Janez Šega (pred čebelnjakom in z nagrajenim gozdnim medom v roki): »Priznanja sem vesel, saj mi potrjuje, da delam prav, hkrati pa je tudi dokaz, da je med z našega območja eden najboljših v Sloveniji.«

Janezov med je najboljši

Med čebelarji z gozdnim medom je državni prvak postal Janez Šega s Podjelovega Brda.

Podjelovo Brdo – Čebelarska zveza Slovenije je decembra na sklepni slovesnosti prvega državnega senzoričnega ocenjevanja medu v Po­stojnski jami razglasila rezultate in podelila priznanja najboljšim čebelarjem. Državni prvak med čebelarji z gozdnim medom je postal Janez Šega s Podjelovega Brda, sicer član Čebelarskega društva (ČD) Sovodenj, ki si je »vstopnico« za državno ocenjevanje prislužil s prvim mestom na mednarodnem ocenjevanju v Semiču; v tej skupini pa se je za laskavi naziv državnega prvaka potegoval še Jože Mur iz Podgore, ki je član ČD Blegoš. »Na zaključni slovesnosti je bilo res lepo, razkazali so nam Postojnsko jamo, zapel nam je tenorist Janez Lotrič,« pove Janez, ki se je razglasitve udeležili skupaj s člani ČD Blegoš ter sovaščanom Francem Peterneljem iz ČD Sovodenj. Po končani slovesnosti so ga pred jamo presenetili še domači.

Janez se je za čebelarstvo začel zanimati že na Sovod­nju, a prvi panj čebel je kupil potlej, ko se je preselil na mamino kmetijo na Podjelovo Brdo. Ko je zaradi zvedavosti svojih sinov ostal brez čebel, je bil nekaj časa brez njih, a prav dolgo ni zdržal. Ponovno jih je nabavil in postavil čebelnjak, v katerem ima zdaj dvaintrideset družin kranjske čebele. »Tu na Podjelovem Brdu so za čebelarjenje dobri pogoji. Odmaknjeni smo od tranzitnega prometa, kmetijstvo ni intenzivno in megla ne seže tako visoko. A samo naravni pogoji niso dovolj, skrbno in pravočasno je treba narediti vsa čebelarska opravila,« pove Janez in doda, da je Podjelovo Brdo prava čebelarska vas, saj se skoraj pri vsaki četrti hiši ukvarjajo s čebelarstvom.

»Čebel ne vozim na pašo in jih tudi ne bom, tu so do­bri pogoji predvsem za nabiranje cvetličnega in gozdnega medu. Lansko leto se je začelo zelo slabo, spomladi je bilo hladno, konec maja je na devetsto metrih nadmorske višine padel celo sneg in kar so čebele dotlej nabrale, so porabile zase. Za razliko od cvetličnega je bila bera gozdnega medu dobra, ena najboljših v zadnjih letih,« pravi Janez in poudari, da se v društvu proti varoji učinkovito »bojujejo« z mravljično in oksalno kislino in da se v zadnjih letih med mladimi povečuje zanimanje za čebelarstvo. Z medvedom, ki se rad sladka z medom, do­slej še ni imel opravka, čebele pa so ga že večkrat opikale, a kot pravi, še nikoli toliko, da bi jih zasovražil.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / petek, 19. julij 2024 / 13:00

Jutri zapora Gorenjesavske ceste v Kranju

Kranj – Mestna občina Kranj obvešča, da bo Gorenjska gradbena družba jutri začela preplastitev odseka Gorenjesavske ceste proti Stražišču. Zaradi del bo popolna zapora tega odseka ceste med šesto u...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / sobota, 13. februar 2010 / 07:00

Brez tort pač ne gre

V zadnjem času so obletnice delovanja praznovali v Portorožu in Ljubljani. Pri tem pač ne gre brez slavnostnega rezanja tort. Eno večjih trgovskih podjetij pa je predstavilo svojo novo linijo izdelkov...

Avtomobilizem / sobota, 13. februar 2010 / 07:00

Mladost nove generacije

Test: Ford Fiesta 1.6 TDCi Titanium Individual

Mularija / sobota, 13. februar 2010 / 07:00

Znanost je lahko zabavna

Hiša eksperimentov je minuli teden prvič gostovala na Gorenjskem. Kako privlačna in zabavna je lahko znanost, so prikazali na osnovnih šolah v Bohinjski Bistrici, Kranjski Gori in Žirovnici.

Prosti čas / sobota, 13. februar 2010 / 07:00

Kaj bi Avstrijci brez kave?

Če Angleži obožujejo čaj, potem so Avstrijci nori na kavo.

Prosti čas / sobota, 13. februar 2010 / 07:00

Dunajska čokoladna klasika po babičinem receptu

Za znano torto iz čokoladnega biskvita, marelične marmelade in čokoladnega preliva je verjetno vsaj toliko receptov kot razglabljanj in ugotavljanj, kakšen je pravzaprav originalni recept zanjo. Tudi...