
Doživetje treh dežel
Slovenija, Italija, Avstrija. Včasih je dovolj le s prstom po zemljevidu, dobra družba, rahel, hladen vetrc v zavetju kranjskogorskih gora, ki ob vročih večerih še kako prija, in seveda nepogrešljiva sestavina večera – trije kuharji, vsak s svojo jedjo.
Na Bledu so pred kakim letom, dvema, prišli na idejo o pripravi kulinaričnih večerov, kjer so združili moči trije domači kuharji, in dogodek je postal med ljubitelji dobre hrane in vin pravi hit. Pred kratkim pa so podoben kulinarični večer pripravili v Kranjski Gori, le da je bila kuharska zasedba tokrat mednarodna, med gosti pa precej tujih ljubiteljev dobre kulinarike, Italijanov in Avstrijcev. Med domačimi povabljenimi smo opazili kranjskogorskega in radovljiškega župana, Jureta Žerjava in Cirila Globočnika, s soprogama, navzoča sta bila tudi Aleš Klement iz Zavarovalnice Triglav in košarkar Matjaž Smodiš – ravno tako s soprogama. Kot predstavnika Vinergistov zakonca Fajan in Ambrožič, dober meni je v goste privabil tudi Koseljeva iz Žirovnice ter Sitarjeva iz Kranja.
Ilija Pejić, nasmejani 54-letni chef, govori šest jezikov. Priučil in naučil se jih je spotoma, v svetovnih kuhinjah, tudi takih s po tremi Michelinovimi zvezdicami. Otroštvo je preživel v Kranjski Gori, kjer se ga spominjajo kot lastnika Enke. Na začetku je bila ljubezen tista, ki ga je popeljala v Italijo, sedaj tam živi že 25 let. V Trbižu ima restavracijo, ki se imenuje po njem – Ilija. Gre za restavracijo višje kakovosti, ki pa ni odprta le za člane golfskega kluba, čeprav gre za restavracijo Golf Cluba Trbiž in eno boljših restavracij v regiji. Na vinski karti pri njem kraljujejo predvsem Brici. Tokratna rižota z mandeljni in kozicami ter sladoledom iz rukole je bila za Italijane ravno pravšnja oziroma izvrstna, medtem ko smo se Slovenci radovedno spogledovali z rižem, ki smo ga navajeni v mehkejši izvedbi. Drzna kombinacija je odtehtala tudi v barvi – živo zelena rižota je padla v oči, na njej pa sta se 'sončili' nežni roza kozici.
Drugi kuhar, ki je sodeloval na kulinaričnem večeru, ki ga je v svojem hotelu znova organizirala družina Justin, je bi Avstrijec Philip Prodinger iz Schlosshotela Seewirt na Turracher Höheju. Mladi in že nagrajeni kuhar je v svoji karieri videl precej svetovnih kuhinj, ki jih najdemo v Michelinovem vodniku kot tudi v vodniku Gaullt Milau. Med drugim je pripravil smuča z lečo in slanino, vodnimi žličniki in peno rizlinga, kjer so zraven tokrat namesto nagrajenega lanskega Kristančičevega chardonnayja iz Medane postregli pavo belo in tako dosegli izvrstno ujemanje vina in hrane. Vinar Dušan, ki se je dogodka udeleži s soprogo Alenko, nam je razložil, da se je za zamenjavo vin odločil instinktivno, na poti v Kranjsko Goro.
Slovenijo je znova zastopal domači kuhar restavracije Skipass Gašper Kordež. Zaupali so mu sladico in eno glavnih jedi: file zajčka z lešnikovimi njoki z baziliko, pirejem kolerabe in jabolki. Pavo rdeče, letnik 2009, je lešnikovim njokom le še poudarilo aromo, zajček pa naj bi bil v končnem še boljši kot v 'poskusni' izvedbi. Kakšen pa bi bil krožnik z orehovimi njoki? Gašper pravi, da podoben, kar pomeni, da je tovrstnih možnosti za kombiniranje pri njokih kar nekaj.
Hladna luštrekova juha s parmezanovo peno pa je bila ena od jedi, ki je prišla na mizo ob rebuli, ko so se gostje še zbirali. Luštrek je že malce pozabljena rastlina z vrtov naših babic, njegovi listi pa so izvrstna začimba zelenjavnih juh. Skupaj s špinačo, parmezanom, soljo in poprom, postrežena v malem kozarcu, je imela enak učinek kot svež zelenjavni juice.