Gorenjska bo odslej imela pet občin in avtonomno mestno enoto Dašnica. / Fotomontaža: Fly.com

In mali bodo veliki

Gibanje malih občin, z manj kot pet tisoč prebivalci, imenovano G6, se strinja z zmanjšanjem števila občin. Po njihovem predlogu naj bi bilo po novem na Gorenjskem šest občin.

V dokumentu, ki ga bo gibanje malih občin G6 danes predstavilo javnosti, je uvodoma zapisano, da je šest županov Gorenjskih občin, ki imajo manj kot pet tisoč prebivalcev, na četrtkovem večernem sestanku sklenilo, da podpre idejo o zmanjšanju števila občin tako v Sloveniji kot na Gorenjskem. V Žireh, kjer, reči in piši, do pet tisočaka fali 11 ljudi, so sprva razmišljali, da bi ponudili stalno prebivališče kateri od družin tipa Strojanovi, a so se v nadaljevanju premislili in s polno odgovornostjo pristopili k podpisu skupnega dokumenta z ostalimi malimi gorenjskimi občinami.

Za male občine je povečanje občin, kot se reče, »šala mala«, namreč svojim premajhnim občinam bi v prihodnje priključili večje in tako pridobili nove prebivalce. Po njihovem naj bi odslej Gorenjska imela šest občin (glej fotografijo) in sicer pet podobno velikih občin Žirovnica, Gorje, Jezersko, Vodice, Žiri ter avtonomna mestna enota Dašnica (namesto Železniki).

Mogoče bi v začetnem obdobju novih občin bilo nekaj problemov zaradi rivalstva med občinskimi pod-enotami (znano je medsebojno navdušenje med Žirovci in Gorenjevaščani), ali pa željo po večjem vplivu na Gorjance s strani Bohinja in Bleda, a so župani malih občin prepričani, da bodo taka nesoglasja kaj kmalu potihnila, saj imamo na paleti »zanimivejše« delitve, kot so recimo na partizane in domobrance in podobno. Kranjčani si recimo želijo imena Jezersko, v angleščini Džezerskou, prebivalci pa so Jezerjani ali Lakersi. Slednje pozna cel svet, mar ne. Kakšna promocija za ljudi tega povečanega mesta, v katerem bodo tudi nekdanji Nakljanci, Tržičani, Preddvorčani, pa Šenčurjani, Cerkljani … Po novem vsi Lakersi. Edina posebnost naj bi bila avtonomna mestna enota Dašnica. Gre namreč za izjemno posebnost v gorenjskem prostoru, za katero je boljše, da jo pustimo na miru, tako, kot je.

Kot so sporočili iz Ljub­ljane, bodo predlog obravnavali na Vladi RS, kasneje pa bodo po potrditev novega zakona o zmanjšanju števila občin kakopak šli tudi v parlament.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / torek, 20. maj 2008 / 07:00

Džamastagič zmagal doma

Na kolesarski dirki ob Blejskem jezeru je organizatorjem med starejšimi mladinci zmago privozil Gorjan Mark Džamastagič. Pri mlajših mladincih dvojna zmaga Save: Polanc pred Beštrom.

Objavljeno na isti dan


Humor / petek, 13. september 2013 / 07:00

In mali bodo veliki

Gibanje malih občin, z manj kot pet tisoč prebivalci, imenovano G6, se strinja z zmanjšanjem števila občin. Po njihovem predlogu naj bi bilo po novem na Gorenjskem šest občin.

Nasveti / petek, 13. september 2013 / 07:00

Andrejin šopek na krožniku

Prijateljica Andreja ima razstavo v Šivčevi hiši. Na katalogu, ki ga je oblikovala druga Andrejka, je na naslovnici čudovit šopek z oranžno rdečimi in rumenimi gerberami, zelenimi vejicami zašiljen...

Razvedrilo / petek, 13. september 2013 / 07:00

Ob košarki tudi glasba

Dogajanje na Jesenicah je v minulih dneh zaznamovala košarkarska vročica, v Križah pa so za dobro voljo poskrbeli s tradicionalnim Vikendom smeha.

Razvedrilo / petek, 13. september 2013 / 07:00

Zgovorni Francois Pierre

Cassis je navdušil s svojimi barvitimi hiškami, ozkimi ulicami, gostinska ponudba pa je cenovno primerno 'zasoljena', tako da je regionalno tekmovanje v La Ciotatu v njihovem najpopularnejšem športu –...

GG Plus / petek, 13. september 2013 / 07:00

Doma (5)

Čez čas se je naši slovenski četici pridružil tudi neki Tone, ki je bil mesar. Sam bog nam ga je poslal! Nekoč je – medtem ko je šel ven iz taborišča na delo – zagledal govedo brez gospoda...