Savčani so lani z uspehom nastopili na folklornem festivalu v Črni gori. / Foto: Arhiv FS Sava

Na festival v Anglijo

Prihodnji teden člani Folklorne skupine Sava iz Kranja potujejo na mednarodni festival v angleško mesto Alnwick.

Nedvomno ena izmed najuspešnejših gorenjskih folklornih skupin, FS Sava iz Kranja, ki prihodnje leto praznuje jubilej 65-letnico obstoja, ima za seboj zelo uspešno sezono, ki jo bo v začetku avgusta kronala z udeležbo na Mednarodnem festivalu v mestu Alnwick v Angliji. Po folklornem projektu, ki so ga izvedli decembra lani, pripravili so celovečerni nastop izključno s štajerskimi plesi, pesmimi in glasbo, so savski folkloristi, godci in pevke skupine Dečve letos nanizali še trinajst nastopov. Predstavili so se na območnem srečanju, nastopali so ob slovenskem kulturnem prazniku, sodelovali ob praznovanju 90-letnice delovanja tamburašev Bisernica v Retečah, se udeležili praznika češenj v Goriških Brdih, Dečve so nastopale v Križevcih in Podlehniku v Prlekiji …

»Mislim, da smo si z letoš­njim delovanjem in prizadevnostjo članov gostovanje v Angliji več kot zaslužili. Na festival se nam je uspelo uvrstiti tudi zato, ker našo skupino v tem delu Evrope že poznajo. Na podobnem festivalu smo nastopali že pred devetnajstimi leti v od tokratnega prizorišča dobrih 70 kilometrov oddaljenem mestu Billinghamu,« o prihodnjem gostovanju razmišlja predsednik FS Sava Zvone Gantar in dodaja, da bodo nastopili v druščini devetih folklornih skupin, med katerimi le tri prihajajo iz Evrope, poleg Savčanov bosta to še skupini iz Estonije in Češke.

Festival bo potekal med 2. in 13. avgustom v mestu Alnwick, v ekipi FS Sava pa bo devet plesnih parov in šest godcev, ki se bodo predstav­ljali na vsakodnevnih nastopih. »Program nastopov bomo sproti spreminjali, saj smo za to gostovanje pripravili dve točki gorenjskih plesov, pa tudi štajerske, belokranjske in rezijanske plese ter še Flosarski bal iz Savinjske doline. Zapela bodo naša dekleta, seveda pa bodo tudi godci urezali marsikatero slovensko ljudsko. Poleg tega imamo pripravljeno plesno delavnico za njihovo mladino,« o načrtih za predstavitev v Angliji dodaja Gantar. Če jim bo uspelo uskladiti nastope na festivalu, bodo zagotovo obiskali tudi s Kranjem pobrateno mesto Oldham, ki je od festivala oddaljen le 180 kilometrov. Gostovanje FS Sava v Angliji je že njihova 153. pot v tujino, od tega so v okviru mednarodnih festivalov nastopali dvainpetdesetkrat.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / ponedeljek, 24. september 2007 / 07:00

Precej škode zaradi neurja

Zaradi obilnih padavin je v torek popoldne poplavljalo hiše, sprožali so se plazovi. Tragedija v Zalogu: pri črpanju vode umrl predsednik gasilcev.

Objavljeno na isti dan


Kronika / sobota, 13. oktober 2018 / 15:50

Gorelo kar v štirih obratih

Kranj – V torek je na Gorenjskem zagorelo kar v štirih proizvodnih obratih. Začelo se je okoli pol šeste ure zjutraj, ko je v proizvodnem obratu žirovske Alpine zagorel delovni stroj za predelavo p...

Kronika / sobota, 13. oktober 2018 / 15:50

V Kranju trčila pešec in kolesarka

Kranj – V Kranju sta v sredo dopoldan trčila pešec in kolesarka. Po ugotovitvah policistov, je kolesarka vozila v napačno smer. Oba udeleženca sta po prvih podatkih utrpela lahke telesne poškodbe.

Kronika / sobota, 13. oktober 2018 / 15:50

Trojico zalotili pri vlomu

Kranj – Kranjski policisti so v sredo popoldan obravnavali tri osebe, ki jih je občan zalotil pri odstranjevanju mreže z okna na objektu. Pri njih so našli plašilno pištolo in »pajser«.

Kultura / sobota, 13. oktober 2018 / 15:49

Premiera Preroka

V Prešernovem gledališču je vse nared za novo premiero. Na oder Stolpa Škrlovec prihaja krstna uprizoritev kultnega dela Kahlila Gibrana Prerok.

Tržič / sobota, 13. oktober 2018 / 15:48

Besedarije v znamenju ljubezni

Jesenske besedarije Društva upokojencev Tržič so bile tokrat obarvane z ljubeznijo. Sedem avtorjev je ubesedilo svoje poglede, čustva in spomine na čas, ko so bili zaljubljeni.