Ajdov kruh z orehi

Če je včasih ajda veljala predvsem kot živilo revežev, je danes zaradi svoje izjemne hranilne vrednosti vse bolj cenjena. Ni le zdrava, temveč tudi nadvse okusna. Res nam svež ajdov kruh z orehi ponujajo v trgovini, a po precej zasoljeni ceni. Poleg tega pa te vrste kruha, ki jih najdemo na trgovskih policah, vsebujejo le manjši delež ajdove moke. Raje si ga specimo sami doma.

Ajdov kruh z orehi: 250 g ajdove moke, 350 g pšenične moke, 3,5 dl vode, pol kocke kvasa, 1 žlička soli, 1 žlička sladkorja, 1 žlica olivnega olja, 1 skodelica orehovih jedrc.

Ajdovo moko presejemo v skledo ter jo poparimo z 2,5 dl vrele vode. Pustimo, da se ohladi. Kvas nadrobimo v skodelico, mu primešamo 1 žličko sladkorja in zalijemo z decilitrom mlačne vode. Pustimo stati 10 minut, da vzhaja. K ohlajeni poparjeni ajdovi moki presejemo pšenično moko. Prilijemo olje in posolimo. Dodamo še vzhajan kvas in vse skupaj zgnetemo v testo. Gnetemo še vsaj 10 minut, da se testo začne svetiti. Testo oblikujemo v kepo, ga pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo ter ga pustimo vzhajati na toplem 45 minut. Vzhajano testo prevrnemo na pomokan kuhinjski pult ter ga potlačimo. Po površini posujemo orehe in testo večkrat prepogibamo, da se orehi porazdelijo po testu. Oblikujemo hlebček, ki ga postavimo v pomokan pehar ali posodo. Pokrijemo in ponovno vzhajamo, približno pol ure. Pečico segrejemo na 220 °C. Na dno pečice postavimo lonček z vodo. Vzhajano testo prevrnemo na pekač in postavimo v pečico. Po 10 minutah peke temperaturo pečice znižamo na 180 °C in pečemo še 30 minut. Pečen kruh vzamemo iz pečice in ga postavimo na mrežo, da se ohladi.

Nasvet: Ajdova moka ne vsebuje glutena, zaradi česar jo zmešamo z drugo krušno moko. Za bolj izrazit okus po ajdi lahko povečamo delež ajdove moke, a naj bo razmerje še vseeno okrog 1 : 1.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / ponedeljek, 28. december 2020 / 23:45

Včerajšnji dan je bil nekaj posebnega

Nekaj več kot osem tisoč stanovalcev domov za starejše se je včeraj odločilo za cepljenje s prvim odmerkom cepiva proti covidu-19. Cepljeni so bili vsi stanovalci, ki so izrazili interes za to in koro...

Objavljeno na isti dan


Šport / / 07:00

Gorenjska teče tudi to sezono

Že na prvem od dvanajstih tekov je bila udeležba velika.

Zanimivosti / / 07:00

Mamut tudi na znamkah

Člani Filatelističnega društva Ivan Vavpotič Kamnik so 75. obletnico najdbe okostja mamuta v Nevljah zaznamovali z razstavo znamk z motivom mamuta, priložnostno znamko, poštnim žigom in spominsko kuve...

Kronika / / 07:00

Sodnici lagal, da še ni bil kaznovan

Francozu Danielu Jeanu Claudu Pedeboscqu, goljufu s ponarejenim čekom za petsto milijonov evrov, morajo v Kranju soditi tudi zaradi ponarejanja oziroma prirejanja dokazov na lanskem sojenju.

Gospodarstvo / / 07:00

Olajšali gradnjo objektov

Vlada je z uredbo razširila krog enostavnih in nezahtevnih objektov, ki jih je možno graditi brez gradbenega dovoljenja oz. je dovoljenje možno pridobiti po bolj enostavnem postopku. Uredba je olajšal...

Železniki / / 07:00

Plačilo podžupana na izredni seji

Železnikarski občinski svetniki bodo na izredni seji obravnavali povišanje podžupanove nagrade in možnost direktne podelitve zdravniške koncesije.