Tudi na smučiščih se je treba držati zakonskih določil o uživanju alkohola. / Foto: arhiv GG

Smučarjem merili hitrosti

Policisti so ta teden z laserskimi merilniki merili hitrosti smučarjev, najhitrejše pa opozarjali pred nevarnostjo (pre)hitre smuke. Poostren nadzor na smučiščih med šolskimi počitnicami.

Kranjska Gora – Nemalo presenečeni so bili v torek smučarji na treh gorenjskih smučiščih, ko so jih ob izteku prog ustavljali policisti z laserskimi merilniki, kakršne uporabljajo za merjenje hitrosti vozil v prometu, v rokah. Gorenjski policisti so se namreč tega dne namenili meriti hitrosti vožnje smučarjev. Najhitrejših seveda niso kaznovali, temveč so jih le seznanjali z izmerjeno hitrostjo in opozarjali pred nevarnostjo hitrega spuščanja po belih strminah. Med izpostavljenostjo hitrega smučarja in posledicami v prometni nesreči z vozilom pri enaki hitrosti namreč obstaja velika podobnost. »Policisti so pomerili hitrost vožnje 122 smučarjev, ki so smučali s povprečno hitrostjo 40 kilometrov na uro. Najvišja izmerjena hitrost smučarja je bila 55 kilometrov na uro. Za primerjavo: udarec vozila na naše telo pri hitrosti 50 kilometrov na uro je enak padcu z višine desetih metrov in to je tudi zgornja meja hitrosti vozila, ki pešcu še daje možnost za preživetje,« je opozoril Bojan Kos, tiskovni predstavnik Policijske uprave Kranj.

Preventivno delovanje policistov na smučiščih je dobrodošlo, saj se na gorenjskih smučiščih vsako leto zaradi različnih vzrokov, zlasti pa zaradi neupoštevanja pravil o varnem smučanju poškoduje okoli šeststo smučarjev in drugih oseb. Do trkov najpogosteje prihaja ob koncih tedna in med šolskimi počitnicami, ko se obisk smučišč bistveno poveča. Tokratno merjenje hitrosti smučarjev je bilo sicer del poostrenega nadzora, ki ga policisti v času šolskih počitnic (med 15. februarjem in 2. marcem) izvajajo na gorenjskih smučiščih. Možje postave namreč opozarjajo, da morajo smučarji ravnati v skladu z redom in navodili o varnosti ter po znakih na smučišču in po navodilih ter opozorilih nadzornikov in policistov. S svojo vožnjo, predvsem pa z nepravilnim prehitevanjem in nekontroliranim smučanjem, zadrževanjem na nepreglednih delih smučišča ali s smučanjem zunaj urejenih prog ne smejo ogrožati ostalih. Otrok do 14. leta starosti pa mora obvezo uporabljati tudi zaščitno smučarsko čelado.

Obveznost odgovornega ravnanja velja tudi za druge osebe na smučišču (turne smučarje, pohodnike ipd.), ki morajo zlasti pri gibanju po smučišču ravnati odgovorno. Uporabljajo lahko samo označene dostopne in izstopne poti, po smučarski progi pa ne smejo hoditi, je razložil Kos. Kot dodaja, je po smučarski progi tudi prepovedano voditi pse in druge živali, po smučišču pa ne brez povodca. Tudi sankanje in vožnja z motornimi sanmi sta po smučarski progi oziroma izven za to predvidenih površin prepovedna.

Do nesreče na smučišču pa kljub previdnosti še vedno lahko pride. V tem primeru mora vsak pomagati ponesrečencu ali pa vsaj zavarovati kraj nesreče in o tem takoj obvestiti nadzornika na smučišču, policista ali pa poklicati na intervencijsko številko 112, da se ponesrečencu čim prej zagotovi zdravniška pomoč. »Smučar ali druga oseba naj do prihoda policista ali nadzornika na mestu nesreče tudi počaka,« pojasnjuje Kos. Za kakovostno oskrbo najhuje poškodovanih na smučiščih sicer te dni že četrto sezono zapored skrbi tudi policijski helikopter s policistom gorske policijske enote in zdravniško ekipo. Helikopter lahko na smučišču bodisi pristane bodisi se pri reševanju uporabi elektromotorni vitel. V obeh primerih je potrebna velika previdnost, helikopterju, še posebej njegovim vrtečim se delom, pa se ne približujte. Rotor namreč lahko povzroči nenadne močne sunke vetra, ki lahko presežejo tudi 80 kilometrov na uro, piš pa lahko seže več deset metrov pod lebdeči helikopter. V območju delovanja helikopterja, če se kdo slučajno znajde v bližini, je zato treba po Kosovih besedah pred pišem zavarovati tudi predmete, kot so nahrbtniki, oblačila, palice ipd., zaradi osebne varnosti pa se je najbolje ustaviti in počepniti ter počakati na navodila posadke helikopterja.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / ponedeljek, 5. december 2022 / 16:45

Praznično vzdušje

Rdeče, zlate, modre, srebrne? Katere so vaše najljubše barvne kombinacije na smrečici? In kdaj jo boste okrasili? V Kongresnem centru Brdo so jo že in letos prisegajo na zlato. Katera koli barva (a...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / petek, 21. februar 2014 / 17:26

Športniki povzročili veselico

Kljub pozni uri in slabemu vremenu se je včeraj ponoči na brniškem letališču zbrala množica navijačev naših športnikov, ki so bili vsi še kako ponosni na uspehe olimpijcev, nekateri pa so priznali, da...

Kronika / petek, 21. februar 2014 / 19:38

Zamikala ga je zlatnina

Dvorje – V ponedeljek popoldne je nekdo vlomil v stanovanjsko hišo v Dvorjah. Po pregledu vseh prostorov je s seboj vzel zlatnino. Z vlomom je storilec lastniku povzročil za tisoč evrov škode.

Kronika / petek, 21. februar 2014 / 18:59

Smučarjem merili hitrosti

Policisti so ta teden z laserskimi merilniki merili hitrosti smučarjev, najhitrejše pa opozarjali pred nevarnostjo (pre)hitre smuke. Poostren nadzor na smučiščih med šolskimi počitnicami.

Kronika / petek, 21. februar 2014 / 17:44

Trčil v policiste in pobegnil

Pijan voznik brez veljavnega vozniškega dovoljenja se je na Lancovem zaletel v policijsko vozilo in pobegnil. Prav tako vinjen voznik, ki so ga ustavili v Podljubelju, je imel še precej majave noge.

Domžale / petek, 21. februar 2014 / 14:33

Oblast v rokah pustnih šem

Domžalski župan Toni Dragar je tudi letos oblast in ključ občinske blagajne za dva tedna simbolno predal članom Pustne sekcije Striček, ki so Vir že spremenili v pustno deželo s pravimi pustnimi zakon...