V Števerjan so Vesele svate spremljali tudi njihovi navijači oziroma fani, kar je že tako dobremu vzdušju in sladki zmagi dalo še poseben pečat. (Foto: arhiv ansambla)

Gorenjci osvojili Števerjan

Prvi vikend v juliju je bil v vasici Števerjan v goriških Brdih nad italijansko Gorico že 39. festival narodno zabavne glasbe, katerega organizira društvo Frančišek B. Sedej. Tokrat smo med zmagovalci Gorenjci dobro debitirali, imeli najboljši kvintet in absolutnega zmagovalca.

Pred kratkim je vikend minil v znamenju že 39. festivala narodno zabavne glasbe Števerjan 2009, na katerem se je v treh dneh predstavilo kar 29 ansamblov - v petek petnajst, v soboto štirinajst. V nedeljskem večeru pa smo prisluhnili šestnajstim ansamblom, ki jim je uspela uvrstitev v finale.

Ansamble sta skozi festival popeljala Jasna Kuljaj in Janez Dolinar, 31. julija in 7. avgusta pa si boste posnetke (prvi in drugi del Števerjana 2009) premierno lahko ogledali namesto oddaje Na Zdravje! na Televiziji Slovenija.

Če smo pred kratkim Gorenjci zmagali na Melodijah morja in sonca in osvojili Zlati glas Konga, smo se na Števerjanu odrezali fantastično. Podelili so kar nekaj nagrad in med glavnimi sta se znašla ansambel Veseli svatje ter Gorenjski kvintet, kot novinci festivala pa so se dobro izkazali tudi Triglavski muzikanti. Postali so najboljši debitanti. Najboljše besedilo Števerjana 2009 je imela Harmonija, najboljšo melodijo Kolovrat, najboljši trio so bili Erazem, najboljši kvintet so postali omenjeni Gorenjski kvintet iz Begunj (nastopili so s pesmijo Ne sveti zvezda v noč svetleje ansambla bratov Avsenik in Ta usojena polka, za katero je zložil glasbo Gregor Korošec, besedilo pa je delo Barbare Pešut), zmagovalci občinstva so postali Zdomarji, sploh najboljši ansambel festivala pa so tokrat postali Kranjčani Veseli svatje, ki so zaigrali Pod cvetočimi kostanji (ravno tako pesem ansambla bratov Avsenik) ter lastno skladbo Svet je že od pamtiveka tak. Glasbo za pesem je zložil Matjaž Vlašič, besedilo pa Janez Hvale. Očitno je ravno njihova hudomušna polka, ki opeva večno temo, kaj vse moški bi in kako na to gledajo ženske, prepričala strokovno komisijo.

Ansambel Veseli svatje oziroma gorenjsko-štajerska naveza, kot mu pravijo tudi nekateri,se je festivala Števerjan udeležil že tretjič. Leta 2006 je na festivalu debitiral in prejel nagrado kot najboljši debitant festivala, leto kasneje pa nagrado občinstva. Želja po novih izzivih v glasbi je pripomogla, da sta se ansamblu pridružila šepevcaMatjaž Vlašič in Anita Plazl, ansamblu pa se je tako uresničila dolgoletna želja po tercetu. Matjaž je že uveljavljen pisec besedil v pop glasbenem svetu, vse bolj pa mu gre od rok pisanje narodno zabavnih napevov. Veseli svatje z njim sodelujejo že dobri dve leti.

Pa tudi Triglavski muzikanti (na Števerjanu so se predstavili z Vlak drvi ansambla bratov Avsenik in pesmijo Gorenjski valček, kjer sta tako glasba kot besedilo delo Simona Gnamuša) prihajajo z Gorenjske, natančneje iz Preddvora. Svojo glasbeno pot so začeli leta 2004. Najprej so bili trije, kasneje se je zasedba širila, precej so menjali tudi kitariste, njihov vzornik pa je ansambel bratov Avsenik.

S Ta usojeno polko pa so kot kvintet prepričali Begunjčani, Gorenjski kvintet, ki je svojo glasbeno pot začel kot trio že davnega leta 1997. Zasedba je sčasoma postala kvintet, potem pa sta se pridružila še pevec in pevka.V enajstletnem obdobju obstoja je ansambel doživel kar nekaj zamenjav, in čeprav gre za gorenjski ansambel, v njem (spet) najdemo kar štiri Štajerce.

Gorenjski kvintet se redno udeležuje festivalov, tako da so bili predlani in lani finalisti Slovenske polke in valčka s skladbama Zagodi nam, muzikant in Pesem srca, veliko igrajo Avsenikovo glasbo, nikakor pa na veselicah in drugih njihovih nastopih ne manjka zabavne glasbe.

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / sreda, 27. maj 2015 / 15:40

V četrtek bodo stavkali zdravniki

Celodnevni stavki sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Fides se bodo pridružili tudi v gorenjskih zdravstvenih zavodih.

Objavljeno na isti dan


Nasveti / četrtek, 10. januar 2019 / 18:25

Tehnični kotiček za stare in mlade

Razvoj tehnologije je moč občutiti v vsakdanjem življenju. Računalniki, stroji in naprave nas obdajajo na vsakem koraku. Inženirji vseskozi razvijamo tehnologijo z namenom, da bi ljudem ol...

Zanimivosti / četrtek, 10. januar 2019 / 18:10

Z baklami do Krive jelke

Kulturno-turistično društvo (KTD) Pod Krivo jelko iz Dupelj je v soboto organiziralo tradicionalni nočni pohod do Krive jelke.

Razvedrilo / četrtek, 10. januar 2019 / 18:10

Zavrtela sta se tisočkrat

Kot vsako leto je tudi lani Festivalna dvorana na Bledu 29. decembra gostila prireditev Veselo po domače. Tokrat že dvajseto, je bil pa večer poseben tudi za Francko in Franca Pogačnika, folklorista,...

Razvedrilo / četrtek, 10. januar 2019 / 18:08

Ponosni na svojo Tjašo

V Bohinjski Češnjici so v nedeljo zvečer pripravili sprejem za zmagovalko šova Slovenija ima talent Tjašo Dobravec. Pri njej je sprejem ponovno obudil čustva, ki jih je čutila ob velikem uspehu.

Kronika / četrtek, 10. januar 2019 / 18:01

Zanikala vpletenost v smrt jeseniškega brezdomca

Na kranjskem okrožnem sodišču se je s predobravnavnim narokom zoper Jeseničanko Glorio Kleindienst začel kazenski proces zaradi nasilne smrti jeseniškega brezdomca Matevža Potočnika Muzge. Za njegovo...