Dve leti zapored razglašena za najboljšo specialko na svetu / Foto: Gorazd Kavčič

Najboljša specialka na svetu

»Gorenjski glas veliko piše o kolesarstvu in kolesarjenju, zato se spodobi, da vozite najboljšo specialko,« je dejal Sandi Gabrovšek, direktor podjetja Funsports iz Ljubljane, ter mi tako izročil na enoletni test Cannondale Super Six Evo Hi-Mod, ki je že drugo leto ocenjeno kot najboljše cestno dirkalno kolo na svetu.

Za leto 2012 in 2013 je Cannondale osvojil prepričljiv in laskav naslov, ki ga vsako leto podeljuje strokovna komisija na najprestižnejšem kolesarskem sejmu Eurobike v Friedrichshafnu v Nemčiji. Seveda smo ponudbo sprejeli z odprtimi rokami in širokim nasmehom, saj človek nima ravno velikokrat priložnosti voziti nečesa, kar imenujejo najboljše na svetu.

Prvo srečanje

Na prvi pogled Cannondale Super Six Evo Hi-Mod ni nič posebnega oziroma tisti, ki spremljate kolesarsko modo in razvoj, boste morda pripomnili, da gre za »klasiko«. Kolo ni »plošček«, torej aerodinamični izstrelek, kot je večina najnovejših modelov specialk, ki spadajo v najvišji cenovni in kakovostni razred. Še dobro, da vemo, da se najboljše stvari skrivajo v najpreprostejši embalaži. Razen pletenice zadnje zavore so vse druge speljane zunaj okvirja kolesa, kar se še bolj približuje nazivu »klasika«. Geometrija in oblika karbonskih cevi je taka, kot je pri večini specialk, in prav tako velikost pogonskega sistema ter dimenziji glavne, čelne cevi …

Kaj ga torej loči od vseh drugih, da je že dvakrat najboljši med najboljšimi?

Vsi resni proizvajalci okvirjev cestnih dirkalnih specialk že nekaj let iščejo »gral«, ki vsebuje štiri lastnosti, katerih najboljša mešanica naredi zelo dober okvir kolesa, seveda iz ogljikovih vlaken, da smo si na jasnem. Vendar okvir kolesa z vilicami vred! Te štiri lastnosti, ki jih vsi iščejo in »mešajo«, so: togost, lahkost, udobnost in aerodinamičnost. Razmerje teh štirih lastnosti mora biti najboljše, da se lahko kolo razglasi za najboljše. Preprosto se sliši, vendar to ni, ker tehnologija z ogljikovimi vlakni je nekaj povsem drugega, kot smo vajeni od prej, ko so bila vrhunska dirkalna kolesa jeklena ali aluminijasta. Ščepec preveč tega in ščepec premalo onega poruši želeni recept in na koncu dobimo ali pretrdo ali premehko, mogoče prepočasno, zelo neudobno ali preveč udobno ali zgolj prelahko oziroma pretežko specialko. Malenkosti odločajo. Ogromno znanja odloča! In Cannondale ima znanje, tehnologijo in izkuš­nje. Če gledate letošnjo dirko po Franciji, potem bodite pozorni na kolo, ki ga vozi Slovenec Kristjan Koren, ki skupaj z »zeleno majico«, neverjetnim Slovakom Petrom Saganom, zastopa barve ekipe Cannondale.

Nenavadna vožnja

Cannondale, ki smo ga vozili, je bil opremljen s Sram Red opremo ter 'Leightweight Ventoux tubular' obročniki. Sedež, sedežna opora, krmilo in toporišče izhajajo iz Cannondalove proizvodnje. Prvo, kar nas je zelo presenetilo, je dejstvo, da gre za prelahko kolo! Po zakonu svetovne kolesarske zveze naj bi specialka smela tehtati najmanj 6,8 kg, naš Cannondale Evo Super Six Hi-Mod pa tehta 5,8 kilograma! Vendar ker z njim ne tekmujemo, je to dovoljeno. Po nekaj kilometrih vožnje je takoj jasno, da gre za specialko, ki je namenjena najboljšim oz. najbolj izkušenim kolesarjem. Kolo je neverjetno odzivno, »poskočno«, bi rekli motoristi, in neverjetno togo. Kar pa najbolj preseneča, je dejstvo, da nas telo ne bo bolelo niti po dolgih urah kolesarjenja, kar pomeni, da je to najudobnejša, najboljša specialka. Spet neverjetno je to, da jim je uspelo kaj takega narediti, saj je bilo vedno mnenje stroke, da dirkanje in udobnost ne gresta vkup. Kot je dokazal Cannondale, gre, in po vrhu vsega gre še zelo hitro.

Predstavljeno kolo je namenjeno vrhunskim dirkačem in ne rekreativcem. Tudi za boljše rekreativce je to prezahtevno in predrago kolo. Prezahtevno zato, ker je to še vedno izredno dirkaška, trda in neudobna zverina, namenjena vrhunskim kolesarjem, ki živijo od kolesarstva, in ne tistim, ki živijo za kolesarstvo, kot večina dobrih rekreativcev. V Gorenjskem glasu ga predstav­ljamo na strani, namenjeni športni rekreaciji, predvsem kot zanimivost in ker smo zelo osveščeni glede našega zdravja, moram napisati, da vožnja s takim biciklom »ogroža« zdravje … človek bi bil ves dan na njem, kar pa ni ravno zdravo ...

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / petek, 20. april 2012 / 07:00

Povežimo Kranj

Brdo je gostilo dobrodelni ples za otroke Povežimo Kranj 2012, srednjeveško mestno jedro Radovljice pa bo v nedeljo gostilo Festival čokolade.

Objavljeno na isti dan


Rekreacija / torek, 6. avgust 2013 / 07:00

Najboljša specialka na svetu

»Gorenjski glas veliko piše o kolesarstvu in kolesarjenju, zato se spodobi, da vozite najboljšo specialko,« je dejal Sandi Gabrovšek, direktor podjetja Funsports iz Ljubljane, ter mi tako izročil na e...

Gorenjska / torek, 6. avgust 2013 / 07:00

Z e-kolesi po prelepi Gorenjski

Bled, Bohinj, Kranjsko Goro in druge gorenjske turistične bisere si je mogoče ogledati tudi z električnimi kolesi. Izposoditi si jih je mogoče v večini turističnih krajev, organizirajo pa tudi celodne...

Nasveti / torek, 6. avgust 2013 / 07:00

Tanja odgovarja

Prosim vas za pogled v mojo prihodnost. Zanima me zdravje in denar. Kaj pa moji domači, sin, hči in mož, razumevanje? Velikokrat se sprašujem, ali sem res vedno glavni krivec za vse, nared...

Razvedrilo / torek, 6. avgust 2013 / 07:00

Zvezdnica Zofka

Chorchyp o svojih vzponih in padcih pripoveduje v pesmi V tem življenju, Ninina Zofka pa se je na snemanju še enega videospota počutila pasje zvezdniško.

Nasveti / torek, 6. avgust 2013 / 07:00

»Žejni ko pes« (2)

Prejšnji teden smo si pasje dni lajšali s pitjem hladnih zeliščnih napitkov, tokrat pa si privoščimo izjemno osvežilne sadne napitke, ki so hkrati polnega okusa. Za pripravo ne potrebujemo veliko sest...