Vijolično-zelena zeljna cesta

Tisti dan, ki se mu formalno reče »osebni praznik«, sem med drugim dobila tudi zelo oseben šopek: vijolično-rdeči, rumeni, rožnati, zeleni nageljni med vejicami borovnic in bele pajčolanke v obroču listov z majhne palme! Seveda je to razkošje barv na čelu slavnostne mize, na kateri mora biti nekaj v barvah šopka. V spominu so za­zvončkljale podobe severno nemške pokrajine Ditmarschen, kjer so v Evropi največji nasadi vseh vrst zelja. V zgodnji jeseni se od daleč zdi, da so v soncu bele vetrnice kot triramni sukajoči se velecvetovi nad svetlo zelenino in bordo rdečim baržunom. To lahko doživite ob 135 kilometrov dolgi, ovinkasti zeljni cesti od Brunsbüttla do Büssuma. Kohorte in kohorte zeljnatih glav. Sočni obalni slani travniki, obljudenimi z belimi ovcami! Seveda pa se pogledu ne ponuja samo idilika. Industrijske cone dajo krepko vedeti, v katerem stoletju smo. Seveda sta predvsem jesenska in zimska kulinarika poudarjeno zeljnati.

Vijolično-rdeča barva nagelj­nov me je spomnila na rdeče zelje, ki ga v svojih spisih iz 11. stoletja omenja Hildegarda iz Bingna. Potem ga v kuharskih knjigah vse do 17. stoletja ni za­slediti. Zelenjava za reveže. Na zeljni poti pa rdeče zelje, ki je bogato z vitaminom C, v zgodnji jeseni ponujajo predvsem v solatah, v katerih je ponavadi tudi med.

Rdeče zelje s pomarančami

Za 4 osebe potrebujemo: 1 glavico rdečega zelja, 4 pomaranče, 1 limono, 6 žlic vinskega kisa, 10 žlic oljčnega olja, 1 žlica medu, sol, poper, 4 žlice bučnih semen, rokavice za enkratno uporabo.

Zelje drobno narežemo ali naribamo v veliko skledo, ga potresemo s ščepom soli in zelje dobro gnetemo pet minut.

Pomaranči olupimo, po­snamemo vse belo, ju razdelimo na četrtinke in zrežemo na pol centimetra debele kosce, sok pa ujamemo. Naredimo preliv iz kisa, olja, medu, pomarančnega soka, soli (previdno) in po­pra ter prelijemo zelje. Mariniramo deset minut. Nato primešamo še kosce pomaranč. Solata je do­bra tudi še naslednji dan. Ponudimo s polnozrnatim kruhom.

Solata iz rdečega zelja s hruško in gorgonzolo

Za 4 osebe potrebujemo: rokavice za enkratno uporabo, 1 glavico rdečega zelja (800 g), 1 zvrhano žlico orehov, 2 zreli, a še trdi hruški, 1 limono, 1 žlico orehovega olja, 1 žlico medu, oljčno olje, sol, poper, 80–100 g gorgonzole, 2 vejici peteršilja, 2 česnovi bagetki.

Zelje tenko narežemo ali naribamo, ga potresemo z žličko soli in gnetemo pet do osem minut. Nato naj trideset minut počiva.

Orehe prepražimo brez maščobe. Hruške operemo, razrežemo na četrtinke, od­stranimo peške, hruške pa narežemo na tenke rezine.

Limono prerežemo na pol in iztisnemo sok.

V majhni ponvici segrejemo orehovo olje, na hi­tro popražimo hruške ter nanje nakapamo med, da karamelizira, ter jih prelijemo z limoninim sokom. Nato jih poberemo iz kozice. Iz oljčnega olja, limoninega karamela, soli in popra naredimo preliv in prelijemo zelje. Nato previdno vmešamo hruške in na kocke narezano gorgonzolo. Peteršilj dobro splaknemo, osušimo in ga sesekljamo ter z narezanimi popečenimi orehi potresemo po solati. Ponudimo z opečeno česnovo bagetko.

Pa dober tek.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / sobota, 20. november 2010 / 07:00

Izjemni Zec še en teden

V Galeriji 14 na Bledu je še do konca meseca na ogled razstava del enega najpomembnejših predstavnikov likovne umetnosti bivše Jugoslavije Safeta Zeca. V treh galerijah Studia Černe so usmerjeni tako...

Objavljeno na isti dan


Kronika / sreda, 27. december 2017 / 20:46

Previdno s pirotehniko

Pri uporabi pirotehničnih izdelkov ni prostora za alkohol, nepremišljenost in objestnost.

Kronika / sreda, 27. december 2017 / 20:46

Vlomi, kraje in poskus ropa

Kranj – Na Bobovku je bilo med petkom in soboto vlomljeno v stanovanjsko hišo, vlomilec pa je odnesel denar. V zadnjih nekaj dneh je bilo vlomljeno tudi v stanovanjsko hišo na Cesti gorenjskega odr...

Šport / sreda, 27. december 2017 / 20:42

Oba tekaška naslova v Besnico

Smučarski tekači so se v Planici pomerili za naslove državnih prvakov v sprintu v prosti tehniki, najboljša pa sta bila Besničana Vesna Fabjan in Luka Prosen. Tekmovanje je bilo tudi generalka pred te...

Kultura / sreda, 27. december 2017 / 20:41

Praznični koncert mladih radovljiških glasbenikov

Radovljica – Učenci Glasbene šole Radovljica so v blejski Festivalni dvorani pripravili tradicionalni božično-novoletni koncert, na katerem so se predstavili godalni, pihalni in kitarski orkester,...

Kultura / sreda, 27. december 2017 / 20:41

Božični Gorenjski oktet

Bled, Tržič – Po današnjem koncertu skupaj z APZ France Prešeren v cerkvi Marijinega oznanjenja v Adergasu (nastop bodo ponovili še 6. januarja v Novem mestu) Gorenjski oktet pripravlja še dva Boži...