Od tujih je eno večjih omizij predstavljala zasedba iz Avstrije: zakonca Prodinger – Philipova starša, direktor smučišča Turracher Höhe Fritz Gambs s soprogo in lastnika znane smučarske koče Almstube Peter in Susane Pertl.

Doživetje treh dežel

Slovenija, Italija, Avstrija. Včasih je dovolj le s prstom po zemljevidu, dobra družba, rahel, hladen vetrc v zavetju kranjskogorskih gora, ki ob vročih večerih še kako prija, in seveda nepogrešljiva sestavina večera – trije kuharji, vsak s svojo jedjo.

Na Bledu so pred kakim letom, dvema, prišli na idejo o pripravi kulinaričnih večerov, kjer so združili moči trije domači kuharji, in dogodek je postal med ljubitelji dobre hrane in vin pravi hit. Pred kratkim pa so podoben kulinarični večer pripravili v Kranjski Gori, le da je bila kuharska zasedba tokrat mednarodna, med gosti pa precej tujih ljubiteljev dobre kulinarike, Italijanov in Avstrijcev. Med domačimi povabljenimi smo opazili kranjskogorskega in radovljiškega župana, Jureta Žerjava in Cirila Globočnika, s soprogama, navzoča sta bila tudi Aleš Klement iz Zavarovalnice Triglav in košarkar Matjaž Smodiš – ravno tako s soprogama. Kot predstavnika Vinergistov zakonca Fajan in Ambrožič, dober meni je v goste privabil tudi Koseljeva iz Žirovnice ter Sitarjeva iz Kranja.

Ilija Pejić, nasmejani 54-letni chef, govori šest jezikov. Priučil in naučil se jih je spotoma, v svetovnih kuhinjah, tudi takih s po tremi Michelinovimi zvezdicami. Otroštvo je preživel v Kranjski Gori, kjer se ga spominjajo kot lastnika Enke. Na začetku je bila ljubezen tista, ki ga je popeljala v Italijo, sedaj tam živi že 25 let. V Trbižu ima restavracijo, ki se imenuje po njem – Ilija. Gre za restavracijo višje kakovosti, ki pa ni odprta le za člane golfskega kluba, čeprav gre za restavracijo Golf Cluba Trbiž in eno boljših restavracij v regiji. Na vinski karti pri njem kraljujejo predvsem Brici. Tokratna rižota z mandeljni in kozicami ter sladoledom iz rukole je bila za Italijane ravno pravšnja oziroma izvrstna, medtem ko smo se Slovenci radovedno spogledovali z rižem, ki smo ga navajeni v mehkejši izvedbi. Drzna kombinacija je odtehtala tudi v barvi – živo zelena rižota je padla v oči, na njej pa sta se 'sončili' nežni roza kozici.

Drugi kuhar, ki je sodeloval na kulinaričnem večeru, ki ga je v svojem hotelu znova organizirala družina Justin, je bi Avstrijec Philip Prodinger iz Schlosshotela Seewirt na Turracher Höheju. Mladi in že nagrajeni kuhar je v svoji karieri videl precej svetovnih kuhinj, ki jih najdemo v Michelinovem vodniku kot tudi v vodniku Gaullt Milau. Med drugim je pripravil smuča z lečo in slanino, vodnimi žličniki in peno rizlinga, kjer so zraven tokrat namesto nagrajenega lanskega Kristančičevega chardonnayja iz Medane postregli pavo belo in tako dosegli izvrstno ujemanje vina in hrane. Vinar Dušan, ki se je dogodka udeleži s soprogo Alenko, nam je razložil, da se je za zamenjavo vin odločil instinktivno, na poti v Kranjsko Goro.

Slovenijo je znova zastopal domači kuhar restavracije Skipass Gašper Kordež. Zaupali so mu sladico in eno glavnih jedi: file zajčka z lešnikovimi njoki z baziliko, pirejem kolerabe in jabolki. Pavo rdeče, letnik 2009, je lešnikovim njokom le še poudarilo aromo, zajček pa naj bi bil v končnem še boljši kot v 'poskusni' izvedbi. Kakšen pa bi bil krožnik z orehovimi njoki? Gašper pravi, da podoben, kar pomeni, da je tovrstnih možnosti za kombiniranje pri njokih kar nekaj.

Hladna luštrekova juha s parmezanovo peno pa je bila ena od jedi, ki je prišla na mizo ob rebuli, ko so se gostje še zbirali. Luštrek je že malce pozabljena rastlina z vrtov naših babic, njegovi listi pa so izvrstna začimba zelenjavnih juh. Skupaj s špinačo, parmezanom, soljo in poprom, postrežena v malem kozarcu, je imela enak učinek kot svež zelenjavni juice.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Škofja Loka / torek, 16. junij 2015 / 13:12

Skrbijo, da je življenje slajše

Januarja je minilo 110 let, odkar so na Loškem ustanovili podružnico slovenskega čebelarskega društva. Jubilej so v Škofji Loki proslavili z razstavo fotografij o škofjeloških čebelnjakih, izdajo zbor...

Objavljeno na isti dan


Kranj / torek, 29. januar 2008 / 07:00

Gorenjske lekarne ob dnevu brez cigarete

Ob 31. januarju - dnevu brez cigarete bodo v Gorenjskih lekarnah organizirali aktivnosti ozaveščanja javnosti o škodljivosti cigaret in možnostih za opustitev kajenja.

Kranj / torek, 29. januar 2008 / 07:00

Preprosto Slovenija

Založniški in glasbeni dogodek v Gorenjskem glasu

Prosti čas / torek, 29. januar 2008 / 07:00

Politiki na smučeh

Na Pokljuki so se v smučarskem teku pomerili politiki, diplomati in gospodarstveniki. Na Jezerskem pa so turni smučarji odprli sezono slovenskega pokala.

Šenčur / torek, 29. januar 2008 / 07:00

Šenčurjani bodo mirneje spali

Civilna iniciativa krajanov Šenčurja je uspela - vsaj takšne so obljube pristojnih - z večino svojih zahtev za ublažitev letalskega hrupa, popustila je le pri popolnem zaprtju brniškega letališča v no...

Kranj / torek, 29. januar 2008 / 07:00

Puhart širi Tavčarjevo ulico

Kranj - Družina Puhar, ki je lani ustanovila hišo ustvarjalnih dejavnosti Puhart, namenjeno predvsem likovnemu izobraževanju otrok in odraslih, je v soboto oživila še Tavčarjevo...