Janez Šega (pred čebelnjakom in z nagrajenim gozdnim medom v roki): »Priznanja sem vesel, saj mi potrjuje, da delam prav, hkrati pa je tudi dokaz, da je med z našega območja eden najboljših v Sloveniji.«

Janezov med je najboljši

Med čebelarji z gozdnim medom je državni prvak postal Janez Šega s Podjelovega Brda.

Podjelovo Brdo – Čebelarska zveza Slovenije je decembra na sklepni slovesnosti prvega državnega senzoričnega ocenjevanja medu v Po­stojnski jami razglasila rezultate in podelila priznanja najboljšim čebelarjem. Državni prvak med čebelarji z gozdnim medom je postal Janez Šega s Podjelovega Brda, sicer član Čebelarskega društva (ČD) Sovodenj, ki si je »vstopnico« za državno ocenjevanje prislužil s prvim mestom na mednarodnem ocenjevanju v Semiču; v tej skupini pa se je za laskavi naziv državnega prvaka potegoval še Jože Mur iz Podgore, ki je član ČD Blegoš. »Na zaključni slovesnosti je bilo res lepo, razkazali so nam Postojnsko jamo, zapel nam je tenorist Janez Lotrič,« pove Janez, ki se je razglasitve udeležili skupaj s člani ČD Blegoš ter sovaščanom Francem Peterneljem iz ČD Sovodenj. Po končani slovesnosti so ga pred jamo presenetili še domači.

Janez se je za čebelarstvo začel zanimati že na Sovod­nju, a prvi panj čebel je kupil potlej, ko se je preselil na mamino kmetijo na Podjelovo Brdo. Ko je zaradi zvedavosti svojih sinov ostal brez čebel, je bil nekaj časa brez njih, a prav dolgo ni zdržal. Ponovno jih je nabavil in postavil čebelnjak, v katerem ima zdaj dvaintrideset družin kranjske čebele. »Tu na Podjelovem Brdu so za čebelarjenje dobri pogoji. Odmaknjeni smo od tranzitnega prometa, kmetijstvo ni intenzivno in megla ne seže tako visoko. A samo naravni pogoji niso dovolj, skrbno in pravočasno je treba narediti vsa čebelarska opravila,« pove Janez in doda, da je Podjelovo Brdo prava čebelarska vas, saj se skoraj pri vsaki četrti hiši ukvarjajo s čebelarstvom.

»Čebel ne vozim na pašo in jih tudi ne bom, tu so do­bri pogoji predvsem za nabiranje cvetličnega in gozdnega medu. Lansko leto se je začelo zelo slabo, spomladi je bilo hladno, konec maja je na devetsto metrih nadmorske višine padel celo sneg in kar so čebele dotlej nabrale, so porabile zase. Za razliko od cvetličnega je bila bera gozdnega medu dobra, ena najboljših v zadnjih letih,« pravi Janez in poudari, da se v društvu proti varoji učinkovito »bojujejo« z mravljično in oksalno kislino in da se v zadnjih letih med mladimi povečuje zanimanje za čebelarstvo. Z medvedom, ki se rad sladka z medom, do­slej še ni imel opravka, čebele pa so ga že večkrat opikale, a kot pravi, še nikoli toliko, da bi jih zasovražil.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / torek, 8. julij 2014 / 07:00

Gorenjski glas, št. 54

Gorenjski glas, 8. julij 2014, št. 54

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / torek, 10. februar 2009 / 07:00

Biserna poroka zakoncev Toman

Jelka in Polde Toman z Brega pri Žirovnici sta poročena že šestdeset let.

Slovenija / torek, 10. februar 2009 / 07:00

Silvo Žlebir vršilec dolžnosti direktorja ARSO

Ljubljana - Vlada je na zadnji seji odločila, da se Silvo Žlebir, dosedanji direktor Agencije RS za okolje, imenuje za vršilca dolžnosti generalnega direktorja agencije. Danes mu...

Kranj / torek, 10. februar 2009 / 07:00

Mesto se je zbudilo s Prešernom

"Ponosen sem na Slovence, ki živijo svobodni v lastni državi. Malo jim pa zamerim, da niso ponosni nase, kajti jaz sem nanje," je povedal Prešeren na smenju v Kranju.

Avtomobilizem / torek, 10. februar 2009 / 07:00

Spektakularna vsebina

Konec januarja so slovesno odprli novi Porschejev muzej.

Nasveti / torek, 10. februar 2009 / 07:00

Poper utrjuje zdravje in ...

Pravijo, da "vroče" začimbe zdravijo "hladne" bolezni, kot so prehlad, dovzetnost za okužbe, utrujenost, lenobnost, slaba prebava ... Če črni in beli poper uporabljamo v pravi meri, lahko dosežemo vrs...