškem staležu se na Gorenjskem sicer povečuje, še vedno pa je bila bolniška odsotnost v prvi polovici lanskega leta druga najnižja med območnimi enotami Zavoda za zdravstven...

Radovljica / ponedeljek, 28. januar 2019 / 13:00

Srečanje vojaških gornikov

V Natovem centru odličnosti za gorsko bojevanje je Združenje vojaških gornikov Slovenije na občnem zboru ocenilo delo preteklega leta, oblikovalo načrte za prihodnje aktivnosti in nagradilo najzaslužn...

Zanimivosti / ponedeljek, 28. januar 2019 / 12:58

V domu vsak ponedeljek doni pesem

Šmartno – V Domu Taber v Šmartnem pri Cerkljah vsak ponedeljek doni lepa slovenska pesem pevskega zbora Doma Taber pod Krvavcem. Zbor, ki je bil ustanovljen mesec dni po odprtju doma, lani oktobra...

GG Plus / ponedeljek, 28. januar 2019 / 12:51

Slovenci ste zelo aktivni

V Kranju živečo Poljakinjo Elo Król Slovenija navdušuje s svojimi lepotami in raznolikostjo, ki jo ponuja kljub svoji majhnosti. V pol leta, kar se je preselila k nam, uspešno usvaja slovenščino, sice...