Ari Vatanen, Vinko Grašič in Lojze Peterle (Foto: Maja Bertoncelj, Gorazd Kavčič)

Politiki na smučeh

Na Pokljuki so se v smučarskem teku pomerili politiki, diplomati in gospodarstveniki. Na Jezerskem pa so turni smučarji odprli sezono slovenskega pokala.

Tekmovanje in druženje politikov, diplomatov in gospodarstvenikov je bilo v soboto na Rudnem polju že šestnajstič, potekalo pa je v organizaciji Športnega društva Strelica in Turističnega društva Tržič. Izpeljano je bilo z odliko, svoje pa je dodalo še vreme in udeleženci so bili navdušeni. »Odlično. Wonderful,« so bile prve besede ob prihodu v cilj Erwana Fouereja, veleposlanika EU v Makedoniji. Bil je eden izmed šestdesetih znanih obrazov, ki smo jih lahko videli v smučini. Tržičani se za to še posebej potrudijo. »Uspeva nam tudi s pomočjo poznanstev, poleg tega Pokljuka vse navduši in se radi vračajo. Tudi na ta način Slovenijo predstavljamo Evropi,« je povedal Vinko Grašič, vodja tekmovanja.

V smučini sta bila na pet kilometrov najhitrejša Mirko Tuš, lastnik podjetja Tuš, ki je tako dokazal, da ni le uspešen podjetnik, temveč tudi športnik, ter Leena Tuulikki Jerončič iz finskega veleposlaništva, žena športnega fotoreporterja, Kranjčana Primoža Jerončiča. V svetu športa najbolj odmevno ime na Pokljuki je bil zagotovo Finec Ari Vatanen, prvi finski svetovni prvak v reliju in večkratni zmagovalec dirke Pariz-Dakar, sedaj pa poslanec v evropskem parlamentu. Slovenijo je obiskal na povabilo evropskega kolega Lojzeta Peterleta, poleg teka na Pokljuki pa se je dan prej srečal s predstavniki slovenskega relija ter bil gost 1. Evropskega večera Lojzeta Peterleta.

»Že skoraj trideset let nisem bil na tekaških smučeh. Je pa danes tukaj zares lepo. Že sicer imam lepe spomine na Slovenijo. Leta 1973, torej pred 35 leti, sem pri vas smučal s prijatelji. Slovenija je prekrasna dežela,« je bil navdušen Vatanen, ki se je raje kot za ogled relija Monte Carlo odločil za obisk Slovenije. Na Pokljuki smo ga v smučini videli še po koncu tekmovalnega dela. Ob progi pa se je po petih kilometrih na smučeh z ženo sprehodil Blaž Kavčič, predsednik Državnega sveta. Nasploh je bila v kategoriji politikov kar huda konkurenca, največ kondicije pa ima očitno poslanec Janez Drobnič, ki je po času zaostal le za tremi gospodarstveniki: že omenjenim Tušem, Ljubom Osovnikarjem iz Acronija, sicer očetom atleta Matica Osovnikarja, in Francem Pogačnikom iz Gozdnega gospodarstva Bled. Drugi najhitrejši politik na tekaških smučeh pa je poslanec in tržiški župan Borut Sajovic. Po tekmovanju je na Pokljuki sledilo še druženje ob glasbi. Organizatorji so poskrbeli tudi za dobro hrano, manjkala ni niti zares odlična potica.

Domačo sezono slovenskega pokala v tekmovalnem turnem smučanju so prav tako v soboto odprli na Jezerskem. V organizaciji tamkajšnjega Planinskega društva in ob sodelovanju ostalih društev so izpeljali 13. turnosmučarsko tekmovanje, že 11. memorial Luke Karničarja in Rada Markiča. Letošnja proga je potekala v dolini Komatevre in po grebenih Pečovnika in Plešivca, najhitreje pa sta v cilj prišla Nejc Kuhar iz Kokre pri moških, ki je le za 21 sekund prehitel večino proge vodilnega domačina Anžeta Šenka, in Jana Marinko iz Ljubljane pri ženskah. Pri mladincih je bil najhitrejši domačin Žan Karničar. Za turno smučanje je veliko zanimanja tudi med mladimi, predvsem na Jezerskem. Najmlajši tekmovalec je bil komaj 13-letni Urh Karničar. Naslednja tekma turnih smučarjev bo že na pustno soboto, ko bo na Krvavcu državno prvenstvo v dvojicah.

             

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / petek, 16. julij 2010 / 07:00

Elanova jadrnica nominirana za Evropsko plovilo 2010

Begunje - Jadrnica Elan 350 je v razredu performance nominirana za prestižno nagrado Evropsko plovilo leta 2010, ki jo vsako leto podeljujejo na navtičnem sejmu Boote. »Letošnja...

Objavljeno na isti dan


Škofja Loka / torek, 29. november 2016 / 21:30

Vojskovali so se za Slovenijo

Z Blaznikovim in muzejskim večerom Škofja Loka in Ločani v osamosvojitveni vojni junija 1991 so se v Muzejskem društvu Škofja Loka oddolžili letošnji 25-letnici slovenske države.

Nasveti / torek, 29. november 2016 / 21:27

Rižota z zelenjavo ali radičem

Priprava rižot je enostavna in hitra, poleg tega pa za kuhanje umažemo le eno posodo. Za vsako rižoto je pomembno, da imamo dobro jušno osnovo, zato je najbolje, da jo pripravimo takrat, ko nam ost...

Zanimivosti / torek, 29. november 2016 / 21:04

Sajasti in rogati v Podkorenu

Po Podkorenu se je v petek zapodilo kar enaindvajset skupin parkeljnov iz Avstrije, Italije in Slovenije. Slikovita popestritev turobnega novembra in bučen uvod v decembrsko praznično dogajanje.

Razvedrilo / torek, 29. november 2016 / 21:01

Bodi moja voda

V kranjskem KluBaru je v soboto navdušil karizmatični reški pevec Damir Urban, tudi decembrski koncertni spored pa v Klubaru zagotavlja pestre glasbene večere.

GG Plus / torek, 29. november 2016 / 20:56

Kaj vse nam čipka pomeni danes?

Snovanja to pot namenjamo bogastvu slovenske klekljane čipke, razpete med obrtjo in umetnostjo. Kar je prišlo letos še posebej do izraza, saj je naša država gostila 17. Svetovni čipkarski kongres (OID...