Simpatične članice ansambla Skrivnost iz Lukovice v pastirski družbi / Foto: arhiv organizatorja

Pastirska veselica

Na Veliki planini so prejšnjo soboto pripravili prvo srečanje narodnozabavnih ansamblov, ki se je razvilo v pravo pastirsko veselico. Slovesnost so imeli te dni v Radovljici, Gorenjce pa smo srečali tudi na Obali.

V velikem pastirskem stanu v osrčju Velike planine so se prejšnjo soboto kravjim zvoncem pridružili zvoki narodno zabavne glasbe. Pastirji so v svojo družbo privabili številne pohodnike, saj je bil obisk planine po vremenski osvežitvi še lepši kot sicer.

V okolico Parlametna, kakor svojemu središču za dogodke in srečanja pravijo pastirji, so povabili enajst ansamblov iz vseh koncev Slovenije, med drugim ansamble Črički, Petan, Namig, Skrivnost …, zapeli pa so tudi bajtarji in pastirji sami. Tudi Harmonikarski orkester Marija Snežna, imenovan po velikoplaninski kapelici, je poskrbel za poskočne ritme. Program je povezoval Aljaž Oberkrainer, druženje pa ni bilo le zabavno, pač pa tudi poučno. Pastir Peter Erjavšek je namreč spregovoril o pastirskem življenju, bajtarka Helena Plahuta pa o bajtarjih, ki imajo na Veliki planini že 83-letno tradicijo. V središču pastirskega naselja so nato plesali vse do mraka. Na Veliki planini pa ni bilo živahno le v soboto, pač pa cel konec tedna, saj se je pastirski praznik potegnil tudi v nedeljo, ko je tradicionalni maši sledila velika veselica z Ansamblom Domačini. Takrat je na planino prisopihalo tudi trinajst starodobnih traktorjev, ki so le za ta dan dobili dovoljenje za vožnjo po planini.

Na nedavni slovesnosti ob občinskem prazniku v Radov­ljici je eno od priznanj prejel tudi Andrej Pečjak, vrhunski strokovnjak na področju razvoja in konstrukcije električnih vozil, lastnik in ustanovitelj Inštituta Metron, katerega tehnični center je na Češnjici pri Podnartu. Svoje uspehe na področju razvoja novih električnih vozil je Pečjak letos spomladi kronal z zmago na prestižnem reliju okolju prijaznih vozil v Monte Carlu. Na slovesnosti v Radovljici sta ga spremljala tudi mama in oče, priznani psiholog in pisatelj, profesor Vid Pečjak.

Gorenjska lepotca Anžeta Mežana in Rožleta Langusa pa smo v fotografski objektiv ujeli v VIP-prostoru portoroške Paprike v zanimivih majicah, ki so pripovedovale zgodbo, da se temnolasec ženi. Tokrat sta bila namesto na modnih pistah Milana v družbi simpatičnih mladenk. Kasneje smo ju srečali še s Samuelom Lucasom, ki je skrbel za glasbeno razpoloženje minulega poletnega večera v razvpitem obalnem lokalu.


Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / četrtek, 20. maj 2021 / 09:02

Dolgoživi Jurečevi rjavi kravi

Franci Jurca iz Brekovic pri Žireh je prejel priznanje za dolgoživi rjavi kravi – ena je za časa življenja dala sto tri tisoč kilogramov mleka, druga doslej že več kot štiriinosemdeset tisoč.

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / četrtek, 11. september 2014 / 14:22

Tomo in Bojana

Svetovni popotnik in borec za pravice, lahko bi se izrazili v pesniškem jeziku: ‘pozab­ljenih nad drugem koncu sveta', Tomo Križnar, je 26. avgusta dopolnil 60 let, v soboto pa dahnil usod...

Nasveti / četrtek, 11. september 2014 / 14:12

Astro kotiček

Predstavljam vam posamezne vedeževalske karte, vseh skupaj je 36. Vsaka karta nam lahko pove več različnih pomenov in nas usmerja k napovedi. Pomembna je seveda kombinacija kart, zato se b...

Razvedrilo / četrtek, 11. september 2014 / 14:11

Razvoj alternative

Od 12. do 20. septembra v kranjskem Trainstation Squatu pripravljajo kopico glasbeno-kulturnih dogodkov, izkupiček katerih bodo namenili odkupu in nadaljnji ureditvi prostorov na Kolodvorski.

Razvedrilo / četrtek, 11. september 2014 / 14:08

Niet v Vodicah

Vodice – V petek, 12. septembra, ob 20. uri bo v Kulturnem domu v Vodicah potekal tradicionalni, tokrat že četrti Rock festival, na katerem bodo med drugimi nastopile zasedbe Niet, Avven in ID.

Kronika / četrtek, 11. september 2014 / 14:07

Neuspešna vlomilca

Kranj – Kranjski policisti so v nedeljo zvečer na Mladinski ulici v Kranju prijeli Kranjčana, ki sta se namenila vlomiti v poslovni prostor. Eden od nepridipravov se je na kraj zločina pripeljal z...