Ari Vatanen, Vinko Grašič in Lojze Peterle (Foto: Maja Bertoncelj, Gorazd Kavčič)

Politiki na smučeh

Na Pokljuki so se v smučarskem teku pomerili politiki, diplomati in gospodarstveniki. Na Jezerskem pa so turni smučarji odprli sezono slovenskega pokala.

Tekmovanje in druženje politikov, diplomatov in gospodarstvenikov je bilo v soboto na Rudnem polju že šestnajstič, potekalo pa je v organizaciji Športnega društva Strelica in Turističnega društva Tržič. Izpeljano je bilo z odliko, svoje pa je dodalo še vreme in udeleženci so bili navdušeni. »Odlično. Wonderful,« so bile prve besede ob prihodu v cilj Erwana Fouereja, veleposlanika EU v Makedoniji. Bil je eden izmed šestdesetih znanih obrazov, ki smo jih lahko videli v smučini. Tržičani se za to še posebej potrudijo. »Uspeva nam tudi s pomočjo poznanstev, poleg tega Pokljuka vse navduši in se radi vračajo. Tudi na ta način Slovenijo predstavljamo Evropi,« je povedal Vinko Grašič, vodja tekmovanja.

V smučini sta bila na pet kilometrov najhitrejša Mirko Tuš, lastnik podjetja Tuš, ki je tako dokazal, da ni le uspešen podjetnik, temveč tudi športnik, ter Leena Tuulikki Jerončič iz finskega veleposlaništva, žena športnega fotoreporterja, Kranjčana Primoža Jerončiča. V svetu športa najbolj odmevno ime na Pokljuki je bil zagotovo Finec Ari Vatanen, prvi finski svetovni prvak v reliju in večkratni zmagovalec dirke Pariz-Dakar, sedaj pa poslanec v evropskem parlamentu. Slovenijo je obiskal na povabilo evropskega kolega Lojzeta Peterleta, poleg teka na Pokljuki pa se je dan prej srečal s predstavniki slovenskega relija ter bil gost 1. Evropskega večera Lojzeta Peterleta.

»Že skoraj trideset let nisem bil na tekaških smučeh. Je pa danes tukaj zares lepo. Že sicer imam lepe spomine na Slovenijo. Leta 1973, torej pred 35 leti, sem pri vas smučal s prijatelji. Slovenija je prekrasna dežela,« je bil navdušen Vatanen, ki se je raje kot za ogled relija Monte Carlo odločil za obisk Slovenije. Na Pokljuki smo ga v smučini videli še po koncu tekmovalnega dela. Ob progi pa se je po petih kilometrih na smučeh z ženo sprehodil Blaž Kavčič, predsednik Državnega sveta. Nasploh je bila v kategoriji politikov kar huda konkurenca, največ kondicije pa ima očitno poslanec Janez Drobnič, ki je po času zaostal le za tremi gospodarstveniki: že omenjenim Tušem, Ljubom Osovnikarjem iz Acronija, sicer očetom atleta Matica Osovnikarja, in Francem Pogačnikom iz Gozdnega gospodarstva Bled. Drugi najhitrejši politik na tekaških smučeh pa je poslanec in tržiški župan Borut Sajovic. Po tekmovanju je na Pokljuki sledilo še druženje ob glasbi. Organizatorji so poskrbeli tudi za dobro hrano, manjkala ni niti zares odlična potica.

Domačo sezono slovenskega pokala v tekmovalnem turnem smučanju so prav tako v soboto odprli na Jezerskem. V organizaciji tamkajšnjega Planinskega društva in ob sodelovanju ostalih društev so izpeljali 13. turnosmučarsko tekmovanje, že 11. memorial Luke Karničarja in Rada Markiča. Letošnja proga je potekala v dolini Komatevre in po grebenih Pečovnika in Plešivca, najhitreje pa sta v cilj prišla Nejc Kuhar iz Kokre pri moških, ki je le za 21 sekund prehitel večino proge vodilnega domačina Anžeta Šenka, in Jana Marinko iz Ljubljane pri ženskah. Pri mladincih je bil najhitrejši domačin Žan Karničar. Za turno smučanje je veliko zanimanja tudi med mladimi, predvsem na Jezerskem. Najmlajši tekmovalec je bil komaj 13-letni Urh Karničar. Naslednja tekma turnih smučarjev bo že na pustno soboto, ko bo na Krvavcu državno prvenstvo v dvojicah.

             

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Vodice / četrtek, 21. maj 2020 / 13:47

Združeni proti koronavirusu

Hackatlon, na katerem je sodelovalo dva tisoč dvesto ekip, je bil tudi gorenjsko obarvan.

Objavljeno na isti dan


Kranj / torek, 29. januar 2008 / 07:00

Gorenjske lekarne ob dnevu brez cigarete

Ob 31. januarju - dnevu brez cigarete bodo v Gorenjskih lekarnah organizirali aktivnosti ozaveščanja javnosti o škodljivosti cigaret in možnostih za opustitev kajenja.

Kranj / torek, 29. januar 2008 / 07:00

Preprosto Slovenija

Založniški in glasbeni dogodek v Gorenjskem glasu

Prosti čas / torek, 29. januar 2008 / 07:00

Politiki na smučeh

Na Pokljuki so se v smučarskem teku pomerili politiki, diplomati in gospodarstveniki. Na Jezerskem pa so turni smučarji odprli sezono slovenskega pokala.

Šenčur / torek, 29. januar 2008 / 07:00

Šenčurjani bodo mirneje spali

Civilna iniciativa krajanov Šenčurja je uspela - vsaj takšne so obljube pristojnih - z večino svojih zahtev za ublažitev letalskega hrupa, popustila je le pri popolnem zaprtju brniškega letališča v no...

Kranj / torek, 29. januar 2008 / 07:00

Puhart širi Tavčarjevo ulico

Kranj - Družina Puhar, ki je lani ustanovila hišo ustvarjalnih dejavnosti Puhart, namenjeno predvsem likovnemu izobraževanju otrok in odraslih, je v soboto oživila še Tavčarjevo...